středa 2. listopadu 2016

Knižní novinky – listopad 2016 – 3. část

Krásný večer všem knihomolům :)

Mám pro vás třetí várku knižních novinek, které si budete moct koupit v listopadu :) A jdeme na to...

Modrá hvězda – Jan Guillou
nakladatel: Host
světová současná literatura
5. díl série Velké století

Do popředí zájmu se dostává nová generace rodiny Lauritzenovy, zejména nejstarší dcera Johanne. Od začátku války pracovala jako spojka v norském odboji. Nyní se nechá rekrutovat britskou špionážní organizací SOE a ocitá se uprostřed stockholmského zločineckého světa špionáže, podvodu a zrady. Johanne se brzy stane kapitánkou britské armády. Její šéf o ní tvrdí, že je snem každé špionážní organizace. Je to dokonalá agentka, překrásná žena, která plynně mluví třemi jazyky. Není náhodou, že jí Britové dají krycí jméno Modrá hvězda. Po sérii velkolepých sabotážních akcí je pověřena nejvýznamnější misí organizace: záchranou norských Židů před holokaustem.

Co nám oheň vzal – Mariana Enríquezová
nakladatel: Host
světová současná literatura

Velmi současný mix „špinavého realismu“, fantastična Julia Cortázara a hororu Edgara Allana Poea a Shirley Jacksonové.
Povídky argentinské autorky přibližují zemité prostředí buenosaireské metropole i jejích předměstí se vší syrovostí, krutostí i krásou. Jsou zároveň klasické i originální, realistické i fantastické, feministické i anti­-feministické, politické i apolitické, hrůzostrašné i humorné. Autorka v nich mistrně míchá žánry, narativní prostředky, velká témata i drobné motivy a jejich prostřednictvím vytváří nelítostný a současně závratně poutavý obraz skutečnosti, která svádí čtenáře, aby pronikl ještě dál a hlouběji a odhalil její podstatu. Banální každodennost se často a bez varování mění v cosi neznámého a čtenář zjišťuje, že svět kolem něj je pouze slupka složité reality, jejíž některé vrstvy zůstávají skryty a jejich existence se vyjevuje jen v krátkých záblescích. Ženy upalující se na protest proti domácímu násilí, dospívající dívky hnané úzkostí, děti ulice, mladé ženy znuděné manželstvím nebo devítiletý sériový vrah malých dětí, ti všichni jako protagonisté příběhů přispívají ke zneklidňujícímu vědomí přítomnosti jiného řádu v našem známém světě.

Hledání modré – Lois Lowryová
nakladatel: Argo
světová současná

Význačná a mnoha cenami ověnčená americká spisovatelka Lois Lowryová, podobně jako v prvním svazku své světoznámé tetralogie, který vyšel česky pod názvem Dárce, stvořila v Hledání modré tajuplný svět budoucnosti: Lidské společnosti vládne krutost a klam. Slabí, staří a nemocní jsou nežádoucí. Když Kiře zemře maminka, dívce hrozí, že ji vesnické společenství zapudí, protože ji jako chromou už nemá kdo chránit. Rada Strážců ale rozhodne, že Kira, jež se od maminky naučila tkát a vyšívat, vyspraví složitě vyšívané slavnostní roucho Zpěváka, které v obrazech vypráví lidské dějiny a předpovídá budoucnost. I další dvě děti mají úkol, jeden chlapec má Zpěvákovi opravit vyřezávanou hůl, další dívka má Zpěváka jednou dokonce nahradit. Trojici dětí zdánlivě nic nechybí, jsou dobře zaopatřené, a přece v Kiře začne hlodat nedůvěra, pochybnosti a pocit, že jsou vlastně zajatci. A že Strážci nejednají s čistými úmysly..

Ďábel v zrcadle – Juraj Červenák
nakladatel: Argo
historický román
4. díl série Stein a Barbarič

Ve čtvrtém románu cyklu historických detektivek Juraje Červenáka navštíví hrdinové Vídeň přelomu 16. a 17. století. Napínavý politický thriller ohromí dokonale vykreslenými dobovými reáliemi i spletitým příběhem plným akce, ale především sugestivním hledáním kořenů zločinu, při němž není příliš jasné, na které straně se nachází dobro a na které zlo.
Nad někdejším císařským sídlem se stahují mračna. Špioni biskupa Khlesla zavětřili stopu protestantského spiknutí, kterého cílem je likvidace nejvyšších katolických hodnostářů. Obětí prvního útoku se stane sám následník trůnu, arcivévoda Matyáš Habsburský. Zatímco lékaři bojují o jeho život, Stein, Barbarič a Jaroš v ulicích Vídně a blízkém okolí pátrají po nelítostném vrahovi. Možná je to úkol nad jejich síly – za maskou „ďábla v zrcadle“ se údajně skrývá člověk, který se pohybuje v nejvyšších kruzích. Napětí mezi vídeňskými katolíky a protestanty se stupňuje a vkrádá se i mezi Steina a Barbariče. Nebudou nakonec stát proti sobě?

Uteč rychle, vrať se pozdě – Fred Vargas
nakladatel: Argo
krimi, detektivky

"Komisař Adamsberg se za pomoci svých poněkud neotřelých metod (a též za pomoci poněkud zvláštního kolegy Danglarda) pokouší přijít na kloub záhadě, která jako by se do dnešních dní vyloupla ze středověku. Začíná to celkem nenápadně: nejprve vysloužilý bretonský námořník Joss, jenž na jednom pařížském náměstíčku obnovil pradávné vyvolávačské řemeslo, začne mezi zprávami, které má oznámit světu, nacházet podivné, těžko srozumitelné a temné vzkazy. Poté kdosi na dveře ve vybraných domech čmárá tajemné obrácené čtyřky. A pak se začnou objevovat mrtvoly…

V českém překladu už známé případy svérázného komisaře Adamsberga připravujeme v reedicích a v novém grafickém zpracování spolu s těmi, které francouzská historička Frédérique Audouin-Rouzeauová, píšící pod pseudonymem Fred Vargas, pro své čtenáře píše nově. "

Prak – Michal Vrba
nakladatel: Argo 
novela

Psychologická novela Prak z období německé okupace vypráví příběh novináře, který se zaprodal nacistické moci a svá selhání se rozhodl kompenzovat tím, že spáchá brutální, radikální čin, který jej může přivést až na popraviště. A není zdaleka jisté, zda mu tento záblesk vzdoru pomůže po válce očistit vlastní jméno. V druhé linii pak sledujeme osudy patnáctileté Aleny, která na počátku šedesátých let objeví v lesní chatě u Hamerské nádrže na Vysočině novinářovy zápisky. Jak se naplnil jeho osud? Jaký vztah k tomuto muži má její matka? A hlavně – proč jen zmínka o něm přivádí k zuřivosti komunistického tajemníka, který s oběma ženami tráví na chatě noc?

Návrat do kavárničky v Kábulu – Deborah Rodriguezová
nakladatel: Argo
světová současná

V malé kavárně ve válkou rozervaném Kábulu svedl osud dohromady pět žen z jediného důvodu: aby pomáhaly – jedna druhé i všem ostatním. Volné pokračování Kavárničky v Kábulu přivádí na scénu staré známé postavy i nové tváře. Zakladatelka kavárny Sunny se po návratu do Spojených států snaží marně zapadnout do běžného života a nepřestává snít o návratu do milovaného Afghánistánu. Shea se naopak na své afghánské kořeny po prožitém traumatu usilovně snaží zapomenout. Jasmína, které teď kavárna patří, se snaží pomáhat dívkám a ženám, kterým hrozí stejný osud, jemuž ona jen o vlásek unikla. Zara, zaslíbená násilníkovi, jehož v životě neviděla, přichází do kavárny, aby zde našla útočiště. A Háladžán, babička, která dál porušuje všechna pravidla, se potají učí řídit… Nechte se znovu pohltit silou přátelství a oddanosti, lásky a ztráty na místech, která jsou od sebe tak vzdálená a přece k sobě mají blíž, než byste čekali.

Umina verze – Emil Hakl
nakladatel: Argo
román

Román Emila Hakla předjímá to, k čemu technověda směřuje již delší dobu – výrobu umělého člověka. Frankensteinovská touha lidstva je zde naplněna v ryze amatérských podmínkách. To však oběma hrdinům nebrání prožít intenzivní vztah založený na vzájemné příchylnosti, která časem přeroste v závislost, spikleneckém přátelství a sexu. Je to román o lásce s téměř detektivní zápletkou, napsaný autorovým typicky úsporným a svižným stylem. Život je zázrak, ať vzniká jakkoli.

Nana za úsvitu – Pak Hjongso
nakladatel: Argo
světová současná

Pak Hjongso (nar. 1972) je relativně novou tváří na korejské literární scéně, jeden z autorů moderní globalizované kultury. Jeho výhradně prozaická díla jsou typická svým nekorejským prostorem, ale i postavami. Na autorově hodnocení se korejská literární kritika nedokáže shodnout, vytýká se mu pochybná estetika a překombinovaná, až nečitelná stavba románů. Na druhé straně se objevují hlasy, které v jeho díle vidí téma hledání moderní korejské identity. Pakovy prózy jsou zatím mimo Koreu málo známé, román „Nana za úsvitu“ má českým překladem v zahraničí premiéru. „Nana za úsvitu“ (2010) je situována do Bangkoku, kam na své cestě do Afriky zamíří čerstvý absolvent univerzity, Korejec Leo. Ocitne se v prostředí tamních prostitutek a thajského podsvětí, v barevném, nejasně kódovaném mezinárodním a kulturně proměnlivém ovzduší, absolutně cizím pro jeho dosavadní úzkou spořádanou zkušenost. Scénou defilují další zajímavé postavy, většinou cizinci, pro něž je Bangkok nikoliv exilem, ale novým domovem. Základní romantický příběh mezi Leem a Phloi je nahlížen v časovém úseku patnácti let nezvyklou optikou reinkarnace, spojující osudy naivního Korejce s thajskou prostitutkou vazbami z minulého života.

U nás v Bohane – Kevin Barry
nakladatel: Argo
světová současná literatura

Píše se říjen roku 2053 a Bohane, tato kdysi velkolepá, civilizovaná metropole na západoirském pobřeží, zažívá zlé časy. Život ve všech jejích čtvrtích – je z nejasných příčin poznamenán úpadkem a morální poskvrnou záhadného původu.

„Ať už nás svrbí co chce, jde to sem od tý řeky. To je bez debat: ta naše poskvrna, ten závan špatnosti, co u nás zamořuje vzduch, se táhne od vody. Jako že od řeky Bohane: to o ní je tu řeč. Ten zlovolnej příval černejch vod si to sem hučí až z pustin Velký Nicoty, to z tý řeky se vytřelo město a hned po ní vyfáslo jméno: Bohane.“ A že to není město ledajaké. Zalidněné barvitými postavičkami jako je Logan Hartnett alias Albín alias Čahoun, který vládne Hartnettově Parádě, jež má (skoro) celé město pod palcem, jako je Jenni Čing, jeho sedmnáctiletá parťačka ostrá jak břitva, ve vinylové bundičce a s mosaznou šlukovkou v zubech, jako je elegantní, leč vražedně nebezpečný Syčák Burke, který nikdy nemiloval nikoho než Angelinu, svoji fenu vlčáka. Kevin Barry čtenářům servíruje hostinu opulentní nejen pitoreskností postav či prostředí, ale zejména jazykem. Rytmizovaná próza využívající nespočet jazykových vrstev, od dialektů, přes vulgarismy až po novotvary, vás i díky vynikajícímu překladu Aleny Dvořákové strhne stejně rychle jako proud řeky Bohane.

Loupež bez cavyků – Catharina Ingelman-Sundberg
nakladatel: Argo
humor, satira

Po velmi úspěšných knihách Brambory na vloupačku a Půjčiti stříbro, loupiti zlato se Catharina Ingelman-Sundbergová vrací se třetí knihou o Lize důchodců nesoucí název Loupež bez cavyků. Ligu důchodců nikdo nezastaví. A její členové teď momentálně potřebují peníze – hodně peněz. Zpříjemnit a rozveselit život starým lidem něco stojí. A proč nenapodobit svět velkých financí a nerozdělovat bonusy – jenže tentokrát lidem s nízkými příjmy a chudým, kteří potřebují trochu povzbudit. Neobyčejná bankovní loupež sice vynese víc než deset miliónů, ale to vystačí tak akorát na to, aby si Liga důchodců ve Stockholmu pronajala jachtu a provozovala na ní restauraci s nabídkou speed datingu a tanečních dýchánků pro seniory. A naše čtveřice má přitom mnohem dalekosáhlejší plány. Märtha s přáteli se rozhodnou mířit mnohem výš a získat opravdu velké peníze mezi bezohlednými finančníky, daňovými podvodníky a velkoobchodníky. V honbě za jměním důchodci riskují, když se snaží vylákat peníze z miliardářů na luxusních jachtách v Saint-Tropez. A ještě ke všemu je jim v patách policie.

Přežila jsem Hitlera – Marie Jalowiczová Simonová
nakladatel: Argo
biografie

Berlín 1940. Mladičké Židovce Marii Jalowiczové hrozí deportace. Jenže ona chce žít. Za každou cenu. A tak zmizí. Celou válku se skrývá a někdy za to platí opravdu vysokou cenu.
Po 50 letech od skončení války namluví Marie poprvé celý svůj životní příběh na 77 magnetofonových pásků. Stanou se základem jedinečného časového dokumentu. Otevřeně, bez vnitřní cenzury v něm hrdinka líčí, jaké to je protloukat se den po dni Berlínem ovládaném Hitlerem: Potřebuje falešné doklady, úkryty, lidi, kteří jsou ochotni jí nezištně i za úplatu pomoci. Pokusí se nacistům uniknout fingovaným sňatkem s Číňanem, snaží se přes Bulharsko vycestovat do Palestiny. Marně. Musí zkrátka přežít v Berlíně. Je svolná ke všemu, tak silná je její touha přežít. 
Autentická výpověď mimořádně statečné, nezdolné ženy doplňuje doslov jejího syna, Hermanna Simona, historika a ředitele Nadace Nová synagoga v Berlíně.

Ukradené dívky – Boko Haram a teror v srdci Afriky – Wolfgang Bauer
nakladatel: Grada
světová současná literatura, lit. faktu

V dubnu 2014 zaútočila teroristická skupina Boko Haram na vesnici Chibok v severovýchodní Nigerii a unesla 276 dívek z místní internátní školy. Zpráva o tomto činu se rychle roznesla po celém světě. Pod hastagem "Bring Back Our Girls" vyjádřili podporu i známé osobnosti jako Michelle Obamová nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Malála Júsufzajová.
Dívky z Chiboku však nejsou jediným případem. V současné době jsou tisíce žen v rukou islamistů. Wolfgang Bauer, přední německý reportér píšící pro Die Zeit, se do Nigérie vypravil v červenci 2015. Mluvil s dívkami, kterým se ze zajetí Boko Haram podařilo uniknout. O jejich únosu, o krutých zkušenostech ze zajetí, ale také o lepší budoucnosti.
Kniha přináší příběhy unesených žen a podrobný popis fungování teroristické organizace Boko Haram. Popisuje historické a politické pozadí teroru a poukazuje na to, jak zničil etnickou a kulturní rovnováhu v jedné z nejrozmanitějších oblastí světa.Je to však také zpověď unesených dívek. Srdcervoucí zpověď, která vypráví o utrpení a násilí, ale i o odvaze. A o naději.

Dívka v ledu – Robert Bryndza
nakladatel: Grada
krimi, detektivky

Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. 
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. 
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? 
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. 
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

Život po Dáeši – Děti islámského státu
nakladatel: Cosmopolis
světová současná literatura

Léa se chystá spáchat ve Francii atentát na synagogu. Inčs se už třikrát pokoušela připojit k islámským bojovníkům v Sýrii.Hanane se ze Sýrie podařilo uprchnout. Alí a Auda chtěli i s miminkem odejít do “svaté země“. Charlotta má konečně pocit, že ji její noví “bratři a sestry“ milují jako nikdo jiný na světě. Aida byla hrdá na svého manžela, který se měl stát mučedníkem. Brian by nejraději zničil všechny, kdo smýšlejí jinak než on. A také Nadia, která se svým týmem hledá cesty, jak jim pomoci. Život po Dáeši je velice poutavý, emotivní a ze skutečných zážitků autorky vycházející příběh o dětech a mladých lidech ze západní Evropy, kteří byli naverbováni agenty radikálních islámských hnutí a konvertovali k islámu. Události, na nichž jsou příběhy založeny, jsou přitom velmi čerstvé a reflektují zcela nedávnou minulost posledních několika málo let – zejména od vypuknutí konfliktu v Sýrii. Dounia Bouzarová je přední francouzskou odbornicí na problematiku radikálního islamismu a již řadu let se podílí na boji proti islámským radikálním hnutí a snaží se pomáhat jejich obětem. V posledních letech vede speciální tým, který se zaměřuje zejména na práci s mladistvými obětmi islamistů na francouzském území. Žije pod neustálou policejní ochranou.

Dítě školkou povinné – Ze života andílků – M. M. Cabicar
nakladatel: Cosmopolis
humor, satira

Třetí pokračování nejúžasnější humorné knížky všech dob!
Zcela nové vtipné příhody jednoho odvážného otce, který se svou čtyřletou dcerkou Viki prožívá všední situace s nevšedním nadhledem a laskavým humorem, jehož absurdita čtenáře rozveselí tak, že se řehtají a slzí smíchy a nedokážou se od čtení odtrhnout. Rozverné příběhy si získaly tisíce příznivců a ti se shodují v jediném: „Při čtení nejezte ani nepijte! A pokud vaše dítě spí, zamkněte se s knihou za čtvery polstrované dveře.“

Římané 8 – Hněv bohů – Anthony Riches
nakladatel: BB/art
historický román
8. díl série Římané

Marcus se vydává na východ impéria...
V osmé knize historické řady Římané se centurio Marcus Aquila a jeho přátelé z Druhé Tungrské kohorty vydávají na nebezpečnou misi na východ impéria, aby zde osvobodili město obléhané parthskými vojsky. Mezi Tungry a městem stojí armáda obávaných parthských katafraktů a tisíců lučištníků a ti všichni jsou odhodláni nenechat jediného z Římanů projít. Již brzy se ale dozví, že Tungrové nejsou jen tak obyčejní vojáci a Marcus Acquila rozhodně není jen tak obyčejný muž. Tungrové se ocitají na území, o které spolu Římané a Parthové po staletí bojují. I nyní hrozí, že drobné šarvátky již brzy přerostou v krutou a nelítostnou válku.

Za ledovou bariérou – Lincoln Child, Douglas Preston
nakladatel: BB/art
dobrodružství, thriller

Meteorit na mořském dně ožívá...
Kvůli tragédii ve vodách u Antarktidy vyšla najevo děsivá pravda: meteorit, který se pokoušela získat nedávná výprava, nebyl obyčejný kus horniny, ale složitý organismus z dalekého vesmíru. A teď se usadil na mořském dně a začal růst. Jestli se ho nepodaří zničit, planeta je odsouzená ke zkáze. Zbývá jediná naděje: musí ho zklikvidovat šéf výpravy Glinn se svým týmem, na tento úkol bude třeba Gideonových zkušeností s jadernými zbraněmi. Gideon s kolegy však brzy zjistí, že „meteorit“ se nehodlá vzdát bez boje…

Říše milosti – Jorgen Brekke
nakladatel: XYZ
krimi, detektivky

Detektivní román o středověkých knihách, nebezpečných vrazích a křivdách, které potřebují svůj čas…
V roce 1528 se mladý putující františkánský mnich krátce zdrží během svých cest v Bergenu. Když odjíždí na sever, jeho zavazadlo je plné různých nožů a kusu neopracované kůže. O téměř pět set let později se objeví v muzeu Edgara Alana Poea v Richmondu ve Virginii mrtvola stažená z kůže. Další mrtvola je nalezena mezi vzácnými svazky v knihovně v Trondheimu. Zdá se, že oba zločiny mají souvislost se zvláštním starým textem napsaným na pergamenu – Johannesovou knihou. Tak začíná první román, jenž čtenářům představí novou ústřední policejní dvojici - Američanku Felicii Stone a norského policejního inspektora Odda Singsakera, který se zotavuje po prodělané rakovině.

Dítě Bridget Jones – Deníky – Helen Fielding
nakladatel: XYZ
humor, satira

Trhlá a romantická Bridget je zpět! Navíc už dospěla do věku, kdy má poslední šanci otěhotnět. A to by nebyla Bridget, kdyby se jí to nepodařilo! I když všechno neproběhne úplně tak, jak si představovala... Vyslechne si bizarní rady od opilých individuí a „zasloužilých“ matek, zazmatkuje při ultrazvuku či na předporodním kurzu. Stále si hlídá váhu, víno konzumuje s rozumem a mezitím si klade tu nepříjemně trapnou otázku: „Kdo je sakra otec?“

Robinson Crusoe – Daniel Defoe
nakladatel: XYZ
dobrodružství
ilustrace Adolfa Borna

V novém exkluzivním vydání nesmrtelného příběhu najdete nejen dobře známý, ovšem nezkrácený text prvního dílu o Robinsonových cestách a jeho ztroskotání na pustém ostrově, ale i méně známé pokračování o „dalších dobrodružstvích“ tohoto námořníka. Na opuštěném ostrově v Atlantském oceánu prožije Robinson téměř třicet let a díky své vynalézavosti, dovednostem a zručnosti si uhájí holou existenci, ale navíc si dokáže zpříjemnit prostředí kolem sebe a obstojí ve zkoušce „rozumem obdařené bytosti“. Po návratu ho jeho neklidná krev žene dál – Robinson se neohroženě vydává na nové cesty a se svým věrným sluhou Pátkem se vrhá do nového podnikání.

Laskonky – Barbara Nesvadbová
nakladatel: Motto
česká současná literatura

Proč si neustále obouváme boty, které přece vždycky tlačily… Může existovat nevěra, která nezraňuje? Opravdu lze mít sex bez závazků? A kdy přijde po střídavé péči i střídavá povinnost a role rodičů se konečně vyrovnají? Povídky o nešťastné zamilovanosti a šťastných flirtech. Láskonky jako Laskonky. Krátké texty pro dlouhé večery od Barbary Nesvadbové, doprovázené tvorbou Pasty Onera.


Vánoční vražda a jiné povídky – P. D. Jamesová
nakladatel: Motto
detektivky

Vánoční vražda 
Úplně obyčejná vražda
Dědictví Boxdaleových
Dvanáct vánočních stop

Čtyři dosud nevydané povídky z pera jedné z nejslavnějších autorek detektivních příběhů. Jedna z nich popisuje případ, jehož součástí byla před padesáti lety sama P. D. Jamesová, v dalších dvou se seznámíme s mladým Adamem Dalglieshem. Všechny povídky jsou hravé, důmyslně sestavené a vyprávěné s elegancí a typickým náznakem humoru i hlubokým pochopení pro nejsložitější stránky lidské povahy.

Jak zabít Moniku – Candance Bushnellová
nakladatel: Motto
společenský román

Pandy „PJ“ Wallisová je uznávanou autorkou románů o Monice, mladé ženě na Manhattanu, které se staly předlohou série úspěšných filmů. Pandy by ale chtěla zkusit psát i něco jiného – historický román o lady Wallisové, jejíž portrét ji v rodinném sídle provázel celým dětstvím. Jenže nakladatel a čtenářky mají zájem jen o Monicu, a stejně tak i chamtivý a zadlužený manžel Jonny, který už má plán, co s jejími honoráři udělat. Když dojde k požáru loděnice v rodinném sídle v Connecticutu, Pandy si náhle uvědomí, že má příležitost začít znovu...

Vraždy v hotelu – Zora Beráková
nakladatel: Motto
detektivky

Tři detektivní novely o tom, jak vhodným místem pro vraždu jsou hotely Nejnovější kniha známé autorky historických a detektivních příběhů obsahuje tři příběhy. V prvním z nich s názvem Příliš mnoho podezřelých řeší policie vraždu herečky, kterou našla pokojská utopenou ve vaně hotelového pokoje. Druhý nese název Policejní kocour a hledá se v ní vrah učitelky hudby. Poslední příběh nazvaný Vražda v hotelu Sirius se točí kolem bohaté ženy, která se ubytovala v zimě v hotelu a pak ji našli mrtvou a zasypanou sněhem na lehátku na hotelové terase.

Podle náhodného výběru – Max Eisen
nakladatel: CPRESS
biografie

Vzpomínky vězně, který přežil Osvětim

Vzpomínky bývalého vězně koncentračního tábora, které pokračují v tradici děl Noci Elieho Wiesela a Je-li toto člověk Prima Leviho. Více než sedmdesát let po osvobození nacistických koncentračních táborů spojenci podrobně líčí Max Eisen deportace z maďarského venkova do Osvětimi-Březinky, ničivou otrockou práci v Osvětimi I, neblaze známý „pochod smrti“ v lednu 1945, bolestnou dobu po osvobození i cestu k fyzickému a psychickému uzdravení. Tibor „Max“ Eisen se narodil v Moldavě v Československu v ortodoxní židovské rodině. Měl rozsáhlou širší rodinu o šedesáti členech a žil na rodinné usedlosti s rodiči, dvěma mladšími bratry, malou sestřičkou, prarodiči z otcovy strany a strýcem a tetou. Na jaře 1944 – pět a půl roku poté, co byl jeho kraj připojen k Maďarsku a ráno po rodinném Sederu – četníci Eisena a jeho rodinu násilím odvedli z jejich domu. Byli dopraveni do tranzitního tábora v cihelně a nakonec naloženi do přeplněných dobytčích vagónů s místem určení Osvětim-Březinka. Patnáctiletý Eisen přežil selekci a byl poslán do pracovního tábora. Jednoho dne dostal strašlivou ránu od dozorce, SS-mana. S těžkým zraněním byl dopraven do nemocnice, kde ho operoval polský politický vězeň a lékař Tadeusz Orzeszko. Vzdor vážnému zranění Orzeszko zachránil Eisena před jistou smrtí v plynové komoře, když ho zaměstnal jako uklízeče operačního sálu. Po osvobození a nových zkouškách v komunistickém Československu se Eisen v roce 1949 vystěhoval do Kanady, kde věnoval posledních dvacet let šíření informací o holokaustu v Kanadě i ve světě.

Vánoční zázrak – Jay Asher
nakladatel: CooBoo
romantika pro dívky

Nový romantický příběh od bestselerového autora Jaye Ashera. Vánoční romance, která vám zlomí srdce, ale přiměje vás brzo začít znovu věřit… Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánocemi jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulost a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska.

Poslední hra – Federico Axat
nakladatel: Plus
thriller

Někdy můžeme věřit už jen sami sobě – a někdy ani to ne!
Ted McKay zvedá k hlavě revolver, když vtom se u dveří rozezní zvonek. Ted má dobře placenou práci, krásnou ženu a dvě malé dcerky. Jaký může mít důvod k sebevraždě? Nezvaný host dál naléhavě zvoní. Ted nemá v úmyslu nechat se právě teď vyrušovat, jenže pak pod prahem zahlédne lístek: Otevři dveře. Je to tvé poslední východisko. Cizince vpustí dovnitř a vyslechne si podivný návrh... Temná hra plná manipulace a smrti právě začala.

Před pádem – Noah Hawley
nakladatel: Knižní klub
thriller

Mlhavá letní noc.
Soukromé letadlo do New Yorku.
Jedenáct pasažérů, šestnáct minut letu.
A pak se stroj zřítí do oceánu…
Přežijí pouze dva – neúspěšný malíř a čtyřletý chlapec.

Devět obětí patřilo k privilegovaným, vlivným kruhům.
Každý z nich měl svůj příběh, osud, minulost.
Možná je něco spojovalo.
Nebo to byla jen hloupá náhoda?
Co se vlastně dělo před pádem?

Přichází thriller roku od scenáristy Sběratelů kostí a tvůrce seriálu Fargo.

Celá v bílém – Mary Higgins Clark
nakladatel: Alpress
napětí, thrillery

Amanda, nevěsta z bohaté rodiny, zmizí a její tělo není k nalezení. Po letech se případu ujme Laurie Moranová, moderátorka televizního pořadu, v němž se řeší dávné zločiny. Motiv odstranit Amandu měla tenkrát řada svatebčanů, ale především ženich by Amandinou smrtí značně získal. Ovšem ani objevení Amandiny mrtvoly nepřinese tolik potřebné rozuzlení.


Dopis do ticha – Zdeněk Hanka
nakladatel: Alpress
česká současná literatura

Zdravotní sestra Linda, se dostává na operační sál sama jako pacientka. Při operačním výkonu je u ní odhalena jistá vada omezující naději na otěhotnění. Třebaže Linda má svého partnera a schyluje se k jejich svatbě, nalezne pochopení u ženatého lékaře, který se stane její oporou. Vztah přeroste v silné milostné pouto a skandál se již nedá utajit.



After 4: Pouto
nakladatel: YOLI
Young Adult

Život Tessy a Hardina je plný překvapení. Jejich vztah je osudový, přestože neustále zkoušený další a další překážkou, které se jim staví do cesty. Šokující pravdy o obou rodinách, které vyplavaly na povrch, nasvědčují, že mezi milenci není velký rozdíl. Tessa už dávno není milá, naivní a poslušná dívka, kterou byla, když poznala Hardina, právě tak jako on už není nemilosrdný, mrzutý potížista, do kterého se bezhlavě zamilovala. Tessa má pro jeho výbušnou povahu pochopení a jako jediná dokáže utišit jeho rozbouřené emoce. Hardin Tessu potřebuje. Čím víc pravdy o jeho minulosti však vychází na světlo, tím víc se poddává démonům své minulosti a Tessu i ostatní blízké od sebe odhání. Tessa se už vzdává naděje, že ho dokáže zachránit. Jedině že by obětovala samu sebe. Stojí jí však láska za tak vysokou cenu? Tessa se odmítá vzdát bez boje. Za koho však ve skutečnosti bojuje? Za Hardina, anebo za sebe samu?
Čtvrtá kniha z úspěšné série AFTER, která se stala literárním fenoménem všech dob a dočkala se více než miliardy přečtení online.

Dívka v měsíčním světle – Charles Dubow
nakladatel: Ikar
romantika

Když Wylie v dětství potkává Cescu poprvé, krásná, divoká a laskavá dívka ho uchvátí tak, že je ochoten riskovat kvůli ní pád ze stromu i výsměch dětské party. Během dospívání se jejich cesty nakrátko sblíží a o dva roky starší Cesca vypravěče svede, aby mu vzápětí unikla za dalšími dobrodružstvími a do dalších náručí. Wylieho život jako by se v příštích letech neustále točil v sebedestruktivní spirále vášnivé lásky k nezkrotné krásce z bohémské umělecké rodiny, která se opakovaně vrací do jeho náruče a zase z ní mizí. Cesca je pro něho neuchopitelným přeludem, „dívkou v měsíčním světle“, jak ji na obraze zachytil její bratr a Wylieho nejlepší přítel Aurelio. Dívkou, kterou nepřestává navzdory všem zradám a nepochopitelným únikům milovat. Teprve když Cescinu rodinu zasáhne tragédie v podobě Aureliovy nevyléčitelné nemoci, Wylie si poprvé dokáže připustit, že Cesce možná nikdy tak docela nerozuměl. Ani potom se jejich životy nepřestávají navzájem přibližovat, překrývat a znovu vzdalovat, a byť se jejich životní cesty rozcházejí, vzájemný cit trvá. Dramatické podobenství o mnoha podobách lásky, která i tak zůstává silnější než smrt...

Tak to je konec třetího a zároveň posledního pokračování knižních novinek. Rozhodně je z čeho vybírat a můj vánoční seznam zdá se býti poněkud dlouhý :)) Jak jste na tom vy? Pochlubte se :)

Krásný večer vám přeji...

Vaše Šárka ♥

12 komentářů:

  1. Mě hodně zajímá Co nám oheň vzal, rozhodně se chystám si knihu pořídit. Ráda bych se od Lowryové taky pustila do Dárce, když zaujme, půjdu i do pokračování :)
    Díky za tipy, Šári, co je must have pro tebe? :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dost mě zaujala kniha Před pádem, Podle náhodného výběru, Přežila jsem Hitlera a Dívka v ledu. Možná i Cabicar by stál za položku na seznamu, četla jsem první díl a smála se od začátku do konce. A kdybych měla přečtenou Kavárničku v Kábulu, možná by mě lákalo pokračování. Každopádně bych se do kavárničky jednou ráda pustila :)

      Vymazat
  2. Dítě školkou povinné 3 je pro mě nutnost, stejně tak předchozí dva díly :) Jinak mě zaujala ještě Říše milosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dítě jsem četla zatím první díl a bylo to skvělé, fakt jsem se řehtala nahlas :)

      Vymazat
  3. Dívka v ledu a Vánoční zázrak nutně potřebuji :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívku mám taky na seznamu a u Vánočního zázraku se mi táááák líbí obálka :))

      Vymazat
  4. Děkuju za tipy! :) Za mě rozhodně Vánoční zázrak! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak hotovo :-) Vše vypsáno a přikliknuto na seznam :-) "Nejhorší" byl pro mě tento třetí díl :-) :-) Hned pět knížek :-) :-) a z předešlých dvou seznamů minimálně tři :) :-) Díky Šári :-*

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥