pondělí 20. března 2017

Knižní tipy plné mrazivého napětí

Krásný začátek nového týdne přeji všem :)

Dnes mám pro vás článek plný napětí, krve, ale také psychologie, zkrátka spoustu tipů na thrillery, psychothrillery a detektivky. Milovníci tohoto žánru... všichni sem!!! Doufám, že jsem zalovila v méně známých vodách, alespoň částečně, a objevily jste pro sebe novou inspiraci.

Na knihu Planina jsem četla víceméně rozporuplné názory, ale anotace mě zaujala docela dost. Nejspíš nepůjde o klasický thriller, ale vypadá to zajímavě.

Planina – Steinar Bragi
Hrafn a Egill jsou přátelé od dětství, prožili spolu bouřlivou pubertu, v dospělosti se z nich stali dobře prosperující podnikatelé, jejich podnikání však ohrozí finanční krize. Oba muži se vypraví spolu se svými přítelkyněmi na cestu přes nehostinné, sopečné planiny středního Islandu. Na písčitých pláních severně od ledovce Vatnajökull sjedou v mlze z cesty a narazí do domu v pustině, jakési pevnosti bez sebemenšího spojení s okolním světem, kde bydlí dva podivní staří lidé a kde se večer pečlivě zamyká. Minulost se ukáže v novém světle a je čím dál méně zřejmé, kde hledat nepřítele…
V knize se jedinečně prolínají prvky psychologického thrilleru s islandskou lidovou kulturou a jízlivým komentářem současných společenských změn, které na Islandu nastaly v důsledku finanční krize v roce 2008. Tento mnohovrstevnatý, sugestivní a výborně napsaný příběh patří k nejvíce sofistikovaným knihám současné severské literatury.

Vydala Kniha Zlín.

Zemři se mnou, sestřičko mě zujala už tenkrát, když vycházela. Ale potom upadla do hlubiny mého zapomnění, aby ji teď opět vylovila.

Zemři se mnou, sestřičko – Karen Sander
Ve svém bytě v exkluzivní čtvrti je brutálně zavražděna žena. Komisař Georg Stadler zahajuje vyšetřování tohoto krutého a nelítostného zločinu a přitom si vzpomene na nedávný případ s velmi podobnými rysy. Jedná se snad o činy šíleného sériového vraha? Žádný ze Stadlerových kolegů tomu nechce věřit: Vždyť pachatele první vraždy již mají ve vazbě. Komisař přesto žádá o pomoc psycholožku Liz Montariovou, která se na vražedné série specializuje. Ta souhlasí, i když se sama ocitá v ohrožení. Varováním jsou jí anonymní dopisy, které pocházejí od někoho velmi nebezpečného. Od někoho, kdo toho o ní ví příliš mnoho… Dochází k dalším vraždám a Liz se začíná ptát: Je to skutečně sériový vrah? Nebo si na něj někdo hraje?

Vydalo nakladatelství BETA – Dobrovský.


Prašné víry jsem měla v hledáčku taky už kdysi dávno. Tentokrát jde o jihoafrickou detektivku. A myslím, že momentálně ji seženete v nějaké akci na knižních eshopech.

Prašné víry – Roger Smith
Drsná jihoafrická detektivka. Vaše noční můra.
Aby pomstil to, co miluje, stává se tím, co nenávidí...
Novinář Robert Dell je na útěku před obviněním z vraždy vlastní rodiny a jeho jediným spojencem je jeho nejstarší nepřítel: vlastní otec. Když se Bobby Goodbread, bývalý zabiják CIA, v posledním pokusu o spásu připojí k synovi, který na krvavém tažení po celé zemi pronásleduje skutečného vraha, společně odhalují spiknutí, které sahá do nejvyšších politických kruhů.
Děj románu se odehrává na pozadí chaosu postapartheidní Jižní Afriky, kde z minulosti vystupují přízraky dávných kmenových pověr.

Vydal Panteon.




Další knihou mého dnešního výběru je Než jsme se poznali.

Než jsme se poznali – Lucie Whitehouse
Hannah se nikdy nechtěla citově vázat, ale pak potkala Marka, dokonalého muže, se kterým závazky najednou nevypadaly tak děsivě. Následovala svatba a osm měsíců pohádkového soužití… po kterých se Mark najednou nevrátil ze služební cesty. Hannah, která se kvůli němu vzdala úspěšné kariéry, začíná pátrat a z minulosti se vynořují nečekaná tajemství. Spletla se, když si myslela, že o člověku, s nímž se rozhodla strávit život, ví všechno. Musí se ptát, jaký Mark vlastně byl, než se poznali…

Vydalo nakladatelství BETA – Dobrovský






Řez je snad nejkrvavější kniha, jakou jsem kdy četla. Tudíž milovníkům krvavých scén doporučuji.

Řez – Vicki Pettersson
Horké léto v Mohavské poušti. Kristine Rushová a její snoubenec Daniel jsou na cestě z Las Vegas do Lake Arrowhead v Kalifornii, kam mají dojet, aby společně s rodinou oslavili 4. červenec.
Zničehonic je však Daniel unesen z liduprázdného odpočívadla a Kristine se musí rozhodnout: vrátit se domů bez úhony a s myšlenkou, že už nikdy neuvidí svého snoubence, nebo vyrazit na cestu do spalující pouště a pokusit se Daniela najít.
Když se rozhodne svého snoubence začít hledat, ještě netuší, že její kroky povede vrah. Kristine však nemá na výběr.
Musí podniknout epickou cestu přes křiklavé záblesky silničních kasin, opuštěné dálniční zastávky a přežít hrůzy, které si nikdy předtím nedovedla ani představit… The New York Times bestseller jara 2015!

Vydala Grada – Cosmopolis.

Jeden starší tip, ale za mě vynikající. Myslím, že by si kniha zasloužila větší povědomí. Však jsem ji na blogu už v minulosti také zmiňovala. Ovšem nedoporučuji nastávajícím maminkám.

Náhradnice – Tania Carver
Na detektiva Phila Brennana čeká v zapadlém městečku Colchester v Essexu šokující scéna vraždy: jedna ze dvou nalezených mrtvých žen byla v pokročilém stupni těhotenství, nenarozené dítě však zmizelo. Bohužel nejde o první případ tohoto typu podobně zemřely už dvě jiné oběti, úvaha o sériovém vrahovi je tedy nasnadě. Kdo by však byl schopen tak hrůzných činů a co zamýšlí s unesenými novorozenci? K vyšetřování je třeba přizvat odborníka na psychologický profil pachatele. Phil se s Marinou Espositovou zná až příliš dobře. Oba musí zapomenout na to, co mezi nimi dřív bylo, a soustředit se na pátrání. Jakkoli se však snaží, není to jednoduché zvlášť, když jejich společná minulost nese své následky.

Vydal Knižní klub.



Tak tuto knihu jsem objevila  včera, byť vyšla v říjnu loňského roku. Vydalo ji mně neznámé nakladatelství Netopejr. Na databázi má dost vysoké hodnocení a v příběhu by se měla snoubit historie, erotika a napětí. No, zní to dobře. A ten název...

Berlín, polovina 19. století...
Richard Steinberg je ženami obletovaný a výstřední vynálezce. Pod dohledem má jak většinu technického pokroku ve městě, tak také životy lidí kolem sebe. Jednoho dne zachrání z hořícího domu Michaela Denatierra – mladého, přitažlivého cizince, toho času v nemilosti lichvářů. Mladík je okouzlen Steinbergovými služebnými i vynálezcem samotným a přijímá nabídku práce v jeho věhlasné dílně. Ve snaze uniknout pronásledovatelům a nalézt pravdu o pohřešovaném otci se však zaplétá do nebezpečné hry. Hry, jíž lascivní orgie, intriky i vraždy prostupují jako opium pohárem absintu…
„Jak až daleko jsme schopni zajít, když dovoleno je naprosto vše?“

Vydal Netopejr.



Další kniha mě dostala obálkou, jak už se u mě stává docela často. Ale copak byste odolali? Navíc se mi líbí i anotace, 19. století... no mám ji na seznamu, jak jinak :)

Policejní stanice Brooklyn – Lawrence H. Levy
Rafinovaný příběh s nezapomenutelnou hlavní postavou, která se setkává s mnoha známými historickými osobnostmi, je zasazen do New Yorku roku 1888. Mladá, chytrá a cílevědomá Mary Handleyová z Brooklynu se snaží prokázat vraždu Charlese Goodriche, bratra významného člena newyorské městské rady a účetního Thomase Edisona. A prosadit se ve světě mužů – politiků i policistů.

Vydal Knižní klub.








Knihu Hush baby jsem objevila nedávno, když jsem si jen tak pro inspiraci projížděla stránky jednotlivých nakladatelství. A taky přibyla na seznam.

Hush baby – Johanna Holmström
Vrakören je vilová čtvrť na pobřeží, na půl cesty mezi Borga a Helsinkami. Zapadlá čtvrť s hrstkou domů a temně šumícím lesem. Perfektní místo pro dobrodružství, ale také tajemství. A právě sem se přistěhuje Olof s manželkou Henrikou a dvěma vyženěnými dětmi, Lukasem a Robin.
O mnoho let později se sem dětská psycholožka Robin vrací proti své vůli. Vrakören i s jeho obchůdkem, který vlastní Vinqvistovi, mezitím pohltilo hlavní město. Architekti tu pro společenskou smetánku navrhli nové domy s obřími panoramatickými okny a vysokými zdmi zabraňujícími zvědavým pohledům. Pod luxusním povrchem všechno vře. Všichni tu mají strach, děti i dospělí. Robininu matku místní šikanují, někdo zhanobil zdejší hřbitov a špitá se i o obchodu s drogami.
Robin je zatažena do sítě intrik, kde vše ukazuje na dobročinnou organizaci, kterou tu před lety založili.

Vydala Kniha Zlín.

A teď ještě pár tipů na knihy, které teprve vyjdou. Ať se máte na co těšit :)

U Závějí mě naprosto okouzlila obálka... překvapivě ☻ Ten kontrast sněhu a kvítečků... Paráda.

Je 25. ledna, hustě sněží. Úzké silnice v městečku Lier nedaleko Drammen protahují sněžné pluhy. Odhrnovaný sníh se vrší na krajnici do vysokých závějí. Pětiletá Oda se doma nudí, maminka vaří a Oda nemá co dělat – přemluví proto matku, aby ji pustila před dům sáňkovat. Maminka ji z okna občas zkontroluje, avšak náhle je Oda pryč. Matka vybíhá ven, jenže padající sníh okamžitě zavál veškeré stopy a po Odě není ani památky. Rozbíhá se vyšetřování, kriminalisté Bitte Røedová a Verner Jacobsen začínají vyslýchat místní obyvatele. Všichni se tu znají, každý něco ví, každý má nějaké problémy, každý něco skrývá. Dny ubíhají, Oda stále není nalezena a její zoufalá matka se rozhodne vzít věci do vlastních rukou.

Vyjde v nejbližších dnech u Knihy Zlín.


MUSÍ NAJÍT SVÉHO OTCE DŘÍV, NEŽ ON NAJDE JI…

Obyvatelé poklidného městečka Silver Bay na pobřeží New Jersey ten příběh dobře znají: jednoho nedělního večera v září roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom zavraždil svou krásnou ženu a tříletou dceru.
Všichni se ale mýlí. Dcera unikla. Teď už jí bude osmnáct a má plné zuby života v utajení. Posledních patnáct let se v rámci programu na ochranu svědků pod jménem Melanie Denisonová skrývala v malém městě v Západní Virginii – její otec totiž nebyl nikdy dopaden…
Navzdory přísným pravidlům Melanie navázala vztah s mladým učitelem z místní střední školy, nyní je deset týdnů těhotná a nechce, aby se její dítě muselo schovávat jako ona. Vzepře se svým opatrovníkům a vezme věci do vlastních rukou.
Melanie se vrací do Silver Bay a doufá, že dokáže to, v čem úřady selhaly: najít svého otce dřív, než on najde ji.

Vychází koncem března u Mystery Press.

I ten nejzrůdnější zločin může zprvu vypadat jako nešťastná náhoda.
V předvánočním čase se dá zažít ledacos. Třeba zemřít velmi bizarním způsobem: zazděný v komíně, na sobě kostým Santa Clause. Čím se mrtvý muž provinil, že si zasloužil tak krutou smrt? Anebo se neprovinil vůbec ničím a stal se jen figurkou v šílené hře vraha?
Odpověď na tuto otázku nabídne detektivovi Marku Heckenburgovi svátek svatého Valentýna. V autě je nalezena dvojice mladých milenců, srdce mají probodnuté šípem. Ne, tohle už nelze považovat za náhodu. Heckenburg si může být jistý, že hledá vraha, pro něhož je zabíjení svébytný rituál, morbidní oslava tradičních svátků v kalendáři.
Pachatel, kterému policisté začnou přezdívat Znesvětitel, zjevně plní jakousi vyšinutou misi. Takoví lidé se nikdy nezastaví, dokud nedojdou až do konce. Kolik svátků ještě hodlá Znesvětitel krvavě oslavit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než ho Heckenburg zastaví?

Vyjde v dubnu. Vydává Domino.

Sedm mínus jedna – Arne Dahl
Když objeví krvavé skvrny ve sklepení, je si kriminální komisař Sam Berger jistý: neobjasněné zmizení mladé ženy má spojitost s předchozími případy ztracených žen. Ale neví, kde začít. Navíc je jediný, kdo má tušení, že na vině je sériový vrah. Ostatní kolegové se mu jen vysmívají.
Allan, jeho šéf, má pramalé pochopení pro Bergerovy riskantní sóloakce. Jednoho dne Sam Berger objeví stopy, které jej zavedou do opuštěného starého hausbótu, kde jej přepadnou staré vzpomínky. Hluboko v Bergerově minulosti se skrývá něco, co jeho samého spojuje s brutálním zločinem. Něco, co celou dobu vypadalo, že nemá žádný smysl…
Sedm mínus jedna je začátek nové kriminální série, v jejímž středu stojí duo vyšetřovatelů Sam Berger a Molly Blomová – psychologie rafinovaný, plný náhlých zvratů a neskutečně napínavý. Arne Dahl ve skvělé formě!

Vyjde v dubnu. Vydává Mladá fronta.

Pohřbený život – Allen Eskens
Někdy i obyčejný školní úkol může změnit váš život. Joe Talbert měl na hodinu literatury sepsat životopis někoho neznámého. A rozhodl se pro Carla Iversona, umírajícího usvědčeného vraha. Během jejich rozhovorů Joeovi dojde, že byl Carl odsouzen neprávem, a rozhodne se jeho jméno očistit. Nemohl si však vybrat nic nebezpečnějšího než bojovat za očištění zahořklého starce, jehož kdysi odsoudili za hrůzný zločin.

Vyjde v dubnu. Vydává XYZ.







Má ji rád, nemá ji rád – S. J. Bolton
I sérioví vrazi mají své fankluby.
Doktor Hamish Wolfe je sériový vrah, odsouzený na doživotí za únos a vraždu tří dívek. Zároveň je však velmi pohledný, charismatický a nesmírně přesvědčivý. Dostatečně přesvědčivý na to, aby jeho obdivovatelky uvěřily jeho tvrzení o nevině. A dostatečně pohledný a charismatický na to, aby v něm pisatelky dopisů viděly muže svých snů.
Maggie Roseová je jiná: tvrdá, extravagantní a nesmírně úspěšná advokátka. Ujímá se pouze takových případů, které může vyhrát. Nikdo neví, podle jakého klíče si vybírá, snad se řídí neomylným instinktem.
A právě o její pomoc Hamish nyní usiluje. Chce, aby změnila jeho osud. Maggie váhá, ale pak se rozhodne případ převzít. Je přesvědčená, že šarmu svého nového klienta dokáže odolat. Anebo se poprvé ve své kariéře fatálně mýlí?

Vyjde v květnu. Vydává Domino.

Žízeň – Jo Nesbo
11. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvily schůzku prostřednictvím seznamky Tinder. Vyšetřovacímu týmu, jemuž nově velí Katrine Brattová, zůstává rozum stát nad způsobem, jímž byly oběti zabity, i faktem, že z míst činů vždy zmizela část jejich krve. Vrchní policejní náčelník Mikael Bellman potřebuje případ co nejrychleji vyřešit, aby mohl na kariérním žebříčku postoupit ještě výš. Proto povolá zpět Harryho Holea, který se mezitím odstěhoval k Ráchel na Holmenkollen a chtěl si užívat spokojeného manželského života a poklidného vyučování na policejní akademii. Vzhledem k brutalitě vražd mu však nic z toho dopřáno není. Okolnosti ho donutí založit alternativní vyšetřovací skupinu a pustit se po stopě. Jenže dopátrat se pravdy není vůbec jednoduché, zvláště když ho život v určitém okamžiku postaví před zásadní dilema, zda má dát přednost rodině, nebo vyšetřování.
Jo Nesbo pokračuje ve stejné linii, kterou zahájil Sněhulákem a dále ji rozpracoval v Levhartovi a následujících dílech. Žízeň opět přináší svižný a dramatický děj plný překvapivých zvratů, Harryho sarkastických poznámek a svérázného chování. Harry je prostě zpět v plné síle a se vší parádou.

Vyjde v květnu. Vydává Kniha Zlín.



Zmizelý – C. L. Taylor
Pouto mezi matkou a dítětem je nezničitelné. Co když ale matka cosi děsivého skrývá? Čtrnáctiletý Billy uprostřed noci záhadně zmizel z domu. Každý člen rodiny to klade za vinu sobě samému, ale před ostatními pocit provinění tají. Wilkinsonovi jsou zkrátka tajnůstkáří, a tak trvá celý rok, než díky veřejné prosbě o pomoc začne vyvstávat na povrch děsivá pravda.
Billyho matka Claire je na pokraji šílenství. V podivném stavu mysli se ocitá v omšelých hotelových pokojích nebo bloumá neznámými ulicemi, aniž by tušila, jak se tam vlastně dostala. V její kabelce se objeví předměty, které nikdy předtím neviděla. Claire ztrácí vědomí vlastní identity.
Když se to stane poprvé, lékař to připisuje neobvykle silné reakci na stress. Když se ale jednoho dne Claire probudí s krví na rukách, nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. A nejméně ze všech tomu rozumí právě Claire…

Vyjde v červnu. Vydává Domino.


Tak já myslím, že by to pro dnešek stačilo, co myslíte? Zaujal vás některý tip? Četli jste nějakou z knih? Určitě mi dejte vědět.

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Jasně, Šári, přesně tohle jsem potřebovala, zrovna nemám co číst! :D Výběr je to senzační, Znesvětitel a Zmizelý mě myslím čekají a ten zbytek bych si nejradši připsala na svůj seznam celý - úžasné tituly. Díky za inspiraci a měj se báječně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mi Znesvětitel i Zmizelý měl dorazit a moc se těším. Hodně mě zajímá i Hush baby a Závěje :) No, zase inspirace, no :))) Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat
  2. Tak to je parádní nálož. Kromě Prašné víry a Policejní stanice Brooklyn si všechny píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super :D :D :D To jsem potřebovala. Ale ne, vážně - úžasný výběr, tenhle článek budu určitě navštěvovat dost často. Stejně jako tebe a Kristýnku, i mě snad čeká Znesvětitel a Zmizelý, na oba tituly jsem zvědavá. Ale zaujalo mě toho mnohem víc, vesměs vlastně všechno. Hlavně Planina :)
    Měj se moc krásně, Šári a přestaň nás thrillerové nadšence takhle trápit :D ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, máme malé seznamy, viď, haha :)) Neboj, příště bude jiný žánr :)
      Měj krásný víkend :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥