pondělí 21. ledna 2019

Knižní přírůstky – prosinec – poslední kousky

Krásný pozdní večer :)

Mám tady pro vás konečně své poslední prosincové přírůstky a příště už můžeme začít lednovými.

Takže posledních prosincových sedm kousků... Něco z Knižního klubu, něco Booktook, něco recenzáčky, něco knihobudka...


Na stránkách Bootook jsem si objednala trilogii Panství Daringham Hall od Kathryn Taylor. Dlouho jsem kolem ní chodila a přemýšlela jsem, jestli knihy opravdu potřebuji. No, když jsem přečetla od autorky Léto divokých květin, řekla jsem si, že potřebuji a objednala. Knihy jsou za krásnou cenu, celou trilogii koupíte za necelé dvě stovky.


Dědictví
Poklidný život na panství Daringham Hall v malebné Východní Anglii naruší příjezd Bena Sterlinga. Ben je totiž skutečným dědicem panství a hodlá se pomstít rodině, která se k jeho matce zachovala velmi nelítostně. Jeho plány však naruší zvěrolékařka Kate, do níž se vášnivě zamiluje. Má smysl žít pouze pro pomstu, nebo je důležitější odpustit a začít nový život?

Rozhodnutí
Ben Sterling si to nedokáže vysvětlit. Od chvíle, kdy dorazil na panství Daringham Hall, už v jeho životě nic není jako dřív. Anení to jen proto, že jej jeho dlouho ztracená rodina přijala na rodovém sídle ve Východní Anglii tak nečekaně vstřícně. Tohoto obvykle rezervovaného byznysmena vyvádějí z rovnováhy i city vůči zvěrolékařce Kate. Je pro něj Anglie skutečně země zaslíbená? Zatím ještě netuší, že kdosi v pozadí dál spřádá intriky – a že ho právě Kate přiměje k tomu, aby své rozhodnutí ohledně panství Daringham Hall ještě zvážil…

Návrat
Může to Benovi skutečně udělat? Kate ví, že se její láska vrátila na Daringham Hall jen kvůli ní. Den za dnem však musí přihlížet, jak se veškeré Benovy pokusy o záchranu statku a panského domu míjejí úspěchem. Nadto se ještě začne šířit podezření, že Ben sám zpečetil konec všech nadějí svou příliš riskantní obchodní strategií. Je z toho pochopitelně zdrcený a Kate, která to nedokáže snášet, se v zoufalství rozhodne nechat ho jít…

Z Knižního klubu mi přišla útlounká knížka Rusko – vagon třetí třídy od Natalji Klučarjovové. Tento tenký paperback mě zaujal svojí anotací, tak uvidíme. 

Anotace
Hlavním hrdinou románu je dvacetiletý student Nikita, kterého opustila jeho studentská láska, extravagantní levicová anarchistka Asja. Aby na ni zapomněl, vydává se Nikita na pouť vlaky třetí třídy po Rusku a snaží se pochopit, co je to vlastně za zemi. Na své cestě potkává řadu bizarních, tragických i tragikomických postav a zaznamenává jejich osudy, které dohromady dávají pestrý a hutný obraz současného Ruska: žena, jež se protlouká se dvěma dětmi a snaží se je uživit prodejem vlněných ponožek v příměstských vlacích, protože její manžel odmítl opustit vylidněnou hornickou osadu kdesi na Sibiři a raději se tam upíjel k smrti. Dívka z Oděsy, kterou znásilňoval otčím, a tak utekla do Petrohradu, kde však byla znovu znásilněna. Učitel, který se snaží zachránit svoji vesnici, do níž se stahují obyvatelé nedalekého polorozpadlého sanatoria pro pacienty s tuberkulózou, a která se tak pomalu propadá do nákazy, špíny a morálního rozkladu. Mafián, jenž projde duchovním obratem a stane se z něj pop v zapadlé vesnici. Petrohradský filozof Rošin, který poslouchá trans, uctívá Che Guevaru a své studenty infikuje existenciální úzkostí. Stařenka, která utekla z 
bombardovaného Grozného a teď myje schody v jedné luxusní moskevské novostavbě, aby tam mohla v kumbále přespávat…


Potom tady mám dva recenzáčky, Návod k použití lásky od Renáty Názlerové z nakladatelství Fortuna Libri a Ochutnávačku od V. S. Alexandera. Obě knížky mám přečtené a na obě brzy najdete na blogu recenze. Já vím, že to slibuji už dlouho, ale mozek nějak nechce zapalovat, tak čekám, až se vzchopí.

Návod k použití lásky
Láska vás může vynést až do oblak, ale může dát i pěkně zabrat. Je povznášející a úžasná, dokáže přimět k hrdinským činům, ale i k páchání úplných hloupostí. Dokáže léčit, ale i ublížit. Proto je nutné se o ni dobře starat. Terapeutka Tamara Koch, řeší problémy lidí, kteří prošli její ordinací, pravidelnou údržbu své lásky zanedbali, nebo nevěděli, jak ji dělat. Tamara má ke svým klientům často nekonvenční přístup, její postoje překvapí, její rady a postřehy jsou vtipné. Ale jak už to v životě bývá, je lehčí radit druhým než sobě. Odbornice na vztahy totiž řeší i svůj osobní problém se dvěma osudovými muži. Příběhy v románu jsou inspirovány skutečnými událostmi. Situace, ve kterých se jejich hrdinové ocitají, mohou potkat kohokoliv nás. Možná vám ve vaší situaci Tamara Koch pomůže najít řešení, povzbudí vás, nebo alespoň získáte pocit, že v tom nejste sami. Než se blíže seznámíte s Návodem k použití lásky, věnujte, prosím, pozornost tomuto upozornění: Můžete mít všechno na světě: zdraví, peníze, slávu, ale pokud nemáte lásku, nemáte nic. Láska je vlastně jakési zařízení. Každé zařízení potřebuje pravidelnou údržbu a servis. Není hanba jít do servisu nebo si nechat udělat generálku, pokud cítíte, že se zařízení zasekává nebo nefunguje jako obyčejně. Každá láska je jedinečná a je jen a jen vaše, proto se o ni náležitě starejte a pamatujte, že bez pečlivé a pravidelné údržby se neobejde. Možná že budete mít pocit, že byste chtěli lásku vyměnit a pořídit si novou, mladší, krásnější model, možná i výkonnější, ale pozor! Nikdy to nebude zadarmo. Za všechno se platí.


Ochutnávačka
Rodiče pošlou Magdu k příbuzným do Bavorska, aby ji uchránili před bombardováním Berlína. Od dívek jejího věku se očekává poslušnost a loajalita vůči třetí říši, Magda se dokonce stane ochutnávačkou jídla určeného pro samotného vůdce. Ve víru nebezpečných událostí se snaží nalézt svobodu i důstojnost a v neposlední řadě naplnit svou touhu po lásce, bezpečí a pomstě.


A úplně naposledy jsem si nechala klasiku Dámu s kaméliemi od A. Dumase ml. Tu jsem objevila u nás v nádražní knihovně nebo-li v knihobudce. 

Anotace
Slavný romantický příběh o lásce mladíka z dobré rodiny k mladičké venkovské dívce, která se v Paříži proslavila jako kurtizána. Mladý právník s ní odjíždí na venkov a dívka, která chce žít jen pro něho, zcela změní svůj život. Láska milenců se ale střetne s vůlí mladíkova otce, který se obává, že tento poměr ohrozí dceřin sňatek a dobré jméno rodiny. Dívka přinese svému milenci tu největší oběť: předstírá, že ho již nemiluje a vrací se do Paříže k dřívějšímu životu. Milenec se domnívá, že ho zradila a teprve u jejího smrtelného lože se dozvídá pravdu.


Zaujala vás některá z knih? Četli jste nějakou? Určitě mi napište.

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Zajímavý výběr. Ať se líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám v poslední době chuť na. České autory, takže mě čeká Houbarka, Slepá mapa, Prazsky erotikon....
    Měj se hezky, Šáry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě čeká spoustu knih od našich autorů, čtu je ráda :) Co nejdřív bych ráda dala Anežku a Slepou mapu :)

      Vymazat
  3. Dámu s kaméliemi jsem četla někdy před sto lety a zamilovala se do ní na první přečtení :-) Super je i zbytek knih, tak snad se ti budou líbit :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Návod k použití a Ochutnávačku si chci také přečíst! Dáma s kaméliemi je krásná knížka!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥