sobota 16. února 2019

Nejlepší knihy roku 2018


Krásnou sobotu přátelé :)

Mám tady pro vás konečně článek o nejlepších knihách, které jsem přečetla za loňský rok.

Loni jsem přečetla 44 knih, samozřejmě do nich nepočítám třeba kuchařky, které jsem dostala k recenzi. A musím říct, že se mi kupodivu vybíralo celkem lehce. Nějaká hodnocení a názor jsem si tak nějak pro sebe a s odstupem času ještě poupravila.

Nebudu se o knihách moc rozepisovat, na všechny najdete recenze na blogu, najdete je v přírůstcích, takže by to bylo úplně zbytečné. Pár slov postačí.

Z celkového počtu jsem vybrala takovou tu zhruba nejlepší desítku. A jaké kousky to jsou? Není to žádné umístění od prvního místa do posledního, píšu to, jak to leží a běží.

Už teď jsi mrtvá – Sharon J. Bolton
Tato autorka se u mě řadí mezi tu TOPku thrillerových mistrů. Zatím z těch autorů, co jsem dosud v tomto žánru přečetla, je prostě nejlepší. Třeba se to jednou změní a přibyde další nejlepší, nebo ji předčí, ale zatím je to tak, jak to je. S. J. Bolton píše čtivě, chytlavě, u jejích knih jste napnutí od začátku do konce, vybírá si zajímavá témata, zajímavá místa, kde se její příběhy odehrávají, šokuje nás úžasnými zvraty. Její knihy naprosto zbožňuji a Už teď jsi mrtvá se za loňský rok řadí mezi její TOP. Momentálně vyšla autorce novinka Malé temné lži. Dočítám a je skvělá, jak jinak ♥


A u této autorky ještě zůstanu, protože do desítky se dostala také autorčina kniha Volavka. Volavka oproti předešlé knize patří do série a celou tu sérii můžu doporučit. A Volavka z celé té série mě asi nadchla nejvíc.


Když už jsem u nakladatelství Domino, tak tam ještě na nějakou dobu zůstanu. Další loňská vynikající kniha totiž pochází také z jejich stáje. Jde o Ztichlý dům od Jenny Blackhurst. Tato kniha je autorčinou prvotinou a na to, že jde tedy o debut, je výborná, čtivá, napínavá, obsahuje spoustu šokujících zvratů. Mně se hodně líbila a do desítky patří. Doma už na mě čeká druhá autorčina kniha Podivná holka, která čerstvě vyšla.


Stále zůstávám u Domina. Je pravda, že nejvíce thrillerů jsem loni přečetla právě z Domina. A proč ne, vydávají super kousky a já jim za to moc děkuji a moc jsem jim vděčná za recenzní výtisky, které mi posílají. Je to moje nejmilejší spolupráce ♥

Takže mojí další oblíbenou knihou se stala Poslední paní Parrishová od Liv Constantine. Vím, že pro některé čtenáře byla tato kniha slabší kousek, prý byla prvoplánová, předvídavá, námět neoriginální. A víte co, já i souhlasím. Ale vůbec mi to nevadilo. Já nevyhledávám originalitu za každou cenu. Já potřebuji, aby se mi kniha dobře četla, aby mě chytla, abych byla napnutá a zvědavá na rozuzlení, přestože ho třeba tuším, a to Poslední paní Parrishová splnila naprosto. Knihu jsem si užila a do mé topky patří.


Poslední knihou z Domina, která si zaslouží své místo na výsluní je Prozření od Jessicy Shattuck. Tady už se dostáváme k úplně jinému žánru a sice ke druhé světové válce. Přečetla jsem už několik knih na téma druhá světová válka a holokaust. Prostřednictvím knihy Prozření se mi však naskytl nový pohled na toto těžké období, a sice ze strany německých žen různého postavení, které s Hitlerem rozhodně nesympatizovaly, ale následky války a nacismu, které potom dopadly na Německo, si musely doslova vyžrat také. Knihu všem doporučuji, je vynikající. Když si teď zpětně čtu svoji recenzi, úplně mi běhá mráz po zádech.


Další kniha, která se probojovala do mé desítky nejlepších je tzv. „bryndzovka“, nebo-li detektivka Roberta Bryndzy a sice Do posledního dechu. Knihy Roberta Bryndzy, které vydává nakladatelství Comopolis (Grada) mě baví, baví mě Erika Fosterová, a přestože jsou někdy autorovy knihy označovány jako detektivky pro nenáročné, mně to nevadí, já od nich dostanu, co chci a jsem spokojená. Do posledního dechu se mi hodně líbila, zaujal mě námět, týkající se nebezpečí seznamování naslepo. Pokud jste ještě s autorem nezačali, doporučuji číst díly po řadě za sebou, aby vám neunikl vývoj života Eriky. A v březnu se můžete těšit na další osudy Eriky v příběhu Smrtící tajnosti.


U nakladatelství Cosmopolis ještě zůstanu. Možná se i budete divit, jakou knihu teď zmíním, ale já myslím, že si tu topkovou desítku také zaslouží. Je totiž absolutně jiná, můžeme říct klidně i nechutná, odporná, ovšem originální a tady dávám za originalitu podání velký palec nahoru, protože se to zkrátka celé hodně povedlo. Jde o knihu V dobrém i zlém od Michelle Sacksové. Knihu můžu doporučit otrlejším jedincům, určitě ne citlivějším maminkám malých dětí a těhotným ženám.


Další na seznamu mám nakladatelství Host a jeho Alenu Morštajnovou a její Hanu. Hana mi doma ležela asi rok. Zpočátku jsem ji nechtěla číst, protože ji četl každý, tak jsem ji nechala uležet, ovšem paradoxně jsem se dostala do druhé vlny Haniných čtenářů. Nicméně jsem si do té doby už kromě nadšených ohlasů přečetla i několik zklamání a tudíž jsem ke knize přistupovala střízlivě a bez přehnaných očekávání. A také jsem si chtěla udělat na Hanu klid. Vyšel mi jeden volný víkend, kdy jsem byla doma úplně sama, tudíž jsem ho věnovala Haně a nelituji. Příběh jsem si naprosto vychutnala, na konci jsem si pobrečela... A ne málo. Možná jsem pochopila, proč někteří čtenáři cítili trochu zklamání. Hledali totiž v knize něco, co tam vůbec být ale nemělo. Kniha není prvotně o pobytu v koncentračním táboře. Je o Haně. A jestli některým přišlo, že se Hana hroutila nějak neoprávněně, že neprožila to, co si přečteme třeba v jiných knihách z Osvětimi, že byla vlastně slabá, tak je to prostě nesmysl. Příběh je o Haně, o takové Haně, jaká byla, co prožila, jak se s tím vyrovnala a nevyrovnala. Je to jenom o TÉTO Haně. Bože, zase jsem toho úplně plná. O postavě Hany jsem tenkrát po dočtení taky dlouho přemýšlela. Kniha mě fakt zasáhla a na přečtení čeká Slepá mapa a Hotýlek. Jo a kdo to ještě nevíte, koncem dubna vychází autorčina další kniha :)


Předposlední kniha dnešního topkového článku je Za jasné noci od Elizabeth Haran. Autorku vydává nakladatelství Alpres a já ji do přečtení této knihy neznala. Obálka může v čtenáři evokovat červenou knihovnu, nicméně nenechte se zmást. Jde o nádherný silný příběh z exotického prostředí Austrálie. Romantiku a lásku tam samozřejmě najdete, ale příběh není žádná romantická povrchní slátanina, ale má svoji hloubku. Moc doporučuji a sama jsem si pořídila další knížky od autorky, tak jsem zvědavá, zda mé nadšení potrvá. A jeden tip... od autorky nyní můžete zakoupit žhavou novinku Údolí naděje.


A nakonec kniha z nakladatelství Moba a sice Léto divokých květin od Kathryn Taylor. Než jsem se do knihy pustila, objevila jsem, že autorka napsala erotickou sérii Barvy lásky. Nic proti erotice, ale v knižní podobě mě vážně nebaví. Tak jsem se zděsila, cože jsem si to vybrala za knihu. Ale naštěstí toto je z úplně jiného soudku. Jde o silný příběh ženy, která se musí vyrovnat s nelehkou minulostí, s těžkými zdravotními problémy, takže žádná eroťárna a bezduchá romanťárna. Moc doporučuji. 


Ehm... Ehm... Tak jsem říkala, že se nebudu o knihách rozepisovat, že? Ale to nešlo. Krásně jsem si je všechny připomněla ♥

Nakonec si tedy dáme vítěznou DVOJKU. Ano, nespletla jsem se, bude to dvojka a ostatní knihy si ponechají místo 3-10. Nedokážu totiž na třetí místo umístit jednu knížku.

Druhou nejlepší knihou loňského roku se stalo Prozření od Jessicy Shattuck. Recenzi na tuto knihu můžete najít zde.


A mojí největší TOPKOU roku 2018, o které jsem měla dávno jasno, se stala HANA Aleny Morštajnové. Kniha mě prostě zasáhla neskutečným způsobem a mám ji v hlavě stále a můj zážitek ještě umocnila říjnová beseda s autorku o této knize. Prostě moje srdcovka ♥ Recenzi můžete najít zde.


Jinak na ostatní knihy si recenze můžete vyhledat zde v seznamu. A jelikož jsem v loňském roce měla štěstí na knihy a nedostaly se mi do zorného pole žádné vyložené propadáky, určitě u mě nenajdete článek o nejhorších knihách.

Prozraďte mi vy, jaká kniha se stala vaší absolutní loňskou TOPkou?

Užijte si krásný víkend.

Vaše Šárka ♥


15 komentářů:

  1. Nadherny clanek Sari ❤ Mam to bilancovani rada 😊 S Hanou souhlasim, take ji mam v TOP 10 😊 A jake byly ty ostatni jsi si urcite u me v clanku precetla 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Verunko, četla jsem tvůj článek, měla jsi to pěkně rozdělené podle ročních období :) Číst tyto články mě taky moc baví ♥

      Vymazat
  2. Celý odstavec o Haně je Jožka bych ho napsala já, se vším všudy :-) Já už mám přečtenou i Slepou mapu a opět Top.
    Žádnou z ostatních knih uveďnych v článku jsem nečetla, ale o všech vím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádná Jožka....jako tam má být :-)

      Vymazat
    2. Míšo, bylo mi jasné, že to byla korekce. Někdy se tomu člověk vážně zasměje :) Na Slepou mapu se moc těším, četla jsem tvůj článek, tak už se do ní chci pustit brzy. Musím si zas vyšetřit čas, paní Morštajnová za to stojí :)

      Vymazat
  3. Haně jsem se dlouho vyhýbala, ale pak mi jí kamarádka vrazila do ruky s tím, že tohle si prostě musím přečíst. A dopadlo to přesně jak píšeš, byla jsem plná pocitů ještě dlouho po dočtení. Nejvíc se mi asi líbilo, že to ani tak nebyl příběh o koncentračních táborech a druhé světové (kterých je všude až až), ale spíš příběh o lidech a o rodině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, bylo to o lidech, o rodině a bylo to srdcervoucí ♥

      Vymazat
  4. je ta Hama pro citlivou dušei? Trochu se toho začínám bát, všichni říkají, že super, ale že od té doby už si v cukrárně nikd nedají věneček:))
    www.libenanovakova.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že si věneček určitě dají :) Není to lehké čtení, ale rozhodně jsem četla horší a víc depresivní knihy, které byly třeba přímo z koncentr. táborů. Záleží na vás, jak moc citlivá jste. Já si vždy říkám, že my o tom jenom čteme, ale ti lidé to prožili a to je horší. Hanu moc doporučuji ♥

      Vymazat
  5. Tak já osobně nezkoušela ani jednu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě stále láká kniha Hana :-) asi si jí přečtu.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné knihy jsi vybrala!
    Já jsme ze svých 40 přečtencýh knih vybrala TOP 7 .-D
    Na tři tebou zmíněné se chystám (snad i letos): Ztichlý dům, Léto divokých květin a na Paní Parrishovou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že všechny tři, na které se chystáš, se ti budou líbit :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥