pondělí 5. srpna 2019

RECENZE – Zlatá klec

Autorka: Camilla Läckberg
Překlad: Martin Severýn
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 432
ISBN: 978-80-7625-032-1

„Nevěř mu. Nevěř nikomu.“

Anotace:
Napínavý román se odehrává ve Stockholmu a točí se kolem Faye, ženy připravené udělat cokoli, aby dosáhla toho, po čem nejvíc touží: pomsty. 
Faye a Jack jsou dokonalý pár snů. Společně vybudovali úspěšný byznys ve Stockholmu, bydlí v luxusním bytě a jsou obklopeni „bohatými a krásnými“. Narození dcery Julienne korunuje jejich štěstí.
Postupně ale Jack tráví stále víc času v práci a přestává se svou ženou sdílet věci kolem firmy. Začínají se vzdalovat. Jednoho dne Faye přistihne Jacka doma v posteli s jeho krásnou a úspěšnou kolegyní. 
Poté, co ji zradí, se její svět rozpadne na kusy a jí nezůstane vůbec nic. Je naprosto zničená, dokud se nerozhodne, že mu všechno oplatí, a zosnuje krutou pomstu. Dobře zná jeho slabá místa, a co je nejlepší – nespěchá.
Navíc, Jack není první muž, s nímž si Faye musela vyřídit účty.

Zlatá klec je román o odvážné ženě, která vzala osud do svých rukou poté, co byla využita a zrazena. Dramatický příběh zrady, vykoupení a pomsty. 

Fay a Jack... Naprosto dokonalý páreček jako z luxusního magazínu. Společně vybudovali úspěšnou firmu a jejich štěstí nabylo vrcholu narozením dcery Julienne. Jack postupně zapomněl, kdo stál za prvotním úspěchem firmy, z Fay se stala matka a žena v domácnosti. Pár se začíná pomalu ale jistě odcizovat, Jack tráví většinu času v práci. Fay se ponižuje, chce si získat zpět Jackův zájem a obdiv. Toto však není správná cesta. Jednoho dne přistihne Jacka v posteli s jeho kolegyní. Opět se poníží a dožaduje toho, aby ji Jack miloval. On ji však od sebe odežene a oznámí konec vztahu. Fay se odstěhuje ke kamarádce a začne se pomalu, ale jistě stavět na vlastní nohy. A spolu s tím chystá krutou pomstu. Jack totiž úplně zapomněl, že Fay nikdy nebyla hloupá, neschopná ženská, ba právě naopak.


Od autorky jsem zatím nic nečetla, Zlatá klec byla první kniha. Neporovnávám tedy tuto novinku se sérií detektivek, které u nás Camilla Läckberg vydala. A musím říct, že mě příběh pohltil. Přestože Fay rozhodně nebyla typická kladná hlavní postava, kterou byste si ihned oblíbili, s níž byste se bez problémů sžili, bavila mě a fandila jsem jí. Román se s postupujícím dějem stává napínavější, přibývají zvraty a samotný děj nabývá na svižnosti. A konec... No ten je vynikající, jsem zvědavá, o čem bude pokračování.

Ode mě získává kniha velké doporučení. Zaujme spíše ženy, možná pouze ženy, nevím, zda by si její čtení užil muž. I když... Kdo ví. Jde o psychologický román s prvky thrilleru a já si jeho čtení opravdu vychutnala.

O autorce:
Jean Edith Camilla Läckberg (*30. srpna 1974, Fjällbacka, Sweden) je oblíbenou švédskou autorkou detektivek, jednou z nejmladších a zároveň nejnověji objevených pro mezinárodní literární scénu.
Začínala jako ekonomka, avšak kurz tvůrčího psaní ji navedl novým směrem a nyní okupuje přední příčky skandinávských bestsellerů. Hlavními hrdiny doposud sedmidílné série detektivek jsou spisovatelka Erica Falcková a detektiv Patrik Hedström. Všechny díly se odehrávají v přímořském městečku, autorčině rodné Fjällbacce.
Spolu se spisovatelkou Denise Rudbergovou Camilla uváděla televizní pořad o literatuře s výmluvným názvem Läckberg & Rudberg.
Je nejen úspěšnou spisovatelkou, ale také matkou od dětí, a to ji motivovalo k napsání originální dětské knihy o zázračném miminku Super-Charlie. S přítelem a třemi dětmi na předměstí Stockholmu.

Hodnocení: 95%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Metafora / Nakladatelský dům Grada. Knihu můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥