pondělí 23. března 2020

RECENZE – Tajemství hradních zdí

Autorka: Anna Beatrix Bártová
Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání v ČR: 2020
Počet stran: 296
ISBN: 978-80-7229-697-2

Anotace:
Osud ke Guttě z Bubnu nebyl příznivý. Dočká se naplnění své lásky po šesti stech letech? Natálie je mladá historička pracující v plzeňském muzeu. Když nečekaně najde dokument, ve kterém se píše o hradu Bubnu, netuší, jak moc ji to ovlivní. Začnou se jí zdát podivné sny, ve kterých ji navštěvuje duch Gutty z Bubnu a odhaluje jí svůj životní příběh. Buben Natálii přitahuje magickou silou, což ještě posílí objev její kamarádky, archeoložky Karol, která se rozhodne na Bubnu kopat. Co odhalí archeologický výzkum? Proč se Gutta zjevuje právě Natálii? A co s tím vším má společného charizmatický archeolog Štefan? Dokáže Natálie změnit krutý osud, který zasáhl dvě nešťastné duše před mnoha a mnoha lety?

Natálie je zapálená historička, která pracuje v plzeňském muzeu a momentálně zpracovává svou dizertační práci. Miluje hrad Buben, kam jezdila od dětství. Už tehdy ji neskutečně přitahoval. Nyní se jí začnou dít podivné věci. Zdají se jí sny o Guttě, hradní paní z Bubnu ze 14. století. V podstatě z jejího pohledu ve snech žije její život, prožívá její city, lásku. Natálie je zmatená, co se to s ní děje? Zjevuje se jí opravdu duch hradní paní? Ale proč právě jí? Nebo už jenom blbne z přemíry práce a studia? Zvláštní je, že se Natálie přítomnosti ducha nebo zjevení Gutty nebojí, nemá z toho negativní pocit, naopak. Když se jí Gutta nějakou dobu neukáže, je z toho nervózní.

Svěří se kamarádce Karolíně, vylíčí jí své sny či o co se to vlastně jedná, a začnou ještě s několika dalšími lidmi z oboru na hradě kopat a odkrývat tajemství historie Bubnu. 


Mám ráda duchařiny, takže jsem se na knížku samozřejmě moc těšila. Zpočátku jsem se sice do knížky trošku hůře začítala, nicméně je to asi i dobou, ve které teď žijeme a člověk se špatně soustředí. Ovšem, když se mi do příběhu podařilo ponořit víc, čtení jsem si užila. 

Kniha je psaná ze dvou pohledů. Z pohledu Natálie v současné dějové lince a z pohledu Gutty v historické lince. A ta historická linka se mi hodně líbila, moc mě zaujala a jsem ráda, že mám před sebou ještě knihu Gutta z Bubnu.

Příběh je napínavý, velmi mě zaujal i samotný hrad Buben, dokonce jsem si o něm vyhledala i informace a rozhodně bych se tam chtěla jednou podívat. Oslovila mě i postava Liany (kdo jste četli, víte) a docela by mě zajímalo, co se stalo s jejím osudem.

Pokud máte rádi knihy, kde se prolíná současnost s historií, máte rádi duchařskou tématiku, mysteriozní prvky v příbězích, určitě si Tajemství hradních zdí přečtěte. Můžu s klidným svědomím doporučit.

O autorce:
Mgr. Sabina Huřťáková, rozená Hašková
Vystudovala obor Historie na FF JU v Českých Budějovicích a v současné době žije v jižních Čechách s dcerou, synem, manželem a dvěma psy. Pod vlastním jménem publikovala některé články v časopise Vítaný host a jeden odborný v jihočeském Výběru. Je redaktorkou literárního webu Vaše literatura, píše blog Bláznivá máma, živí se také jako fotografka. Tajemství hradních zdí je autorčinou třetí knihou.



Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisky velmi děkuji autorce Anně Beatrix Bártové. Knihu můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

Děkuji za tvůj komentář ♥