sobota 9. června 2018

RECENZE – Jepice

Originální název: The Mayfly
Autor: James Hazel
Překlad: Petra Krámková
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 464
ISBN: 978-80-7498-262-0

Anotace:
Zmasakrované tělo v lese. Pečlivě vypracovaný plán vraždy. A sedmdesát let, které obě události dělí.

Charlie Priest, bývalý policejní vyšetřovatel a nyní prestižní londýnský právník, se stane obětí útoku. Ve vlastním bytě ho přepadne muž, který se vydává za policistu a dožaduje se jakýchsi tajných dat. Priest mu je ale dát nemůže, protože je nemá, a jen díky zkušenostem z policejní služby dokáže o vlásek uniknout smrti.
Krátce nato se v Priestově kanceláři objeví bohatý a vlivný podnikatel Kenneth Ellinder, aby si ho najal k vyšetřování rituální vraždy svého syna. Vzápětí vyjde najevo, že zavražděný mladík byl oním záhadným útočníkem a Priest je tudíž jedním z posledních lidí, kteří ho viděli živého. Musel mladý Ellinder zemřít, protože nedokázal získat to, pro co si přišel?
Priest rozplétá jednotlivé indicie a je mu stále jasnější, že klíč k vyřešení spletitého případu představují právě ona tajná data, která však nejsou nikde k nalezení. Pátrání ho postupně dovádí zpět do posledních dnů druhé světové války, kdy došlo k událostem, jejichž smrtící poselství zasahuje až do dnešních časů. Najednou začnou umírat či mizet lidé, kteří jsou pro Priestovo pátrání důležití. Z důvěryhodných osob se stávají zrádci. A proti všem těmto okolnostem stojí Priest, závodí s časem a snaží se odhalit nebezpečný odkaz tajné operace nazvané Jepice.

Charlie Priest v minulosti pracoval u policie, nyní je z něj velice prestižní advokát. Do jeho vlastního bytu se pod zpočátku celkem věrohodnou záminkou vetře cizí muž, který ho vzápětí napadne a požaduje po něm jakási tajná data. Priest vůbec neví, o co kráčí a jen o fous unikne smrti. Zato sám útočník je záhy nalezen mrtev. U Priesta v kanceláři se objeví útočníkův otec, který požaduje po Charlim pomoc při vyšetřování brutální vraždy nevlastního syna. Přichází s dcerou, chladnou elegantní kráskou. Priest váhá, zda vlivnému muži pomoci. Je však v případu už stejně zapletený a mohlo by mu jít i o vlastní život. Začíná se tak rozjíždět napínavé a spletité pátrání, které nás zavede dokonce o desítky let zpět do období těsně po 2. světové válce. Přibývají mrtví a nezvěstní lidé. Jakou roli v tom všem hraje Jepice?


Do Jepice jsem se pouštěla tak trochu opatrně a s nejistými pocity. Nový neznámý autor na scéně... Sedne mi jeho styl? Když jsem se začetla, trošku jsem si povzdechla nad tím, že hlavní postava prostě nemůže být normální, musí mít alespoň psychickou poruchu, když už není alkoholik. Asi trend dnešní doby či co. Navíc mám pocit, že se Priestova porucha nijak zásadně v příběhu neprojevila a děj neovlivnila. Ale třeba si to autor schovává do dalších dílů. Nicméně i přesto mě kniha zaujala a s chutí jsem obracela stránku za stránkou. V jedné ze dvou časových linií se dostáváme o desítky let zpět do Německa roku 1945. Až tam sahají kořeny autorova příběhu a hlavní zápletky. Ovšem této linii vyhradil James Hazel mnohem menší prostor než té hlavní, současné. A já jsem za to ráda. Řekla bych, že se příběh rozvíjel poklidnějším tempem, o to šokující až grandiozní závěr si pro nás autor připravil. Někdo může říct, že už je ten závěr překombinovaný, mně naopak naprosto sedl a poslední třetinu knihy jsem si asi užila nejvíce.

James Hazel se čtenářem rozhodně nejedná v rukavičkách a nebojí se poměrně drsných pasáží, na to se připravte. Co se týče postav... Co bych vytkla hlavní postavě, jsem už zmínila na začátku, jinak mi byl Charlie Priest sympatický a těším se na další příběhy s ním. Myslím, že ho autor vykreslil uvěřitelně, životně, nejde o žádnou plochou postavičku. Zaujaly mě také vedlejší postavy příběhu, jako třeba Priestův bratr nebo nevlastní sestra brutálně zavražděného útočníka. Oba autor rovněž ztvárnil velice dobře. V příběhu nechybí ani nějaké ty citové vztahy, ovšem nijak nenaruší či nezastíní hlavní thrillerovou dějovou linii.

James Hazel psát nepochybně umí, a jelikož je Jepice jeho prvotina, můžu jedině zatleskat a netrpělivě vyhlížet u Domina další dílka. Rozhodně se máme na co těšit.

Já za sebe Jepici určitě doporučuji, autor ve své první knize zazářil a milovníci thrillerů si jistě přijdou na své.

O autorovi:
Než se James Hazel rozhodl věnovat psaní a literatuře, pracoval jako právník v soukromé advokátní kanceláři specializující se na korporátní spory a pracovní právo. Pak se ale rozhodl věnovat tomu, co chtěl vždycky dělat nejvíc – psaní knih.
Román Jepice bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co se v současné době objevuje na poli britského thrilleru – jedná se o autorovu knižní prvotinu, která je zároveň prvním dílem série s detektivem Charliem Priestem, o němž toho jistě ještě mnoho uslyšíme.
James Hazel žije s manželkou a třemi dětmi na okraji Lincolnshire Wolds, zajímá se o kriminologii a je vášnivým čtenářem thrillerů. Miluje indie hudbu a líbí se mu všechno, co je retro.

Hodnocení: 87%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino, kde můžete knihu zakoupit.
 

4 komentáře:

  1. Super recenze, s mnohým souhlasím a jsem taky moc zvědavá, jak se bude James Hazel spisovatelsky vyvíjet dál a co si pro Charlieho nachystá do dalších knih. Zatím to vypadá hodně slibně, tak snad to tak opravdu bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. James Hazel je zas takový čerstvý závan, přestože se v jistých detailech nevymyká dnešnímu trendu, tak se moc těším, co si připraví dalšího :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥