středa 9. prosince 2020

Knižní tipy na vánoční dárky

 

Krásný podvečer, milí čtenáři :)

Určitě ještě všichni nemáte nakoupené knihy pro své blízké, známé a kamarády. Můžete se právě tak inspirovat tady u mě v článku nějakým tím titulem pod stromeček. Najdete tu thrillery, detektivky, romantiku a hlavně také české autory.


Pro milovníky thrilleru...


Zlatíčka – Melanie Golding

vydal Ikar 

Všichni Lauren Tranterové říkají, že je vyčerpaná a potřebuje si odpočinout. A mají pravdu; nikdy se necítila tak unavená jako teď, když se jí narodila dvojčata Morgan a Riley. Ale ona ví, co viděla: té noci, v nemocničním pokoji, se jí ta žena pokusila ukrást děti a vyměnit je za své vlastní… tvory. Jenže když přijela policie, nikoho nenašla. Všichni, od doktora po jejího manžela, jsou přesvědčeni, že se jí jen něco zdálo. Uběhnou měsíce a jednoho slunečného letního rána Laureniny děti zmizí v parku. Když se najdou, zdají se jiné. Sice vypadají jako Morgan a Riley – alespoň pro ostatní –, ale Lauren cítí, že je něco špatně. A tak zatímco ostatní oslavují jejich šťastný návrat, Lauren začne vykřikovat: Tohle nejsou moje děti! Odhodlaná získat své děti zpět, je Lauren schopna riskovat cokoli. Ale pokud se mýlí v tom, co viděla… udělá největší chybu svého života. Strhující, strašidelné a inspirované některými nejtemnějšími pohádkami. Donutí vás to mít své malé miláčky neustále pod kontrolou. Pro jistotu. Aby byli v bezpečí.

Bude to asi thriller primárně určený ženám.


Cesta domů – Sebastian Fitzek

vydal Anag

Kdo zná datum své smrti, ten už začal umírat… Nikdy nenastala život ohrožující situace. Až dnes! V sobotu krátce před půlnocí má Jules Tannberg směnu na doprovodné lince, která je službou pro ženy, jež se v noci cestou domů bojí jít samy a potřebují uklidňující hlas. Tak jako Klara. Mladá žena má strach, že ji pronásleduje psychopat, který před několika týdny napsal krví na stěnu ložnice datum: den její smrti! A tento den právě začíná…

#psychothriller


Sekta – Mariette Lindstein – thriller inspirovaný skutečným příběhem

vydala Kniha Zlín

Sofia Baumanová se z čiré zvědavosti zúčastní přednášky hnutí s názvem ViaTerra. Jeho duchovní poselství ji zaujme, ještě víc ji však přitahuje podmanivý vůdce Franz Oswald. Hnutí sídlí na ostrově u švédského západního pobřeží a Sofia dostane nabídku, aby pro ně pracovala. Když ale léto ustoupí husté mlze, pobyt v romantickém venkovském stavení se změní v noční můru a Sofia začíná tušit, že se nechala vtáhnout do spárů sekty.

Pro čtenáře romantických příběhů...


Sběratel přání – Mia Sheridan

vydal Baronet

New Orleans, město záhad a kouzel, tajemství, snů a historie utopené v lásce a nejkrutější bolesti. Když baletka Clara Campbellová přijede do New Orleans, uchvátí ji tragický příběh plantáže Windisle. Říká se, že už na ní nenajdete živou duši, Clara však ke svému překvapení za jejími kamennými zdmi neuslyší duchy, ale muže z masa a kostí. Zjizveného cizince stravovaného bolestí hlubší a temnější než vody řeky Mississippi, jež se vine za hranicí jeho dobrovolného vězení. Muž za zdí, kdysi ambiciózní Jonah Chamberlain, udělal v minulosti osudovou chybu a nyní se skrývá před světem. To poslední, co čeká, je přátelství s obětavou dívkou, která k němu promlouvá puklinami v kamenech a která se za ním každý týden vrací. Dívkou, která v něm probouzí touhu po všem, čeho se dávno vzdal, a která mu zasela do srdce strach i naději. Sběratel přání je příběhem o studu a vítězství, osamělosti a lásce a o setkání dvou srdcí, jež spolu dokážou překonat i ty větší překážky.


Strom splněných přání – Jenny Gladwell

vydal Cosmopolis

Jane se podařilo prorazit jako investigativní novinářka. Její přítel Simon se ale nedokázal smířit s tím, že je úspěšná a práci se věnuje víc než jemu. Blížící se Vánoce jí jen připomínají, že zůstala úplně sama. Její šéfce je jasné, že by potřebovala změnit prostředí, a tak ji vyšle do Norska na cestu organizovanou pro zástupce tisku a blogery. Má napsat článek o tradici, která se váže k úniku norského krále před nacisty. Za to, že mu Anglie poskytla azyl, posílá Norsko každý rok vánoční strom do Londýna. Na Jane čekají fjordy, norská zima, luxusní hotely a skvělé jídlo. A také pár zajímavých mužů, jeden starý příběh a rada: Když vás potká láska, chytněte ji a pevně držte!


Notting Hill pod sněhem – Jules Wake

vydalo Motto

Najde pravou lásku dřív, než roztaje sníh? Violu v londýnském metru zaujme muž, který musí být tím pravým. Mají totiž spolupracovat na stejném školním vánočním představení, což nemůže být náhoda. Hráčka na violu touží po svátcích plných lásky. Ale Nate není zrovna ideálním adeptem. Kromě dcerky má také manželku, která dala přednost kariéře v zahraničí, ale kdykoliv se může vrátit domů. Vysnila si Viola příliš nereálný dárek? Vánoce jsou přece časem splněných přání… i těch nejodvážnějších.

Krimi a detektivky...


Mrtvé vzpomínky – Angela Marsons

vydal Kalibr

Zničila jim život. Teď se oni chystají zničit ten její... Smrt mladého narkomana v bytě na sídlišti na první pohled vypadá jako nešťastná náhoda, ale detektiv inspektorce Kim Stoneové do nejmenších podrobností připomene hrůznou událost z jejího dětství. Ačkoli si to zprvu nechce připustit, z dalšího nálezu mrtvol je jasné, že tentokrát Kim čelí vyšinutému vrahovi, který zná její traumata z minulosti a snaží se ji ranit tím nejhorším možným způsobem. A zdá se, že poslední na seznamu jeho obětí má být sama Kim.


Království – Jo Nesbo

vydala Kniha Zlín

Dva bratři. Jedno království. Nespočet tajemství. Do zapadlé vsi v norských horách se z ciziny vrací zdejší rodák Carl Opgard a přiváží s sebou návrh na výstavbu luxusního wellness hotelu. Jeho bratr Roy se těší, že v malém hospodářství, kde oba vyrůstali, bude konečně živěji. Jenže Carl s sebou přináší také velké problémy a jako vždy spoléhá na to, že starší sourozenec je za něj vyřeší. Udělá však Roy to, co po něm bratr žádá, zvlášť když se začíná ukazovat, co všechno mu Carl zatajil?


Pod hladinou – Dana Stabenow

vydalo Mystery Press

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Loď Avilda pohřešuje dva členy posádky. Lov krabů patří na Aljašce k nejnebezpečnějším povoláním a vrtkavé počasí si na moři každoročně vyžádá desítky životů, ale zmizení Christophera Alcaly a Stuarta Browna je i na aljašské poměry podezřelé. Bez mrtvol, motivu a důkazů mají však policisté i vyšetřovatelé z úřadu státního návladního svázané ruce, proto do hry znovu vstupuje jejich bývalá kolegyně Kate Shugaková. Kate se nechává najmout jako pomocná síla na palubu Avildy a vydává se na divokou plavbu, jež ji zavede z přístavu Dutch Harbor do zrádných vod Aleutských ostrovů. Pokud ji nezabije samotný lov a drsné počasí, pak se o to možná postarají členové posádky, kterým by se obzvlášť hodilo, kdyby některá tajemství zůstala hluboko pod hladinou Beringova moře…

Pro milovníky společenských románů...


Jako hvězdy v temné noci – Jojo Moyes

vyjde u Ikaru v polovině prosince

Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem Van Clevem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané Koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Alici, Margery a tři další odvážné ženy čeká cestování na koních nebezpečnou divokou krajinou, boj s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti, ale také nádherné ženské přátelství, soudržnost i láska. Jojo Moyesová ve svém nejnovějším románu tentokrát přináší výpravné historické drama z dob americké hospodářské krize, vycházející ze skutečných událostí.


Skříň plná Diora – Natasha Lesterová

vydala Metafora

Dávné tajemství skryté v šatníku a tři ženy, jejichž osudy spojila válka… Skříň plná šatů z dílny Christiana Diora. Tajemství staré několik desetiletí. Tři ženy navždy spojené válkou. A nevyslovitelná zrada, která spojila jejich osudy. Anglie 1939: Talentovaná pilotka Skye Penrosová se připojuje k britskému válečnému úsilí. Díky tomu se opět setká se svou odcizenou sestrou Liberty a také nejlepším kamarádem z dětství Nicholasem Crawfordem, který je teď zasnoubený s okouzlující Francouzkou Margaux Jourdanovou. Paříž 1947: Módní návrhář Christian Dior odhaluje válkou zničenému světu svou první extravagantní kolekci stylu New Look. Debutový pafrém pojmenuje Miss Dior a je poctou jeho sestře Catherine, která byla zapojena do francouzského odboje a část války strávila v koncentračním táboře. Současnost: Australanka Kat Jourdanová pracuje jako kurátorka módy. V opuštěném domku své babičky objevuje skříň plnou Diorových šatů nevyčíslitelné hodnoty. S tím, jak se Kat noří hlouběji do tajemství zapomenutého pokladu i své rodiny, začíná zpochybňovat vše, co si myslela, že ví o své milované babičce. Skříň plná Diora je nezapomenutelný příběh o tom, jak daleko jsou lidé ochotni zajít, aby ochránili jeden druhého, a o lásce, která navzdory všemu přežije věky. Od autorky bestselleru Pařížská švadlena (Metafora 2019). Pro fanoušky Kate Furnivallové, Lucindy Rileyové a Kate Mortonové.


Antonia a její dcery – Marlena de Blasi

vydala Jota

Krajina protkaná vůní olivovníku, zapadající slunce líbající plody ve vinohradu a silné osudy toskánských žen… Antonia a její dcery je silný román Marleny de Blasi, který se dotkne všech vašich smyslů. Tentokrát vás autorka zavede na rodinnou farmu v srdci žhavé Itálie. Seznámí vás s temperamentní Antonií, pozoruhodnou ženou dohlížející na pořádek a chod domácnosti, ve které bydlí čtyři generace nebojácných a houževnatých toskánských žen. Popíše vám její životní příběh, do něhož se vepsalo běsnění druhé světové války, láska i smutek, hluboká tajemství i doutnající hněv. Uvaří vám. Pokrmy provoněné oreganem, olivami a lahodným kaštanovým medem. Rozesměje vás a zcela nepochybně vás dojme svou vřelostí a spontaneitou. Další z řady „italských“ memoárů od autorky mezinárodního bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku přináší krásný i bolestný příběh Antonie, hrdé a dominantní matky rodu, vůdčí osobnosti čtyřgenerační rodiny silných toskánských žen.

Tipy na knihy českých autorů...


Věci, na které nastal čas – Petra Soukupová

vydal Host

Život nelze naplánovat ani se na něj nedá dopředu připravit. Alice a Richard, sedmnáct let jejich společného života, dvě děti, Kája a Lola. Kájovi je třináct a začíná mít rodičů dost, Lole bude jedenáct a nejvíc ze všeho na světě si přeje psa. Nikomu se nic moc neděje, stereotyp všechno překrývá jako měkká deka. Asi to není štěstí, ale žít se v tom dá. Až do chvíle, než se objeví někdo nový. A s tím pocit, že doteď to vlastně nebyla láska. Jenže jsou rodina, a cokoliv se stane jednomu, poznamená všechny. A Kája s Lolou musí najednou řešit to, co děti nikdy řešit nechtějí. Stojí ale tahle rodina vůbec za záchranu?


Před povodní – Anna Bolavá

vydal Odeon

Vilu na břehu řečovické řeky navštěvuje neznámý host. Přichází starou studnou a nepatří do suchozemského světa. Také Hanu Strnadovou přitahuje spíše svět pod hladinou než mezilidské vztahy ve městě. Nešťastně zamilovaný Jarda Vávra pozve na návštěvu Haninu bývalou psycholožku Radku Borskou, aby mu poradila s řešením komplikovaného vztahu. Doktorčino počáteční nadšení je vystřídáno rozčarováním a nutnou sebeobranou. Na pilu rodiny Vávrových chodí anonymní dopisy a dny začínají chutnat jako zkažená ryba. Řeka si žije vlastním životem, po dlouhém suchu se hladina nečekaně zvedá a vrací obyvatelům to, co do ní během zimy nerozvážně naházeli.


Aristokratka u královského dvora – Evžen Boček

vydalo Druhé město

Již v pátém dílu ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o "poslední aristokratce" mimo jiné dojde k následujícím událostem: Marie Kostková se rozzuří na Maxe Launa, zorganizuje výpravu do Nizozemského království, dostane briliantové šperky nesmírné hodnoty, objeví v sobě vášeň pro nakupování, v doprovodu své matky a paní Tiché odletí do Haagu, kde se setká s královnou Beatrix, omylem navštíví obchod s marihuanou, zažije oslnivý úspěch na recepci v královském paláci a potká sympatického mladého muže. Paní Tichá poprvé poletí letadlem a Jejímu Veličenstvu Beatrix se při audienci představí jako "nějaká Tichá." ViVien hraběnka Kostková zastaví přísun Prozacu a dočká se ocenění jako dvojnice princezny Diany. Zámecký zahradník překoná úzkost ze smrti a začne toužit po lásce. Kastelán Josef zůstane stejný.


Dlouhá trať – Viktorie Hanišová

vydal Host

Občas se stane, že v půlce závodu zapomenete, proč vlastně soutěžíte. Život se někdy zastaví. Ať už je to vědomí smrti, osobní selhání, ztracené iluze, nebo prostý strach, nevyhnutelně s nimi přicházejí také úzkosti, pochyby a otázky. Jsou to okamžiky, které nutí promýšlet vlastní bytí v jasném světle, jehož svit často nepřeje společenským konvencím a tomu „být jako ostatní“. A to, čemu přeje, se zdá být tak děsivé, uhrančivé a lákavé zároveň… Prozaička Viktorie Hanišová po třech románech ohledává subtilnější a sevřenější prostor povídky. Tematicky propojené svižné texty jsou jako dobře míněné facky: zabolí, ale proberou. Stejně jako protagonisté povídek z Dlouhé tratě se i čtenář musí nejednou zastavit a sám sebe se ptát: Jaký má tohle všechno smysl? Možná to není příjemné pomyšlení, ale kdo jednou začne, už nemůže zpět. A to samé se dá říct i o Dlouhé trati. Možná to není nic líbivého — ale číst přestat nelze.


Sekta – Martin Goffa

vydal Kalibr

Novinář Marek Vráz alias Terence se dozvídá o muži, který za podivných okolností zmizel a nechal po sobě jen neobvyklý vzkaz. Pátrání Terence zavede až do hor v severní Itálii, kde žije komunita důsledně uzavřená před okolním světem. Co se děje za zdmi staleté usedlosti?


Korálky z klokočí – Naďa Horáková

vydala Moba

V rámci doktorandské práce přijíždí Eliška Fibichová uspořádat obecní archiv do místa svého dětství. Její prababička Klotylda byla porodní bába a před mnoha lety beze stopy zmizela. Zdá se, že Eliščin příjezd do vesnice probouzí k životu stará a téměř již zapomenutá tajemství. Eliška se navíc zamiluje do muže, který odporuje jejím dosavadním představám o princi na bílém koni. Pochází z místní bohaté rodiny a má pověst nezodpovědného floutka… Tajemný příběh s milostnou a detektivní zápletkou vykresluje na osudech několika postav spletité vesnické vztahy, které sahají hluboko do minulosti.


Moje puberta na draka – Šárka Rosová Váňová

vydala Šárka R. Váňová

Knížka Moje puberta na draka je vtipným a autentickým vyprávěním příběhu jedné mladé dívky v období budování socialismu. Těm, kteří tu dobu zažili, se vybaví ve vzpomínkách stejné nebo velmi podobné útržky. Těm mladším pomůže odpovědět na otázku, jaký byl každodenní život běžného mladého člověka - jak to vypadalo u nich doma, ve škole, o čem si povídali, jak se bavili ve volném čase, o čem snili.


Žena tří mužů – Anna Beatrix Bártová

vydala Fortuna Libri

Jitka z Bubnu byla už jako malá holčička provdána za Jana z Gutštejna. Ten si ji vzal na popud krále Zikmunda a se sňatkem zároveň vykoupil její dědictví – hrad Buben – ze zástavy a zbavil ho dluhů. Pak se na hradě usadil, zatímco jeho malá nevěsta odešla na výchovu do kláštera. Nyní se Jitka vrací zpět na Buben, aby se stala skutečnou paní hradu a Gutštejnovou manželkou. Její situace není zdaleka tak růžová, jak si ji vysnila. Gutštejn v ní stále vidí dítě a odmítá sňatek konzumovat. Aby ne, když mu lože zahřívá italská konkubína. Jitka rychle pochopí, že musí osud vzít do svých rukou. Není to však jednoduché. Král Zikmund umírá a na trůn nastupuje Albrecht Habsburský, který o její situaci nic neví. Na Bubnu jí kdosi usiluje o život a po útěku z hradu je zajata loupeživým rytířem. Vrátí se ještě někdy na Buben, nebo o své dědictví navždy přijde?

 

Tak doufám, že jste nějakou inspiraci našli. Mějte se krásně a užívejte si adventní období v pohodě, klidu a hlavně ve zdraví.

Vaše Šárka ♥

 

 

5 komentářů:

  1. Já už jsem knížky pro rodinu nakoupila. Pokud vím, sama najdu pod sromečkem jednu knihu. Mám zálusk na Mrtvé vzpomínky a Jako hvězdy v temné noci, ale do knihovny se dostanou až po Novém roce.

    OdpovědětVymazat
  2. Notting Hill pod sněhem zrovna čtu a zatím si ji moc chválím. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  3. Spousta super tipů, musím se přiznat, že většinu knížek ani neznám :) Já letos tradičně knížky jako dárek dávat budu, tak doufám, že obdarovaní z nich budou mít radost :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Z těchto tipů jsem k Vánocům dávala Annu Bolavou a Viktorii Hanišovou O:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji moc za návštěvu a komentáře :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥