čtvrtek 11. června 2015

Recenze: ...A postarej se o Elišku

Autorka:               Lucie Müllerová

Nakladatelství:     Daranus
Rok vydání:          2012
Počet stran:           144

Anotace:
   Laura je svobodná matka, která se živí jako překladatelka a celý její svět se točí kolem pětileté dcery Elišky. Životem jsou spolu v báječné pohodě, až jednoho dne zasáhne osud. Laura je nevyléčitelně nemocná a ví, že jí zbývá jen pár měsíců života. Lauřina nejlepší přítelkyně se jmenuje Adéla, je chytrá, hezká, schopná novinářka a právě stojí na prahu manželství. Laura věří, že jestli se někdo - a to už brzy, dokáže postarat o Elišku, pak je to právě Adéla, ale musí k tomu v sobě najít sílu. Čas nelítostně ukrajuje týden po týdnu, Laura ví, že na svoji kamarádku nemůže naléhat, a Adéla cítí, že stojí před životním rozhodnutím. A pětiletá holčička? Napětí visící ve vzduchu s dětskou bezelstností nevnímá. Přitom už se kolem ní rozběhla hra o její budoucnost s hlavní a jedinou otázkou: Kdo se postará o Elišku?

   Ale jednou maminka onemocněla. A nebyla to žádná obyčejná chřipka, rýma nebo něco podobného. Byla to moc ošklivá a nebezpečná nemoc. A tak se maminka snažila léčit, poslouchala doktory, zkoušela všechno možné, ale nedařilo se jí tu nemoc porazit. Byla pořád víc a víc unavená, měla míň a míň sil, ale co se nikdy nezměnilo, co nedokázala zničit ani ta ošklivá nemoc, to byla láska, kterou cítila ke své holčičce. I když už neměla žádnou sílu, pořád ji milovala, nejvíc ze všech na celém světě. Ale věděla, že nemoc vyhrává a že brzy navždycky odejde. „Jakože umře, mami?“ vyvalí Eliška oči. „Ano, Eliško, věděla, že brzy umře“, přikývnu a je mi těžko. „Ale to nejde, má přece tu holčičku. Co bude dělat bez maminky?“

Vlastní recenze:
   Laura, mladá svobodná matka, pracující jako překladatelka, žije spokojeně s pětiletou dcerou Eliškou. Jednoho osudného dne se její život zbortí jako domeček z karet, dozvídá se totiž krutou pravdu o svém zdravotním stavu. Naděje umírá poslední, říká se, ale Laura cítí, že boj s nemocí pravděpodobně nevyhraje. Mezi návštěvami nemocnice s dávkami chemoterapie se snaží všechen svůj zbývající čas věnovat Elišce. Potají jí píše dopisy, aby na ni dcerka měla po smrti vzpomínku. Lauře v její kritické situaci pomáhá nejlepší kamarádka Adéla, novinářka, pracující na plný plyn a žijící úplně odlišným životem než Laura. S postupným horšením svého zdravotního stavu pokládá si Laura nejtěžší otázku svého života... Postará se Adéla po její smrti o Elišku?

   Tato útlá knížka, ukrývající silně emotivní příběh, mě velmi oslovila, zasáhla a někdy doslova rozsekala, takže došlo i na slzy. Člověk si při čtení uvědomí, že se v podobné situaci může ocitnout kdokoli. Potom se vám problémy, které jste dosud řešili jako důležité, jeví jako prkotina. Máte totiž v zádech mnohem většího strašáka.



Hodnocení: 5/5
Knihu koupíte na: bux.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥