úterý 24. listopadu 2015

Můj knižní tip #20

S novým týdnem je tady Můj knižní tip :)
Stále přemýšlíte, jakou knihu nadělit svým blízkým?
Tak třeba se v tomto článku inspirujete...
Tipy jsem opět rozdělila podle žánrů.

THRILLER:

Nezvěstná - Rachel Abbottová 
Jedno temné tajemství. Jeden akt pomsty.
Když Emma Josephová potkala svého pozdějšího manžela Davida poprvé, byl zlomený zármutkem. Jeho první žena tragicky zahynula při autonehodě. A z místa nehody záhadně zmizela i jejich šestiletá dcera.
Nyní, o šest let později, Emma věří, že bolestná léta už jsou za nimi. S Davidem si vybudovali nový život a mají krásného syna Ollieho. Vtom ale do jejich životů vstoupí nezvaný host a jejich svět se vychýlí z osy. Emma už se necítí v bezpečí. Jak to tenkrát bylo doopravdy? A proč má takový strach o sebe i o své dítě? Když zoufalá Emma požádá o pomoc svého dávného přítele detektiva Toma Douglase, dá v sázku celý jejich život. Brzy se začne rozplétat síť podvodů a lží, která oběma naprosto otřese.

Říká se, nikdy nevěř cizím lidem.

Možná na tom něco bude…


Tuto knihu jsme jako vánoční dárek objednávali. Autorka také napsala knihu Spi sladce, kterou určitě znáte.


Dívka ve vlaku - Paula Hawkins 
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou.
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess.
Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…


Nesnáším to přirovnávání knih k různým jiným, myslím že je to nesmysl. Ovšem Dívka mě láká čím dál víc :)


Syn - Jo Nesbo 
Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog. Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama. Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.


Milovníci Nesboho a celkově severské krimi takový dárek rozhodně ocení.




ROMÁN:

Dívka, již jsi tu zanechal - Jojo Moyesová
Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...


Další román pro fanynky této anglické autorky.




Máma pro Veroniku - Táňa Keleová-Vasilková
Marie, sestra v nemocnici, žije v manželství, ve kterém je víc zla a smutku než hezkých chvil. Navzdory tomu však se svým mužem Petrem zůstává: nechce zradit své dívčí sny... a hlavně touží naplnit ten nejpodstatnější - mít dítě. Když ji přeřadí ze ženského oddělení na kojenecké, jsou dny, kdy má pocit, že to nezvládne... drží v náručí něžné uzlíčky, ale žádný z nich jí nepatří...
Po deseti letech se přece jen odhodlá od manžela odejít, i když je přesvědčená, že kromě práce v nemocnici, která ji baví a naplňuje, a večerní samoty v oblíbeném křesle u knížky nebo pletení ji už nic jiného nečeká. Cesty osudu jsou však nevyzpytatelné a vždy dokážou něčím překvapit...


Tuto knihu četla kamarádka a moc se jí líbila.



Zlato(v)lásky - Blanka Hošková
Je vaše šéfová fúrie? Máte v týmu kolegu, který bojkotuje, na co přijde? A jste si jistí, že věci se mají tak, jak je na první pohled vidíte?
V pořadí již čtvrtý román Blanky Hoškové je o vztazích. Mezi manželi, rodiči, dětmi a v neposlední řadě v zaměstnání. Autorka věrně popisuje situace, které všichni známe, konflikty a problémy, které každý z nás dennodenně řeší. Kniha je také o tom, že věci nemusí být takové, jak vypadají na první pohled. Šťastný život nemusí zaručit odlet do Ameriky ani „výhodný“ pronájem bytu. A drsná šéfová třeba jen nemůže v noci spát a přidrzlý floutek je v soukromí srdečný a milující syn…
Zlato(v)lásky je kniha, kterou neodložíte. Budete fandit Zlatě? Přikloníte se na Rendovu stranu? A vyhrávají vždycky v životě jen ti ambiciózní? Nebo je všechno nakonec úplně jinak?



Krycí jméno Verity - Elizabeth Weinová
11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí sovu misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.
A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.

Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je zkoušeno děsivým nepřítelem.





DETEKTIVKA, KRIMI:

Babičky - Mrtvý kuchař - Minna Lindgren
Neumíte si představit, že by mohlo v domově důchodců dojít k něčemu nezákonnému - ať už k podezřelému úmrtí, krádeži nebo obchodu s léky? Jeho devadesátileté obyvatelky Siiri, Irma a Anna-Liisa ano! Životy obyvatel soukromého domova důchodců Podzimní háj jsou většinou vyplněny nekonečně dlouho ubíhajícím časem tráveným pitím červeného vína, jízdami tramvají a pohřby. Vyšetřování náhlého úmrtí místního kuchaře však dokazuje, že je na světě i zajímavější zábava než hraní karet, umělecké a řemeslné lekce, tělocvik nebo večery s harmonikou (těch se ostatně obyvatelé domu zúčastňují jen ze soucitu se zaměstnanci). První díl detektivní trilogie, která vychází pod názvem Babičkay, je ďábelsky zábavný a napínavý příběh o stáří, přátelství a životě v relativně normálním domově důchodců. Tady vás může potkat jen jedna věc horší než smrt – být zavřený na oddělení demence. Ani ten nejbystřejší senior však nemůže rozluštit všechna tajemství tohoto místa. Naštěstí několik mladých lidí, včetně členů motorkářského gangu, nabídne svou pomoc…




Popel všechny zarovná - Dominik Dán
Vražda staré ženy, která byla brutálně rozsekána mačetou, a smrt mafiána, od které vedou stopy k tajným službám. Nový detektivní román Dominika Dána pojednává o dvou zločinech, kniha je plná pochybných kreatur, mafiánů a tajných agentů. Autorovy dvacetileté zkušenosti jí dodávají na věrohodnosti. Najdete v ní skutečnosti, při nichž zamrazí a jež by raději měly být fikcí. A naopak literární fikce působí díky znalosti policejní práce autenticky. Vše vypadá tak věrohodně, že už je pouze na čtenáři, co budete pokládat za realitu a co za fikci.



Motiv - Jonathan Kelermann
Tři vraždy, tři oběti. Spojuje je pouze jediné: člověk, který je zabil. Detektiv Milo Sturgis má na svém kontě stovky úspěšně uzavřených případů. Přesto ho nikdy nepřestanou sžírat ty, které se mu objasnit nepodařilo. Dopadení pachatele je v jeho očích službou pro oběť, které se tím dostává alespoň jakési spravedlnosti. Některým zavražděným se ale této posmrtné služby nedostane... Například Katherine Hepburnové - mladé ženě, kterou kdosi uškrtil a ubodal v jejím vlastním domě. Jediný podezřelý měl nerozbitné alibi a celé vyšetřování skončilo ve slepé uličce. Co s tím? Nezbývá než se přesunout k dalšímu případu, protože v LA je pořád co vyšetřovat. Tentokrát se jedná o vraždu úspěšné rozvodové advokátky, kterou kdosi zastřelil. Vlastně spíš popravil, jak to tak vypadá. Když si ale Milo spolu s Alexem Delawarem začnou myslet, že už mají vraha na dosah, je nalezena další oběť. A teprve tehdy si oba vyšetřovatelé uvědomí, že mezi těmi třemi vraždami existuje jisté bizarní spojení. Zdá se, že nehledají tři různé pachatele, ale jediného sériového vraha. Velmi inteligentního vraha s vytříbeným smyslem pro manipulaci. A takový se dá dopadnout, jedině když odhalíte jeho šílený motiv...


Již 30. díl série s Alexem Delawarem.



SCI-FI, FANTASY:

Marťan - Andy Weir
Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…

Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.


Tato knížka mě docela dost láká, i když normálně sci-fi vůbec nečtu. Tak nevím :)



Budoucnost - Dmitry Glukhovsky
Evropa v budoucnosti roku 2400. Od doby, co byla technickými prostředky poražena smrt, je celý kontinent přelidněný a změnil se v gigantickou megapolis tvořenou obytnými věžemi vypínajícími se vysoko do nebe. V těchto věžích panuje brutální řád: Rozmnožování je přísně reglementováno, za dítě se platí ztrátou vlastního života. Ale kdo ještě potřebuje děti, když může být věčně mladý a zdravý? Jan Nachtigall je příslušník zvláštní jednotky ministerstva bezpečnosti, která přísně bdí nad dodržováním zákonů o rozmnožování. Jejím úkolem je pátrat po ilegálních dětech a odhalovat nenahlášená těhotenství. Jednoho dne má Jan odstranit teroristu a jeho těhotnou přítelkyni. Naskytne se mu tak velká šance, aby prokázal svou věrnost a postoupil na kariérním žebříčku. Když ale se svou jednotkou vpadne do konspiračního bytu, proběhne všechno jinak, než původně zamýšlel. Terorista unikne – a zanedlouho je na útěku i Jan po boku mladé ženy. Je to počátek boje, ve kterém jde o budoucnost lidstva.


Autor napsal také sérii Metro.



Jonathan Strange & pan Norrell
Před mnoha staletími, dokud ještě magie v Anglii vzkvétala, byl největším mágem Král Havran. Tento člověk vychovaný na elfím dvoře se stal otcem anglické magie: v jeho pojetí se v ní snoubila elfí moudrost a lidský rozum. Na počátku devatenáctého století z něj však nezbývá o moc víc než legenda a Anglie se svým šíleným králem a šviháckými básníky na praktickou magii nevěří. Pak se ale v Hurtfewském opatství objeví samotářský pan Norrell a nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. Pan Norrell odcestuje do Londýna pomáhat vládě v boji proti Napoleonovi, nečekaně při tom narazí na nadaného mladého mága a vezme ho k sobě do učení. Jonathan Strange je okouzlující, bohatý a arogantní. Společně ohromí celou zemi svými podivuhodnými skutky. Do jejich partnerství se však brzy vloudí rivalita. Pan Norrell se nikdy nezbavil svého tajnůstkářství a Jonathana Strange zase přitahuje ta nejdivočejší a nejnebezpečnější magie. Uhranula mu tajemná postava Krále Havrana a riskantními experimenty s dávno zapomenutou magií ohrozí nejen partnerství s Norrellem, ale i všechno, co mu je drahé.

Kniha byla oceněna například Time's Best Novel of the Year, World Fantasy Award for Best Novel nebo Hugo Award for Best Novel.




YOUNG ADULT:

Tajemné touhy - Jennifer L. Armentrout
V New Orleansu se začínají dít prapodivné věci… Studentka Ivy Morganová není jen tak obyčejná mladá žena. Ví, že lidé nejsou jediné bytosti ve Francouzské čtvrti. Před čtyřmi lety kvůli nim přišla o všechno. Přísahala si, že ty příšery, které jí rozcupovaly život i srdce, najde a zničí. 

Ani v nejmenším nepočítala s tím, že by do jejího života, v němž panuje Řád a sebeovládání, mohl vstoupit kdosi jako Ren Owens. Představuje pro ni neodolatelný šarm a půvabné mužské kouzlo. Ivy zanedlouho dojde, že je pro ni v podstatě stejně nebezpečný jako ti chladnokrevní nepřátelé, protože s ním ztrácí kontrolu. Navíc už jednou přišla o velkou lásku a nehodlá dopustit, aby se tak krutá ztráta opakovala. Jenže přitažlivost si nevybírá a napětí, které mezi nimi stále narůstá, se odolává stěží. Hluboko ve svém nitru chce… potřebuje víc. Nestačí jí žít ze střípků minulosti a pomsty. 

Po čase jí dochází, že i Ren má svá temná tajemství. Něco jí zamlčuje. Ivy najednou neví, co je pro ni nebezpečnější: starodávné bytosti, které chtějí převzít vládu nad městem, anebo muž žádající si její srdce i duši.




Rudá královna - Victoria Aveyardová
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?


O této knize se hoooodně mluví... :)



Důvod dýchat - Rebecca Donovanová
V poklidném městě Weslyn, kde se většina lidí stará jen o to, zda jsou vidět a s kým, by se Emma Thomasová nejraději stala neviditelnou. Patří k nejlepším studentům, ale má spoustu starostí, aby zůstala nenápadná a nevzbudila žádnou pozornost. Musí nosit dlouhé rukávy, aby zakryla své modřiny a nikdo nezjistil, jak vzdálený je její skutečný život od dokonalosti. 

Jednoho dne však vstoupí do jejího života láska. A ta ji donutí si uvědomit, že i ona je člověk a zaslouží si plnohodnotný život - a to i za cenu odhalení strašného tajemství, které se zoufale snaží skrývat.
Příběh jedné dívky o lásce, která mění životy, o nevýslovné krutosti a nečekané šanci na vykoupení se z pekla.


Kniha vypadá velmi lákavě.



Sempre - Navěky - J. M. Darhowerová
Sedmnáctiletá Haven Antonelli nikdy nepoznala svobodu. Od malička vyrůstala v izolaci uprostřed pouště, kde spolu s matkou tvrdě pracovala a trpěla nelidským zacházením. Obě se staly oběťmi obchodu s lidmi organizovaného mafií. Jednoho dne se ale na farmě objeví doktor Vincent DeMarco a dává Haven šanci na nový život. Ta se musí rozhodnout – buď opustí matku a odejde s DeMarcem, nebo zemře.
V doktorově domě v severokarolínském městečku Durante se Haven seznámí s jeho dvěma syny Dominicem a Carminem. Ti nikdy nepoznali nouzi a nic jim v životě nechybí – ovšem kromě matky, která záhadně zemřela. Carmine je výbušný, nezvladatelný mladý muž, kterému není nic svaté a odmítá jakoukoli odpovědnost. Láska k Haven ho ale změní a oba brzy musí přehodnonit všechno, čemu doposud věřili. Čím hlouběji se zaplétají do pavučiny lží a tajemství, tím víc zjišťují, že i přes zdánlivé rozdíly jsou si velmi podobní. Oba chtějí uniknout okolnímu nebezpečnému světu, jemuž vládnou moc a peníze, ale řetězec událostí, které se daly do pohybu už dávno před jejich narozením, ohrožuje jejich životní plány i samotnou existenci. Ve světě mafie jsou zrada a násilí všední součástí života, nic není zadarmo a slovo navěky – sempre dostává trpkou příchuť.



Nocte - Courtney Coleová
Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla. Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.





Já myslím, že určitě nějaký ten knižní dárek z mých tipů vyberete. 

Mějte se krásně :)

Noel...


6 komentářů:

  1. Pár knih z těchto mám také na seznamu :-) Máma pro Veroniku byla moc pěkná ;-) Důvod dýchat mi přišel včera, tak se těším až se ke knize dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostaneš se určitě brzy, protože tě bude lákat :) Těším se na recenzi :)

      Vymazat
  2. To je spousta tipů, tolik knih bych měla na celý rok :-) Ne že bych pomalu četla, ale nemám dost času na tento koníček :-( nejvíc se mi líbí hned první kniha a pak ta Hošková.
    Mimochodem Kavárnu na pláži, kterou právě čteš mám přečtenou a moc se mi to líbilo. Takový milý příběh
    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, tipů je hodně, protože krásných knih také... mnohem víc :) Kavárnu asi dnes dočtu, je to opravdu moc pěkné čtení, hodně se mi líbí :)

      Vymazat
  3. Skvělý seznam pro inspiraci ;) Určitě hodně lidem poslouží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Musela jsem se držet, aby nebyl třikrát tak dlouhý. Těžko vybírat mezi tolika krásnýma knihami, které vychází :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥