pátek 4. prosince 2015

Recenze: Řez

Autorka:                     Vicki Petterssonová
Překlad:                      Alena Peisertová
Nakladatelství:        Grada
Rok vydání v ČR:    2015
Počet stran:               280

Anotace:
Horké léto v Mohavské poušti. Kristine Rushová a její snoubenec Daniel jsou na cestě z Las Vegas do Lake Arrowhead v Kalifornii, kam mají dojet, aby společně s rodinou oslavili 4. červenec. Zničehonic je však Daniel unesen z liduprázdného odpočívadla a Kristine se musí rozhodnout: vrátit se domů bez úhony a s myšlenkou, že už nikdy neuvidí svého snoubence, nebo vyrazit na cestu do spalující pouště a pokusit se Daniela najít. Když se rozhodne svého snoubence začít hledat, ještě netuší, že její kroky povede vrah. Kristine však nemá na výběr. Musí podniknout epickou cestu přes křiklavé záblesky silničních kasin, opuštěné dálniční zastávky a přežít hrůzy, které si nikdy předtím nedovedla ani představit…

The New York Times bestseller jara 2015!



Je třetího července... parné léto... Kristine se svým snoubencem Danielem projíždějí rozpálenou Mohavskou pouští, aby dorazili včas k jeho rodičům do Lake Arrowhead na oslavy Dne nezávislosti, který připadá na následující den. Cestou zastavují na starém odpočívadle, kde se Kristine chce převléknout do vhodnějšího oblečení, protože jinak by se od budoucí tchýně dočkala opovržlivého pohledu a ponižujících poznámek. Ačkoliv... to se možná dočká i tak. Kristine vejde do staré budovy s páchnoucími toaletami a zavře se v jedné z kabinek. Převlékne se do šortek a kašmírového svetříku. V tom zaslechne něčí kroky. Je to Daniel? Zavolá jeho jméno, ale nikdo neodpoví. Kroky se však ozvou znovu. Kristine se začíná zmocňovat strach. TEN někdo vejde do vedlejší kabinky a objeví se hnědá pracovní bota a kousek nohavice modrých plátěných kalhot. Kristine zatrne. Opravdu to není Daniel. Kdo to je a co chce? Neznámý se snaží dostat ke Kristine do kabinky. Kristine ucítí ránu, kterou dostane od rozražených dveří a vzápětí ji někdo uhodí, až se zhroutí k zemi. Když se vzpamatuje, šílená hrůzou se pokusí dostat zpět k autu. Dobelhá se k bílému BMW, ale Daniel je pryč. Šel ji snad hledat? Slyšel ji křičet? Ale to by ho přece musela potkat. V autě zůstal Danielův mobil. Po chvíli na něj přijde zpráva z jejího čísla. Telefon ji tedy někdo odcizil. ...JEĎ... NEBO ZEMŘE... JEĎ... NEBO TĚ DOSTANU... A ŽÁDNÁ POLICIE... V tom uslyší ze staré, páchnoucí budovy Danielův bolestný křik. Ztuhne hrůzou. Co se to děje? Někdo Daniela unesl a teď ho mučí? Proč? 

Tím okamžikem začíná hra na život a na smrt. Nastává boj o přežití. Nekonečná cesta vyprahlou pouští, která je poseta mrtvolami a zalita litry krve. Čeho všeho jsme schopni, abychom zachránili blízkého člověka?

Odvážím se podívat vzhůru a stojí mě to části sil, které potřebuju k dýchání. Ale musím se ujistit, že mě nešálil zrak, když jsem se dívala ze sanitky. Ne, ta postava tam stále je, ve světle reflektoru, s roztaženými pažemi, v pozadí září hvězdy. Visí jako Ježíš na kříži.
Ukřižovaný za mé hříchy.

Při čtení této knihy si rozhodně nevydechnete. Kniha je akční, drsná, krvavá, snad zatím nejbrutálnější, jakou jsem doposud přečetla. Zvraty vás šokují, napětí se stupňuje, žaludek vám poskakuje. Dozvíte se také spoustu detailů z Kristininy minulosti. A že to rozhodně nebude procházka růžovým sadem. Proč Kristine již několik let nedokáže plakat?

Řez rozhodně doporučuji k přečtení všem, kteří se nebojí brutality, psychického i fyzického týrání a nerozhodí je obrovské množství krve a povalující se vnitřnosti. 

Kniha se četla dobře, druhou polovinu jsem dala doslova jedním dechem. Budete ohromeni, překvapeni i znechuceni.

O autorce:
Vicki Petterssonová je autorkou amerického bestselleru letošního jara Swerve (česky nyní pod názvem Řez), který se drží na předních místech v žebříčcích New York Times a USA Today, Je autorkou populární městské fantasy Signs of Zodiac a také temné fantasy série Celestial Blues. Žije střídavě v Las Vegas a v Dallasu. 



Hodnocení: 4/5 

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství GRADA.

Knihu zakoupíte ZDE.



10 komentářů:

  1. Teda, to zní tak drsně, že bych si to snad i ráda přečetla. Nedávno se dcera koupila nějaké dvě knížky podle skutečné události, i na ty se chci podívat. Jedna o nějakém vrahovi, co žil v ČR a druhá o nějaké sektě, kde rodiče nechali svoji dceru k sadistickému mučení. Jedna lepší než druhá :) Ale mě třeba nikdy nebavily romantické příběhy, přišla mi to ztráta času. U mě vždy převažovaly knihy naučné a nebo napínavé. V dětství u mě vedl Pes Baskervillský. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, je to opravdu drsné, ale já mám takové knížky taky ráda. Přeslazené románky nemusím též, ale pěkný román si dám na zpestření moc ráda. Psa Baskervillského jsem nečetla, ale dcera ho četla do školy a líbil se jí. Já si od našeho taťky brala Perryho Masona, tenkrát mě bavily ty příběhy ze soudní síně, ale jestli by mě to bavilo teď, nevím.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, přemýšlím, že si knihu koupím nebo si jí budu alespoň přát pod stromeček :)
    Děkuji za tip!
    Unknownie.blogspot.cz || Life Abroad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, kniha je opravdu dobrá a pokud miluješ drsné čtení, stojí za to :)

      Vymazat
  3. Ty jo na takové knihy jsem moc slabá povaha. Bavilo by me to číst, ale pak bych mela měsíc noční můry;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je čtu ráda, zatím mě to nijak neovlivňuje :) Ale prokládám romány, to se musí :) Nejde se jen topit v krvi :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, právě jsi mě zase přesvědčila, že tuhle knihu potřebuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji, jsem ráda, že jsem tě mohla inspirovat :) :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥