pondělí 25. ledna 2016

Recenze - Žena v černém

Autorka:                    Susan Hill
Překlad:                     Jan Kozák
Nakladatelství:       Metafora
Rok vydání v ČR:   2012
Počet stran:              144

Anotace:
Věříte na duchy??? Mrazivý příběh ze staré Anglie…
Pyšný a osamělý Dům u Úhořího močálu vévodí slaným, větrem bičovaným mokřinám, přes něž vede cesta po hrázi s nezvyklým názvem Devět životů. Mladý londýnský právník Arthur Kipps, který je vyslán na pohřeb jediné obyvatelky domu, však netuší, jaká tragická tajemství se za zavřenými okenicemi skrývají. Teprve když zahlédne vyzáblou mladou ženu, od hlavy k patě oděnou v černém, začne se ho zmocňovat plíživý pocit nejistoty, který ještě posilují podivné poznámky místních obyvatel a neochota mu cokoli bližšího sdělit. Kdo je ona tajemná dáma a co má společného s hrůznými událostmi, které se ve zdech opuštěného sídla a kolem něj odehrály – či snad odehrávají dodnes?

To nejlepší, co bychom mohli očekávat do viktoriánského románu, překvapivě nalezneme v příběhu soudobé moderní autorky. Sugestivní atmosféru prastarých anglických sídel, zlověstných opuštěných slatin, hřbitovů a všudypřítomné mlhy, lidské zoufalství a vášně sahající až za hrob, to všechno vás vtáhne do sebe – jako náruč bezedných močálů, která sevře a nepustí. Ale při rozsvícené lampě a se sklenkou něčeho dobrého je přece příjemné se trochu bát, co říkáte?

Nyní také stejnojmenný film s Danielem Radcliffem v hlavní roli!


S Arthurem Kippsem se seznamujeme právě na Štědrý večer, který tráví obklopený celou rodinou ve svém krásném domě.U hořícího krbu se vypráví strašidelné historky, všichni se baví a smějí. Pobízejí také Arthura, aby přidal nějakou svou historku. Arthur však místo vyprávění odchází ven z pokoje a zabředává do svých pochmurných myšlenek a vzpomínek. Samozřejmě že má historku. Ale žádnou takovou, kterou by někde odposlouchal a mohl pro pobavení vyprávět dál. Příběh, na který nemůže po celé roky zapomenout, se stal přímo jemu. Rozhodne se, že ho zkusí sepsat a třeba se tak se svou minulostí dokáže konečně vypořádat.

Před lety je tedy mladý právník Arthur Kipps vyslán do Crythin Giffordu na pohřeb jedné klientky a také, aby dal do pořádku všechny právní věci po zesnulé. Ocitne se tedy v Domě u Úhořího močálu. Dům je starý, vlhký, depresivně působící. A okolí plné nebezpečných bažin a močálů jakbysmet. Na pohřbu paní Drablowové Arthur zahlédne zvláštní ženu. Vypadá velmi nemocně a jak tajemně se tam objeví, tak i zmizí. Zanedlouho poté ji zahlédne v rozvalinách starého kláštera na starém pohřebišti. Opět je celá v černém, vypadá spíš jako duch než osoba z masa a kostí. Proč jsou ale všichni vyděšení, když se zmíní, že onu ženu zahlédl? Co je na ní tak tajemného? Další záhady a těžko vysvětlitelné věci Arthura čekají v Domě. A že se nebude jednat o nic příjemného, to určitě tušíte.



Kniha má pouhých 144 stran, navíc je úzkého formátu, ale strávila jsem s ní tolik času, jako u knihy nejméně třísetstránkové. První polovina knihy pro mě byla vyloženě utrpením, nemohla jsem se začíst, některé stránky jsem přečetla dvakrát, prostě si autorka vůbec nedokázala udržet mou pozornost. Můžu říct, že jsem se vyloženě nudila. Druhou polovinu knihy jsem přečetla na jeden zátah, ta už byla lepší a jen díky ní dostala kniha tři hvězdičky. Ale hodně slabé tři hvězdičky. Příběh mě v podstatě až na výjimečné situace neupoutal, neoslovil. Přemýšlím, jestli i za takové situace shlédnu film, ještě popřemýšlím, třeba na mě zapůsobí nakonec lépe než kniha. Autorku už ale určitě vyhledávat nebudu. Zjevně si libuje v detailních popisech, které mi někdy připadaly až zbytečné, nebyly vůbec důležité a bez nich by příběh byl možná svižnější. Ale zase je to pouze můj názor, někdo má popisný děj rád, takže to je názor pouze za mne :)

Nejdřív všechno vypadalo velmi klidně a nehybně a já přemítal, proč jsem se vlastně probudil. Potom mi vynechalo srdce, neboť jsem zjistil, že Spider je vzhůru a stojí u dveří. Všechny chlupy na těle měla rozježené, uši nastražené, ocas natažený a celá byla napjatá, jako kdyby se chystala skočit. Z hloubi hrdla se jí přitom dralo tlumené a slabé vrčení. Ochromený a strnulý jsem si na posteli sedl a uvědomoval si pouze psa, mravenčení na kůži a to, co nyní vypadalo jako jiný druh ticha, jako zlověstné a strašlivé ticho. A potom jsem uslyšel zvuk odněkud z hlubin domu, avšak z místa, které nebylo moc daleko od pokoje, který jsem obýval.

O autorce:
Britská autorka se narodila roku 1942 ve Scarboeough v Yorkshiru. Od roku 1963 se věnuje vlastní tvorbě, kromě příspěvků do novin a časopisů napsala přes třicet titulů – románů pro dospělé, knížek pro děti, povídek. Pro Daily Telegraph psala pravidelný sloupek, zajímá se o divadlo. Napsala hru pro děti a několik rozhlasových her pro dospělé. Divadelní adaptace jejího pozoruhodného románu „Žena v černém“ se hrála několik let ve West Endu. Susan Hillová založila nakladatelství Long Barn Books, řídí literární časopis a podíl na obchodě s dárkovými předměty. S manželem a dvěma dcerami žije ve venkovském sídle v Gloucestershire.

Hodnocení: 3/5



10 komentářů:

  1. Me kniha silene nudila, pritom film se mi maximalne libil.
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem si několikrát chtěla koupit,ale po tolika negativních recenzí jsem nakonec řekla,že ne.Druhý díl ale vypadá líp,takže nad tím uvažuju. Filmy jsem neviděla,ale musím se na ně podívat co nejdříve :)
    Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky jsem se dívala na anotaci druhého dílu, no možná ho někdy dám. Ale tato knížka mě opravdu nenadchla a způsobila mi pěkný zásek na to, jak má málo stránek :-)

      Vymazat
  3. Úplne súhlasím, čakala som od knihy omnoho viac. Film je urobený dobre, takže ten ti určite odporúčam :-) Inak čo sa týka tejto knihy, odporúčam ti dvojku - Žena v čiernom II., ktorá je od iného autora a je omnoho lepšia, pútavejšia a prišla mi aj podstatne strašidelnejšia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film se chystám a možná i na toho Anděla smrti, přece jen to je jiný autor, třeba mi jeho styl sedne víc.:)

      Vymazat
  4. Ani jsem nevěděla, že je film podle knihy. Někdo mi ho doporučil a já doporučuji dál, líbil se mi. Asi je to jedna z vyjímek, kdy film je lepší než kniha.

    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá na ten film, jak hodně bude podle knihy a jestli mi trochu spraví chuť :)

      Vymazat
  5. Přesně z těchto důvodu jsem se obávala, že z knížky nadšená nebudu. Jsem ráda, že jsem si ji nakonec nekoupila. Četla jsem Ženu v černém - Anděl smrti a taky to nebylo nic převratného.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥