pondělí 18. dubna 2016

Můj knižní tip #16


Přeji vám všem krásný pondělní podvečer :)

Máme nový týden a s ním samozřejmě další knižní tip z mých nepřečtených knih. Dnes tady mám román známé finsko-estonské autorky Sofi Oksanen. Jedná se o dost dobře hodnocenou knihu Očista. Román vydalo nakladatelství Odeon v roce 2010 a má 304 stran. Autorka za něj dostala několik literárních ocenění včetně prestižní ceny Finlandia. Není to jediná kniha, kterou od autorky doma mám. Tou další jsou Stalinovy krávy. Zatím neznám autorčin styl a jsem moc zvědavá, jak mě osloví.




Anotace:
Dramatický příběh dvou generací žen nás zavede nejprve do Estonska 40. let minulého století, v druhém plánu do doby krátce po rozpadu sovětského impéria. Aliide Truuová ukryje před mafiánským pasákem dívku Zaru. Dívčina přítomnost v domě vyvolá ve staré ženě palčivé vzpomínky na mučení a znásilnění za předešlé éry. Ani Zara není bez nepříjemných vzpomínek...

Máte zkušenost s touto zahraniční autorkou? Četli jste některou z jejích knih? Určitě mi napište do komentářů, budu se těšit.

Přeji vám všem krásný a úspěšný, nový, pracovní týden :) 

A nezapomínejte číst :)

Zdraví vás Šárka ♥





14 komentářů:

  1. Zajimave a lakave. Ja jeste z Odeonu nic necetla, ale dneska jsem na ne zrovna koukala. Premyslim ze neco zkusim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pár knížek doma mám, ale na přečtení teprve čekají. Myslím, že to bude možná trošku těžší čtení... celkově ty knížky od Odeonu, no uvidím, každopádně tam mám nějaké vybrané do výzvy na databázi :D

      Vymazat
  2. Tento román by mě taky velmi lákal...

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna na tyhle dvě knihy jsem nedávno narazila i na jiném svém oblíbeném blogu, takže to považuji za znamení! Musím se přiznat, že o Očistě jsem nikdy neslyšela, naproti tomu Stalinovy krávy se chystám sama číst už delší dobu. Snad se k nim taky brzy propracuji.
    Díky za tip, Šárí.
    PS: Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, mé prokletí Odeon. Titul vypadá moc zajímavě, ale mám ve frontě tolik odeonek, že musím odolat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jich mám doma docela dost, vždy využívám nějaké akce, naposledy to byly slevy u Dobrovského, ale myslím, že už i bux je má v akci :)

      Vymazat
  5. Odeon mám moc ráda a tahle kniha má vážně zajímavou obálku :) O druzé autorčině knize (Stalinovy krávy) jsem slyšela, ale nečetla jsem od ní zatím nic. Tak jsem zvědavá, jak tě knihy osloví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na knihy zvědavá. Odeonek mám už doma v knihovně docela dost, ale většina z nich čeká na přečtení. Vždy je nakoupím v nějaké akci, ale nestíhám vše číst. No ale nebojím se, že by se na ně nedostalo :)

      Vymazat
  6. Tak to zní velice zajímavě, tento druh knih mě hodně zajímá a ráda čtu takovéto příběhy.
    Díky za skvělý tip :)
    http://bilbovy-knihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Já Očistu četla, asi 2x a rozhodně ji ještě několikrát otevřu. Je silná, pěkná a drsná. Od Sofi jsem četla ještě Stalinovy krávy a Baby Jane. Také docela dobré, ale Očistě se nevyrovnaly. Jsem zvědavá na tvůj názor:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se mám na co těšit :) Děkuji za komentář :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥