neděle 8. května 2016

Měsíční shrnutí - březen

Ještě jednou vám dnes přeji krásnou neděli :)

Mám tady pro vás shrnutí za měsíc březen. Ano, čtete dobře, je to za měsíc březen, protože jsem ho dosud nestihla udělat. Tak konečně dnes. A během týdne bude shrnutí za duben. Doufám :D

V březnu jsem přečetla devět knih. Spálenou oblohu od Gilly Macmillan, Neviditelná zranění Věry Fojtové, Dítě školkou povinné od M. M. Cabicara, Děti, které přežily Mengeleho od Evy Mozes Kor a Lisy Rojany Buccieri, Můj psí život od Martina Čápa, Mělas to vědět od Jean Hanff Korelitz, Jestli chceš od autorky Helle Helle, Byl jsem Mengeleho asistentem od Miklóse Nyiszliho a jako poslední Matkou ze dne na den od Rowan Coleman.


Na všechny knihy si můžete přečíst recenze zde, pokud budete mít zájem :)

Tentokrát snad ani nemůžu vybrat nejlepší knihu. Jsou tady žánry, které prostě nelze srovnávat. Byl jsem Mengeleho asistentem je pro mě jednoznačně nejsilnější kniha měsíce. To je bez debat. A z beletrie asi Spálená obloha. Ani nejslabší knihu měsíce nedokážu jednoznačně určit. Je to těžké, asi tentokrát vybírat nebudu :)

A jaké knihy mi přibyly do knihovničky? Nebo spíš už do skříně, protože je už všude plno :D A zase jsem se pochopitelně rozšoupla, jak jinak. Nových přírůstků mám 27. hrozné číslo, já vím. Nepiště mi, že jsem sysel, blázen a podobně. To vím taky :D :D Ale nemůžu si pomoct, no.

Tady jsou v celé kráse ♥♥♥


Knížky z první skupinky jsem dostala jako recenzní výtisk a Dřevěné ženy jsem vyhrála na FB stránkách nakladatelství Šulc-Švarc.


Všechny recenzní výtisky mám přečtené, recenze tedy na blogu najdete. A na Dřevěné ženy vám alespoň vložím anotaci.

Dřevěné ženy - Petr Prouza
Nový román Petra Prouzy zaujme čtenáře barvitým a napínavým vyprávěním z historie až do současnosti o záhadné kletbě rodu Kubotů. Zlatokop v 16. století, pašerák na sklonku habsburské monarchie i současný pražský advokát hledají nitky a souvislosti mezi realitou a magickými silami, mezi tajemstvím a vlastními představami, které zvláštním způsobem ovládají jejich osud.

Další skupinka knih je z buxu. 


Hodně jsem zvědavá na Procitnutí slečny Primové od N. S. Fenollery.

Anotace:
Slečna Prudencia Primová, nezávislá, distingovaná a „intenzivně otitulovaná“ žena, se nechá zlákat sugestivním inzerátem v novinách a přichází do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá.
Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu „muže z křesla“, inteligentního, kultivovaného a hloubavého člověka. Překvapivý životní styl obyvatel městečka napřed vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy a nejhlubší přesvědčení.
Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády vlivům moderního světa. Je to kniha plná rozhovorů a diskuzí, zmatků a paradoxů, mužů a žen, knih, žárlivosti, lásky, květin, koláčů, a dokonce se v ní objeví i vánoční krocan.

Zapomeň na minulost od Kataríny Gillerové vypadá taky moc dobře. Autorku zatím vůbec neznám.

Anotace:
Sedmadvacetiletá Saša přišla před lety o otce a starší sestru Mišku, oba zahynuli pod lavinou v horách, kam vzal otec-horolezec poprvé jednu z dcer s sebou. Saša si myslí, že o tragédii ví všechno, ale stačí celkem bezvýznamná událost – že si Saša vezme na pohřeb strýce perlový náhrdelník, který kdysi otec daroval matce – a spustí se řetěz událostí, který ji rázem vrátí
do minulosti, a ona zjistí, že všechno bylo trochu jinak.

Spi sladce od Rachel Abbottové jsem měla na svém seznamu hodně dlouho, tak snad mě osloví.

Anotace:
Když vás ovládne posedlost…
Když zoufalá Olivia Brookesová před dvěma lety na policii ohlásila, že se její manžel nevrátil s dětmi domů, strachovala se, že už je možná nikdy víc nespatří. Měla důvod obávat se nejhoršího, a ne bezdůvodně. Nebyla by to první tragédie, která Olivii potkala.
Nyní vyšetřuje detektiv Tom Douglas její rodinu znovu. Tentokrát je to však Olivie, kdo se pohřešuje, a s ní i její tři děti. Všechny důkazy nasvědčují tomu, že ještě ráno byla doma. Její auto však stojí v garáži a peněženku má v kabelce – na stole v kuchyni. Kam tedy zmizela? Proč a jak? Nikdo nic netuší. Zdá se, že dokonce ani její manžel, který měl dosud vždycky všechno dokonale pod kontrolou.
Policie chce vyhlásit celostátní pátrání, z jakéhosi důvodu však ze všech alb, mobilů i počítačů zmizely veškeré rodinné fotografie. A pak se najde krev… Že by Olivii dostihla minulost?

Další skupinka knih je z výprodeje z Dobrovského - vrchní řada a z Levných knih - spodní dvě.


Vyzkoušet Michaela Cunninghama chci už dlouho, takže teď můžu prostřednictvím knihy Tělo a krev.

Anotace:
Rodinná sága čtyř generací Stassosových, kteří pocházejí z Řecka, se odehrává v Detroitu a obemyká bezmála celé 20. století. Na první pohled se zdá, že rodina zpodobňuje typický americký sen. Nebyl by to ale Cunningham, aby v jeho příběhu nehrály roli uplně jiné věci: menšinová sexuální orientace či transvestitismus. Nicméně vše objímá láska v nejrůznějších podobách, ať už milenecká nebo rodičovská.

Kjetil Try je pro mě absolutně neznámý autor, tak uvidíme, jaké píše detektivky.

Neboť jejich je království nebeské
Komisař Lykke vyšetřuje v předvánočním shonu svůj dosud nejsložitější případ Blíží se Vánoce a známý divadelní herec Reidar Dahl sklízí na jevišti aplaus za vynikající provedení Josefa ve Vánočním evangeliu. Druhého dne jako by se po něm slehla zem. Policie v jeho mrazáku objeví dva úhledné balíčky s hrůzným obsahem. Je zřejmé, že herec byl zavražděn. Jaký však byl motiv vraždy a kam se podělo jeho tělo? Záhadná zmizení pokračují a komisař Rolf Lykke se obává, že další obětí by mohl být chlapec narozený na Štědrý večer...

A poslední řada knih je odkoupená od jedné mé internetové kamarádky :)


Kristina Ohlssonová je pro mě zatím také jedna velká neznámá, tak jsem ráda, že jednu z knih mám doma a budu moct vyzkoušet, jestli mě autorčin styl osloví.

Nechtění
Z rychlíku X-2000, který přijel na stockholmské hlavní nádraží, zmizela malá holčička. Policie začne brzy podezřívat jejího otce, na jehož dopadení vynaloží veškeré síly. Na jiném místě ve Švédsku se zatím před mužem, kterého zpočátku považovala za svého vysněného prince a osvoboditele, skrývá mladá žena. Dobře ví, proč holčička zmizela, a chystá se k dalšímu útěku. Policejní vyšetřování vede legendární komisař Alex Recht, kterému pomáhá horlivý kriminalista Peder Rydh a v neposlední řadě Fredrika Bergmanová, jejímž původním záměrem byla kariéra houslistky. Místo toho však skončila na policii a teď musí ze všech sil bojovat proti větru, aby zavedla vyšetřování jiným směrem, než tím, který se v první chvíli zdál nejpravděpodobnější. Případ plný rafinovaného zla zatím narůstá do stále větších rozměrů. Vyšetřovací tým nemá času nazbyt, pokud nemá dojít k dalším ztrátám na životech. Kolik mají času, než pachatel udělá další tah? A kdo je záhadná žena jako stín? Je třeba ji najít, aby na své místo zapadl i poslední kousek skládanky?

Nad knihou Saschy Aranga Pravda a jiné lži jsem docela dlouho váhala, komentáře jsou všelijaké, tak uvidím. Doufám, že se zařadím ke skupině čtenářů, kterým se kniha líbila.

Anotace:
Henry je úspěšný spisovatel. Elegantní, velkorysý a nebezpečný muž. 
Vede příjemný život – dokud mu jeho milenka nesdělí, že s ním čeká dítě. Je načase přiznat se své ženě. Ale musí jí opravdu říct všechno? Mnohem jednodušší je odklidit milenku z cesty. 
A právě při tom se Henrymu přihodí fatální nehoda.
Příběh muže, který se ocitl na kraji propasti. Dosud se mu vždy dařilo unikat důsledkům svých činů – ale jednou zajde příliš daleko...

Tak to je moje shrnutí za březen 2016. Napište mi, jestli jste některou z knih četli, jestli vás nějaká láká a nebo naopak vůbec neláká, všechny vaše komentáře si ráda přečtu.

Užijte si krásný zbytek neděle :)

Ahoj Šárka ♥


16 komentářů:

  1. Já úplně chápu, že si nemůžeš pomoct, protože to mám úplně stejně :D Krásné knihy! Přeji příjemné čtení.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Vždycky mě trochu uklidní, když se ubezpečím, že v tom nejsem sama :D

      Vymazat
  2. Tak tomu říkám shrnutí :-)
    Už teď se těším na dubnové ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. super :) jsem také knižní nákupní maniak, ale na Vás nemám :) Četla jsem Spi sladce a nemohla jsem se odtrhnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší jsou ty slevy, výprodeje a podobné akce. U knih za plnou cenu člověk dokáže i odolat, pokud nejde opravdu o srdcovku :) Na Spi sladce se moc těším. Syn kupoval přítelkyni Nezvěstnou od autorky a taky se moc líbila :)

      Vymazat
  4. Nádherná bilance přečtených a ty přírůstky? No radost pohledět. O to víc, že se minimálně na polovinu sama chystám (zřejmě máme opravdu podobný vkus :)), takže se už moc těším na všechny recenze.
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji :) Já bych tak ráda četla ještě rychleji, když vidím všechny ty knížky, co na přečtení čekají. Ale nejde to a ani bych si to neužila. Však ono na ně postupně dojde :) Měj krásný den :)

      Vymazat
  5. Parádní článek. Stíháš hodně číst i nakupovat. :) I když tak jako asi u všech převažují přírůstky... Někdy si říkám, že dopadnu jako Svěrák ve Vratných lahvích, co si kupoval knihy na důchod. :D A to tedy zdaleka nenakupuji tak jako ty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já jsem fakt hrozná. Já se chci ovládat a nekoukat na e-shop a nechodit do LK a omezit recenzáky, ale stejně vždycky zůstane jen u toho „chtěla bych“ :D Jedině až se fakt nevejdeme domů nebo já nevím. Nebo sebrat peněženku, zmrazit účet :D

      Vymazat
  6. Skvele:-)jak prectene, tak nove knihy:-)A dosti z nich mne lakaji :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Super shrnutí! :)
    Přírůstků máš opravdu požehnaně, ale já se radši vyjadřovat nebudu, protože jsem na tom úplně stejně... nemůžu si prostě s nákupy knih pomoct :-D
    Jinak po Spálené obloze také pokukuji a kniha Pět by mi mohla doplnit sbírku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Spálenou oblohu si určitě přečti, je to napínavé čtení, i když tam nestříká krev :D A s těmi přírůstky... no co si budeme povídat, viď :D

      Vymazat
  8. Knihám prostě nejde odolat... Jak já Ti rozumím. :) I když to nestíhám číst, stejně pořád nakupuji. Přijde mi, že buduji cenné dědictví pro budoucí generace - nebo alespoň tak já si to ráda obhajuji :) Přeji krásné čtení a hlavně, abys měla na knihy co nejvíce klidného času! :) Měj se hezky, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc děkuji :) Já těm nákupům taky nemůžu odolat. A dnes jsem klikla na Levné knihy a opět mají krásné, nové kousky. To se prostě nedáááá :D
      Krásný den :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥