úterý 17. května 2016

Můj knižní tip #20


Přeji vám krásné úterý, přestože třeba u nás ve východních Čechách je hodně pošmourno až černo a zima :)

Mám pro vás nový knižní tip. Dnes bych vám chtěla představit knihu, která se řadí do autobiografického žánru. Nemám ji doma až tak dlouho, ale vzhledem k tématu si ji nechám teď někde pěkně na očích, protože se do ní chci co nejdřív pustit. Kniha pojednává o problematice Židů, holokaustu a to mě velmi zajímá.


Kniha Chlapec na dřevěné bedně od Leona Leysona vyšla u nakladatelství Fortuna Libri v roce 2013. Má 240 stran, navíc široké řádkování, takže se bude číst velmi rychle. Jsem na ni moc zvědavá. Na databázích má vysoké hodnocení. A dívala jsem se, že je kniha stále na buxu ke koupi za krásných 120Kč. 

Anotace:
I v temných časech – zejména v temných časech – vyjde najevo síla a odvaha.
Leonu Leysonovi (narozen jako Leib Lejzon) bylo teprve deset let, když nacisté obsadili Polsko a jeho rodina byla donucena přestěhovat se do krakovského ghetta. S velkou dávkou štěstí, houževnatosti a odvahy Leyson přežil sadismus nacistů. Byly to především šlechetnost a vytrvalost jednoho člověka, muže jménem Oskar Schindler, které zachránily životy Leona Leysona, jeho matky, otce a dvou ze čtyř sourozenců.
Paměti dítěte ze Schindlerova seznamu zachycují s jímavou průzračností nevinnost malého chlapce a jeho střetu s nepředstavitelnou krutostí, bezprávím a zlem. Je pozoruhodné, že navzdory všemu utrpení, které paměti popisují, se jejich autor nenechal unést a zaslepit nenávistí a záští. Z každého řádku vyzařuje naděje, moudrost a lidská důstojnost. Tím jsou Leysonovy paměti výjimečné.



Věřím, že vás, kdo se o dané historické období zajímáte, kniha zaujme, pokud už ji neznáte a nečetli jste. Ale určitě může zaujmout i ostatní čtenáře.

Máte už někdo knihu přečtenou? Určitě mě zajímají vaše dojmy a názory :) Napište mi, ráda si vaše komentáře přečtu.

Mějte se krásně a ať se vám daří, ať už v práci, ve škole, u maturity... kdekoliv :)

Vaše Šárka ♥


16 komentářů:

  1. Šárko, pisu na seznam, vypada to hodne zajimave a moc se mi libi graficke zpracovani knihy :-)
    Schindleruv seznam se chystam koupit :-)Krasny den preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jsem ráda, že tě kniha zaujala :) Tobě také krásný den :)

      Vymazat
  2. Grafický zpracování týhle knížky je opravdu povedený! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nečtu nebeletrické knihy, ale chtěla bych začít a tohle vypadá jako báječný start. Navíc je kniha vážně krásně zpracovaná. Díky za tip, Šári, měj se krásně a užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky, taky raději čtu fakta zpracovaná beletristicky, ale už jsem se několikrát přesvědčila, že pokud je to podané dobře a nejde jen o suchý výčet dat, jmen a celkově reálií, je taková kniha opravdu přínos :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Po knize pokukuji od doby, co se objevila ve videu od Rodaw, takže jsem zvědavá na Tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat
  5. Další parádní tip, vypadá to díky němu na další návštěvu na buxu. To zase bude ruinování účtu :) Díky! :) Přeji Ti krásný den, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala, Kristý :) Hezký večer :)

      Vymazat
  6. Knihu jsem zatím bohužel nečetla. Ale tak nějak jsem si ji zamilovala, sotva jsem viděla její první fotku u Tvého příspěvku. Obal mě vážně nadchnul a když jsem přečetla anotaci, můj zájem jen vzrostl. Moc se těším na recenzi. A mimochodem fakt povedené fotky. Knihy a květiny, oboje miluju :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, moc děkuji za milý komentář, udělal mi velkou radost :)

      Vymazat
  7. To vypadá na moc zajímavou knížku. Až na ní někdy narazím, ráda si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥