pondělí 6. června 2016

Můj knižní tip #23

Přeji vám krásný nový týden :)

A protože je nový týden, mám pro vás knižní tip. Dnes to nebude jedna kniha z mé knihovny, která čeká na přečtení, ale několik tipů na knihy, které mi poslední dobou padly na internetu náhodně do oka a zaujaly mě. Přesně čtyři :)

Právě včera jsem objevila autorku Corinu Bomann a díky knize Motýlí ostrov jsem se dostala k druhé autorčině knize, která mě svou anotací zaujala ještě více. A je to Zahrada v měsíčním svitu.

Anotace:
Když antikvářka Lilly dostane darem staré housle, které jí údajně patří, je velice zmatená. Neumí si vysvětlit, proč právě ona má zdědit - jak se záhy ukáže – velice slavný nástroj. Cítí však, že ty housle změní její život, když se pokusí záhadu vypátrat. Vydá se po stopách odkazu úchvatné houslistky, které nástroj kdysi patřil. A brzy odhalí tajemství, které nejen její minulost ukáže v úplně jiném světle.

Kniha vyšla u nakladatelství Knižní klub v roce 2015. Jde o historický román. A obálka je tedy úžasná.








Další knihu, kterou jsem před pár dny na internetu objevila, je psychothriller Labyrint od Siggeho Eklunda.

Anotace:
Jedenáctiletá Magda zmizela z domova, když její rodiče Asa a Martin večeřeli v nedaleké restauraci. Martin odevzdaně čeká na výsledky vyšetřování, ale Asa se pouští do zoufalého pátrání na vlastní pěst. I Martinův kolega Tom, zdrcený z rozchodu s Katjou, hledá stopy vedoucí k Magdě, zatímco Katja chce začít nový život v New Yorku. Všichni čtyři však mají svá tajemství a ta brzy vyplují na povrch.

Kniha vyšla u nakladatelství Brána v roce 2014. A docela dost mě láká :)









Třetí knihou je román od české autorky Pavlíny O´Toole a má název Čas Robinsonů. Anotace vypadá hodně zajímavě, takže knížku jsem si připsala na seznam.

Anotace:
Když se mladá manželka a matka Petra Tomanová stěhovala na začátku 90. let z Čech do Ameriky, vezla si s sebou i svůj vlastní sen - vzdělat se, podnikat a zajistit svým dětem tu nejlepší budoucnost. O několik let později si na drahé a náročné stadium vydělává úklidem domácností bohatých Američanů, po nocích se učí na zkoušky, stará se o děti a domácnost, a s vypětím všech sil se snaží na svůj původní sen dosáhnout. Zároveň ji ale tíží dominantní a násilné chování manžela Richarda, které ji svazuje a táhne zpět, ale ona řešení tohoto problému stále odkládá. Celá rodina tak žije pod neustálým tlakem strachu a obav z budoucnosti. Jednoho dne se ale okolnosti dramaticky změní a Petra je donucena jednat, aby neztratila úplně vše, včetně svých dětí a vlastního života. Tolik obávaný krok do neznáma spustí lavinu událostí, které již nelze zastavit.

Čas Robinsonů vyšel v roce 2015 a nakladatel je stejnojmenný.




A poslední knihou dnešního knižního tipu je kniha bosenského autora Eda Jaganjace Sarajevská princezna. Tento příběh asi nebude lehké čtení, ale určitě si ho pořídím co nejdřív.

Anotace:
V létě 1993 celý svět napjatě sledoval osud malého děvčete, které BBC pojmenovalo „Sarajevská princezna". Pětiletá Irma Hadžimuratović byla těžce zraněna během bombardování Sarajeva. Děvče bylo převezeno do nemocnice a dostalo se do rukou mladého chirurga, Edy Jaganjace, který bojoval ze všech sil o jeho přežití. Nejostřejší bitvu ale svedl s neochotou nezainteresovaných, někdy až zlomyslných byrokratů a mezinárodních úředníků, takzvaných mírových sil. Edo Jaganjac napsal svědectví, které se každému čtenáři navždy vryje do paměti. Ilegální transport zraněných pod nepřetržitou palbou, až neuvěřitelné výkony v sotva použitelných operačních sálech, pokrytecké chování mezinárodních úředníků, prohlubování přátelských i profesionálních vztahů mezi znaveným, ale neskonale ochotným personálem nemocnice... To vše je součástí krvavé sarajevské pohádky, upřímné a srdcervoucí výpovědi člověka, který s klidnou rukou a otřeseným srdcem bojoval proti donquichotským větrným mlýnům, bojoval pro dobro, za humánní cíl, který je hodnotnější než jakýkoli vojenský, za záchranu lidského života..
Kniha roku 2015 podle hodnocení iDnes.

Kniha vyšla v roce 2015 u nakladatelství Galerie Gema.

A to je pro dnešní článek všechno. Příští týden bude knižní tip opět s knihou z mé knihovny, ale zase někdy příště přinesu nějakou obměnu. Určitě bych chtěla udělat taky nějaký knižní tip s klasickou literaturou, kterou mám doma. 

A vy mi napište, jestli znáte některou z knih z dnešního článku, jestli jste některou četli nebo se  chystáte :)

Mějte se krásně :)

Šárka ♥


14 komentářů:

  1. Zahrada ma krasnou obalku, taky me zaujala. A ostatni knizky mi nic nerikaji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě jsou všechny taky zatím neznámé, ale dost mě zaujaly, tak jsem se chtěla podělit, protože si myslím, že by mohly být pěkné, ale nejsou tolik vidět. A obálka Zahrady je fakt krásná :)

      Vymazat
  2. První tři knihy mě zaujaly moc (obálka uprvní je nádherná), čtvrtá kniha bude asi zajímavá, ale neláká mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, obálka je opravdu moc povedená :) Mě lákají dost všechny čtyři, ale je ve hvězdách, kdy se k nim dopracuji :) Ale doufám, že alespoň některé z vás inspiruji :)

      Vymazat
  3. Labyrint zní velice pěkně, o knize jsem už slyšela, ale nějak jsem na ni zapomněla :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba si ji teď přečteš, když se ti připomněla :)

      Vymazat
  4. Skvělé tipy, lákavě zní hlavně Labyrint a Sarajevská princezna. O všech kouscích slyším poprvé, takže díky za inspiraci :) Pěkný večer, Šári :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Kristý, taky knihy neznám a padla jsem na ně tak nějak náhodou při brouzdání po internetu, ale zaujaly :) A docela se mi líbí, že nejsou nijak profláklé. Krásný večer :)

      Vymazat
  5. Já se z těch tvých tipů jednou zblázním, Šári. I díky tobě teďka můj TBR čítá skoro 500 kusů (kdy to mám jako stihnout?). Dnes mě asi nejvíce zaujala Zahrada. Jsem zvědavá, zda se ke knize někdy dostaneš a budu se těšit na dojmy :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky se ze sebe někdy zblázním. Opravdu by mi někdo musel zakázat přístup na internet, abych pořád někde nešmejdila :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Pěkné tipy :-) Asi si zakážu chodit na knižní blogy, nebo už nebudu mít přes knihy ani kde spát :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Ani o jedné knize jsem neslyšela, ale Zahrada má nádhernou obálku :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥