neděle 3. července 2016

Přečtené knihy za měsíc červen

Přeji vám všem nádhernou červencovou neděli :)

Začal nový měsíc a je tedy čas, sepsat článek o přečtených knihách za měsíc minulý. V červnu jsem si konečně spravila chuť a přečetla několik knih, které byly opravdu výborné, nejen dobré. Měla jsem tedy i takovou krizovku, že jsem musela odsunout recenzní výtisky a sáhnout po některých svých knihách. Prostě jsem to potřebovala. Nepřemýšlet nad žádným termínem a vzít si to, co právě chci. Takže jsem tuto potřebu uspokojila a bylo zase fajn :))

V červnu jsem tedy přečetla sedm knih a jednu jsem na konci měsíce rozečetla. Přečetla jsem Oběšené psy od Jense Henrika Jensena. Na této knize jsem se zasekla a nastala zmíněná krize. Nutně jsem si musela spravit chuť. Vzala jsem si tedy knihu od jedné z osvědčených autorek a sice Co je tvoje, je i moje od Tess Stimson. A spokojenost ♥ Dál jsem přečetla ze svých nasyslených zásob Dvojitý kříž od Chrise Cartera. Poté jsem opět sáhla po recenzních výtiscích a přečetla jsem Pravidlo průšvihu od Petry Vernerové, Lovci lebek Hanky Hindrákové a Jiřího Johánka a Společnici od Lesley Pearse. Dál jsem sáhla opět do svých knih a přečetla Má je vina od Claire Mackintosh. A 30. 6. jsem rozečetla knihu Domov od oceňované spisovatelky Toni Morrison.

Jak jsem psala, kniha Oběšení psi mě docela dost ve čtení zasekla. Těžce jsem se jí prokousávala, přestože to určitě není špatné čtení. Jen to zkrátka nebyl šálek mého čaje.

Anotace:
Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, je nyní bezdomovec žijící v severozápadní části Kodani. Válečný veterán sbírá vratné láhve a žije z odpadků ze supermarketů.
V naději, že přemůže své vnitřní démony, míří bývalý člen speciálních jednotek na sever, na Jutský poloostrov, kde si zřídí tábor v lese a vede prostý život. Ale ten se brzy změní v noční můru.
Po noční návštěvě středověkého hradu na okraji lesa se stane podezřelým z vraždy jeho majitele, bývalého velvyslance a zakladatele vlivné výzkumné skupiny.
Dánská policie a zpravodajská služba přijedou nápadně brzy a dřív než má Niels čas cokoli udělat, jsou on a neortodoxní agentka Margrethe Franck zataženi do vyšetřování série záhadných vražd, které spojuje jeden prvek: oběšení psi.

Oběšení psi vyšli v Dánsku v roce 2012, dočkali se výborné kritiky a bylo prodáno více než 20.000 kusů.


Četla jsem pouze recenzní výtisk, kniha oficiálně vyjde až v září.

Hodnocení: 3,5/5

Recenzi na knihu si můžete přečíst zde.

Co je tvoje, je i moje mi poté spravila chuť. Tess Stimson mám moc ráda a její příběhy ze života mě baví.

Anotace:
Dvě sestry. Naprosté protiklady. A dohoda, která je spojí - anebo navždy rozdělí.
Grace Hamiltonová je dítě štěstěny. Na co sáhne, to se vydaří. Avšak to, po čem touží ze všeho nejvíce, mít nemůže: vlastní dítě. Tato nenaplněná touha se plíživě přemění v posedlost, která dokáže rozleptat i ten nejdokonalejší život. A pak se z Ameriky nečekaně vrátí její sestra...
Susannah je rozený smolař. Na co sáhne, to se zkazí. Ale děti mít může, dokonce je už i porodila – a dala k adopci. Šest let strávila v americkém tetovacím salonu a teď se vrací do Británie, aniž tuší, čím se tam vlastně bude živit. Už ani nevěří, že se jí podaří dělat něco smysluplného; spíše doufá, že zas nevytvoří nějaký další průšvih.
Setkání obou sester je zprvu jako setkání dvou bytostí z rozdílných planet. Přesto se dokáží shodnout na jedné věci: Susannah se stane náhradní matkou Graceina dítěte. Odnosí a porodí je, pak novorozeně předá jeho biologickým rodičům. Zádrhel nastane ve chvíli, kdy se Susannah rozhodne, že si dítě nechá...


Hodnocení: 5/5

Recenzi najdete zde... klik :)

Dvojitý kříž Chrise Cartera byla tedy jízda. Úžasné čtení, které doporučuji všem milovníkům thrillerů.

Anotace:
Čekej na smrt a modli se, ať je rychlá. Popravený vrah ožívá a pokračuje ve svém zrůdném díle. Nebo se jeho odkazu chopil šílený napodobitel? A proč? To musí zjistit ostřílený samotář, detektiv Robert Hunter s pomocí svého partnera, nadšeného nováčka Carlose Garcii. Pod luxusem a září neonů města Los Angeles kvasí zločin, temnější než noc… Detektivu Hunterovi se vrací stará noční můra – bestiální vrah znovu útočí. Tentokrát to má ale háček: pachatel, který mučí své oběti s řemeslnou zručností, byl před léty dopaden a popraven. Napodobuje ho někdo? Vrací se nestvůra z onoho světa, aby pokračovala ve svém krvavém řemesle? Nebo snad za hrůzné činy pykal nevinný? Žádná z těch možností není právě lákavá – a je na Hunterovi, aby případ vyřešil; ale možná přitom hodně ztratí. Hlavní obětí se má totiž ve čtivém a napínavém thrilleru Chrise Cartera stát právě on.


Hodnocení: 5/5

Pokud jste zvědaví na recenzi, určitě si ji přečtěte.

Pravidlo průšvihu Petry Vernerové byla příjemná oddechovka. Pokud se pídíte po nějakém příjemném čtení na léto, na dovolenou, určitě doporučuji.

Anotace:
Evě se blíží čtyřicítka a nemůže si stěžovat. Chystá velkou oslavu, hýří plány a těší se, že teď to v jejím životě bude ještě velkolepější než dosud. Jenže opak je pravdou, najednou to jde od desíti k pěti; vztah ztrácí stabilitu, podnikání se spíš hroutí. Dva nerada zjistí, že její život je plný problémů. Ale má optimistické heslo: Po každém průšvihu přijde něco hezkého.


Hodnocení: 4/5

Chcete-li vědět víc, mrkněte na recenzi. Oficiální anotace je totiž poněkud zmatená, včetně jména hlavní hrdinky. Což nedělá zrovna knížce pozitivní reklamu a je to škoda.

Po oddechovém příběhu jsme sáhla po detektivce Lovci lebek Hanky Hindrákové. Bylo to celkem dobré počtení, ale něco tomu chybělo. Větší propracování by určitě neškodilo. Ovšem četla se pěkně a rychle.

Anotace:
Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...


Hodnocení: 3,5/5

Recenzi si můžete přečíst zde.

Společnice od Lesley Pearse se mi hoooodně líbila. Opravdu skvělé čtení, za mě naprostá spokojenost. 

Anotace:
Patnáctiletá Belle vyrůstá v londýnském nevěstinci U Annie, aniž by tušila, co se každodenně odehrává v pokojích nahoře. Annie je totiž její matka a úzkostlivě střeží dceřinu nevinnost. Belle se však nečekaně stane svědkem surové vraždy jedné z matčiných dívek, kterou zabije zákazník. Tato noc změní celý její život. Aby vrah nebyl prozrazen, dívku unese a prodá do pařížského nevěstince. Belle se ocitá v krutém světě zločinu a násilí, nemá nikoho, kdo by ji chránil. Cesty ji zavedou až do dalekého New Orleansu, kde se stane velmi žádoucí a vyhledávanou společnicí. Celou dobu však zoufale hledá šanci, jak utéct a vrátit se domů... Z mladé dívky se postupně stává žena, která je schopna překonat všechny rány osudu…


Hodnocení: 5/5

Pokud by vás zajímala recenze knihy, nakoukněte sem.

Dále jsem po třech recenzních výtiscích sáhla opět do svých zásob a přečetla si Má je vina od Claire Mackintosh. Výborný psychothriller, který mě na konci dohnal až k slzám.

Anotace:
Jednoho deštivého listopadového dne jsou šéf inspektor Ray Stevens a inspektorka Kate Švandová povoláni k případu, které se policistům příčí nejvíc: k usmrcení dítěte. Pětiletého Jakoba srazil rychle jedoucí vůz, po autě a jeho řidiči jako by se ale slehla zem. Všechny stopy vedou do slepých uliček. Ray ani Kate se však nechtějí vzdát; mají pocit, že aspoň tohle mrtvému chlapci dluží…
Jenně Grayové se toho osudného večera navždycky změnil život. Před pocitem viny, že nedokázala zabránit Jakobově smrti, prchá do odlehlé velšské vesničky na břehu mořské zátoky. Snaží se skrývat před světem i před svými démony, ale neúprosná setrvačnost života ji vtahuje zase zpátky. Jenna se ocitá rozpolcená mezi výčitkami svědomí a prostou touhou po štěstí, ale krutá minulost se jen tak nevzdá. Když ji dostihne, zdá se, že už není úniku…
Napínavý psychologický thriller se šokující zápletkou. Clare Mackintoshová jako bývalá policistka dokázala napsat naprosto přesvědčivý příběh. S tak dokonalým debutem je jasné, že ztráta pro policii znamená zisk pro krimi literaturu.


Hodnocení: 5/5

Recenze se připravuje.

A poslední červnový den jsem rozečetla útlounkou knížku Toni Morrison s názvem Domov.

Anotace:
Píše se rok 1953, zrovna skončila Korejská válka a Frank Money se vrací domů, do malého městečka ve státe Georgia. Prožil různé válečné hrůzy, jeho zranění nejsou jen fyzická. Vrací se do země a doby, kdy reálná práva černochů byla spíše papírová než skutečná. Svůj domov zprvu nepoznává, za tu dobu se hodně změnilo. Stejně tak je otřesen svou vlastní netečností, pokud jde o mladší sestru, kterou zneužíval lékař v soukromé nemocnici. Posléze se Frank rozpomíná na své dětství, na svůj domov, na svou rodinu, a začíná v sobě nacházet odvahu k činům, na které dříve neměl ani pomyšlení.


Tak to je moje čtecí skóre za měsíc červen. Jsem moc ráda, že se mi dostalo do ruky několik knih, které byly opravdu skvělé a nadchly mě.

Z jaké knihy nebo knih jste byli nadšení minulý měsíc vy? Určitě se mi pochlubte, třeba získám zase novou inspiraci :)

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥


24 komentářů:

  1. Týjo Šári ty jsi toho přečetla :D Já přečetla jen 3 knihy a půl :D Přečetla jsem půlku Nabíječe, Spolubydlící, Manželskou past,Odpusť mi Megan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní je, jestli jsi byla s knihami spokojená :) Ono na počtu až tolik nezáleží, hlavně, když tě knížky nadchnou a máš z nich skvělý pocit :)

      Vymazat
  2. Přečetla jsi vskutku pěkné knihy :-), sice pro mě nezajímavé, ale což :-). Taky u mě nastala taková knižní krize, ale zvládla jsem 7 knih a jednu mám rozečtenou :-) Měj se moc hezky, Mimozemšťanka.

    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejné skóre :) Děkuji za komentář :) Krásné léto :)

      Vymazat
  3. Super čtení a obdivuju, kolik knížek :) Já jsem teď v šoku zjistila, že jsem za červen přečetla jen dvě knížky!! To je pro mě naprosto hrozné a musím se teda přes léto polepšit :)) Mě by lákalo Pravidlo průšvihu a Co je tvoje, je i moje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to zas tolik není, když vidím některá skóre u jiných knihomolů :)) Ale už počet knih neřeším, hlavní je, když člověku sednou. V květnu jsem byla docela smutná, protože ani jedna kniha mě nijak nenadchla, jen průměr. V červnu jsem si to tedy vynahradila. A Pravidlo průšvihu i Co je tvoje, je i moje určitě doporučuji :)

      Vymazat
  4. Krásné kousky! :)
    Ze všech knih mám asi v plánu jen Dvojitý kříž, který trpělivě čeká v poličce :D
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Věřím, že budeš z Dvojitého kříže taky nadšená :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Tak to je poprvé co čtu, že se někomu Oběšení psi moc nelíbili :/ Zajímavé. Já se do knihy ještě nepustila, mám tam více adeptů :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkrátka mi to téma moc nesedlo, dost politiky, ale určitě to není špatná kniha, to ne. Jen ne pro mě to pravé ořechové :)

      Vymazat
  6. Podařil se ti přečíst pěkný počet knih, Šárko :) já jsem se po přečtení tvé recenze Co je tvoje, je i moje rozhodla, že si tuhle knížku pořídím a už je na cestě spolu s dalšími od Tess Stimson.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Luci :) Přeji, ať se ti knihy od Tess líbí, já ji mám moc ráda :)

      Vymazat
  7. Jsi zdatný čtenář :-) Zaujala mě knížka Má je vina, tu si musím přečíst :))

    OdpovědětVymazat
  8. Sedm knizek je pekne skore :) Ale neznam z nich ani jednu, sakra :D teda jako slysela jsem snad o vsech, ale necetla

    OdpovědětVymazat
  9. To je pěkná nadílka za jeden měsíc :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Hezká bilance. Četla jsem Co je tvoje, je i moje a recenzi mám na blogu. Dvojitý kříž mi svou anotací připomíná Řezníka. Já před chvilkou dočetla Spálenou oblohu a srovnávám v hlavě myšlenky, než zacnu psát recenzi. Ta kniha je výborná.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Řezníka mám taky v plánu si přečíst. A Spálená obloha i za mě skvělý počin :)

      Vymazat
  11. Hlavně ten Domov mě hodně zaujal! Dobré skóre, snad i další měsíc bude tak plodný na fajn příběhy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že opět sáhnu po zajímavých kouscích. Domov je moc pěkný příběh, určitě stojí za přečtení a navíc je pořád ve výprodejích cca za 44Kč :)

      Vymazat
  12. To je krása, Šári :) Přeji, ať je v červenci (nejen) s knížkami také hezky, užívej léto, rodinu a krásné počasí a měj se prima :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuji a nápodobně :) Užívej si krásné, letní dny :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥