neděle 10. července 2016

Recenze – Dívka s jahodami

Autorka:                   Lisa Strømme
Překlad:                     Lucie Křesťanová
Nakladatelství:       Omega
Rok vydání v ČR:   2016 – kniha vyjde pravděpodobně v září 2016
Počet stran:             248

Zároveň vystrašená, zároveň vzrušená jsem chytla Thomase za ruku a vyrazili jsme k lesu. Poddali jsme se bezpečí větví a nechali se obklopit osvěžujícím vánkem.

Anotace:
Okouzlující román živě vyprávěný mladou ženou, která se stala přímým svědkem bouřlivého románku, jenž inspiroval vznik světově známého a ve své době skandálního obrazu „Výkřik“.

Dívka s jahodami
„Dívka s jahodami“ je Johanne Lienová, jejíž prostý život v malebném norském pobřežním městečku – život sestávající se ze sbírání lesních plodů, které prodává turistům a z toho, že jako bosonohá modelka pózuje malířům okouzleným zdejším prostředím – se dramaticky změní ve chvíli, kdy získá práci v bohaté rodině námořního admirála. Spřátelí se zde s admirálovou nejmladší dcerou Tullik zoufale toužící po sexuálním a citovém dobrodružství. To nachází u Edvarda Muncha, kontroverzního umělce, který se snaží získat uznání a jehož chování místní komunita odsuzuje jako hříšné. Johanne jim začne dělat prostředníka a jejich silně jiskřící vztah spolu se syrovými emocemi malířových obrazů ji čím dál tím hlouběji vtahuje…

Drželi jsme si bezpečnou vzdálenost a plížili se s Thomasem za nimi, zatímco se blížili k okraji lesa. Jejich těla byla v chůzi téměř propojena. Tulličiny stříbřitě bílé šaty byly jako stín při západu slunce a její vlasy hedvábný závoj, který je chtěl ochránit. Naklonila hlavu k Munchově rameni a nakonec, u hladového ústí lesa, jí ovinul paži kolem pasu a dvě postavy splynuly v jednu.

Příběh zasazený do norské rybářské vesnice vypráví šestnáctiletá Johanne Leinová. Johanne je sběračkou ovoce. Ona je dívka s jahodami. Dívka s miskou jahod v ruce, kterou přenesl na plátno malíř Hans Heyerdahl a obraz pojmenoval Jahodová dívka aneb Dívka s jahodami. 

Výkřik
Jedno léto, kdy Leinovi opět svou chalupu pronajímají malíři Heyerdahlovi a jeho rodině a sami žijí v rybářské chatrči, začně Johanne pracovat jako služebná u rodiny admirála Ihlena. Admirál a jeho paní mají tři dcery a Johanne se s nejmladší Reginou, které všichni říkají Tullik, hodně zblíží. Tullik je taková dvacetiletá, zrzavá divoška, volnomyšlenkářka, která si z ničeho nic moc nedělá. Bláznivě se zamiluje do malíře Edvarda Muncha, jenž je postrachem pro všechny slušné občany pobřežního městečka. Pro všechny je podivín, šílenec, alkoholik, bohém, zkrátka rozháraný člověk, kterému je lepší se vyhnout. Pronajímá si zde dům a v zahradě má rozestavěné své tak trochu zvláštní a děsivé obrazy. Kdysi udržoval vztah s admirálovou nejstarší dcerou. Je to snad ironie osudu, že se nyní poblázní do její sestry? Nebo v Tullik pouze vidí dávnou lásku? Dokáže člověk jako on vůbec milovat? Nemiluje pouze své umění a bohémský život, ve kterém neexistuje žádná zodpovědnost? Kdo ví... Johanne k němu do domu občas také chodí, protože miluje výtvarné umění, dokáže cítit barvy a Munch jí dovolil malovat v jeho ateliéru. 

Tullik se do malíře zamiluje celým srdce a vášní svých sladkých dvaceti let. Řekla bych, že její city hraničí až s posedlostí. Protože je to mladinká dívka a ještě hodně naivní, věří, že tu sílu citu, kterou cítí ona, musí cítit i Munch. Když jejich vztah či poblouznění vyjde najevo, zamknou rodiče svou dceru doma v pokoji. Nestačilo snad, že se jedna dcera zapletla s tím šíleným, hříšným mužem? Tullik se však díky odloučení od své lásky hroutí. 
Následky pochopitelně pocítí i Johanne, která v příběhu popisuje také své první citové vzplanutí k rybáři Thomasovi.

Musím říct, že jsem se knihy zpočátku trochu obávala. Přestože mám ráda umění, obrazy, podivínského malíře Muncha jsem dosud neznala. Měla jsem obavy, aby se příběh netýkal výhradně malířství a věcí kolem. Ale naštěstí ne a já a si čtení opravdu užila. Navíc 19. století, ve kterém se děj odehrává, mám moc ráda.
Zdali Munchův nejznámější obraz Výkřik vznikl opravdu díky lásce a zakázanému vztahu ke zmíněné dívce, či to bylo vše úplně jinak, to asi nikdo z nás s určitostí vědět nebude. 
Kniha se mi četla moc pěkně. Je psána lehce poetickým jazykem. Troufám si tvrdit, že kniha určitě nebude úplně pro každého, ale své čtenáře si rozhodně najde. Já ji za sebe můžu doporučit určitě.

Já osobně mám brožovaný recenzní výtisk, kniha však vyjde v klasickém pevném vydání.

O autorce:
Lisa Strømme se narodila roku 1973 v britském Yorkshiru. Vystudovala Strathclydskou univerzitu v Glasgow a později vystřídala několik povolání. Pracovala jako překladatelka, korektorka, učitelka anglického jazyka a také vedla kurzy kreativity. Dnes žije s norským manželem a dvěma dětmi nedaleko Åsgårdstrandu. Mezi její koníčky patří historie a psaní historických příběhů. Dívka s jahodami je její první román.





Hodnocení: 4/5


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský.

Předpokládané datum vydání knihy je září 2016.


Hlas

13 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, ale nejsem si jistá, jestli mě kniha láká. Snad možná jedině to 19. století... no ještě uvidím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Káťo :) Jak jsem psala, přestože je to moc pěkné čtení, asi nebude pro všechny a určitě se nestane nějakým profláklým bestsellerem. Ale třeba na ni jednou dostaneš náladu, však teprve vyjde.

      Vymazat
  2. Povedená recenze. Kniha nevypadá vůbec špatně. Jak vyjde, tak se po ní poohlédnu , děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Pinky :) Je to moc příjemné, takové poetičtější čtení :)

      Vymazat
  3. Jsi mě nalákala... Moc pěkná recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka nevypadá špatně, i když to není tak docela můj žánr :) Tvoje recenze je ale moc pěkně zpracovaná! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká recenze, Šári :) Nad knížkou jsem uvažovala, ale hodně to vybočuje z toho, co mám ráda a co vyhledávám, takže si ji zatím nechám ujít a třeba někdy časem si na ni vzpomenu :) Přeji Ti krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu trošku specifické čtení, ale moc příjemné. Je ovšem pravda, že jsem knížku taky dost dlouho odkládala a možná jsem dobře udělala, protože teď jsem si ji s chutí přečetla a byla jsem nakonec spokojená. Třeba na ni jednou... někdy... dostaneš chuť :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Kniha je určitě fajn, ale bohužel ke mně nesedí žánrově :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) To je jasné, musíme se o ty žánry nějak podělit :))

      Vymazat
  7. Už název mě zaujal a myslím, že příběh by mohl být dobrý z toho, co píšeš. Určitě si ji budu chtít přečíst až vyjde :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥