úterý 22. listopadu 2016

Recenze – Skryté zlo

Autorka:                    Sandra Brown
Překlad:                      Marie Válková
Nakladatelství:        Ikar
Rok vydání v ČR:    2016
Počet stran:               368


„Vytrvej, Emory. Pokládej jednu nohu před druhou. Zkracuj vzdálenost krok za krokem.“


Anotace:
Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá. Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel. Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Vyprávění o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil.

Emory si v poslední době nerozumí s manželem. Nebo on s ní? Zkrátka partnerská krize. Odjíždí do hor na běžecký trénink, protože ji zanedlouho čeká maratón. Trénink bude velmi náročný, ale Emory je na sebe až extrémně tvrdá a nic si neodpustí. Věří, že pokoří zrádné kopce, sníh i mráz. A možná také popřemýšlí, jestli má její manželství s Jeffem ještě vůbec smysl.
Jaké však čeká Emory překvapení, když se vydá běhat a záhy se probere v neznámém srubu s rozbitou hlavou. Je v šoku, nechápe, co se stalo a kde se tam vzala. Hlava jí třeští, žaludek obrací. Je lékařka, diagnostikuje si tedy otřes mozku. Ve srubu je s cizím mužem, ze kterého má logicky strach. Zranila se při běhu a on ji našel a dopravil sem nebo je to nějaký úchyl, přepadl ji a odvlekl k sobě do srubu? Kéž by si tak mohla vzpomenout, co se stalo. 
Záhadný cizinec ji uklidňuje, že ji našel raněnou a dopravil do bezpečí a tepla dřevěného stavení. Proč ale nezavolal pomoc nebo ji nedopravil na pohotovost? Jeho výmluvy na špatné počasí, absenci mobilu a signálu v ní důvěru rozhodně nevzbuzují. Také své jméno jí odmítl prozradit. Musí se dát co nejdřív do pořádku a odejít. Vždyť ale vůbec neví, kde je, jak daleko odsud má zaparkované své auto. A pustí ji neznámý muž vůbec? Zatím se tak rozhodně netváří.

Emory uždibovala z grilovaného sýrového sendviče, jedla po malých soustech, zkoušela, jestli její žaludek snese pevnou stravu. Dnes už se jí nedělalo nevolno, jenom ji neopouštěl nepříjemný pocit, že by se z tohohle srubu nemusela dostat živá.
Když odmítl nechat ji použít jeho notebook, stáhla se na postel, ale ještě předtím vzdorovitě postavila paraván. Natáhla se na přehoz a jeden jeho roh si přehodila přes nohy.
Ležela tam napjatá a ostražitá, ale nevšímal si jí a zaměstnával se svými záležitostmi. Ucítila kávu, kterou uvařil, a smažená vejce. Umyl nádobí, pak na pár minut vyšel ven. Usnula, když poslouchala, jak se on pohybuje po místnosti.

Od Skrytého zla jsem neměla žádná obrovská očekávání. Kniha mě však velmi mile překvapila, ba přímo nadchla. Chytila mě hned s prvními stránkami a čtení jsem si užívala až do samého konce. Děj plyne svižně, je napínavý s každou kapitolou víc a víc. A ty neočekávané zvraty. Jooo, bavila mě kniha opravdu hodně. Od Sandry Brown jsem zatím nic jiného nečetla, ale rozhodně to napravím. Její styl psaní mě opravdu oslovil. Dokáže čtenáře zaujmout, pohltit a nepustit. Dovede ho tam, kam sama chce a potom ho nečekaně překvapí, až šokuje. Zkrátka si s ním skvěle zahrává. A to mě neskutečně baví.

Na pozadí příběhu Emory se odehrává také příběh speciálního agenta Jacka Connella. Agent již několik let hledá jistého muže, který je spojován s masovou střelbou ve Virginii.

V knize se střídají kapitoly vyprávěné z pohledu Emory, Jacka Connella a dalších důležitých postav příběhu. Jsou psány ve třetí osobě. Charaktery postav jsou výborně vykreslené a postavy uvěřitelné.

Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří mají chuť na napínavý příběh, ale nepotřebují k tomu potoky krve a brutální vraždy.

O autorce:
Sandra Brown, úspěšná americká spisovatelka, se narodila 12. března 1948 v texaském městě Waco. Vystudovala angličtinu a literaturu, vystřídala řadu profesí: živila se jako herečka, manažerka, modelka a televizní reportérka. K psaní ji přivedla náhoda, ale po úspěchu, který jí vzápětí přinesly první romány, se definitivně rozhodla pro literární dráhu a dnes její dílo zahrnuje desítky bestsellerů. Sandra Brown žije na ranči v Texasu, věnuje se psaní a cestování. Dávno si získala oblibu i u českých čtenářů.


Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Euromedii Group a Lucii van Koten.
Knihu zakoupíte zde.

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze :-) Dříve bych do sebe neřekla, že mě začnou zajímat "napínavé" knihy, ale recenze mě dost navnadila k přečtení.
    Přeji dobrou noc :-) Monika

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že tě Sandra taky takhle nadchla. Pěkná recenze. Určitě mrkni i na další knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně nadchla, Míšo a koukám po Nízkém tlaku, už jsem si u tebe vyhledala recenzi :)

      Vymazat
  3. Díky za tip. Kniha mě vážně zaujala, podívám se po ní. Přeji krásný advent :).

    OdpovědětVymazat
  4. Sandra Brown jeden čas hodně bavila mamku, ale já od ní zatím nic nečetla. Po Skrytém zlu jsem nedávno pokukovala v knihkupectví a teď lituju, že jsem knížku nevzala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥