pondělí 9. ledna 2017

Můj knižní tip #2

Přeji vám všem krásné pondělí :)

Máme nový týden a já vám opět přináším jeden velmi zajímavý knižní tip. Tentokrát jde o knihu z nakladatelství Práh. Napsal ji Martin Pistorius a nese název Návrat z nicoty. Po přečtení anotace jsem si hned knihu připsala na seznam, protože bude určitě v mnohém zajímavá.

Anotace:
Strhující vítězství chlapce, jenž se stal vězněm vlastního těla
Deset let žil ve vegetativním stavu a jen on sám věděl, že je při plném vědomí. Nyní vypráví svůj neuvěřitelný, úžasný a zároveň otřesný příběh, který se stal světovým bestsellerem.

V lednu roku 1988 se jihoafrický školák Martin Pistorius vrátil domů z vyučování a stěžoval si na bolest v krku. Nikdy potom se už do školy nevrátil. Během roku dosud naprosto zdravý chlapec degeneroval – kompletně ochrnul, přestal komunikovat i vnímat. Do čtrnáctých narozenin z něj byla jen prázdná schránka. 
Nepředstavitelných deset let poté strávil při plném vědomý, ale uvězněný v těle, které mu znemožňovalo dát cokoli najevo. Chápal a prožíval všechno, co se kolem něj a s ním dělo, jenže byl úplně bezmocný, pokud šlo o komunikaci.
Návrat z nicoty je příběh, který napsal sám Martin poté, kdy se s pomocí moderních komunikačních metod vrátil zpět do života. S naprostou upřímností a otevřeností líčí vše, co prožíval jako jasně myslící bytost, o níž se ostatní domnívali, že jen přežívá ve vegetativním stadiu. Od perverzního a krutého chování některých takzvaných pečovatelů, hřešících na jeho bezmocnost, přes obětavost a soucit dalších až po nezdolné odhodlání těch, kteří věřili, že v jeho pohledu vidí záblesky inteligence.

MARTIN PISTORIUS se narodil v Johannesburgu (Jižní Afrika) v roce 1975. Nyní žije ve Velké Británii.

Jak už jsem psala, knihu vydalo nakladatelství Práh, a sice v září loňského roku a má  312 stran. 

Na těchto stránkách jsem objevila také ukázku z knihy, můžete se tedy začíst.

Znáte někdo knihu, četli jste? Hodně by mě zajímal názor, pokud máte knihu přečtenou. A co vy ostatní? Zaujala vás? Těším se na vaše komentáře :)

Mějte se krásně a čtěte :)

Vaše Šárka ♥

6 komentářů:

  1. Šári, tak tuhle knížku jsem doteď vůbec neznala, ale rozhodně ji připisuji na seznam. Hodně mě teď podobná témata lákají, takže děkuji za inspiraci. Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Padla jsem na ni náhodou na buxu a taky mě hned zaujala. Budeme doufat, že se k ní dostaneme :)

      Vymazat
  2. Trochu mi to pripomina Mozek v plamenech,kde vypadala jako schizofrenik,ale naopak byla uvězněna ve vlastním těle, diky mozku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu měli v LK, že? Chodila jsem kolem ní a nakonec nekoupila :( Jaká je?

      Vymazat
  3. Ahoj Šári, já tuto knihu dočetla před pár týdny. Miluji reálné příběhy. Nebylo to špatné čtení, ale možná jsem od toho čekala víc. Ten příběh sám je strhující, to co si musel a musí prožívat je hodně těžké a smekám před jeho vůlí k životu a jeho radostí z každého prožitého dne. Škoda ale, že knihu nezpracoval podle příběhu nějaký spisovatel. Mohlo by to být skvělé a poutavé čtení. Takhle je to totiž víceméně soubor vzpomínek samotného Martina P., není to úplně souvislý příběh, žádný román, který člověka pohltí. Přečetla jsem ale celé, nicméně nijak zvlášť silný dojem ve mně kniha nezanechala. Rozhodně ale nebyl špatný ten pohled do života člověka, který má velice ztíženou komunikaci s ostatními. Překonává jejich předsudky, hledá své místo ve společnosti, chce být slyšen a vnímán. Jsem zvědavá, co na knihu řekneš ty, pokud se k jejímu přečtení dostaneš. Pohodové dny přeji :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, moc děkuji za komentář. Určitě ráda bych se ke knize jednou dostala, téma je opravdu zajímavé.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥