pátek 27. ledna 2017

Recenze – Černooké Zuzany

Autorka:                   Julia Heaberlin
Překlad:                    Bohuslava Nováková
Nakladatelství:       Omega
Rok vydání v ČR:   2017
Počet stran:             377


Matka mě zabila,
otec mě snědl,
sestřička mé kosti posbírala,
do hedvábného šátku zabalila,
pod jalovec položila,
píp, píp, jsem to ale krásný ptáček!

– desetiletá Tessie čte dědečkovi pohádku O jalovci,
1988

Anotace:
Když jí bylo šestnáct, byla Tessa Cartwrightová nalezena na poli v Texasu, polomrtvá mezi pohozenými kostmi a jen se záblesky toho, jak se tam dostala. Od té doby ji pronásleduje tisk jako přeživší „Černookou Zuzanu“, což je přezdívka daná obětem této masové vraždy kvůli žluté vrstvě lučního kvítí, která vykvetla na jejich společném hrobě. Tessiino svědectví o těch tragických hodinách poslalo muže do cely smrti. Nyní, o téměř dvacet let později, je Tessa umělkyní a svobodnou matkou. Je studený únor a Tessa pod oknem do ložnice ke svému zděšení najde trs čerstvě zasazených černookých Zuzan – květin, které kvetou jen v létě. Vyděšená tím, co by to mohlo znamenat – že poslala do vězení toho nepravého a skutečný vrah je stále na svobodě –, se Tessa obrátí na právníky, kteří se snaží muže čekajícího na popravu zprostit obvinění. Ale samotné květiny nejsou dostatečným důkazem a forenzní zkoumání neidentifikovaných kostí postupuje příliš pomalu. Nevinný život visí na vlásku. Tým právníků se snaží Tessu přesvědčit, aby podstoupila hypnózu a sdílela své kresby z terapie těsně po její záchraně, aby tak získala zpátky své ztracené vzpomínky. 

Nevědí ale, že Tessa a ta vystrašená, křehká dívka, jíž byla, si kolem sebe vybudovaly pevnost plnou tajemství... 


Černookou Zuzanou nazývají Tessu Cartwrightovou, jež jako jediná před lety přežila útok sériového vraha. Byla nalezena pohozená v hrobě na poli, které bylo pokryto květinami, známými jako Černooké Zuzany. Tessa si na únos a chvíle po něm nevzpomíná, až na okamžik, kdy se probrala vedle umírající dívky a hromady kostí, pocházejících z dalších obětí. Nebo byla dívka také již mrtvá a Tessa si pouze představuje, že spolu mluvily? V době útoku bylo Tesse šestnáct let. Odsouzený vrah čeká sedmnáct let ve vězení na trest smrti, který se nezadržitelně blíží. Tessa si však není jistá, že jde opravdu o správného pachatele. Někdo jí totiž na několik míst vysázel záhonky Černookých Zuzan. Vrah musí být tedy na svobodě. Tessa by si tolik chtěla vzpomenout a vybavit tvář násilníka. Nejen proto, aby nepopravili nevinného, ale také proto, aby ochránila svou patnáctiletou dceru. Podaří se díky DNA odebrané z nalezených kostí potvrdit či vyvrátit vinu odsouzeného Terrella Darcy Goodwina a také identifikovat oběti? Setká se ještě někdy Tessa se svou kamarádkou z dětství Lydií, která několik měsíců potom, co se Tesse přihodila ona tragédie, zmizela i s celou rodinou? 

„Na nic si nevzpomínám.“ Toho se budu držet.
„Jsem si jistý, že žalobce ti řekl, že na tom nesejde. Jsi živoucím důkazem. Nevinná dívka proti hanebnému netvorovi. Začněme tedy tím, na co si vzpomínáš. Tessie? Tessie? Na co teď myslíš? Ven s tím... a neuhýbej očima, ano?“
Pomalu natáhnu krk a zírám na něj šedýma prázdnýma očima.
„Vzpomínám si, že se mi vrána snažila vyklovnout oči.“ říkám stroze. „Povězte mi, jaký má smysl dívat se, když víte, že vás nevidím?“

Autorka nám předkládá svůj příběh o Černookých Zuzanách ve dvou časových rovinách. Jedna se odehrává v roce 1995 a s Tessie se setkáváme na terapiích u psychologa, ke kterému dochází, aby se po svém děsivém prožitku dala psychicky do pořádku. Pokouší se především také zvrátit výpadek paměti a vybavit si, co se konkrétně během osudných třiceti hodin stalo, a tvář vraha. Dále následuje soud s obviněným Goodwinem, kde Tessie i její kamarádka Lydia vypovídají.
Druhá časová linie se odehrává v současnosti. Tessa přiznává, že si vůbec není jistá tím, zda odsoudili na smrt pravého pachatele. Po léta, kdy byl Terrell Darcy Goodwin ve vězení, totiž nacházela na místech, která s ní nějak souvisela, vysázené Černooké Zuzany. Až teď se odhodlala s tím vyjít na veřejnost a souhlasí s prozkoumáním nalezených kostí. Dostává se tím sice opět do popředí zájmu médií a veřejnosti, a také velmi nerada tomu vystavuje svou dceru, kterou doposud před svou minulostí chránila. Přece ale nedopustí, aby popravili nevinného. Navíc by do konce života žila ve strachu, kdy si ji nebo její dceru pravý vrah opět najde. Všichni tedy hrají o čas, protože datum popravy se blíží.

Černooké Zuzany jsou bezpochyby výborný psychologický thriller. Od začátku jsem byla napnutá, zmocňoval se mě zvláštní pocit úzkosti. Tento příběh je svým způsobem jiný než všechny ostatní thrillery, které jsem četla. Těžko to lze popsat. Lépe mě pochopíte, pokud si knihu přečtete. Autorce se však, bohužel, nepodařilo udržet mou plnou pozornost až do samého konce. Rozuzlení pro mě nebylo šokující, byť většinu z vás jistě překvapí. Mě překvapilo také, ale čekala jsem, že to vše na konci nějak neuvěřitelně vygraduje. A ono to  prostě „pouze vyplynulo“. Ale možná budete mít vy ostatní čtenáři úplně jiné pocity :)

Co říci na závěr? Knihu určitě doporučuji k přečtení. Rozhodně bylo zajímavé poznat autorčin nezaměnitelný rukopis. Krásné květiny, mladé dívky, mrtvoly, kosti, páchnoucí hrob, to vše dohromady je vcelku bizarní spojení. Při čtení některých pasáží jsem měla opravdu nepříjemné až tísnivé pocity. Byl mi naservírován hodně dobrý psychothriller, ale osobně bych ho nehodnotila jako výjimečnou pecku či thriller roku. Radím však, přečtěte si knihu a posuďte sami. 
Za zmínku stojí jistě nádherná obálka.

O autorce:
Julia Heaberlin je oceněná novinářka která pracovala pro Forth-Worth Star Telegram, The Detroit News a The Dallas News. Před zahájením kariéry spisovatelky pracovala jako asistentka šéfredaktora ve velkých metropolitních novinách. Editovala kriminální příběhy ze života, včetně série o vraždách náhodně vytipovaných dívek, které byly pohřbeny v mexické poušti. Vyrostla v Texasu a se svou rodinou žije poblíž Dallasu/Fort Worthu.




Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Omega. Knihu zakoupíte zde.

16 komentářů:

  1. Nevím proč, ale mě to vůbec neláká. Moc velký humbuk...zase :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, reklama je obrovská. Občas si říkám, že by mě určité knihy bavily víc bez toho boomu kolem, očekávání by potom byla úměrná :D

      Vymazat
    2. Mě kniha celkem zklamala...

      Vymazat
  2. Zrovna dneska jsem knihu držela v rukou a přemýšlela, jestli si ji koupit nebo ne. Z knihkupectví jsem vyšla s práznýma rukama a já si teď nadávám. Už jsem ji mohla rozečíst. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych ji chtěla....ach jo, mám tolik knih v hledáčku.

    OdpovědětVymazat
  4. Šárko, moc hezká recenze. Čím dál tím víc mě kniha láká, jen nevím zda právě nepočkat až opadne ten boom kolem ? :-O
    Každopádně jde na seznam.
    Hezký víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a klidně být tebou počkám. Takhle jsem si mnohem víc užila třeba Vraní dívku. Číst ji v tom humbuku na začátku, možná bych byla zklamaná.
      Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  5. Obálka je bezkonkurenční, ta si mě získala, ale já se obávám, že Omega vždycky dělá humbuk kolem jedné knihy a apk je to průměr. Třeba ta ´Dáblova svatyně. Já se na ni těšila, oni lákali a pak těžký průměr :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Ďáblova svatyně ani moc nelákala po pravdě. A četla jsem různé recenze, nadšené i průměrné. Já celkově ty reklamní tahy nemám ráda, otrávilo mě to u Zmizelé a cítím to tak negativně od té doby. Většinou jsem malinko zklamaná, protože očekávám moc. Jen naposledy Dívka v ledu nezklamala, to pro mě byla pecka. Tohle je výborné a zas trochu jiné, ale pecku jsem v tom nenašla. Ale asi je to taky hodně individuální, nevím :)

      Vymazat
  6. Vynikající recenze, na knihu mám rozhodně zálusk a povedlo se ti mě nalákat k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkná recenze! :) Knížku jsem už také přečetla a musím říct, že se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem ráda, že jsi také spokojený čtenář :)

      Vymazat
  8. Moc hezká recenze. Dneska jsem knihu koupila a už začínám číst.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥