pátek 10. února 2017

Měsíční shrnutí – leden

Zdravím všechny knihomoly :)

Dnešním článkem shrneme mé přečtené knihy za měsíc leden a také knihy, které mi v tomto měsíci přibyly.

V lednu jsem přečetla pět knih. Není to moc, ale na druhou stranu jsem ráda, že jich je alespoň těch pět. Spoustu dní čtu pouze ve vlaku, takže se to někde musí odrazit. Je mi úplně jasné, že kdybych omezila svoji přítomnost na počítači, tak přečtu o něco více. Ale o tom pořád jen melu a skutek utek. Kde jsi, silná vůle? Mě jsi ještě nenavštívila :)))

Takže zpět k přečteným knihám. Přečetla jsem Dívku o půlnoci od K. Bondy, Dopis do ticha od Z. Hanky, Dívku v ledu od R. Bryndzy, Černooké Zuzany od J. Heaberlin a Pod vodou od J. Marrisona.


Dívka o půlnoci byla na mě moc obsáhlá, rozvláčná, nijak mě nenadchla. Špatná kniha to určitě není, jen konkrétně mě neoslovila. Přesto se četla celkem dobře. Dostala ode mne 75%. Recenzi si můžete přečíst zde.

Anotace:
Zima 1993.
V luxusním hotelu v Gdaňsku je nalezeno tělo mladinké dívky. O několik hodin později umírá při autonehodě její starší bratr. Obě úmrtí zůstávají neobjasněna.

Velikonoce 2013.
Forenzní psycholožka Saša Zaluská se vrací na pobřeží Baltského moře. Ráda by vedla klidný život, pracovala v bance a starala se o osmiletou dceru. Vše se však změní, když se s ní spojí Pawel „Buli” Blawicki, majitel nočního klubu v Sopotech. Muž tvrdí, že jeho obchodní partner s přezdívkou Jehla, bývalý známý zpěvák, ho chce zabít. Dochází k vraždě... Saše rychle dochází, že případ, který přijala, je mnohem komplikovanější a že existuje spojení mezi současnou vraždou a tragickými úmrtími sourozenců před dvaceti lety.
A klíčem k případu je zřejmě jedna stará ohraná píseň.


Dopis do ticha pro mě byl malinko zklamáním. Čekala jsem propracovaný, psychologický román, bohužel, čekala jsem víc, než mi autor dal. Knihu jsem hodnotila 70%. Tady si můžete přečíst recenzi, pod kterou se rozpoutala docela žhavá diskuze. A to je jen dobře, jsem ráda za každou zpětnou vazbu. 

Anotace:
Zdravotní sestra Linda, se dostává na operační sál sama jako pacientka. Při operačním výkonu je u ní odhalena jistá vada omezující naději na otěhotnění. Třebaže Linda má svého partnera a schyluje se k jejich svatbě, nalezne pochopení u ženatého lékaře, který se stane její oporou. Vztah přeroste v silné milostné pouto a skandál se již nedá utajit. 


Zato Dívka v ledu je pro mě pecka a TOP měsíce ledna. Svižný thriller, při kterém se nenudíte ani vteřinu. Rozhodně doporučuji a těším se na pokračování série, které vyjde koncem února pod názvem Noční lov. Za mě má kniha zasloužených 100% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. 
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. 
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? 
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. 
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?


Černooké Zuzany provázela a provází ohromná reklama a propagace. Čekala jsem tedy bombu a obrovské wow. To se ovšem nekonalo, nicméně kniha je skvělá, trošku jiná než ostatní thrillery. Ohodnotila jsem 85% a pokud vás zajímá recenze, mrkněte zde.

Anotace:
Píše se rok 1995. Šestnáctiletá Tessie Cartwright, zdravá, šťastná, mladá hvězda školního týmu, je v blízkosti svého domova ve Fort Worth unesena. O více než 30 hodin později je nalezena zraněná, zbitá a částečně zahrabaná v hrobě na poli, které je pokryto kobercem z květin, známých jako černooké Zuzany. Není tam sama, v hrobě je nalezna další mrtvá studentka a kosti dalších dvou obětí. Senzacechtiví novináři oběti nazvou právě podle oněch květin, které na hrobě rostou. Jedinou z černookých Zuzan je i Tessie – jediná dívka, která přežila. Tak začíná brilantně koncipovaný a mistrně napsaný thriller Julie Heaberlin je o boji jediné křehké dívky proti všemocnému zlu. 

Tessiin příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách, jež se navzájem prolínají a po kapitolách střídají. Pohled do minulosti se točí kolem soudu s Terrellem Goodwinem, mužem, jenž je díky jejímu svědectví obviněn z únosů a vražd, současný děj se odehrává v době, kdy je Tessie 34 let, a tváří v tvář musí čelit Goodwinovi i svým pochybnostem, zda její tehdejší svědectví bylo pravdivé.

Kapitoly vyprávěné dospívající Tessie se zaměřují na její sezení s psychiatrem. Dívka trvá na tom, že útočníka na vlastní oči nikdy neviděla a pamatuje si jen chvíle, kdy se napůl pohřbená musela dívat do tváře jiné mrtvé dívky. Státní zástupci však doufají, že by psychiatr mohl z její paměti dostat i další vzpomínky, které by mohly podezřelého usvědčit. Tessie však sezení u lékaře bojkotuje a odmítne se podrobit i hypnóze. Co asi skrývá?


A poslední kniha byla pro mě příjemným překvapením. Od detektivky Pod vodou jsem neměla moc velká očekávání, ale hodně překvapila. Klasická britská detektivka z anglického venkova, ovšem skvěle napsaná a určitě ji milovníkům krimi doporučuji. Hodnotila jsem 85%. Recenzi najdete zde.

Anotace:
Tak jako díla Agathy Christie či populární televizní seriál Vraždy v Midsomeru ukazuje i strhující románový debut Jamese Marrisona odvrácenou stranu zdánlivé idyly anglické venkovské komunity, ve které vládne nedůvěra a strach a nic není tak, jak se na první pohled zdá.
Když je detektiv Guillermo Downes povolán do malebné anglické vesnice, aby vyšetřil brutální vraždu Franka Hursta, okamžitě se mu vybaví jiné mrtvé tělo: před lety vyšetřoval na stejném místě tragickou smrt Hurstovy manželky. Hurst byl navíc v minulosti rovněž jedním z podezřelých v případu zmizení dvou místních školaček, který zůstal neobjasněn. 
Vrhne mužova smrt na předchozí kauzy nové světlo a bude Downes konečně schopen splnit svůj někdejší slib, že únosce dívek dopadne? Neodbytné vzpomínky na dávné trýznivé události z detektivova vlastního života jen posilují temnou atmosféru příběhu, který nekompromisně míří ke svému mrazivému vyústění.


Největší peckou se tedy v lednu stala Dívka v ledu, největším překvapením Pod vodou a nejslabší knihu asi vybírat nebudu. Myslím, že knihy, které ode mne dostaly méně procent, nemusí být slabé. Jsou jen pro jiné čtenáře. 

A kolik nových knih mi v lednu do knihovny přibylo? Krásných 14 kousků. Na fotografii jich vidíte 13, zapomněla jsem na Černooké Zuzany. No, stane se :))



Těchto deset kousků jsem dostala jako recenzní výtisk. Představte si tam ještě zmíněné opomenuté Černooké Zuzany.


A tyto čtyři knihy jsem si koupila. Dvě jsem ulovila na buxu a dvě v Levných knihách.


To je moje celé lednové shrnutí. Kolik knih jste přečetli vy? Měli jste šťastnou ruku na výběr? A kolik nových kousků vám přibylo? Napište mi, budu se těšit na vaše komentáře.

Mějte se moc krásně :)

Vaše Šárka ♥

21 komentářů:

  1. Nádherné shrnutí, Šári, z Tvých přečtených se určitě sama chystám na Černooké Zuzany, Dívku v ledu a Pod vodou. A přírůstky máš taky parádní - ostatně, kvůli Tobě jsem běžela do LK pro Loutkáře :) Všechny si užij a držím palce se silnou vůlí ;) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc děkuji a musím říct, že jsem hodně zvědavá, co budeš říkat na Zuzany, až se k nim dostaneš :)

      Vymazat
  2. Pět knih je pěkné číslo, docela mě zajímá Dívka v ledu, ta by se mi podle recenzí mohla líbit. Přeji pěkné čtení... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívku v ledu doporučuji, svižné počtení plné napětí :)

      Vymazat
  3. Pěkné měsíční shrnutí :-) Pět je dobré číslo ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda deset recenzaku! To bych byla ve stresu :-D me by uz delsi dobu zajimal ten Loutkar z ghetta, ale Levne knihy v nedohlednu a nez se tam jaaaa dohrabu, tak uz nebude :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jsem hrozná a právě, že už jsem mírně ve stresu, takže s tím musím něco udělat :) Doufám, že Loutkář ještě bude :)

      Vymazat
  5. Musim obdivovat, jak to mas hezky nafocene :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké shrnutí a skvělý výběr knih. Myslím, že se po nějakých určitě podívám. Mimochodem pět knih je hezké číslo :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky sepsané shrnutí. A těch nových kousků - wow :) Ať se hezky čtou.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, pět je krásné číslo. Ale kde zůstala literatura? A prosím Vás, kde jsou ty recenze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud hledáte jinou literaturu, jděte na jiný blog. Mějte se krásně :)

      Vymazat
  9. Krásné shrnutí, z tvých přečtených mě asi nejvíce láká Pod vodou a nad Dívkou v ledu a Černookými Zuzanami stále váhám, asi si ještě chvilku počkám, až opadne ten hype :)
    I přírůstky máš krásné a znovu bych si dokázala vybrat. Moc zvědavá jsem třeba na recenzi knihy Zlo :)
    Měj se krásně a ať se daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že pokud u Černookých Zuzan počkáš až povolí reklamní masáž, uděláš určitě dobře. Možná i mně by se kniha víc líbila, pokud bych nečekala pecku pecek. Vlastně to byla moc dobrá kniha, ale prostě to očekávání prostě zas bylo moc velké. Ke Zlu už se pomalu propracovávám :)

      Vymazat
  10. Páni, vydařený měsíc! Všechny knihy z Tvé poslední fotky mám vyhlídnuté a strašně ráda bych si je přečetla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥