středa 29. března 2017

Dubnové knižní novinky

Zdravím vás u nových knižních novinek :)


Ten měsíc ale zase rychl utekl, že? Mně snad závratnou rychlostí. Člověk se těší na jaro, ale já už to vidím, že se ani nestihnu rozkoukat a přehoupneme se do tropických pařáků. Nechci, aby ten čas tak rychle letěl. Připadá vám to podobně? Nebo jsem já blázen? ☻☻☻
Ale dost rozjímání a hurá na nové knihy, které nás čekají v dubnu.

nakladatel: Domino
román

Pokud na vás hluboce zapůsobil Schindlerův seznam, Sophiina volba nebo Nabarvené ptáče, pak byste si neměli nechat ujít ani tento silný a nesmírně emotivní román. 
Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí.
Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami.
Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla.

nakladatel: Domino
thriller

I ten nejzrůdnější zločin může zprvu vypadat jako nešťastná náhoda.
V předvánočním čase se dá zažít ledacos. Třeba zemřít velmi bizarním způsobem: zazděný v komíně, na sobě kostým Santa Clause. Čím se mrtvý muž provinil, že si zasloužil tak krutou smrt? Anebo se neprovinil vůbec ničím a stal se jen figurkou v šílené hře vraha?
Odpověď na tuto otázku nabídne detektivovi Marku Heckenburgovi svátek svatého Valentýna. V autě je nalezena dvojice mladých milenců, srdce mají probodnuté šípem. Ne, tohle už nelze považovat za náhodu. Heckenburg si může být jistý, že hledá vraha, pro něhož je zabíjení svébytný rituál, morbidní oslava tradičních svátků v kalendáři.
Pachatel, kterému policisté začnou přezdívat Znesvětitel, zjevně plní jakousi vyšinutou misi. Takoví lidé se nikdy nezastaví, dokud nedojdou až do konce. Kolik svátků ještě hodlá Znesvětitel krvavě oslavit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než ho Heckenburg zastaví?

Co jsme si neřekli – Rory Dunlop
nakladatel: Domino
společenský román

Temně humorný příběh o manželství v krizi, který zcela jistě zarezonuje v každém, kdo si někdy nějakou partnerskou krizí prošel. (Takže i ve vás.) Po dvou letech bolestného odloučení si Jack a Laura smluví schůzku. Jack je připraven a ochoten odpustit. Laura však nejeví sebemenší ochotu se za cokoli omlouvat. Jack jí pošle svůj deník, který si začal psát po jejím odchodu. Laura jeho zápisky doplní o pár vlastních postřehů a důvodů, proč udělala to či ono. Už si navzájem sdělili všechno. Tedy s výjimkou toho, co bylo (a je) nejdůležitější.
Rory Dunlop je nesmírně vnímavým pozorovatelem. Ve svém románu Co jsme si neřekli postihuje se suchým sarkasmem i s hlubokým porozuměním mnohdy nepřekonatelnou propast mezi slovy a pocity.

Medová smrt – Hanni Münzer
nakladatel: Omega
historický román

Věnováno ženám odboje za druhé světové války. Byly to hrdinky. "Mou největší chybou bylo, že jsem Hitlerovi vzala zbraň. Měla jsem ho nechat se zabít! " – Helene Hanfstaengl, 1959
Jak daleko zajde matka, aby zachránila své děti? Jak daleko zajde dcera, aby pomstila svého otce? Jak může hluboká a všestravující láska léčit staré rány?
Když mladá Felicity pátrá po své matce, odhalí mučivé tajemství historie své rodiny. Její pátrání jí vede zpátky do nejtemnější kapitoly německé historie k dramatickému osudu její prababičky Elizabeth a její dcery Deborah. Proplétá se pavučinou lásky, viny a smíření obou žen, která vrhla stín i na vlastní život Felicity.
Medová smrt byla vydána v mnoha jiných zemích, včetně Itálie, Španělska, Polska, Holandska, Turecka, Číny, Slovinska nebo Chorvatska. Plánováno je natočení seriálu.

Tajemný cizinec – Tasmina Perry
nakladatel: BB/art
společenský román

Sophie se snaží najít pravdu...
Podnikatel Nick je nalezen mrtvý ve svém hotelovém apartmá a jeho přítelkyně Sophie se stane hlavní podezřelou. Sophie si uvědomí, že její milenec nebyl tím, kým se zdál být. Aby očistila své jméno, musí důvěřovat tajemnému cizinci a při hledání odpovědí s ním cestovat přes celou zeměkouli. Pravda zcela změní její život…
Vydejte se s Tasminou Perry z Londýna do New Yorku, na exotické Azurové pobřeží i do světa, kde prostá záměna totožnosti odhaluje spleť lží a mezinárodní spiknutí.

Plán – Elle Kennedy 
nakladatel: Baronet
Young Adult

Sabrina Jamesová má svoji budoucnost přesně naplánovanou: nejdřív promoce, potom práva a práce v nemilosrdné advokátní kanceláři. Její útěk před ostudnou minulostí rozhodně nezahrnuje pohledného hokejistu, který věří na lásku na první pohled. Johnu Tuckerovi je ochotná věnovat jen jedinou noc vášně a nečekané něhy, jenže někdy stačí jediná noc, aby se vám změnil celý život.
Tucker věří, že být týmový hráč je stejně důležité jako být za hvězdu. Nevadí mu, že se mu nedostává tolik slávy jako jeho spoluhráčům. Jestli se má ale ve dvaadvaceti stát otcem, nehodlá se držet stranou. Neuškodí, že nastávající matka jeho dítěte je krásná a chytrá a plná překvapení. Problém je, že Sabrina má srdce na zámek a je příliš tvrdohlavá, než aby přijala jeho pomoc. 
Pokud chce Tucker strávit život s ženou svých snů, bude ji muset přesvědčit, že některé plány se líp plní ve dvou.

Dvůr mlhy a hněvu – Sarah J. Maas
nakladatel: CooBoo
fantasy

Druhý díl série Dvůr trnů a růží získal ocenění Nejlepší kniha roku na portálu Goodreads.com v kategorii YA Fantasy. Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid. A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?

Vůně jasmínu – Corina Bomannová
nakladatel: Knižní klub
historický román

Po těžké nehodě svého snoubence, který leží už řadu měsíců v kómatu, hledá nešťastná Melanie útěchu u své prababičky Hanny. Když stará žena pochopí, že si její vnučka nedokáže sama se zoufalou situací poradit, začne jí vyprávět svůj životní příběh a o ranách osudu, kterým musela čelit. Melanie se tak spolu s ní vydává na imaginární cestu do Vietnamu, poté do Berlína dvacátých let a nakonec do Paříže, přičemž si uvědomí, co je v životě a v lásce opravdu důležité.

Ranní rosa – Nada Al-Ahdalová, Chadídža Al-Salamíová
nakladatel: Ikar
biografie

Skutečný příběh popisuje osud jemenské dívky, kterou rodiče z finančních důvodů chtěli v jejích čtrnácti letech provdat za staršího zámožného Saúda, aby si pomohli z finanční tísně. Její sestra se totiž pokusila o sebevraždu upálením, když i ji čekal vynucený sňatek se starším mužem, a její léčení rodinu finančně zruinovalo. Kniha dokumentuje, jaké praktiky dosud vládnou v chudých zemědělských oblastech arabských zemí, kde vzdělání dívek a jejich seberealizace jsou stále pokládány za něco nepatřičného a ženy jsou považovány za manželův majetek.

Láska v prachu hvězd – Krystal Sutherlandová 
nakladatel: YOLI
Young Adult

Henry Page ještě nikdy nebyl zamilovaný. Je beznadějným romantikem, který stále čeká, že se jeho první velká láska objeví na scéně ve zpomaleném pohybu, srdce vynechá úder, vše bude podkreslovat instrumentální hudba. Proto když se z ničeho nic objeví ve škole Grace Townová, neupravená holka chodící o holi a v klučičím oblečení, Henry jen stěží může tušit, že se má jeho život obrátit naruby. 
Grace, polámaná dívka s tajemnou minulostí, zbortí Henryho dosavadní představy o lásce a ukáže mu, že mezilidské vztahy jsou složité, krásné i pomíjivé stejně jako výbuchy hvězd ve vzdálených galaxiích.

Předmět doličný – Patricia Cornwell
nakladatel: Knižní klub, 2. vydání
thriller

Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší další mimořádně znepokojivý případ. Ve svém domě byla brutálně zavražděna mladá osamělá spisovatelka Beryl Madisonová. Všechno ukazuje na to, že ji někdo měsíce pronásledoval. V domě oběti byla nalezena podivná vlákna, která soudní laboratoř nedokáže zařadit, navíc se záhadně ztratil rukopis autobiografické knihy, na níž Beryl pracovala a která mohla způsobit mnoha lidem značné problémy. A pak je zavražděn další člověk, jenž hrál důležitou roli v Berylině minulosti. Nebezpečí nakonec čelí opět i sama Kay, poté co jí začne telefonovat neznámý muž a jeho volání jsou plná hrozeb…

Tichý – Kronika vraha – Thomas Raab
nakladatel: Omega
světová současná literatura

Pro Karla Heidemanna existuje jen jediná spása z nekonečného hluku ve světě: ticho smrti. Ve své rodné vesnici za sebou nechává řadu mrtvých. Naučil se k oběti připlížit tiše, jako se dravec přiblíží ke své oběti. Karl od narození trpí vadou sluchu a každý hluk jej neobyčejně trýzní. Nikdy nenašel, po čem touží: lásku. Dokud nenarazí na poklad. Poklad z masa a kostí. Poklad, který vše změní... Fascinující životní příběh tajemné bytosti z pera autora bestsellerů Thomase Raaba.

nakladatel: Knižní klub
detektivky

Chaos se blíží, starej brachu.
Stačilo těchto pár slov a poklid ve Three Pines vzal zasvé. Hosté se právě chystali na návrat do měst, děti se loučily s létem, když byla v místním oblíbeném bistru nalezena mrtvola neznámého muže. A tak je znovu povolán vrchní inspektor Gamache a jeho tým, aby s odkrytím další vrstvy lží odhalili pohádkové poklady i žluklá tajemství pohřbené v divočině. Zdá se, že nejvíc odpovědí na to, kdo byl onen cizinec a kde se tu vzal, zná majitel bistra Olivier. Stopy však vedou rovněž do domu Hadleyových, kde se odehrálo už několik zločinů. A zapleteni do případu mohou být i členové místní komunity českých emigrantů. Klíčů k vraždě má Gamache k dispozici hned několik, a pravda v nich zašifrovaná bude tentokrát krutá…

Calendar Girl 2: Duben, květen, červen – Audrey Carlan
nakladatel: Ikar
romantika, erotika

Mia Saundersová se kdysi zapletla s nesprávným mužem. Ten má teď v rukou život jejího otce a Mia mu dluží milion dolarů, na které si nedobrovolně vydělává jako luxusní společnice. Další tři měsíce bude provázet bohaté muže a plnit každé jejich přání. V dubnu to bude profesionální basketbalista Mason, který si potřebuje vylepšit mediální obraz, v květnu ji čeká žhavý samojský model Tai a v červnu bude předstírat, že je zlatokopka pasoucí po závratně bohatém Warrenovi…

Kouzlo – Danielle Steel
nakladatel: Ikar
romantika

Bílá večeře je milostnou básní opěvující přátelství, radost, eleganci a krásné památky Paříže. Je to nezapomenutelná noc, kdy se lidé oblečení výhradně v bílém sejdou, aby spolu povečeřeli na do poslední chvíle utajovaném místě. Jean-Phillip Dumas, který se setkání účastní každý rok, nyní pozval tři pečlivě vybrané páry, aby s ním sdíleli kouzlo sounáležitosti. Sedm prolínajících se příběhů, sedm lidí, kterým Paříž změní život a otevře je novým přátelstvím a – samozřejmě – lásce.

nakladatel: Host
thriller

Třetí díl série Akta Enzo...
Enzo Macleod, Skot vyučující biologii na univerzitě v Toulouse na jihozápadě Francie, se rozhodl, že s využitím svýchznalostí vyřeší sedm nechvalně proslulých vražd popsaných v knize odložených případů pařížského novináře Rogera Raffina. Enzo už dokázal rozlousknout první dva zločiny, ale na třetí případ teď nemá ani pomyšlení. Právě mu diagnostikovali rakovinu, a navíc se objevil někdo, kdo má v plánu zničit jeho pověst i vztahy.Souvisí nějak Enzovy osobní strasti s šestnáct let starou brutální vraždou mladého prostituta v pařížském bytě? Dokáže najít alespoň nějaké zbytky důkazů — a zůstane naživu dost dlouho na to, aby dopadl vraha?

Temný Říman – Sylvain Reynard
nakladatel: XYZ
romány pro ženy

Temný Říman je poslední díl trilogie. Opět se setkáváme s charismatickou, ale fyzicky postiženou Raven, florentským princem a ostatními upíry, Gabrielem a Julií. William vede komplikovanou válku proti jiným upírům a diplomaticky lavíruje na hraně ve vztahu s Kurií, Raven bojuje o život své sestry i o svou lásku, prožívá útěky i návraty.


Po zemi bloudím dál – Rae Carsonová
nakladatel: CooBoo
10+, dobrodružné

První díl strhující epické série zasazené do dob zlaté horečky.
Mám zlato v krvi, v dechu, dokonce i ve skvrnkách v očích. Lee Westfallová má semknutou, láskyplnou rodinu. Má domov, který miluje, a svou věrnou kobylku. A má i nejlepšího kamaráda – který by možná chtěl být něčím víc. Kromě toho má ale i tajemství. Lee dokáže v okolním světě vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi. Malé valounky v potoce. Dokonce i zrnka zlatého prachu, co někomu zalezla pod nehet. I za nejkrutějších zim díky tomu své rodině zajistila bezpečí a dostatek zásob. Čeho by byl ale člověk schopen, aby si dívku s takovou mocí přivlastnil? Mohl by kvůli tomu i vraždit. Když Lee přijde o všechno, co je jí milé, uteče na západ do Kalifornie – kde zrovna objevili zlato. Třeba se z ní vyklube to jediné místo na světě, kde může být Lee sama sebou. Pokud ovšem přežije cestu.

Chladnokrevný ničema – Lisa Kleypas
nakladatel: Baronet
historická romance

LISA KLEYPAS SE VRACÍ S ÚCHVATNOU NOVOU HISTORICKOU ROMANCÍ
Čtenáři dlouho čekali na návrat autorky bestsellerů Lisy Kleypas k historickým romancím – a teď je zpátky s tou nejúchvatnější, kterou dosud napsala.
Hříčka osudu…
Devon Ravenel, nejkouzelnější hříšník Londýna, právě zdědil titul hraběte. Ke společenskému vzestupu však patří i nežádoucí povinnosti… a nemálo překvapení. Panství je samý dluh a dům dosud obývají tři nevinné sestry zesnulého hraběte… spolu s Kathleen, lady Trenearovou, krásnou mladou vdovou, jejíž důvtip a odhodlání se vyrovnají Devonovým.
Souboj vůlí…
Kathleen ví, že nemilosrdnému ničemovi, jako je Devon, nemůže důvěřovat. Ale jejich ohnivá vzájemná náklonnost se nedá popřít – a od chvíle, kdy ji Devon poprvé vezme do náručí, přísahá, že udělá všechno, co je třeba, aby mu patřila. Kathleen zjišťuje, že podléhá jeho obratnému erotickému svádění, a zbývá už jen jedna otázka:
Dokáže své srdce uchránit před nejnebezpečnějším mužem, jakého kdy poznala?

nakladatel: Baronet
společenský román

Sara má před sebou pět svateb – jen tu vlastní ne, i když po ní tolik toužila. Snoubenec Gavin totiž zbaběle utekl – a způsobil to jeden zatoulaný pes…
Opustit Londýn a proměnit chátrající francouzský zámeček v místo pro pořádání romantických svateb pro ni bylo těžkou a náročnou výzvou.
Château Bellevue pod modrou oblohou a v srdci vinic kolem Bordeaux však Saru vzalo za srdce, a tak přemůže své velké zklamání. Nechce se vzdát snů a pokračuje sama, i když jí hrozí, že o všechno přijde. Bez peněz a bez muže v cizí zemi – jak se jí podaří zvládnout takový průšvih?
Sara s pomocí lidí z okolí připraví všech pět zbývajících svateb. Nevěsta zasažená ragbyovým míčem, dvojice gayů, svatba zestárlé rockové hvězdy, osmdesátiletý ženich se stejně starou snoubenkou – to všechno jsou zdroje vtipných i dojemných situací, které pomohou Saře vyléčit zlomené srdce a najít znovu radost ze života. A možná, že i něco víc… Bude se na zámečku Château Bellevue konat šestá svatba?
Román Fiony Valpy Navždy po francouzsku je už třetím setkáním s přáteli z malé francouzské vesničky, kde se střetává britská a francouzská nátura, humor a šarm, radost, smutek i splněné sny.

Život na rozhraní věků – Ludmila Vaňková
nakladatel: Šulc-Švarc
biografie

Vlastní životopis Ludmily Vaňkové začíná jako román o dětském ráji. Její otec byl ředitel několika finančních ústavů a později člen nejužšího vedení České národní banky. V jeho bohaté knihovně se záhy seznamovala s literaturou a historií a v jejích dětských snech nechybělo přání zachytit literárně celou českou historii. Rodina žila v harmonii, taťka pracovně vytížený si vždycky udělal čas na své dcery Blanku a Ludmilu. Mamka se starala o taťku, o rodinu, angažovala se v ženském hnutí, dobře se znala s Miladou Horákovou a její osobní zálibou byla hudba, hra na klavír. Obě dcery po ní zdědily hudební nadání, Blanka se profesionálně věnovala zpěvu a Ludmila, s matematickým talentem po otci, tíhla k divadlu a literatuře. Pak ale přišel pád do propasti, inferno, taťka byl za heydrichiády popraven, rodina zůstala bez živitele, matka s dcerami se musela vystěhovat z Prahy do Řevnic. Hodně jim tehdy pomáhal Oldřich Pecl, který byl v odboji stejně jako taťka a krutý osud na něj dopadl až v padesátých letech, kdy byl popraven v procesu s Miladou Horákovou. Po válce studovala Ludmila Vaňková na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, opět se setkala se zmizelou přítelkyní Hanou Proškovou, mezi studenty měla řadu zahraničních přátel, ale mohla se s nimi znovu vidět až po čtyřiceti letech. Rok 1948 pro ni znamenal vyloučení z vysoké školy a svůj doktorát dostala až po listopadu 89.

Sirotčinec slečny Peregrinové – Povídky podivných – Ransom Riggs
nakladatel: Jota
světová současná literatura, povídky

Také vás vždy zajímalo, kde se vzaly podivné děti ze Sirotčince slečny Peregrinové?

Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně.
Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít.
Ransom Riggs se s vámi – díky pečlivé editorské práci jednoho z podivných, Millarda Nullingse – podělí o některá tajemství z dějin podivných. Ti, kdo četli napínavé příběhy o slečně Peregrinové a jejích chráněncích, si tuto laskavou knížku jistě nenechají ujít.

nakladatel: Ikar
romantika

Becky Meyrsová, kdysi veselá a odhodlaná zdravotní sestra, se vrací do Hope River. S sebou si přináší trauma z porodu, kterému neúspěšně asistovala, a jako pacienta si veze svého bývalého zaměstnavatele, doktora Bluma. Doktor je na tom ještě hůř než Becky; smrt na operačním sále a tragický skon jeho ženy v ten samý den z něho udělaly nemluvnou, neschopnou trosku. Becky se usídlí v bývalém domově své přítelkyně Patience, a přestože má z porodů panický strach, musí se v chudém kraji plném zoufalých žen a mužů postavit svým démonům čelem.

Zázrak – Emma Donoghue
nakladatel: Knižní klub
historický román

Vynikající psychologický román od držitelky řady cen a autorky mezinárodní bestselleru Pokoj. Zdravotní sestra Lib Wrightová, profesionálka vycvičená samotnou Florence Nightingalovou, přijíždí v polovině 19. století na irský venkov, kde žije údajně zázračná jedenáctiletá dívka Anna. Už po čtyři měsíce nesnědla jediné sousto, a přitom se těší dobrému zdraví. Lib je pověřena lékařským výborem, aby odhalila domnělý podvod, zdá se však, že dívka nic nepředstírá. Je to skutečně zázrak? Anebo za tím stojí fanaticky zbožná rodina? Lib se s Annou velmi sblíží, a proto ji vyděsí, když se její stav začne náhle rapidně zhoršovat…

Dívka se žirafím krkem – Corinne Hofmannová
nakladatel: Ikar
biografie

Jak jsem se stala Bílou MasajkouJak se člověk stane takovým, jakým je?Corinne pochází ze skromných poměrů. Vzhledem k své tělesné výšce se v dětství stala terčem posměchu spolužáků, kteří pro ni vymysleli přezdívku „Žirafa“, a jako dítě východoněmeckého otce rovněž outsiderem ve švýcarské společnosti šedesátých a sedmdesátých let. Brzy se však naučila, jak z nepříznivého osudu vytěžit to nejlepší. Ve své nové knize velmi otevřeně a upřímně vypráví nejen o svém dětství a dospívání za těžkých životních podmínek, ale také o všem dobrém, co se právě díky tomu naučila.Inspirující životní příběh silné, úspěšné a optimistické ženy, který nás nejen překvapí, ale zároveň i povzbudí.

nakladatel: Knižní klub
thriller 

Každý člověk balancuje na tenké hranici dobra a zla. Každý je schopen ji překročit… Dá se však tento krok předpokládat? Odvrátit? Nebo obrátit? A může v tom klíčovou roli sehrát kvantová fyzika? Odpovědi nabízí mistrovský filozofický psychothriller Kvantová noc.Experimentální psycholog Jim Marchuk pracuje na vývoji metody, která má spolehlivě odhalit psychopaty skrývající se ve společnosti. Pak však zcela náhodou zjistí, že mu z paměti zmizel půl rok života před dvaceti lety – a že to byl půl rok temný a klíčový. Kontaktuje proto Kaylu Huronovou, svou tehdejší přítelkyni, která se věnuje výzkumu lidského vědomí. A která učinila zásadní objev, jenž může lidstvo navždy zbavit chuti dopouštět se násilí… nebo ho naopak definitivně uvrhnout do temnoty.

Dcera někoho jiného – Amy Gentryová
nakladatel: Ikar
společenský román

Když třináctiletá Julie jedné noci zmizí z domu, vypadá to na učebnicový příklad únosu. Jenomže nikdo se neozve s žádostí o výkupné, neobjeví se jediná stopa… Až se po dlouhých osmi letech Julie, nyní už dospělá žena, zničehonic objeví na prahu rodinného domu. Počáteční úžas a nadšení celé rodiny však záhy vystřídají neodbytné otázky, které se Juliině matce vkrádají do mysli – zvlášť když se Julie s rodinou sžívá jen pomalu a chová se více než podivně. Proč odmítá chodit na terapii? Kam tak záhadně mizí z domu? Proč nechce mluvit, o tom, co se stalo? Kam se poděly peníze z fondu, zřízeného na Juliino nalezení, který spravoval její otec? A co je nejhorší – je tahle žena opravdu jejich Julie?

Mateřství – Meghann Foye
nakladatel: Omega
společenský román

Kniha k zamyšlení!
Stejně jako všichni v New Yorku, co dělají v médiích, i Liz funguje na koláčcích, kofeinu a koktejlech. Ale po třicítce, pořád bez dětí, si čím dál častěji prohlíží drahé kočárky v dětských časopisech a pozoruje maminky s dětmi. 
Liz už roky tráví spousty hodin týdně navíc v práci, aby se spolupracovnice mohly věnovat dětem, a je z toho unavená. Takže když jeden den dostane ze stresu ranní nevolnosti, šéfům je to jasné – je těhotná! Liz všemožně podporují. Rozhodne se hrát tuhle hru na těhotnou. 
Ve dne Liz nosí bříško z pěny a těhotenské šaty, večer vyráží na večeře, do klubů. Ale jak dlouho může tuhle hru hrát?
Když se blíží „porod", je Liz vyčerpána i nadšená. Má pocit viny i pocity, které prožije jen těhotná. Příběh o štěstí, úspěchu, rodině a lásce.

Jdi za štěstím – Tracy Reesová
nakladatel. Knižní klub
historický román

Amy žije na panském sídle Hatville Court pod ochranou krásné Aurelie, jediné dcery majitele. Prožívají dobrodružství a noří se do vlastního vysněného světa. Ani to však dívku nechrání před záští mocné lady Vennawayové. Pak jako blesk z čistého nebe udeří nemilosrdný osud. Po smrti své nerozlučné přítelkyně se Amy ocitá zcela sama a bez prostředků. Jenže Aurelia dosud neřekla poslední slovo a v šifrovaném dopise vysílá Amy na cestu do neznáma. Díky dalším dopisům, v nichž jí Aurelia připravila vždy nové pokyny, putuje dívka přes celou Anglii až do starobylého Yorku a získává příslib nové budoucnosti.

Eclipse Bay – Léto – Amanda Quick
nakladatel: Baronet
společenský román

Do Eclipse Bay přichází léto, a mezi Harteovými a Madisonovými opět přituhuje. Zdá se, že záhadná majitelka galerie, Octavia Brightwellová, uvažuje před odjezdem z města o skandálním románku s Nickem Hartem. Pokud jde o Nicka, nezávazné pletky mu dokonale vyhovují. Jenomže tak jednoduché to nebude...
Hlavním problémem je Mitchell Madison. Mitchell se totiž ustanovil do role Octaviina ochránce. Dal jasně najevo, že pokud se kolem ní bude Nick motat, zaplatí za to. A pak je tu Nickův malý syn, Carson, který má s Octavií vlastní plány. A nechce, aby mu do nich otec zasahoval.
Léto v Eclipse Bay bude tento rok nabité událostmi. Na povrch vyplavou některá dávno pohřbená tajemství ohledně proslulého sporu Harteových a Madisonových. Minulost a současnost se protnou. A bude to pořádný ohňostroj!

Záměna – Sandra Brown
nakladatel: Ikar, 3. vydání
společenský román 

Jednovaječná dvojčata Gillian a Melina Lloydovy jsou si k nerozeznání podobná. Potřeštěnější z obou sester, Melinu, napadne zahrát si dávnou dětskou hru na záměny. Přesvědčí obezřetnější Gillian, aby na jeden večer zaujala její místo mediálního doprovodu austronauta a národního hrdiny Christophera Harta. Gillian sestřin návrh zpočátku odmítá, ale nakonec ho přijme a druhý den je nalezena mrtvá. Melina se rozhodne, že musí za každou cenu zjistit, kdo její sestru zavraždil.

Vlk v pasti – John Connolly
nakladatel: BB/art
krimi, detektivky

Městečku Prosperous se daří, i když ostatní trpí. Jeho obyvatelé jsou bohatší než ostatní, budoucnost jejich dětí se zdá zajištěná. Důsledně se straní všech lidí přicházejících zvenčí a své vlastní chrání. Středobodem společenství je středověký kostelík ozdobený pohanskými výjevy, který sem byl zakladateli Prosperous před staletími dopraven kámen po kameni ze severovýchodní Anglie. Zdá se, že šlo o členy tehdy pronásledované sekty.
Smrt portlandského bezdomovce a nevysvětlené zmizení jeho dcery však ke komunitě obrátí pozornost neústupného soukromého detektiva Charlieho Parkera. Ten je pro své nepřátele opravdu nebezpečný, protože nezná soucit a žene ho touha po pomstě. Jenže místní společenství mainského městečka patří k nejkrutějším protivníkům, na jaké dosud narazil. Buď zabijí oni jeho, nebo nepřežije nikdo z nich.

Všichni ptáci na nebi – Charlie Jane Andersová
nakladatel: Host
sci-fi

Hluboce magické, temně zábavné zkoumání života, lásky a apokalypsy.

Poté, co se na střední škole cesty Patricie Delfineové a Laurence Armsteada za záhadných okolností rozdělily, ani jeden z nich nečekal, že toho druhého ještě někdy uvidí. Koneckonců, když jeden získá magické schopnosti a druhý vynalezne dvouvteřinový stroj času, těžko se dá předpokládat, že by nevzbudil pozornost svých vrstevníků a rodiny.
Ale teď jsou oba dospělí, žijí v Mekce hipsterů San Francisku a planeta kolem nich se rozpadá. Laurence je konstruktérský génius pracující se skupinou, která si klade za cíl odvrátit katastrofu prostřednictvím technologických zásahů do globálního klimatu. Patricia je absolventkou Eltisleyského labyrintu, tajné akademie pro magicky nadané z celého světa, a spolu s dalšími mágy se snaží bojovat proti stále rostoucímu množství nemocí ve světě. Nemají ani tušení, že něco většího než oni sami, co začalo před lety v jejich dětství, je odhodláno svést je dohromady — aby zachránili svět, nebo jej ponořili do nové doby temna.

Ranhojička – Ricarda Jordanová
nakladatel: Knižní klub, 2. vydání
historický román

Mohuč, 1330
Porodní bába Rachel spěchá k porodu a na ulici najde rodící ženu. Mladá matka umírá a Rachel přinese sirotka k majetné rodině von Speyerových, kde je Lucie vychovávána společně se stejně starou Leou.Když po letech vypukne v Mohuči mor, zřizuje Lucie – která byla v domě von Speyerů zasvěcena do tajů arabské medicíny – společně s morovým lékařem Clemensem von Treist „morový dům“, v němž pečují o nemocné. Lucie si brzy získá úctu jako „ranhojička“, ale pak se nálada ve městě změní a ona musí uprchnout bez milovaného Clemense. Najdou se ti dva ještě někdy?

Manžel nikdy nespí – Alena Jakoubková
nakladatel: Moba
společenský román 

Nešťastně vdaná žena doma trpí. Despotický manžel ji drží zkrátka, nedůvěřuje jí, nedává jí peníze na domácnost. Žijí na samotě, a tak je její každodenní náplní starost o hospodářství a péče o dům. Jednoho dne však v lese potká houbaře a začne si s ním románek. Také on je ženatý, a tak jsou nuceni se scházet tajně. Ale manžel neustále bdí na stráži. Z nevěry ji pro vlastní nadutost nepodezírá, ale nedopřává jí ani kapku volnosti.

Básník – Jindřiška Ptáčková
nakladatel: Moba
detektivky 

V ruinách, obývaných bezdomovci, najde ilustrátorka Pavla Brázdová mrtvolu v kaluži krve. Po příjezdu policie s úžasem zjišťuje, že oběť vraždy zná. Je to Jan Rychtář, doktor přírodních věd a někdejší kantor na gymnáziu, který dal přednost zpustlému životu bohéma před kariérou. Do případu se vkládá soukromý detektiv Viktor Eret a začíná obcházet místa, kde se zavražděný zdržoval. Ze střípků mozaiky postupně vyvstává jméno poťouchlého Darka Sypala, s nímž Rychtáře pojila nevraživost už od studií…

Hledám tě – Zuzana Petráčková
nakladatel: Moba
česká současná literatura

„Jsou duše ženské a duše mužské. Nikdy jsem se nenarodila jako muž. Naštěstí. To bych nesnesla. Když někdo mluví o tom, že se narodil do nesprávného těla, věřím, že je to možné a že je to pro danou osobu traumatizující. Uvažuji jako žena, tak jednám jako žena. Okolí to tak přijímá a vyžaduje. Role ženy v historii byla víceméně daná a málokdy se z ní šlo vymanit. Pokud někdo tvrdí, že dnes se rozdíly mezi pohlavími stírají, není tak úplně mimo. Rozhodně to ale není bytostně zásadní změna. Dosud ještě ne.“

Marie se odmlčela a zahleděla se kamsi do ztemnělého okna. Promluvila až po chvíli: „Honí se mi toho v hlavě tolik, že nevím, kde začít.“

Helena přistoupila na tu hru a celá rozesmátá jí skočila do řeči: „Tak třeba – jak to všechno začalo.“

Posvátné lži Minnow Blyové – Stephanie Oakes
nakladatel: Host
Young Adult

Působivý příběh o nebezpečí slepé víry — a síle víry v sebe sama
Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow o všechno: o dvanáct let života, o její rodinu, o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí i ruce.
Teď je jejich Prorok mrtvý a celá keviniánská osada spálená na popel. Detektivovi z FBI je zřejmé, že o tom Minnow něco ví — ale ona mlčí.
Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst, nadávat i přemýšlet sama za sebe. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může mít opravdovou svobodu, o níž vždycky snila.
Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, ale nabízí mnohem víc. Sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, aby byl v bezpečí, sympatického detektiva s cukrátky, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale stojí aspoň o obyčejnou naději na lepší život.

Velká cesta Armanda de Pottera – Joanna Scottová
nakladatel: Mladá fronta
krimi, detektivky

Téměř detektivní příběh z luxusní cestovní kanceláře na přelomu století
V roce 1905 se turistický průvodce a amatérský sběratel starožitností jménem Armand de Potter záhadně ztratí u pobřeží Řecka. Tělo se nikdy nenajde a jeho ženě Aimée nezbývá, než aby se sama postarala o jeho záležitosti. Když však začne kousek po kousku dávat dohromady skládačku jeho života, uvědomí si, že všechno nebylo vždy tak, jak Armand tvrdil. Jejich příběh, prosycený detaily z dopisů a deníkových zápisků, se klikatí vpřed i vzad v čase a odkrývá ztracený svět falešných totožností, ilegálních sítí obchodu se starožitnostmi a rovněž to, že manžel nebyl tím, čím se zdál být.
Děj knihy, vyprávěný s mistrnou lehkostí, je příběhem stejně tak velkolepým, jako byl turistický průvodce v jeho středu. Joanna Scottová, čerpající z teprve nedávno objevených dokumentů, nevtíravě poukazuje na historický základ děje a rozvíjí nanejvýš zajímavou detektivní zápletku.

Sedm mínus jedna – Arne Dahl
nakladatel: Mladá fronta
thriller

Když objeví krvavé skvrny ve sklepení, je si kriminální komisař Sam Berger jistý: neobjasněné zmizení mladé ženy má spojitost s předchozími případy ztracených žen. Ale neví, kde začít. Navíc je jediný, kdo má tušení, že na vině je sériový vrah. Ostatní kolegové se mu jen vysmívají. Allan, jeho šéf, má pramalé pochopení pro Bergerovy riskantní sóloakce. Jednoho dne Sam Berger objeví stopy, které jej zavedou do opuštěného starého hausbótu, kde jej přepadnou staré vzpomínky. Hluboko v Bergerově minulosti se skrývá něco, co jeho samého spojuje s brutálním zločinem. Něco, co celou dobu vypadalo, že nemá žádný smysl…
Sedm mínus jedna je začátek nové kriminální série, v jejímž středu stojí duo vyšetřovatelů Sam Berger a Molly Blomová – psychologie rafinovaný, plný náhlých zvratů a neskutečně napínavý. Arne Dahl ve skvělé formě!

Sucho – Jane Harperová
nakladatel: Host
thriller

Odlehlý australský venkov odkrývá svá dávná tajemství
Australské městečko Kiewarra sužuje dlouhé sucho, které si vybírá daň nejen na přírodě a dobytku, ale i na psychice místních obyvatel. Na jedné z farem najdou mrtvou ženu a jejího syna. O kus dál stojí auto otce rodiny Luka Hadlera, který pravděpodobně svou manželku i syna zastřelil a pak spáchal sebevraždu.
Na pohřeb přijíždí Lukův dávný kamarád, federální policista Aaron Falk, který v městečku prožil dětství. Vrací se nerad, počítá hodiny, kdy bude moct zase odjet.
Od začátku je jasné, že tady není vítán. Na nátlak rodiny Hadlerových Falk spolu s místním policistou Racem znovu neformálně otevřou vyšetřování zdánlivě jasného případu. Postupně vycházejí najevo různé maličkosti, které nahlodávají zpočátku nezpochybnitelnou verzi o dvojnásobné vraždě a následné sebevraždě.
Jak Falk proniká do okolností úmrtí, otevírají se staré rány a vznikají nové. Falk a Luke totiž měli tajemství. Tajemství, o kterém si Falk myslel, že je dávno pohřbené. Tajemství, které po Lukově smrti opět vyplouvá na povrch…

Prokletý ráj – Margaret Way
nakladatel: Alpress
společenský román

Mallory se vrátí na strýcovu farmu v Queenslandu, ale tam ji čeká nemilé překvapení: na farmě žije její bývalý snoubenec s manželkou Kathy, dcerkou a svou sestrou Jessie. Jenže něco tady nehraje… Když Kathy spáchá sebevraždu a Mallory se snaží zjistit důvod, sama se ocitne v ohrožení života.



Melodie stále zní – M. H. Clarková
nakladatel: Alpress
krimi, detektivky

Když bytová architektka Elanie dostane pozvání do domu manželky neblaze proslulého finančníka, který zmizel i s pětimiliardovým fondem, tuší, že něco nehraje. Dojímá ji víra paní Bennettové v manželovu nevinu, ale neuvědomuje si, že čím víc se s rodinou sbližuje, tím většímu riziku vystavuje jak sebe, tak svou čtyřletou dcerku.


Lituji, čekají mě – Agnes Martin-Lugand
nakladatel: Motto
společenský román

Dojemný román o životních rozhodnutích od autorky knihy Šťastní lidé čtou a pijou kávu.
Yael je ambiciózní žena, která žije jen svou prací. Ve svých třiceti pěti letech pracuje pro mezinárodní firmu a téměř nemá čas na přátele, ale pak zničehonic potká svého bývalého kamaráda Marca, který před deseti lety bez vysvětlení zmizel. Teď, když se znovu shledali, jedou i se svými dalšími přáteli ze staré party na dovolenou na jih Francie a Yael si znovu nachází cestu ke svému zapomenutému bezstarostnému já. Zároveň si uvědomuje, že její city k Marcovi nejsou jen kamarádské… To ji staví před nelehký úkol – najít rovnováhu mezi láskou a kariérou. Jak obstát v náročné práci, a zároveň věnovat dostatek času svému novému vztahu, aby Marca znovu neztratila?

Déšť smývá stopy – Mikaela Bley
nakladatel: Motto
thriller

Jednoho chladného, deštivého květnového dne zmizí z tenisové haly v centru Stockholmu osmiletá holčička Lycke. Pro zpravodajskou redakci TV4 je případ událostí číslo jedna a jeho sledováním je pověřena zkušená reportérka Ellen Tammová. Pátrání po Lycke je s postupujícím časem stále beznadějnější a pro Ellen se případ stává posedlostí. Je snad jediná, komu na nalezení Lycke skutečně záleží? Musí se potýkat s neschopností zkorumpované policie, podivným chováním dívčiných rozvedených rodičů i lhostejností svých kolegů. Ellen se snaží jednat profesionálně a neztratit hlavu, jenže tento případ jí bolestně připomíná podobnou tragédii z minulosti, která se jí osobně dotýká. A šance na nalezení holčičky se každou hodinou tenčí...

Loutkář – Jostein Gaarder
nakladatel: Plus
román

Jostein Gaarder, autor Sofiina světa, i ve své knížce pro dospělé hýří příběhy. Tentokrát je vypráví hlavní hrdina Jakop, vážený akademik a vášnivý lingvista, který je natolik osamělý, že navštěvuje pohřby cizích lidí a dává se na smutečních hostinách do řeči s pozůstalými. Díky své sečtělosti a jazykové pohotovosti si pokaždé dokáže vymyslet příběh, který jej k nebožtíkovi váže a zaujmout jím ostatní hosty. Jakop je znalec vztahů a souvztažností mezi indoevropskými jazyky, sám je ale z pletiva skutečných lidských vztahů poněkud vytržen. Má jediného přítele jménem Pelle, se nímž se radí a kterého s oblibou cituje, ale jak se ukáže, i Pelle není tak docela přítel z masa a kostí… Loutkář je dojemný a zároveň provokativní román o osamělosti, vztazích, o tom, jak jazyk a vyprávění utvářejí mezilidská pouta a vazby, o hledání smyslu a vlastního místa ve světě.

Všichni to vědí – Mária Ďuranová
nakladatel: Brána
světová současná literatura

Dana je úspěšná a ambiciózní rozvodová právnička, která je přesvědčená o tom, že svůj život má naprosto pod kontrolou. O to víc ji zasáhne, když ji manžel opustí pro jinou ženu. Zaběhnutý život se jí náhle rozpadá jako domeček z karet a jen obtížně se vyrovnává s tím, že selhala jako manželka. Navíc se obává, že přijde i o lásku syna, který má skvělý vztah s otcem i po jeho odchodu. Snaží se, aby byla co nejlepší matkou a zraněné city a sebevědomí si kompenzuje pracovními úspěchy. Jednoho dne přivede její syn domů spolužáka, který výrazně ovlivní jejich život...

Máte vybráno? Já určitě. Láká mě například Znesvětitel, Jákobovy barvy, Dcera někoho jiného... I Mateřství mě docela zaujalo. No zkrátka, rozhodně na seznam nějakou knihu přidám, z toho strach nemám :)

Napište mi, po které knize pokukujete vy :) Budu se těšit.

Mějte se krásně a čtěte. Vaše Šárka ♥

11 komentářů:

  1. Já se chystám na Třetí stříbrnou knihu snů. Čekám na ni už pěkně dlouho. Apak ještě pár kousků...

    OdpovědětVymazat
  2. Sáááákra :)))) Takže pět kousků je jasnejch a to jsem hooodně probírala a vybírala :)))))) Pomoooc :D Navždy po Francouzsku, Povídky Podivných, Jákobovy barvy, Medová smrt, Ranní rosa :-) No to jsem na sebe zvědavá :-) Kdy já si proboha budu číst ty moje syslo zásoby? :))) Díky Šári, opět vyčerpávající, skvělý článek :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujalo: Po zemi bloudím dál, Všichni ptáci na nebi, Posvátné lži Minnow Bly, Měsíční údolí (teď koukám, že vychází až v červnu) a možná Dvůr mlhy a hněvu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě zaujaly dvě knihy: Jákobovy barvy a Velká cesta Armanda de Pottera.

    OdpovědětVymazat
  5. Z tohoto výčtu mě zaujaly jen dvě: Vůně jasmínu a Lituji, čekají na mě.

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda, to se máme vážně na co těšit :) Aspoň pět kousků mě zaujalo a spousta dalších tkaé nevypadá vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ranhojicku mam a cetla jsem. Je krasna. Ale jinak tolik novych uzasnCh knih. Ach jo....proc sem vzdycky lezu....? :( :D

    OdpovědětVymazat
  8. Na Plán od E.Kennnedy, se opravdu hodně těším! "A také na Lituji, čekají mě" :-) ... ale už bych ty novinky radši měla přestat sledovat... xD

    OdpovědětVymazat
  9. A to jako vážně?? Tolik?? :-D Jdu se zahrabat :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Moc vám děkuji za komentáře, jsem ráda, že se vám články o knižních novinkách líbí... I když vám potom třeba dost provětrají peněženku :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥