pondělí 3. dubna 2017

Knižní přírůstky – březen #4

Zdravím všechny knihomoly :)

Přestože už máme duben, mám pro vás ještě jednu březnovou rozbalovačku. V březnu jsem se tedy celkově pěkně rozšoupla, ale toto jsou už opravdu poslední nové knihy. Měsíce března, pochopitelně☻

V Levných knihách se poslední dobou, no, vlastně už docela dlouho, objevují skvělé kousky. A řekla bych že je výběr snad čím dál lákavější. Tudíž pochopitelně neodoláte, navíc, když můžete do LK zaskočit kdykoliv ráno před prací. Je to vážně mor☻

Těchto sedm kousků jsem tam za poslední dvě návštěvy ukořistila.


Pekařovu dceru jsem měla na svém seznamu už hodně dlouho. No a když se objevila v LK, hned jsem pro ni mazala.

Pekařova dcera – Sarah McCoy
Ojedinělá kniha, v níž se prolíná přesvědčivý příběh z války se současností. Kniha, která ukazuje, že lidské city a problémy zůstávají stejné, a přitom nezáleží ani na místě, ani na době, v níž žijeme… Rok 1944. Elsie Schmidtová, dcera pekaře v Garmischi, dospívá v nacistickém Německu, jehož porážka se nezadržitelně blíží. Denně je konfrontována se stále tíživější realitou, z níž ji vytrhuje pozvání nacistického důstojníka na vánoční večírek. S mírnými rozpaky přijímá, neboť odmítnout by mohlo být nebezpečné jí i celé rodině. Její bezradnost se jen prohloubí, když je během večírku požádána o ruku. Samozvaný snoubenec patří mezi ostatními důstojníky k nejvlídnějším a nejčestnějším, ale i on je zcela lhostejný k osudu židovského chlapce, který byl pro svůj krásný hlas vybrán, aby zpíval nacistickému publiku koledy. Elsie se s chlapcovou tragickou budoucností nemůže smířit a vůbec netuší, že brzy bude o chlapcově osudu rozhodovat právě ona… O šedesát let později. Reba Adamsová je novinářka. Celý život na ni doléhá stín vzpomínek z dětství. Otec, veterán z Vietnamu, se nikdy nevyrovnal se zločiny, jichž se během války dopouštěl i on sám, a svými patologickými náladami trápil celou rodinu. Reba se snaží útěkem z domova minulost vymazat. Nyní žije v El Pasu, pracuje v lokálním časopise a je zasnoubena s Riki Chavezem. Riki je zaměstnán u pohraniční stráže, jejímž hlavním úkolem je vracet nelegální běžence zpět do Mexika. Práci vykonává svědomitě, ale spokojený není, příliš s uprchlíky soucítí. Ani vztah s Rebou není tak vřelý, jak by si přál a jak by se na zamilované snoubence slušelo… Blíží se Vánoce a Reba má napsat článek s vánoční tematikou. Objeví německé pekařství a jeho majitelku Elsie. Životní moudrost staré Němky Rebu magicky přitahuje a pomáhá jí najít sebe sama… 


Dívky z Montmartru by mě asi na první pohled nezaujaly. A nejspíš ani na druhý. Ale když jsem si na databázi přečetla anotaci a komentáře, tak už jsem se vůbec nerozmýšlela.

Dívky z Montmartru – Cathy Marie Buchanan
Srdceryvný román odehrávající se během zlaté éry v Paříži, inspirovaný jedním tehdejším obecně známým soudním procesem a skutečným příběhem dívky, jež Edgaru Degasovi stála modelem.
Paříž roku 1878. Sestrám van Goethemovým obrátí náhlá smrt otce život vzhůru nohama. Bez jeho stálého příjmu jsou odkázané jen na skrovný obnos, který si jejich matka vydělá v prádelně. Ta ho však z větší části utopí v absintu, a tak zdá se, že vystěhování z podnájmu je nemine. Pracovních příležitostí je pomálu, a proto je čtrnáctiletá Marie poslána do pařížské opery. Vrhne se do světa baletu a zanedlouho se stává modelem v ateliéru Edgara Degase, který její podobu navždy zvěční v sošce Malé čtrnáctileté tanečnice.
Román Dívky z Montmartru je příběhem pozoruhodných sester, které se řízením osudu stanou téměř bezbrannými vůči temným svodům „civilizované společnosti“.



Knihu Ten den jsem se rozhodl zemřít jsem měla na seznamu od jejího vydání. A konečně ji mám. Většina lidí si myslí, že jeho se šikana týkat nemůže. Ať už jako oběti, či třeba jako matky šikanovaného dítěte. Stále to vidíme jako problémy „těch ostatních“. Taky jsem si to myslela, dokud se nepřišlo na šikanu našeho vlastního syna na základní škole. Proto mě tato kniha hodně zajímá.

Ten den jsem se rozhodl zemřít – Jonathan Destin
Mrazivý příběh šikanovaného chlapce...
Pět let trvající šikana ve škole i mimo ni, drastický pokus o sebevraždu upálením a zhruba pět let trvající léčení a boj o návrat k normálnímu životu… to je ve stručnosti obsah knihy – svědectví osmnáctiletého Jonathana zvaného Jojo. Obézní introvertní hošík trpící dyslexií se přímo nabízí jako terč nejprve posměšků, pak i vyhrůžek a bití. Má pocit, že mu nikdo nemůže pomoci a že by smrt byla vysvobozením. Dlouho se zaobírá tím, jak svůj život ukončit, až se po zhlédnutí nějakého dokumentu rozhodne upálit.



Zolovy romány mají LK momentálně za 29Kč. Koupila jsem si první tři knihy série a možná si přikoupím ještě další. Sice nevím, jak se mi Zola bude číst, ale za těch pár korun se klasika vážně neztratí. Trochu mám sice obavy z překladu, víme, jak to u Omegy občas (dost často) bývá, ale obálky mají knihy velmi povedené.

Štěstí Rougonů – Émile Zola
Adelaide Fouque, později známější spíš jako teta Dida, si vzala za muže rolníka Rougona, který pracoval na jejím panství. Spolu měli syna Pierra, ale mnoho radosti si neužili, protože manžel záhy zemřel. Po nějakém čase se zamilovala do nezřízeného pijana, podloudníka a pytláka Macquarta.
Ačkoliv jejich lásku okolí neakceptovalo a nebyla stvrzena před oltářem, porodila mu dvě děti - Antoina a Ursulu. Jak všichni potomci dorůstají, postupně se mezi nimi začíná rodit nenávist. Tak začíná slavná sága vyprávějící dramatický příběh rodů Rougonů a Macquartů, dílo nesmazatelným písmem zaznamenané v dějinách světové literatury.



Štvanice – Émile Zola
Aristides Rougon se rozhodne zahodit své ideály, přestane pracovat jako redaktor provinčních novin a místo toho se vrhne do víru finančních spekulací. S plánovanou přestavbou a modernizací pařížských čtvrtí se pro lidi bez skrupulí objevilo mnoho zajímavých příležitostí.


Břicho Paříže – Émile Zola
Třetí díl románového cyklu Rougon-Macquartové se odehrává v pařížské tržnici Les Halles, zvané Břicho Paříže. Vypráví příběh politického vězně, uprchlíka z galejí, který se tajně vrací do Paříže, žije s novou identitou a stává se inspektorem rybího trhu. Jeho původ však vzbuzuje pochybnosti mezi trhovkyněmi a na základě jejich intrik je hrdina opět poslán do vyhnanství. Román, napsaný čelním představitelem evropského naturalismu, překypuje barvitým líčením lidských charakterů a nectností.


Vnučku pana Linha jsem v obchodě několik měsíců obcházela, ale nakonec stejně skončila s ostatními knihami v košíku.

Vnučka pana Linha – Philippe Claudel
Pan Linh opouští svoji vlast, zmítanou válečným konfliktem, a s hrstkou osobních věcí a malou vnučkou v náručí se vydává do Evropy, aby dívence, jež přišla o oba rodiče, nalezl nový domov a novou budoucnost. Teprve po několika dnech se v novém městě, jež ho děsí svým chladem a cizotou, odváží z ubytovny na ulici. Při jedné z procházek pak pozná pana Barka, osamělého vdovce, s nímž navzdory jazykové bariéře naváže přátelství. Poté co uprchlíky přestěhují do „Zámku“, který jeho obyvatelům není dovoleno opouštět, odhodlá se Linh i s vnučkou k útěku, aby se mohl opět s Barkem setkat… Podobně jako v Claudelově předchozím úspěšném románu Šedé duše, i do příběhu Vnučky pana Linha proniká zpovzdálí válečná vřava, dotvářející neklidnou atmosféru románu. Autorovo podmanivé vyprávění v dramatu lidských radostí i tragédií tentokrát výrazněji akcentuje především motivy lásky a přátelství, znovu však upoutá i Claudelovou nepřehlédnutelnou stylistickou bravurou.


Tak to byly moje poslední březnové knižní přírůstky. Jakou největší pecku jste minulý měsíc ukořistily? A třeba právě v Levných knihách? Dejte mi vědět do komentářů :)

Mějte se krásně a čtěte. Vaše Šárka ♥

15 komentářů:

  1. Hezké přírůstky! Já jsem se začala levným knihám tak trochu vyhýbat. Vychází teď spousta nových knih, po kterých toužím, tak musím jinde šetřit :) Přeji pěkné čtení:

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké knížky :)

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem si pořídila E. Zolu. Ta cena byla skvělá a klasika se neztratí :-) hezké úlovky, Šári :)

    OdpovědětVymazat
  4. Všechny vypadají hezky, snad se budou líbit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, vypadají všechny skvěle. Nejvíc mě zaujala Pekařova dcera. Achjo, že bych zas rozšířila svůj seznam "chci přečíst"? :D Achjooo, už tak tam toho mám tunu. :D


    blog Days of Daysy
    Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

    OdpovědětVymazat
  6. Jéje, Šári, s těma LK na mě nechoď. Jen co odtamtud odejdu, už bych mohla běžet zase, teď je to tam fakt "hrozný". Užij si novinky, tomu Zolovi asi nakonec taky neodolám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však já to mám taky tak, to je děsný :)) A Zola se určitě neztratí :)

      Vymazat
  7. Já jsem naposled odcházela s 11 kousky od Zoly :D + samozřejmě dalšími 5 knihami navíc :D skoro jsem to ani nemohla dotáhnout na zastávku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééj, tak to byla pěkná hromada :)) Taky chci od Zoly ještě další díly, tak doufám, že stále na prodejně budou :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥