pátek 7. dubna 2017

Knižní přírůstky – duben #1

Krásný den všem knihomolům :)

Mám volný den a samozřejmě prší, jak jinak. No doufám, že neproprší celý víkend, to by mě fakt namíchlo. Kejsinka se doma nudí a obšlapuje. Pejska ale knihou nezabavím, že ☻ Ovšem vás bych mohla a proto tady mám rozbalovačku.


Tento týden mi dorazily tři recenzáčky. Ještě čekám v dubnu jeden. Vidíte, jak se mi daří v tomhle usměrňovat? V březnu jeden, v dubnu čtyři. A to jen díky tomu, že knihy z Domina mám nasmlouvané půl roku dopředu a zrovna v dubnu z mého výběru vychází dvě. Stejně mám ještě stále nedočtené resty, takže jsem dosud nedostala ke svému čtecímu plánu. Ale ono na to jednou dojde :) Dohnat resty je prostě na prvním místě.


Takže... v jeden den mi dorazily balíčky z Domina a z knih Dobrovský. Od Dobrovského mi přišla kniha Manželé odvedle od Shari Lapeny. Jsem na ni moc zvědavá. I když se trochu bojím mít velká očekávání, víme, jak to pak dopadá.

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. 
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…


Z Domina mi přišly Jákobovy barvy od Lindsay Hawdon. To asi nebude právě procházka růžovým sadem, ale knihy z období holokaustu mě zajímají, takže mě tato nemohla minout.

Pokud na vás hluboce zapůsobil Schindlerův seznam, Sophiina volba nebo Nabarvené ptáče, pak byste si neměli nechat ujít ani tento silný a nesmírně emotivní román.

Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, na nohách boty z pytloviny potřísněné cizí krví, v jedné ruce kámen a v druhé dřevěnou truhličku jako jedinou upomínku na dřívější život. Prchá zběsile a zoufale, plný strachu a zbaven všech nadějí.
Už se naučil rozpoznat, kdy může cizímu člověku věřit a kdy se musí mít na pozoru. Dovede přečíst znamení, která mu dává příroda; ví, kdy se skrýt a kdy utíkat dál. Umí běžet s větrem i schovávat se ve stínech. To všechno ho naučil táta. Ale teď je táta pryč. I máma a sourozenci. A tak Jákob dál dělá to jediné, co může: utíká a skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami.

Lindsay Hawdon napsala silný román, jehož děj je rozprostřen do sedmnácti let a tří zemí: Anglie, Rakouska a Švýcarska. Na pozadí tragického příběhu malého Jákoba sledujeme osudy tří generací z naprosto rozdílných společenských vrstev a prostředí, abychom se společně s naším osmiletým hrdinou pokusili nalézt naději tam, kde už žádná naděje nezbyla. 


Třetí kniha mi přišla z nakladatelství Alpress. Tato spolupráce mě fakt baví. Stejně jako s Dominem a Gradou. U Domina mám nasmlouvané knihy dopředu a podle toho, jak vyjdou, tak mi přichází. Bára z Grady domluvené knihy také posílá hned po vydání a ještě netrvá na žádném pevném termínu pro napsání recenze. A u Alpressu ... Jeden den mi přišla nabídka s recenzáčky, druhý den jsem odepsala a další den je kniha doma. Zkrátka tyto tři spolupráce fakt miluju, nemusím se připomínat, vše funguje skvěle, jak má.

Ale zpět ke knize od Alpressu. Z recenzní nabídky jsem si vybrala knihu Naše paní doktorka od Meredith Appleyard. Kniha zavede čtenáře do Austrálie a bude to asi směsice romantiky, ale i těžkých životních situací. Takže se těším.

Osud nemilosrdně zasáhl do Lauřina života. Plna zármutku odcestuje do Austrálie a začne tam pracovat v malém městečku jako lékařka. Spřátelí se s vážně nemocným Neillem i jeho nedůtklivým synem Jakem. Pokud Laura prchla před vlastním neštěstím, není jistě bezpečné ani chytré zaplést se nanovo do sítí smutku a tajemství. Ale srdci se nedá poručit… 


Zaujala vás některá z knih? Četli jste už Manžele odvedle? Určitě mi napište do komentářů, těším se :)

Mějte se krásně a čtěte, dnes je na to vyloženě počasí jak dělané. Ven nás to rozhodně nepotáhne :)

Vaše Šárka ♥

20 komentářů:

  1. Už jsme to probíraly na instagramu, takže jen pochválím fotky a popřeji hezké čtení. Na dvě ze tří se chystáme "společně", tak nám přeji, ať se líbí a těším se na porovnávání dojmů a názorů. Měj se krásně, Šári, a pozdravuj Kejsinku! :) Náš mladej ten déšť zaspává :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky moc ráda porovnávám názory na knihy, které čteme stejné. Takže už se těším :) Kejsinka momentálně načuhuje u balkonových dveří, když teda nemůže na prochajdu ☻
      Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat
  2. Jákobovy barvy bude určitě TOP .Těším se na ni.Mám ráda tohle téma.I když mě to teda vždy rozdrtí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejné pocity, ale taky se do toho vždy zase pouštím. A zapomínat by se nemělo :)

      Vymazat
  3. Manželé odvedle jsem taky včera dostala a nad těma barvama váhám, počkám si na tvoji recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ááááá jsem zvědavá na Jakobovy barvy :) páč jsem si jí šoupla na seznam před vydáním a pak zase po zralé úvaze (ano, letos hoooodně probírám, jako ty :) ) jí vyšoupla :) Těším se na recenzi :) Hezké čtení Šári :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na ni moc zvědavá, Veru, určitě to bude silné čtení :) A děkuji ♥

      Vymazat
  5. Jsem zvědavá na recenzi Manželů odvedle :-). Pěkné přírůstky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To mi nedělej....Manžele odvedle chci a teď k nim i Jakobovy barvy. Takových krásných knih co bych nutně potřebovala....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej...a pořád vychází další krasavice :)))

      Vymazat
  7. Na manželé odvedle jsem nedávno narazila a podle anotace mě kniha hodně zaujala. Budu se těšit na recenzi! :-)
    Přeji pěkný víkend ^^

    Mrs. Jungová

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkné kousky! :) Na Manžele odvedle jsem hodně zvědavá! :) Užij si knížky!

    OdpovědětVymazat
  9. Hezké úlovky. Manželé odvedle plánuji už dlouho :)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky i přírůstky, i když já jsem zatím ani jednu z knih nečetla :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥