neděle 23. dubna 2017

Recenze – Manželé odvedle

Autorka:                    Shari Lapena
Překlad:                     Jana Kunová
Nakladatelství:       Knižní klub
Rok vydání v ČR:   2017
Počet stran:              272


„Lidé jsou schopni téměř všeho...“

Anotace:
Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat.
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…

Manželský pár Anne s Marcem jsou pozváni na večírek, ovšem na poslední chvíli jim chůva odřekne hlídání malé dcerky. Anne chce zůstat doma, ale Marco rozhodne, že pokud si vezmou chůvičku, můžou na večírek jít. Koná se přece u sousedů, v podstatě za zdí, a malou Coru budou pravidelně kontrolovat. Anne se moc nechce, ale nakonec se nechá přemluvit. Jaký šok je však čeká, když se vrátí domů z večírku, najdou dveře do domu otevřené a postýlku prázdnou. Někdo jim ukradl dcerušku. Oba jsou na pokraji zhroucení a vyčítají si, že nechali miminko samotné doma. Co jsou to za rodiče? Tohle si nikdy neodpustí...


Dál už vám děj příběhu líčit nebudu, protože byste potom neměli co číst. Já musím říct, že jsem z knihy poněkud zklamaná. Tohle má být bestseller? Tolik opěvovaná kniha? Ano, vcelku čtivý, svižný příběh to je, ale není to trochu málo na tak populární pecku? Neoriginální, v podstatě banální námět, hlavní hrdinové naivní, zápletka nic moc, protože částečně jsem ji prohlédla, a ten konec...? Ne, za mě tedy pecka určitě ne. Lehce čtivý příběh, který ocení spíš ti čtenáři, kteří thrillery a detektivky čtou výjimečně. Ostatní, kteří mají načteno z tohoto soudku, budou možná zklamáni jako já. 

Příběh je vyprávěn jak z pohledu Marca, tak z pohledu jeho ženy Anne. Autorka píše poměrně strohým stylem. To by mi ani nevadilo, ale nedokázala mě svým příběhem pohltit, zaujmout. Postavy mi byly nesympatické, Marco mi chvílemi připadal snad až hloupý, Anne mazánek, který s každým problémem běží za maminkou a tatínkem. To samo o sobě by nebyl zásadní důvod, abych knihu kritizovala, protože nemusí vám být vždy hlavní postavy sympatické, přesto může jít o skvělý příběh. Ovšem tento příběh byl tak jednoduchý, tuctový. Naštěstí se četl docela dobře a rychle, kniha je tenká a navíc psaná velkým fontem. 

Moc mě mrzí, že se nepřidám na stranu nadšených čtenářů. Na knihu jsem se těšila, ale co se dá dělat. Ne vždy jsou naše očekávání naplněna. Ovšem hodlám dát autorce ještě jednu šanci a po nové knize, pokud u nás vyjde, nejspíš sáhnu.

Určitě vás od knihy ale neodrazuji. Spoustu čtenářů jásá nadšením, takže si knihu klidně přečtěte a udělejte si názor sami. Můj názor je takový, že kdo po ní nesáhne, až o tolik nepřijde.

O autorce:
Shari Lapena pracovala jako právnička a učitelka angličtiny, než se stala spisovatelkou. Manželé odvedle (2016) jsou jejím debutem v žánru thrillerů, překládají se do 26 jazyků. Na rok 2017 chystá Shari další napínavou prózu, A Stranger in the House. Knižní klub připravuje vydání.






Hodnocení: 75%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský. Knihu zde můžete zakoupit.

29 komentářů:

  1. Ó jé, jsem náročná čtenářka co se thrillerů týče. Tuhle knihu mám na seznamu, ale tvá recence ji posunula hodně dolů, ne-li úplně vyřadila. Mám pocit, že nálepka bestseller se, mnohdy, dává jen tak namátkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tohle za bestseller vážně nemůžu považovat. Četla jsem lepší knihy, které by si tu placku zasloužily :)

      Vymazat
  2. Thrillerů jsem přečetla docela dost a řekla bych, že jsem už náročný čtenář. Na knihu jsem byla zvědavá, ale nevím, jaký postoj k ní mám teď zaujmout. No ještě uvidím, snad se mi nakonec zalíbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píše Pinky, sto lidí, sto chutí. Mě nenadchla, jiného může. Určitě od čtení neodrazuji.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Já se držím celkem vysokého hodnocení, takže těch 75% je v mém průměru opravdu slabší.

      Vymazat
  4. Tak to je snad první lehce negativní recenze... Ale abych se přiznala, tak nějak jsem to tušila. Uvidíme, měla by mi dorazit od Martinusu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem už pár negativních názorů (ne recenzí), musím napsat naštěstí, protože jinak bych si přišla divná, že jsem k tomu zůstala tak chladná. Ale vážně mě to zklamalo, zápletku jsem už na začátku částečně prohlédla a ten nějaký zvrat v příběhu mě už ani nijak nepřekvapil. Ale jsem zvědavá, jak se bude líbit tobě :) Já tentokrát říkám zlatá Brigid Quinn bez placky bestselleru.

      Vymazat
  5. Na tuhle knížku jsem koukala. Ale moc mě na první dojem nezaujala. Ale někdy, až budu mít třeba trochu volněji, si ji možná přečtu a uvidím, co z toho pro mě bude. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je lepší udělat si vlastní názor, protože co nenadchne mě, může oslovit naopak dalších deset čtenářů :)

      Vymazat
  6. Docela me desis :D ja se na knihu strašně těšila a koukám,ze nemam na co. Ale tobe se myslim nelíbila ani kniha V mlze, neni to tak?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky hodně těšila, no bohužel. U knihy V mlze jsem trošku byla rozčarovaná z toho začátku, ale nakonec mě bavila. Hodnotila jsem ji i výš než tuto. Byla alespoň originální, což o Manželích říct nemůžu :) Ale nedej na mě a udělej si svůj názor. Každopádně na něj budu zvědavá :)

      Vymazat
  7. Je škoda, že se ti kniha nelíbila, ale sto lidí, sto chutí :-) Já jsem jedním z nadšených čtenářů, opravdu mě bavila a zdála se mi napínavá, četla jsem ji jedním dechem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se mnou to autorka nedokázala, no, a musím říct, že mě to fakt mrzí, těšila jsem se hodně. Námět vypadal slibně. Tak snad příště :)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze :) Kniha mě zaujala, hodně se o ní mluví, ale nějak jsem podvědomě tušila, že to bude zklamání, jako Dívka v ledu. Dobrá, čtivá, ale průměrná kniha :) No ale šanci jí dám a uvidím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Určitě jí šanci dej. Mně se třeba Dívka v ledu hodně líbila. Takže tebe zas třeba osloví Manželé.

      Vymazat
  9. Tvá celkem negativní recenze mě maličko zaskočila :-) Thrillerů mám načteno už hodně. Dnes jsem si i všimla, že kniha je podobná knize Pusinka, která mě hodně zklamala. Dneska se na Manželé odvedle vrhám, tak snad mě tolik nezklamou, protože jsem se na knihu hodně těšila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, mně naopak se Pusinka hodně líbila. Je to opravdu subjektivní. A pokud má člověk na knihu zálusk, měl by do ní jít a udělat si svůj názor. Nemusí se přece hned kupovat, poslouží knihovny :) Tak přeji, ať tobě se líbí :)

      Vymazat
  10. Po Tvé recenzi jsem na knihu zvědavá o to více :)
    Snad si užiješ další thriller více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli se do knihy pustíš, jak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  11. Abych řekla pravdu, také mě tvá recenze zaskočila - je škoda, že se ti kniha nelíbila, ale pokud to srovnám pouze se mnou, tak je jasný, že na rozdíl ode mně budeš mít laťku víš, když pro mě to byl první thriller. I když sama jsem pochopila, že "thriller roku" je hodně nadnesený. Přesto já byla pro začátek spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, přesně, jak píšeš, kdyby to byl můj první thriller, asi bych byla nadšená. Teď mi to prostě nějak nestačilo, na placku bestseller to bylo málo. Ale je to můj subjektivní pocit, každý to vidíme jinak. Mě nadchla třeba Dívka v ledu a taky jsem na ni potom slyšela spoustu negativních ohlasů, že byla hodně jednoduchá. Přitom, když já osobně ji srovnám s Manželi, Dívka je mnohem propracovanější. Ale jak říkám, je to můj osobní pocit :)

      Vymazat
  12. Stejný pocit jsem měla z Dívka ve vlaku. Ach ten konec.
    Konec téhle knihy by mě ale fakt zajímal, protože jinak se mi popis dost líbí. Možná tím, že máme malou Emu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Dívku já se teprve chystám. Ale když jsme u těch konců, zklamala mě taky jedna obrovská reklamní pecka a sice Zmizelá. Ta měla taky konec... děs. A celkově mě vůbec nenadchla. Člověk by měl být, co se týče reklamní masírky, opatrný.

      Vymazat
  13. Jak vidím na knize Bestseller roku, bývám trochu opatrná, již několikrát jsem se zklamala. Jenže s knihami to je těžké, co se líbí jednomu, může zklamat druhého, každý má jiné očekávání od tématu, spisovatele, žánru. O tuto knihu jsem ještě ani nezakopla :o) a thrillery mám v oblibě.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já se taky snažím nemít příliš velká očekávání, ale někdy mě ta reklamní masírka prostě semele a neodolám. A pokud máš načtené thrillery, tak být tebou tuto knihu klidně vynechám. Je spoustu lepších, o kterých se, bohužel, ani tolik nepíše. A že by si to zasloužily. Měj se hezky :)

      Vymazat
  14. Zatím jsem recenzi jen proletěla, teď o víkendu chci sepsat tu svou... Ale vidím hodnocení 75 %, se kterým se ztotožňuji. Početla jsem si pěkně, ale nebyla to pecka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, četlo se to fajn, ale to je pro mě asi vše :)

      Vymazat
  15. Na tuhle knížku jsem narazila nedávno a hned jsem si jí koupila. Moje očekávání naplnila a byla jsem nadšená. Každému se ale líbí něco jiného.
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥