neděle 7. května 2017

Měsíční shrnutí – duben

Zdravím všechny knihomoly :)

Další měsíc nám skončil a je tedy čas na knižní shrnutí. Úplně se ho tentokrát stydím psát. Přečetla jsem toho strašně málo, to je děsné. Hlavně že nových knih mám opět hromadu.

Sice si říkáme, že nečteme na počet, ale tenhle měsíc byl u mě vážně slabý. A to jsem si říkala už u březnového shrnutí, že to byla slabota. Dočetla jsem tedy rozečtenou knihu z března, přečetla další tři knihy a koncem měsíce jednu rozečetla. Tu poslední už jsem tedy dočetla, na blogu najdete i recenzi. No, jsem vážně nějak zabržděná nebo nevím, co se děje. Nemyslím, že bych měla čtecí krizi. Spíš nevyužitě prokrastinuju, když už se volný čas najde.

Jmenovitě tedy dočtena kniha Všichni jsme utkáni z hvězd od Rowan Coleman, dále přečteno Boj se tmy od Becky Masterman,  Manželé odvedle od Shari Lapeny, Noční lov Roberta Bryndzy a rozečteno Svítání od V. C. Andrews.


Všichni jsme utkáni z hvězd je nádherná, i když zároveň smutná kniha. Donutí vás přemýšlet o vašem životě, zda opravdu žijete a nejen „přežíváte“. Kniha ode mě dostala 100% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Odejít z tohoto světa je snazší, když vás netrápí nedokonané a nevyřčené...
Stella Careyová je provdaná za válečného veterána Vincenta, který po návratu z bojů tráví večery ve společnosti traumatických vzpomínek, úplně uzamčen před vnějším světem. Aby unikla před neútěšnou realitou domova, bere si Stella stále více nočních směn v hospicu.
Rozmluvy s pacienty jí přinášejí zvláštní klid. Seznamuje se s jejich osudy; vnímá, jak odlišně lidé přijímají blízkost smrti. A především stále silněji chápe, jak je pro umírajícího člověka důležité urovnat a uzavřít vztahy s blízkými. A právě tehdy začne Stella psát dopisy, jejichž prostřednictvím se její pacienti loučí se svými milovanými. Některé jsou plné humoru či lásky, jiné obsahují souhrn praktických rad, z dalších čiší litost ...
Všechny dopisy Stella odešle, až jejich faktický pisatel zemře. Tento slib dodržuje až do jedné noci; tehdy sepíše dopis, který je pro pacienta poslední šancí na odčinění dávné viny - pokud ovšem bude doručen včas...

Boj se tmy je skvělá detektivka, byť se zpočátku, a docela dlouho, netváří vůbec jako detektivní příběh. Svérázná Brigid vás zkrátka dostane a já si čtení maximálně užila. V mém případě u této knihy platí „nečekej nic a dostaneš mnoho“. Knihu jsem hodnotila 90% a recenzi najdete zde.

Anotace:
Bývalá agentka FBI Brigid Quinnová zažila psychopatů víc než dost. Chce nechat vše za sebou a vybudovat si v Tucsonu nový život s manželem, přáteli a klidnou prací soukromého očka. Po smrti švagrové se ujme sedmnáctileté neteře, která však začne projevovat nezdravý zájem o pitvání různorodé zvířeny. Brigid mezitím slíbí místnímu páru pomoc s vyšetřováním smrti jejich syna – ani to nakonec není tak snadné. Její dům přestává být útočištěm a všude jako by číhaly nové hrozby. Brigid neví, jestli může vůbec někomu věřit. Nebo je to jen tím, že se ďábel nastěhoval blíž?

Reklamní trhák Manželé odvedle naopak pro mě byla průměrná kniha. Nenadchne, neurazí. Do bestselleru má daleko. Ode mne dostala kniha 75% a pokud vás zajímá recenze, najdete ji zde.

Anotace:
Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. 
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…


Noční lov bylo už mnohem lepší čtení, přesto od autora pro mne zatím číslem jedna zůstává Dívka v ledu. Ale můžu doporučit, je to čtivě psaný, napínavý příběh. I milovníci drsných pasáží si přijdou na své. Knihu jsem hodnotila 85% a recenzi si přečtěte zde. A rozhodně si přečtu další knihu ze série s Erikou Fosterovou, až u nás vyjde.

Anotace:
Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené.
O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří.
Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem?
Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji... 

Koncem měsíce jsem sáhla po Svítání od V. C. Andrews. Knihu mám již dočtenou, hodnotila jsem ji 85% a recenzi si můžete přečíst zde.

Anotace:
Čtrnáctiletá Dawn je chudá, ale šťastná. Miluje svoji rodinu a ze všeho nejraději zpívá. Když se na nové škole sblíží s okouzlujícím Philipem a k tomu dostane sólo na jarním koncertu, zdá se, že vše spěje k dokonalému, skoro až pohádkovému konci. Jenže tenhle svět není světem pohádek, a tak zdánlivá idyla záhy končí. Večer po vystoupení umírá Dawnina matka a jenom několik dní poté přichází šokující zjištění, které všechno obrací vzhůru nohama.





Největší peckou měsíce... A to je docela problém, protože nevím, kterou z knih mám označit. Měla bych jmenovat Všichni jsme utkáni z hvězd, jelikož jsem ji hodnotila nejvýše, ale mám prostě chuť označit Boj se tmy. Od Rowan Coleman jsem asi tak nějak čekala, že půjde o vynikající četbu, ovšem od Becky Masterman jsem moc nečekala. Její první knihu jsem hodnotila jako průměr. A vidíte, rovněž Boj se tmy získává další pomyslný bodík, a sice za překvapení měsíce. Zklamání měsíce si jednoznačně zaslouží Manželé odvedle.

A nyní se vrhneme na dubnové přírůstky. Ó jé, těch zas je hromada, jak mi říká databáze knih. 27. Ano, opravdu dvacet sedm. Úplně stejný počet jako v březnu. No to jsou ty akce, slevy a nákupy v Levných knihách. Ovšem také spoustu knih jsem v dubnu vyhrála a to mi ještě nepřišla poslední výhra. A také nějaké recenzáčky dorazily.


Recenzních výtisků bylo tentokrát sedm. No, jak jsem se v březnu držela, v dubnu jsem se rozšoupla. Ale květen si opět uhlídám, zatím vím o dvou, co by mi měly přijít. Takže budu držet pevně uzdu. Na fotografii chybí Manželé odvedle, protože ty jsem už poslala dál.


Toto jsou knihy z výherních balíčků, nádhera...


Tato hromádka je z Levných knih.


Nakupovala jsem také na Knižním klubu.


A poslední dvě knihy jsem ulovila v pardubickém antikvariátu.


Tak to byl můj knižní duben. Kolik knih jste minulý měsíc přečetli vy? Jistě jste byli pilnější čtenáři než já.

Mějte se moc krásně a užívejte jara, snad už se udrží pěkné počasí :)

Vaše Šárka ♥

20 komentářů:

  1. To je ale knih! :) Jinak "Všichni jsme utkáni z hvězd " zní zajímavě, asi si ji přečtu také. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné čtecí skóre :) Na Všichni jsme utkáni z hvězd se také chystám a Noční lov už mám za sebou :) No teda 27 kousků, to je pořádná kupa :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná nálož :D A co budeš dělat v Praze pak s takovým nákupem :D:D Jinak já už dočetla také Manželé odvedle a řadím se k nenadšencům. Recenzi už mám napsanou a publikovat budu tento týden :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Praha bude právě na zážitky, ne na nákupy. I loni jsem vezla asi jen pět knih z veletrhu. Jinak na recenzi se potom určitě podívám :)

      Vymazat
  4. Přečtených máš pěkný počet, takže v klidu :-D A co se týče příspěvků, raději nemluvím. Tohle dát za měsíc, tak se složím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No u mě je to asi normální ty hordy přírůstků :)) Ale na Evičku Štefíkovou ještě nemám :))

      Vymazat
  5. Parada! Kavarnicku v Kabulu musim poridit. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Manželé odvedle definitivně škrtám ze seznamu. Ovšem připisuji Všichni jsme utkáni z hvězd.....
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že když Manžele nepřečteš, o nic ochuzená nebudeš :) A Všichni jsme utkáni... naopak za přečtení dle mého stojí :)

      Vymazat
  7. Páni, 27 přírůstků. Já už bych těmi knihami měla i zaskládaný celý pokoj hhh :)
    Manželé odvedle mě hodně lákají, tak doufám, že se k nim někdo dostanu.
    Já si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem si koupila nějakou knihu, už je to docela doba, jelikož jsem teď byla 2 měsíce bez práce, ale konečně jsem nastoupila na nové místo, tak se jen těším kdy dojde výplata a pak koupím knihy, které tenhle měsíc vycházejí a moc si je přeji :)

    Jinak v dubnu jsem přečetla pouze dvě knížky a to Zbožňuju Paříž od Lindsey Kelkové (pokud jsi nečetla, určitě doporučuji, je to fajn čtení) a Cenu krve od Dicka Francise (tu knihu bych taky doporučila, je to taková krátká třešnička na dortu a velmi čtivá!) :-)
    Tenhle měsíc snad už bude lepší.

    Měj se hezky ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je určitě potřeba z první výplaty v nové práci koupit alespoň jednu knihu. Člověk si musí dělat radost :) Ať se daří :)

      Vymazat
  8. Perfektní přírůstky... nejvíc mě láká Kavárnička v Kábulu, po ní taky už dlouho pokukuji :) a jinak to čtení je úplně v pohodě, já čtu tak 3 - 4 knížky měsíčně, víc nedávám - většinou :) Přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dávala dřív alespoň pět, šest, ale prostě to teď nějak nejde. Ale lámat to nebudu, nechám to plynout :) Kavárničku jsem si pořídila, když jsem zjistila, že už vyšlo pokračování. Dlouho jsem ji měla v hledáčku, tak konečně :) A děkuji :)

      Vymazat
  9. Dvacet sedm?? Ty jo!! Hezky pěkně!! 30 knih chci přečíst za rok a ty máš rovnou 27 přírůstků za měsíc... Asi si stoupnu do nějakého kouta a budu se stydět :-D
    Jsem zvědavá na Moje Všechno (tu mám doma na své hromádce knih k přečtení také) a pak na Kavárničku.
    Měj se krásně a přeji úspěšný knižní květen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se vůbec nestyď, já jsem jenom normální blázen :D Teď mě čeká recenzáček z Omegy a pak se hned vrhám na Moje všechno. Taky jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :)
      Taky se měj krásně, užij si Svět knihy :)

      Vymazat
  10. Nádherná hromádka, Šári! U Tebe se vždy pokochám... :)) A se čtením je to teď zlé i u mě, květen bude příšerný a červen také. V létě to snad napravím... :) Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, je to vážně hromada, jsem nenapravitelná :)) A navíc s tím čtením se te´d taky tak nějak crcám a obávám se, že v létě to u mě nebude lepší. Musím se spolehnout na zimní období :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥