úterý 11. července 2017

Recenze – Poslední výročí

Autorka:                    Liane Moriarty
Překlad:                     Šárka Kadlecová
Nakladatelství:       Ikar
Rok vydání v ČR:    2017
Počet stran:              400

Jmenuji se Enigma a jsem děťátko Alice a Jacka Munroových z Ostrova počmáraných blahovičníků...

Anotace:
Sophii táhne na čtyřicet, a ačkoliv je taková optimistka, že podle své kamarádky Claire nevidí sklenici zpola, ale úplně plnou, už i ji začínají trochu znervózňovat biologické hodiny a nová známost je přitom v nedohlednu. Neudělala chybu, když tak lehkovážně pustila k vodě Thomase, nejhodnějšího muže, jakého kdy poznala? Sophie začíná mít pocit, že její život uvízl na mrtvém bodě, když jednoho dne zjistí, že jí Thomasova mazaná prateta z Ostrova počmáraných blahovičníků ve své závěti odkázala něco tak nečekaného, že tím Sophii jako pohádková kmotřička obrátí život úplně naruby.
Grace je krásná ledová královna a má všechno, o čem kdy snila: manžela, který ji miluje, a čerstvě narozeného syna. Jak se s tím ale vypořádá, když vidí, jak se Sophie na oba toužebně dívá?
Veronice se v životě nic nedaří a na všechny má dopal. Nejvíc na pratetu Connii za to, že umřela a že do své závěti zahrnula zrovna Sophii! Veronika je odhodlaná závěť napadnout a hnát celou „kauzu“ až před nejvyšší soud. A taky vyřešit záhadu Ostrova počmáraných blahovičníků a napsat o tom knihu!


Sophii se mílovými kroky blíží čtyřicítka a poté, co se rozešla s Thomasem, nedaří se jí najít partnera. A biologické hodiny tikají o sto šest. Jednoho dne se dozvídá, že jí Thomasova prateta odkázala svůj dům, což ji neskutečně překvapí. Vždyť je vlastně cizí člověk a s jejím prasynovcem se rozešla. Rozhodne se, že dědictví nepřijme, ovšem vzkaz, který jí Connie zanechala, Sophiino rozhodnutí změní. Sophie se nastěhuje do domu po zemřelé tetičce na Ostrově počmáraných blahovičníků, který obývají pouze obyvatelé té jedné rodiny. A Sophie do ní svým způsobem od nynějška také patří. Rodina je obestřena jistým tajemstvím, díky kterému se na Ostrov počmáraných blahovičníků pořádají dokonce výletní zájezdy. Jak to doopravdy bylo se zmizením Alice a Jacka Munroovými, kteří po sobě zanechali malé děvčátko, jehož se ujaly tehdy sotva dospělé sestry Connie a Rose? Vyjde po třiasedmdesáti letech pravda konečně na povrch?

Poslední výročí je druhou knihou, kterou jsem od autorky četla. Musím říct, že zpočátku jsem se horko těžko orientovala v postavách, kterých v románu vystupuje opravdu hodně. Connie, Rose, Enigma, Laura, Margie, Ron, Grace, Thomas, Veronika, Sophie patří k těm hlavním. Navíc než jsem si zapamatovala, kdo je čí dcera, matka, babička, teta, vnučka, neteř, snacha. Nebylo to jednoduché, ovšem vývojem příběhu jsem si je všechny správně zařadila a už nemusela listovat stránkami zpět, abych si rodinné vazby osvěžila. Román plyne poklidně, nečekejte žádné velké zvraty. Hodně jsem byla zvědavá na rozuzlení tajemství, které Ostrov počmáraných blahovičníků obestíralo po celá desetiletí. A možná jsem z toho nakonec byla trošku zklamaná, čekala jsem asi něco zajímavějšího, šokujícího. A jistá situace úplně na konci příběhu mi přišla snad až trošku přitažená za vlasy. 
Nicméně příběh se četl celkem dobře. Je pravda, že zhruba někde uprostřed jsem se chvílemi možná nudila, ale i tak mě kniha docela bavila. Není to rozhodně žádná pecka, Manželovo tajemství jsem si užila mnohem víc, ale i přesto knížku můžu doporučit k přečtení. A strašně se mi líbí název Ostrov počmáraných blahovičníků ☻ Už jenom z toho srší exotika, romantika, azurové nebe, šumící vlny. A jenom pár obyvatel na ostrově? Ráj... Možná...

Co se týče postav, snad žádnou jsem si nijak zvlášť neoblíbila, přestože jich v románu vystupovalo tolik. Sophie mi přišla občas spíš jako nevyzrálá dvacítka a ne žena, které se blíží čtvrtý křížek, a touží založit rodinu. Grace se potýkala s vážnými psychickými problémy po porodu. Veroniku bych dost často nejradši profackovala za tu její sebestřednost, i když zase naopak v jistých chvílích dokázala překvapit. Connie se chovala celý život svým způsobem sobecky, ovšem leccos se díky době, ve které žila, a jaký život žila, dalo i pochopit. Laura byla taková matka nematka. Enigma pro mě byla neslaná nemastná dáma, která tak trochu těžila ze svého „postavení“ Munroovic děťátka. A na povel dokázala plakat ☻ Margie celý život fungovala jako poslušná dcera a manželka, skvělá matka a hospodyně, ale na sebe zapomínala. Naštěstí se dokázala probrat včas. Thomas... další nevýrazná postava. V podstatě trochu ňouma. Tak snad stará tětička Rose? Vážně nevím.

Jako všechny knihy Liane Moriarty oplývá i Poslední výročí nádhernou obákou. 

O autorce:
Liane Moriarty (*1966) je australská spisovatelka, žijící v Sydney. Živila se jako marketingová manažerka, poté zkoušela sama podnikat a coby copywriterka na volné noze psala všechno možné, od televizních reklam po texty na nejrůznější webové stránky.
Ač se beletrii ve volném čase věnovala už od mládí, první kniha jí vyšla až v roce 2005. Je autorkou několika románů a série knih pro děti, které vydala pod pseudonymem Nicol Berry, jimž se paradoxně většího úspěchu dostalo ve světě než doma v Austrálii. 
Zatím nejúspěšnějším titulem Liane Moriarty je Manželovo tajemství z roku 2013 (The Husband´s Secret, česky Ikar 2014). Kniha se hned druhý týden po vydání vyhoupla na 1. místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times, prodalo se jí přes milion výtisků ve více než 35 zemích po celém světě a byla zařazena mezi nejlepší tituly Amazonu v roce 2013. Vedle něj vydal Ikar ještě romány Na co Alice zapomněla. (What Alice Forgot, 2010, česky 2015), Sedmilhářky (Little Lies, 2014, česky 2015), Zamilovaná hypnotizérka (The Hypnotist´s Love Story, 2012, česky 2016) a Tři přání (Three Wishes, 2005, česky 2016). Letos Poslední výročí (The Last Anniversary, 2005, česky 2017)

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský. Knihu zakoupíte zde.

20 komentářů:

  1. Po Manželově tajemství, které jsem nebyla schopna dočíst jsem si myslela, že ještě něco zkusím. Já pořád ale nevím, jestli mě to nebude nudit, stejně jako MT.
    Pěkná recenze, Šárko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tajemství bavilo, byla to vlastně první knížka, ve které se střídalo vyprávění různých postav, kterou jsem četla. Takže to fakt nedokážu vůbec posoudit. Tohle pro mě bylo takové pomalejší a to rozuzlení mě úplně nenadchlo. Zrovna tuhle bych tobě, Míšo, konkrétně asi nedoporučila. A další jsem nečetla, zatím čekají. A nekoupila sis Sedmilhářky? Mně doma chybí asi jen Tři přání, ale musím se do knih konečně pustit :D

      Vymazat
  2. Já mám k téhle autorce zvláštní vztah - četla jsem Manželovo tajemství, to se mi celkem líbilo, pak jsem zkusila Na co Alice zapomněla a to už pro mě nebylo úplně ono. Čekají tu na mě ještě Sedmilhářky, ale moc se mi nechce. Každopádně vždy, když vychází nová kniha, mlsně po ní koukám, samozřejmě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, já byla z Manželova tajemství a Sedmilhářek nadšená! Ostatní se mi líbily o něco méně. A kniha Na co Alice zapomněla mi leží doma na poličce ještě neotevřené, stejně tak tato novinka.

      Vymazat
    2. Mám přečtené všechny knihy od Liane, mám ji ráda. Myslím, že Alice je nejslabší.

      Vymazat
    3. Jsem moc zvědavá, na další knihy :)

      Vymazat
    4. Kristý, mně se Manželovo tajemství líbilo víc než tato novinka, ale je to fakt hodně individuální. Každopádně jsem zvědavá na další knížky :)

      Vymazat
  3. Super recenze Šárko :-) Myslím, že bych se mohla po nějaké z autorčiných knih podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, já myslím, že autorka za poznání určitě stojí. Byť tohle nebyla pro mě pecka, na další knížky se těším :)

      Vymazat
  4. Šárko děkuji za recenzi. Knížku mám doma, pořízenou ze Světa Knihy, a docela se na ní těším. Jen si teda nejsem jistá, zda nebude pro mě zklamáním jako byla kniha Tři přání. Tato novinka + kniha Na co Alice zapomněla jsou jediné které jsme od autorky nečetla. Jsem u autorky zvyklá na množství postav (v Sedmilhářkách jich bylo požehnaně :-D), ale jestli Tě rozuzlení tajemství nenadchlo? Tak nevím nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě rozuzlení nenadchlo, ale jiného čtenáře může :) takže se knihy určitě neboj :)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Od autorky jsem četla Manželovo tajemství a moc mě nebavilo :) Po pravdě už jsem i téměř zapomněla, o čem kniha byla :) Ale zkusím dát autorce ještě šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus. Třeba Sedmilhářky jsou hodně chválené. Na mě doma taky čekají. Mě Manželovo tajemství bavilo dost, tak uvidím, jak úspěšné budou u mě další dílka :)

      Vymazat
  6. Taky ji mám přečtenou, recenze bude brzy. Kniha se mi líbila, očekávala jsem od ní takové kamarádské vyprávění, odpočinkovou četbu a přesně to jsem dostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já asi čekala trochu víc od toho tajemství Ostrova, ale jinak mě knížka taky bavila. Nepokládám ji za pecku, ale dobré to bylo :) A nadchnul mě ten název Ostrova, nemůžu si pomoct :)

      Vymazat
  7. Ještě s autorkou nemám žádné zkušenosti, ale četla jsem na ni celkem pěkné recenze. Zvlášť se mi líbí její obálky, ty mě lákají jako divé :D Ale nevím no. Mám obavy, že to na mě bude až příliš ,,ženské" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou boží, to každopádně. A určitě některou z knih zkus, autorka za to stojí :)

      Vymazat
  8. Díky za skvělou recenzi :-) Knihu mám na poličce knih, které budu v nejbližší době číst. Od autorky jsem zatím četla jen na co Alice zapomněla a tato kniha si získala mé srdce. Jsem moc zvědavá na další autorčiny knihy, když mám doma všechny její knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji, ať se knihy líbí, já se taky na další těším :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥