neděle 30. července 2017

RECENZE – Vina

Autorka: Věra Kadlecová
Nakladatelství: Klika
Rok vydání v ČR: 2016
Počet stran: 244

Anotace:
Beata dopsala knihu a chystá se splnit slib daný Evě. Slib je zavazující, posvátný a radost z hotového díla kalí jen nešťastná sebevražda hlavní hrdinky. Rukopis tím získá na ceně, což dojde hned prvnímu nakladateli.
Co v knize je však hrozbou pro Ester, co ji plní děsem a hysterickou nenávistí nejen k mrtvé mámě, ale i k Beatě? Proč se třese strachy, že se nadobro znemožní před svým bratrem Arnoštem a kamarádkou Lucií, vyjde-li ta kniha? Do boje s Beatou nastoupí v plné zbroji, ale do hry náhle vstoupí člověk, se kterým nepočítá. Kdo to bude i s čím dalším se musí vyrovnat novinářka Beata, se dozvíte ve volném pokračování Panenky.

Beatě se podařilo dokončit životopisnou knihu o Evě Herclové a dokonce se objeví i nakladatel. Ovšem veliké problémy po Evině smrti začne Beatě působit její dcera Ester. Eva Herclová byla nesvéprávná a bez Esteřina souhlasu kniha vyjít nemůže. Beatě toto důrazně vysvětlí Esteřin advokát. Do Čech se také vrací Evin syn Arnošt, který toho o své matce příliš neví. Vlastně po pravdě ani Ester. Matka pro ně byla prostě narkomanka, která opustila rodinu. Víc je nezajímalo. Především Ester matku nenáviděla do morku kosti. Arnošt se naopak snažil od všeho oprostit, odešel do ciziny a žil si svůj život.


V této knize také autorka vyhradila více prostoru Beatě a pronikáme tak do jejího pracovního i soukromého života. V tom druhém se jí moc nedaří a Beata si postupem času teprve uvědomuje, že nejen prací živ je člověk, ale že si musí udělat také čas na rodinu. Při práci na Evině knize totiž neviděla, neslyšela, nevnímala. A ne všichni tu její sebestřednost a zápal pro věc  dokážou vždy pochopit a tolerovat.

V knize se střídají kapitoly ze současnosti s kapitolami z minulých let, převážně z dětství a dospívání Ester. Dozvídáme se tak, co stojí za její nenávistí k matce, která přerostla až do, troufnu si tvrdit, duševní choroby. A proč má tak veliký strach z vydání knihy. Existuje něco, co o Ester věděla pouze matka a její přítel, a možná to prozradila Beatě. Toto podezření nedá Ester spát. Kniha prostě vyjít nesmí.


Měla jsem trochu strach z toho, že pokračování Panenky už nebude tak dobré, jako Panenka sama. Dost často se totiž stává, že pokračování nedosahují kvalit první knihy. Obávala jsem se však zbytečně. I s Vinou nám autorka předložila kvalitně zpracované dílo, které rozhodně za Panenkou nepokulhává, ale naprosto se jí vyrovná. 

Doporučuji všem milovníkům psychologických příběhů. Já jsem si čtení užila a věřím, že si knihy stejně užijete i vy. Docela mě mrzí, že jsem se musela s Beatou rozloučit. Klidně bych v jejím příběhu pokračovala dál. 
Knihu seženete v brožovaném vydání s naprosto úžasnou obálkou, jejíž autorkou je Dominika Rejzlová.

O autorce: 
O paní autorce Věře Kadlecové si můžete přečíst zde.



Hodnocení: 95%

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji autorce paní Věře Kadlecové. Knihu Vina zakoupíte přímo zde.

8 komentářů:

  1. Páni, Šárko, to je hodně vysoké hodnocení. Škoda, že já mám na ty české autorky úplně averzi. Ale nechám to uzrát, velmi pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky :) Já naopak posl. dobou čtu dost české autory a v hodně případech jsem byla velmi příjemně překvapená :)

      Vymazat
  2. Věra Kadlecová je autorka, která mě nesmírně zajímá, už jsem u Tebe četla jednu recenzi na její knihu a mám ji na seznamu. Klasické heslo - snad brzy... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Šári, nalákala jsi mě už na Panenku, ale po přečtení téhle recenze vím, že musím mít obě knihy. Kvalitně zpracované psychologické dílo navíc z pera české autorky? To je kombinace, které prostě nemůžu odolat. Díky za tip :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka píše vážně dobře a doufám, že nějaký román zas někdy spatří světlo světa :)

      Vymazat
  4. Panenku i Vinu si pisu na seznam :-) Moc hezka recenze Sarko :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥