čtvrtek 25. ledna 2018

Nejlepší knihy roku 2017

Zdravím vás, milí knihomolové :)

Konečně jsem se dostala k článku o tom nejlepším, co mě v knižním světě loni potkalo. Přečetla jsem sice méně knih než v roce 2016 a to o dost, ale i tak jsem měla štěstí na skvělé kousky a bylo těžké vybrat ty nejlepší z nejlepších. Podotýkám, že jde o knihy, které jsem v roce 2017 přečetla, ne které byly loni vydány.

Přečetla jsem 51 knih a z toho 12 od českých autorů/autorek. Co jsem se tak dívala na hodnocení, nepotkal mě žádný absolutní propadák. A jaké tedy byly ty NEJ?

Samozřejmě jsem měla velký problém ty nej knihy vybrat. Navíc zjišťuji, že s odstupem času člověk na ty knihy pohlíží jinak, a na některé by i trochu pozměnil názor. Při hodnocení totiž také záleží na té momentální situaci, našem rozpoložení a podobně. Proto to teď s odstupem času bylo tak těžké a možná to i vidím malinko jinak.

Nejprve jsem vyselektovala těchto 21 knih. Jsou mezi nimi nejen knihy se stoprocentním hodnocením.


Dále jsem ubírala a ubírala a vybrala tuto skupinku 13 knih. I sem se dostaly knihy s nižším hodnocením než 100%. O tom to totiž asi tak úplně vážně není. Navíc je to hodnocení trošku zavádějící, beru to většinou v rámci žánru, takže 100% u thrilleru a 100% třeba u dětského leporela bude mít úplně jinou váhu.


Nedokázala jsem vybrat nějaké pořadí jako ta nejlepší, druhá a třetí. Každá z těch knih mi něco dala, nějak na mě zapůsobila a pokaždé něčím jiným. 

Nakonec jsem tedy vybrala šestici NEJ knih za rok 217.

Psí poslání - úžasná kniha o pejscích, o jejich lásce, věrnosti a poslání v našich životech.


Můj život v jeho tlapkách - kniha mě naprosto dostala, nevěřila jsem, co vše je možné pejska naučit a jak dokáže být opravdu oddaný. Je to překrásné počtení a kdybych se nátlakem musela rozhodnout pro jedinou knihu za loňský rok, asi by to byla tato.


Panenka - vynikající psychologický román od české autorky. Má moje velké doporučení.


Tichá modlitba - pro mě zatím TOP od Angely Marsons a těším se, až si přečtu Otevřený hrob.


Budu vším, čím mě chceš mít - čtivý, napínavý příběh s mladinkou hlavní hrdinkou. Kniha mě hodně chytla a bavila.


Dívka v ledu - spoustu lidí ji označilo za další tuctovou detektivku, ale mě hodně bavila, její čtení jsem si užila a za mě mezi nej knihy prostě patří.


A ještě několik konkrétních NEJ...

NEJ za nejpovedenější obálku získala kniha z nakladatelství Argo Sbor chilburských dam. Je naprosto nádherná a kniha tak ozdobou mé knihovny. Fototgrafii vám sem musím ještě vložit, abyste mi věřili ☻


NEJ překvapením za loňský rok se stává knížka Pod vodou od Jamese Marrisona. Knihu vydalo nakladatelství Paseka. Od knihy jsem nic moc nečekala, ale hodně mě překvapila, je to opravdu kvalitní klasická detektivka.

Zmínila jsem, že jsem loni přečetla 12 knih od českých autorů. A NEJ mezi nimi jednoznačně patří paní Věře Kadlecové. Její knihy Panenku a Vinu řadím mezi kvalitní psychologické romány.

NEJ knihou, která vás dojme, pohladí po duši, zkrátka jste z ní naměkko, se pro mě stala kráska s pejskem na obálce a názvem Můj život v jeho tlapkách

A to je ode mě úplně vše, jsme na konci. Recenze na všechny zmíněné knihy najdete na mém blogu, takže se můžete podívat a počíst si.

A jaká je ta vaše nej? Napište mi, těším se.

Vaše Šárka ♥

16 komentářů:

  1. Krásný článek Šári :-) Psímu poslání jsem se tak nějak cíleně vyhýbala, protože jsem věděla, jak moc je to smutné čtení. I do filmu se mi už delší dobu nechce. Ze stejného důvodu. No uvidíme, kdy budu mít tu odvahu. Ufff. Každopádně se budu muset podívat po Panence, díky za tip :-) Hezký víkendík :-) :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, Psí poslání si určitě přečti, je to krásná knížka. Ale nad filmem taky trochu váhám. A tu druhou psí knihu moc doporučuji :)

      Vymazat
  2. Krásně nafocené knihy :-)
    Psí poslání bylo super a asi bych ho taky zařadila mezi to nejlepší. :-) Můj život v jeho tlapkách si budu muset přečíst. Miluju psy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a Můj život v jeho tlapkách je nádherné čtení :)

      Vymazat
  3. Moc pěkné shrnutí toho nejlepšího :) Z tvého výběru jsem načerpala inspiraci na čtení, určitě si chci přečíst obě knihy o pejscích :)

    OdpovědětVymazat
  4. Psí poslání a Dívku v ledu mám na seznamu, doufám, že na ně brzy dojde. Koukám ale, že je potřeba přidat další, určitě si poznamenám Panenku a Můj život v jeho tlapkách.
    Díky za prima tipy.
    P.S. 51 knih za rok je pro mě absolutně nedostižná hranice. Máš můj obdiv!
    Hezký večer
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky a po knihách se určitě někdy podívej, stojí za přečtení :)

      Vymazat
  5. Dívku v ledu jsem kupovala kamarádce k Vánocům a byla z ní tak nadšená, že si sama dokoupila i zbytek této série :D Děkuju za tip na Panenku, určitě si ji píšu na seznam.
    Jinak co se týče počtu přečtených knih, tak 51 je moc pěkné číslo. Já většinou dám taky kolem těch 50 knih za rok, ale letos to chci trumfnout a zkusit 60 :). Začala jsem docela dobře, jelikož dneska jsem rozečetla už 9. knihu tohoto roku. Tak snad to klapne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rok předtím se mi povedlo dát přes 80, ale to jsem nechodila do práce, tak to bylo znát. Ale i s počtem kolem té padesátky jsem spokojená. Devátá kniha letos, tak to je paráda, já čtu čtvrtou a vůbec nevím, zda do konce ledna dočtu. Ať se daří :)

      Vymazat
  6. Budu vším, čím mě chceš mít vypadá skvěle, nalákala jsi mě na ni :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nečetla jsem ani jednu z nich, jen viděl film Psí poslání, ale ten mě zklamal :( věřím, že kniha byla určitě lepší a tak je oprávněně v tomhle seznamu. Snad se ke knize někdy v budoucnu taky dostanu. :))

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek a 51 knih je parádní skóre. Z knih, které jsi vybrala jsem nečetla ani jednu, ale ráda bych letos otevřela sérii od Bryndzy, tak uvidíme, zda se podaří.
    Přeji plno parádních a skvělých knih i v letošním roce. :)

    P.S. Nejakou dobu jsem nestíhlala číst ostatní blogy, tak koukám, že pošel blog lehkou změnou, hezkééé .)

    OdpovědětVymazat
  9. Super výběr, Šári, znovu opakuju, že Věru Kadlecovou mám jako svůj největší rest do letošního roku a obě její knihy si chci už konečně přečíst. Jinak se taky moc těším na Opuštěný hrob, a to i přesto, že mi Tichá modlitba zdaleka nesedla tak, jako Tobě. Dívku v ledu komentovat asi nemusím, to je jasná věc. A ještě se moc těším na Budu vším.. - na to jste mě nalákaly s Hankou, už jsem si knihu pořídila a brzy se do ní pustím :) Měj se krásně a přeji v roce 2018 štěstí na samé boží knihy :))

    OdpovědětVymazat
  10. Šári, moc děkuji za všechny tipy. Panenku sem si již připsala na seznam, snad se k té knize brzo dostanu, nalákala si mě. Psí poslání jsem viděla pouze film. Dcery na něm byly se školou v kině a byly tak nadšené, že mě donutily podívat se na to taky. Brečela jsem. Dojemný byl i film, takže kniha musí mít určitě velkou sílu. Každopádně moc díky za inspiraci a přeji krásné dny :).

    OdpovědětVymazat
  11. Všem vám moc děkuji za komentáře ♥♥♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥