pondělí 29. ledna 2018

RECENZE – Jeden život nestačí

Autorka: Jaroslava Černá
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-7543-541-5

Anotace:
Pavla vyrůstá se dvěma staršími sestrami v pekle příkazů a rozkazů. O co přísnější je vojenská výchova, o to dravější je její touha rodičovskému drilu uniknout. Když se jí to konečně podaří, odnáší si s sebou nenávist a odhodlání pomstít se. Bloudí světem i svým životem a zjišťuje, že ubližuje především sama sobě. Cesta k usmíření přitom leží v daleké minulosti.

Od autorky jsem před časem četla román Týden blázna, který mě doslova nadchl. Byla jsem tedy zvědavá, jak mě osloví autorčin další kousek, který se dočkal v loňském roce nového vydání. Musím však přiznat, že mi úplně nesedl. Nebo spíš jedna jeho část. 

Příběh se odehrává ve třech časových liniích. První, která dostala nejméně prostoru, se odehrává v současné době a je jí věnován pouze začátek knihy. Druhá linie nás zavádí do doby těsně po převratu a nabízí nám příběh mladé Pavly a jejího otce Alexandra. To jsou dvě klíčové postavy příběhu, ovšem nic by neprobíhalo tak, jak se stalo bez třetí hlavní postavy, a sice paní Oldy. Oldřišku Bláhovou v úvodu knihy poznáváme jako stoletou jubilantku a je vlastně takovým pojítkem všech časových období. Poslední časová linie nás zavádí až do období starověkého Říma, kde má příběh v podstatě svůj začátek. A právě tato hodně historická linie mě úplně neoslovila. Nejsem bezvýhradný realista, to bych se do čtení podobných knih ani nepouštěla, přece jen, kdo ví, jak je to s minulými životy. Může někdo s určitostí tvrdit, že nic takového neexistuje? Asi ne. Možná náš původ sahá opravdu mnohem dál, než k určitému datu našeho zrození v porodnici. Ovšem některé situace a pasáže na mě byly asi trošku moc neuvěřitelné. 


Nejvíce mě zaujal samotný příběh Pavly. Mladá dívčina ve čtrnácti letech utíká z domu před otcovým vojenským drilem, a to, co poté prožívá, rozhodně není procházka růžovou zahradou. Po několika letech se stane ono pověstné „něco“ a z fanatického příslušníka armády, který žil pouze rozkazy, příkazy a přísným řádem, se stává konečně lidská bytost, manžel a otec. Nebude však pro Pavlu už pozdě? Můžeme věřit v sílu vzájemného odpuštění?

Knihu určitě můžu doporučit, ale spíš těm čtenářům, kteří se prostřednictvím příběhů rádi vrací do minulých životů, mají rádi jakési tajemno. Příběh je podaný čtivým stylem, a čtenář, který bude naladěn na stejnou vlnu jako paní autorka, si knihu jistě maximálně vychutná.

Velký palec nahoru dávám za krásnou obálku. Ta se tentokrát nakladatelství Alpress maximálně povedla. 

O autorce:
Autorčin zájem osciluje mezi literární dráhou, na níž je velmi úspěšná, a širokou oblastí duchovna. Zajímá ji psychologie i sociologie, věnuje se esoterice, s manželem provozují relaxační a astrologické studio. I když původně začínala jako sociálně-právní pracovnice a kromě toho působila ve školství, dnes dosáhla mistrovství jako autorka historických příběhů s romantickými prvky.


Hodnocení: 77%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress. Knihu můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Kniha má pěknou obálku, ale obsahově mě moc nezaujala. Nejspíš po ní nesáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je úžasná, ale jinak kniha bude spíš pro vybraný okruh čtenářů :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥