pátek 20. září 2019

RECENZE – Spánek

Autorka: C. L. Taylor
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-7498-328-3

„ZEMŘÍT, SPÁT...“

Anotace:
Anna nechce nic než spát. Ale noční děsy vyvolané pocitem viny a vzpomínkami na jednu příšernou událost jí usnout nedovolí.
Před svou minulostí utekla na skotský ostrov Rum, kde si našla práci v odlehlém hotýlku. Doufala, že jí tento únik před realitou pomůže začít nový život.
Její záměr zhatí příjezd sedmi hostů, kteří Annin sen promění ve smrtící noční můru. Každý z těch sedmi má tajemství; jeden vyloženě lže. Zastírá svou identitu i důvod zdejšího pobytu. V hotelu Bay View se ubytoval vrah.
A jeho pozornost směřuje k Anně...

Anna se se svými kolegy vrací z víkendového teambealdingu, když dojde k osudné nehodě. Od onoho dne už Annin život nemůže být nikdy stejný jako před nehodou. Vyspí se ještě někdy bez nočních můr? Navíc se na její adresu začínají objevovat děsivé vzkazy. Chce se jí někdo za tu nehodu pomstít, přestože ji nezavinila?

Anna se celá vyčerpaná a vyděšená rozhodne odjet na skotský ostrov, kde přijme práci v malém hotýlku. Tam snad bude v bezpečí před kýmkoliv, kdo ji pronásleduje a doufá, že se časem i s minulostí dokáže vyrovnat a dostaví se i vytoužený klidný spánek.

Bohužel noční můra pokračuje i na ostrově, když se jednoho dne objeví na zamlžených dveřích nápis Zemřít, spát... Anna panikaří. Který ze sedmi hostů hotelu se zde ubytoval, aby ji ohrožoval či snad zavraždil?


C. L. Taylor je moje srdcová autorka a samozřejmě i tentokrát uspokojila mé čtecí potřeby. Přestože se děj z mého pohledu odvíjel pomaleji, než mi běžně vyhovuje, vůbec to příběhu neubralo na čtivosti, naopak. Příběh byl napínavý od počátku až do konce, byl takový ponurý už i jen díky popisovanému, šílenému počasí na ostrově, úplně se na mě přenášela Annina úzkost, dokázala jsem se do jejích úzkostných pocitů vžít. Takže tady asi ten pomalejší a rozvláčnější děj byl i na místě. A ten konec... Pro mě hodně překvapivé.

Takže opět knihu od této autorky vřele doporučuji, jde o výborný psychothriller, a kdo jste s příběhy C. L. Taylor ještě nezačali, určitě to napravte. Já se budu těšit na další.

O autorce:
C. L. Taylor poslala svůj první rukopis do nakladatelství, když jí bylo osm let. Odmítnutí ji nezlomilo; psala dál, ale dlouhá léta jen pro sebe. Teprve když BBC vyhlásila soutěž pro začínající autory, odhodlala se svou tvorbu předložit světu podruhé. Tentokrát uspěla a její povídka byla zařazena do antologie britských literárních talentů.
Během následujících dvou let byly její povídky publikovány tolikrát, až sama autorka ztratila přehled (k čemuž se nerada, ale dobrovolně přiznává). Stejně tak nedokáže říct, kolik nominací či literárních cen v tomto období své spisovatelské kariéry posbírala. S jistotou ví jediné: že teprve opakované úspěchy, které sklidila za povídkovou tvorbu, ji podnítily k napsání románu.
Bylo to velmi dobré rozhodnutí, protože její psychologické thrillery patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru momentálně vychází. Kniha Lež dobyla první příčky všech významných žebříčků bestsellerů v Británii a byla přeložena do patnácti světových jazyků.

Hodnocení: 88%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Danušce Konvičkové a nakladatelství Domino.


2 komentáře:

  1. Tuto knížku už jsem zaznamenala.
    Anotace je zajímavá. Já si teď dávám od thrillerů trochu pauzu, nějak mi začaly splývat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odepisuju teda pěkně se zpožděním :) Já teď zas mám období, kdy mám na napínáky pořád chuť :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥