pondělí 4. května 2020

RECENZE – Mrazivá krutost

Autorka: Caz Frearová
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2020
Počet stran: 432
ISBN: 978-80-271-2858-7

Rodina, která drží pospolu.
A tajemství, které je všechny drží v šachu.

Anotace:
Na detektiva Cat Kinsellovou se v kavárně obrátí Joseph Madden. Jeho žena Rachel ho prý donutí zaplatit, ale nemůže – nebo nechce – prozradit podrobnosti. Protože to vše Cat považuje za pouhou manželskou roztržku, odkáže ho na místní policejní oddělení.
Později se setkají znovu – když je Joseph zatčen za vraždu. Ale není to jeho manželka Rachel, kdo je mrtvý…
Je Joseph Madden cizoložníkem, vrahem, nebo obětí? Jaké je tajemství, které spojuje členy této rodiny?

Upřímně přiznám, že první kniha série Malé sladké lži, pro mě byla absolutně průměrná. Hlavní hrdinka mi úplně k srdci nepřirostla, přesto jsem si řekla, že dám autorce ještě šanci, zda se dokázala v psaní posunout. A udělala jsem dobře.

V Mrazivé krutosti se tak pochopitelně opět setkáváme s detektivem Cat Kinsellovou a jejím parťákem Parnellem. Jednoho dne Cat osloví v kavárně jistý Joseph Madden. Prý má problém s manželkou a Cat jako policistka by mu mohla pomoci. Cat se mylně domnívá, že má Joseph o svou ženu strach, on má však strach o sebe. Jeho žena mu vyhrožuje, manipuluje s ním, prý Joseph za všechno jednou zaplatí. Za co? Proč? Cat nechápe...

Asi za tři měsíce poté je nalezena mrtvá mlaďounká Naomi Lockhartová. První podezření padá na jejího spolubydlícího Kierana Drakea, který nemá zrovna nejlepší pověst. Dále se do hledáčku policie dostává Naomina zaměstnavatelka Kirstie Connorová, její muž Marcus a švagrová Rachel Maddenová. Ano, ta žena, kvůli které před několika měsíci Cat oslovil Joseph Madden.

Rozvíjí se propletenec vztahů manželských i sourozeneckých, lží a intrik. Hlavně tady platí známé: „Nic není takové, jak by se mohlo zdát.“


Jak jsem již na začátku zmínila, Malé sladké lži mě úplně nenadchly. Přesto jsem na Mrazivou krutost byla velmi zvědavá. A jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

Cat mi byla v tomto díle mnohem sympatičtější než v prvním. Skoro jako by se úplně proměnila. Udržuje vztah s Aidenem, kterého jsme také poznali v prvním díle. Ovšem z jistých důvodů jejich city tají před veřejností, především před kolegy. Což na jejich vztah nemá právě pozitivní dopad. 

Cat je v tomto díle více lidská, dokázala jsem se do jejích pocitů vžít. Také se mi moc líbil její profesní vztah s Parnellem. Cat rovněž nadále řeší své rodinné problémy, do kterých jsme nahlédli už během prvního dílu.

Mrazivá krutost je napínavý psychothriller, možná spíše psychologické, rodinné drama s prvky thrilleru. Je plná zvratů, takže tipovat pachatele sice můžete, ale nevěřím, že se vám ho podaří odhalit na první dobrou. Za mě dostává kniha palec nahoru a doporučuji. Radím však přečíst nejprve první díl Malé sladké lži, jinak budete tápat v souvislostech a naruší vám to požitek z četby.

O autorce:
Caz Frearová vyrostla v Coventry a během dospívání snila o tom, že se přestěhuje do Londýna a napíše knihu. První sen si splnila rychle, na druhý ovšem došlo, až když se vrátila zpět do svého rodného města.
Vystudovala historii a politické vědy, což se jí velmi hodilo, když pracovala jako číšnice, prodavačka, maloobchodní prodejkyně a posledních dvanáct let také jako headhunter. Alespoň mohla brousit svůj ostrovtip.
Když se netrápí nad dialogy nebo vymýšlením nečekaných zvratů, fandí Arsenalu nebo ji najdete v hospodě, jak vede zasvěcené hovory o tématech, o nichž nic neví.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Barunce a nakladatelství Cosmopolis. Knihu zde můžete nakoupit.

4 komentáře:

  1. Já tedy první díl právě nečetla, ale po téhle knize se na ni chystám :D Docela jsem byla překvapena!!

    Jen Cat je taková zvláštní policistka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v prvním díle ti určitě bude Cat připadat ještě víc zvláštní... aspoň si to myslím :)

      Vymazat
  2. Já to měla s touhle knihou nějaké špatné. Napřed jsem se nemohla začíst, tak jsem knihu na dva měsíce odložila, a poté jsem ji dala druhou šanci. Ta už byla lepší. A i když mě kniha místy nebavila, tak se mi nakonec jako celek líbila, protože samotné vyšetřování a výslechy Josepha byly velmi čtivé a díky tomu nabrala kniha svižné tempo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že se mi kniha líbila víc než první díl série, je vidět, že se zlepšuje, tak jsem zvědavá na další pokračování :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥