čtvrtek 9. července 2015

Měsíční shrnutí - červen

V červnu jsem přečetla tři knihy a čtvrtou rozečetla. Všechny tři knihy byly skvělé, bavila jsem se u nich od začátku do konce. Možná bych si někdy přála přečíst více knih měsíčně, ale na druhou stranu je nejdůležitější, jestli nás kniha osloví, něčím nás dostane, nadchne. Nezávodíme :-)

Červen byl velice plodný, co se týče nových knih. Až jsem se zděsila, když jsem šla tu hromadu fotit. Celých 25 nových kousků se usídlilo v mé knihovně. Z toho tři knihy jsou recenzní výtisky a dvě knihy jsem vyhrála.

Když se podíváme na nakladatelství, nejvíce knih je z Domina, Ikaru a Knižního klubu. Nakupovala jsem především jako obvykle na buxu, něco málo v Levných knihách a u Dobrovského.


Samozřejmě se těším na všechny knihy, až si je přečtu, ale asi nejvíc na Krotitele, Řekni lituji, Triptych, Kdo miluje nejvíc... aha, tak dál už radši pokračovat nebudu, protože bych postupně vypsala nejspíš všechny :-)

Nebudu vkládat anotace na všechny knihy, je jich opravdu hodně a některé už na mém blogu jsou, tak jen namátkou některé vyberu. Jinak anotace na spoustu knih naleznete v knižních přírůstcích a v recenzích.

Jak jsem psala, nejvíce jsem provětrala peněženku na bux.cz. Až na Lauru jsou to všechno výprodejovky nebo knihy v akci pro členy Knižního klubu za skvělé ceny. Knihu Dřív než půjdu spát mám už přečtenou, recenzi můžete najít ZDE.


Anotace:
B. Woodová: Hippokratova přísaha
Dramatické osudy tří přítelkyň, které se v roce 1968 setkaly v prvním ročníku na Castillově lékařské fakultě v Kalifornii. Každá z nich má svůj vysněný životní cíl. Energická a ctižádostivá Ruth chce dokázat své schopnosti otci - praktickému lékaři, který ji od dětství podceňuje, plachá Mickey, jejíž tvář hyzdí ošklivé mateřské znaménku, je rozhodnutá pomáhat lidem postiženým stejně jako ona a krásná míšenka Sondra, která nikdy nepoznala pravé rodiče, touží léčit nemocné ve vlastni svých předků - v Africe. Roky náročného studia, stáží, praxe, atestací, léta nezměrného úsilí a osobního odříkání jsou korunována úspěchem. Sondra se výtečně osvědčí v misijní nemocnici v Keni, i když musí slevit hodně ze svých ideálů, Ruth - premiantka ročníku - se stane obětavou matkou, ale zároveň vyhledávanou gynekoložkou v Seattlu, a Mickey, která se díky experimentálnímu kosmetickému zásahu zbaví svého prokletí, obětuje osobní život kariéře a proslaví se v oboru plastické chirurgie. Ani ti profesionálně nejúspěšnější se sice nevyhnou omylům, zklamáním, krizím, milostným prohrám či rodinným tragédiím, ale Ruth, Sondra a Mickey se nevzdávají. Snaží se plnit Hippokratovu přísahu, pracovat a žít tak, aby beze zbytku dostály svému poslání - lékařskému i lidskému.

... Od Barbary Woodové jsem prozatím žádnou knihu nečetla, ale většinou slýchám pozitivní ohlasy, takže se na její knihu moc těším ...

R. J. Palacio: (Ne)obyčejný kluk
Auggie Pullman se narodil s deformovaným obličejem, což mu znemožňovalo navštěvovat běžnou školu – až do nynějška. Teď je ale všechno jinak. Auggie se chystá do běžné školy, a to rovnou do páté třídy. Podaří se mu přesvědčit nové spolužáky, že je navzdory svému vzhledu stejný jako oni? Nebo o tom dokonce přesvědčí spolužáci jeho samotného? Kniha je dokonale sestaveným kaleidoskopem pohledů samotného Augusta, jeho sestry Vii a jejích kamarádů i Augustových spolužáků na jednu a touž situaci, na to, jak na tuto velkou změnu reaguje on sám, jeho rodina i spolužáci. Celou knihou prostupuje laskavý humor, který usnadňuje mladým čtenářům se s tak náročnou tematikou vyrovnat.

... I když je tato kniha určená spíše pro mladší čtenáře, velice ráda si ji přečtu. Myslím, že každý si v ní najde to své, každá věková skupina ...

R. Preston: Případ Kobra
Co všechno se může stát, když se biologická zbraň dostane do nesprávných rukou?
Sedmnáctiletá studentka se probouzí s rýmou – o čtyři hodiny později si rozžvýká jazyk a během několika minut umírá. Na druhém konci New Yorku je do nemocnice přivezen bezdomovec s podobnými příznaky. Jejich smrt zapříčinil neznámý virus: množí se neuvěřitelně rychle a nikdo neví, jak se přenáší. Takový organismus mohl stvořit jen génius – jak ho však nalézt? Mladá epidemioložka Alice Austenová stojí společně s agenty FBI před neřešitelným úkolem. A hodiny na biologické bombě začínají odpočítávat… Napínavý a dodnes alarmující debut Richarda Prestona, jehož posledním autorským počinem je dokončení technothrilleru Mikro zesnulého bestselleristy Michaela Crichtona.

... Richard Preston je autorem i velmi známé knihy Zákeřná Ebola. Mám ji také doma, ale zatím jsem se k ní ještě nedostala. Mám se tedy tuplovaně na co těšit ...

J. Watson: Předtuchy
Grace má předtuchy. Pronásledují ji od té doby, co jí zemřela maminka. Neví, jak se s nimi vypořádat, a ani nechce. Neví, jestli vidí minulost, přítomnost nebo budoucnost. Vidiny k ní prostě přicházejí. Pak ale zmizí její nejlepší kamarádka Emily. Z obávaných předtuch se náhle stane jediný klíč k záhadě, kam se Emily poděla. Dokáže ji Grace zachránit včas?

... Tato kniha je podle popisku také určena pro mladší čtenáře. Ale anotace mě zaujala, je to útlounká knížečka, tak proč ne ...


Další tři knihy jsem koupila v Levných knihách. Na Dánskou dívku jsem docela hodně zvědavá. Nečetl někdo?


Anotace:
D. Ebershoff: Dánská dívka
Románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se na dalších stranách rozvinulo ve strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění. „Uděláš pro mě něco?“ zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví. Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit. Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identitě?


Další dvě knihy z mé nádherné červnové hromádky jsem zakoupila v knihkupectví Dobrovský.


Na předposlední fotografii jsou knihy, které jsem dostala jako recenzní výtisk od nakladatelství Moba a Paseka.


Knihy Unesená a První dojmy už jsem přečetla a napsala na ně recenzi. Recenzi na knihu Unesená najdete ZDE a na První dojmy ZDE. Obě knihy se mi moc líbily, z Unesené jsem byla opravdu nadšená. 

Lásku dobré ženy mám rozečtenou, takže se v bližší době můžete těšit také na recenzi. Myslím, že tato kniha pro mě bude takový trošku oříšek. Od autorky jsem zatím nic nečetla, nevím, jak píše, co můžu očekávat... Je to zajímavá výzva.

Anotace:
A. Munro: Láska dobré ženy
Když se sedmatřicetiletá Enid dozví od umírající pacientky, kterou ošetřuje, že někdejší smrt místního optika doktora Willense, obecně považovanou za důsledek tragické nehody, má na svědomí její žárlivý manžel Rupert, netuší ještě, že vyprávění, které právě vyslechla, povede k zásadnímu zlomu v jejím osamělém životě a její touha konat dobro službou druhým se ocitne ve zcela novém světle. Podobně jako v předchozích úspěšných knihách, i v mistrovské titulní povídce a dalších příbězích své nové sbírky vypráví Alice Munroová o sváru rozumu a citu v lidském nitru a osudných maličkostech, jež dokážou zvrátit běh našeho života. Náhlé podlehnutí rozmaru mysli, milostné vzplanutí, touha vzepřít se konvencím a tlaku okolí či přímo koketování s nebezpečím mohou otevřít cestu k nové životní zkušenosti, ale nezřídka mívají - jak zjišťuje nejedna z autorčiných hrdinek - i nepředvídané, ne-li přímo tragické důsledky.


A na poslední fotografii jsou dvě knihy, které jsem vyhrála. Řekni lituji jsem vyhrála v květnu, ale domů mi přišla 1. června, proto jsem ji také zařadila do červnového shrnutí. A Krotitel mi naopak přišel úplně na konci měsíce 30. června. 

Z obou knih mám velkou radost, Řekni lituji se chystám číst po dočtení knihy od A. Munro.


Anotace:
C. Läckberg: Krotitel
Na zasněžené silnici u lesa srazí auto polonahou, dezorientovanou dívku. Obětí nešťastné nehody je patnáctiletá Victoria, která před čtyřmi měsíci beze stopy zmizela z místní jezdecké školy. Při ohledání vychází najevo, že byla během svého uvěznění vystavena nelidskému zacházení. Patrik Hedström s kolegy z celého kraje horečně pátrají po pachateli, protože podobný osud hrozí dalším pohřešovaným dívkám. Victoria totiž nebyla unesena jako jediná, jen ji se však podařilo najít. Erika Falcková navštěvuje ve vězení Lailu Kowalskou, která byla před třiceti lety odsouzena za vraždu násilnického manžela. Chce o ní napsat knihu, Laila však odmítá o události mluvit a Erika získává pocit, že se celá rodinná tragédie odehrála trochu jinak. Jaké hrozné tajemství Laila tak pečlivě střeží? A je možné, že tento třicet let starý případ souvisí s Victoriinou smrtí?


Tak to je za měsíc červen vše. Budu ráda, když mi napíšete, jestli nějakou knihu máte, jestli jste nějakou z těchto knih četli a zda se vám líbila nebo byste si ji třeba přáli. :-)


5 komentářů:

  1. Ježišmarjá, to je kopice, kdyby mi za měsíc přibylo tolik knih, nemám ani tušení, kam bych je asi tak mohla dát :D Závidím! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tolik knih. Já jsem si za červen k vysvědčení koupila tři knihy Léto na druhý pokus, Bez naděje a Dcera sněhu moc se na tyto knížky těším a doufám, že mě nezklamou. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za komentíky :) Zatím se mi ještě domů vejdou, až už nebude místo, bude to problém :) Ale všechny byly za skvělou cenu, tak jsem za ně strašně ráda.

    OdpovědětVymazat
  4. To je opravdu pořádná kupa a hlavně samé pěkné knížky :) Aspoň máš pořádnou zásobičku na léto :) Tak přeju pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Zásoba je to pořádná a myslím, že nejen na léto :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥