pondělí 6. července 2015

Recenze - První dojmy


Autor:                         Charlie Lovett

                 
Překlad:                     Věra Klásková
Nakladatelství:        Paseka
Rok vydání v ČR:    2015
Počet stran:               344

Román o starých knihách, nečekané lásce a Jane Austenové

Anotace:
Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. 
Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.



   V příběhu Ch. Lovetta První dojmy se prolínají dvě časové roviny. V první se setkáváme s mladinkou Jane Austenovou a s prostředím Anglie přelomu 18. a 19. století. Jane Austenová při jedné z procházek poznává reverenda Richarda Mansfielda. Starý pán se stává jejím učitelem, zpovědníkem a nejlepším přítelem. V této části příběhu se také seznamujeme s díly mladé spisovatelky, která se úspěšnou a známou stane po své smrti a největšího pochopení dosáhne až ve 20. století.

   Druhá časová rovina příběhu se odehrává v současnosti. Hlavní postavou je mladá Sophie Collingwoodová. Zbožňuje knihy a přes prázdniny pracuje v knihovně v Christ Church v Oxfordu. Při jedné procházce potkává mladého Američana Erica Halla. Její první dojem z mladého muže pro něj není příliš lichotivý. Nemyté vlasy, rozdrbané oblečení… prostě „hajdalák“. Velice ji překvapí, když zjistí, že Eric zná její nejoblíbenější spisovatelku Jane Austenovou a dokonce její díla i čte. Přesto je Sophii na jednu stranu nesympatický. 

   Po smrti milovaného strýčka Bertrama se Sophie odstěhuje do jeho bytu v Londýně. Přes velké zoufalství ze strýcova skonu má radost, že může pracovat v antikvariátu. Jednoho dne se v obchodě objeví fešný Winston Godfrey. Má zvláštní požadavek. Hledá knihu, kterou napsal v podstatě neznámý autor a navíc 2. vydání. Jedná se o Malou knihu alegorických příběhů, kterou napsal jakýsi Winstonův předek Richard Mansfield. Kromě zájmu o knihu se začíná zajímat i o Sophii. 

   Druhý den čeká Sophii v práci překvapení. Majitel antikvariátu jí oznámí, že se ráno zastavil nějaký pan Smedley, dřív prý navštěvoval obchod pravidelně. K Sophiinu překvapení shání tutéž knihu jako Winston. Také 2. vydání. 
   V čem je ta kniha tak zvláštní? Proč chtějí oba právě druhé vydání? Když později mluví Sophie s dotyčným mužem v telefonu, je jí okamžitě jasné, že hledaná kniha musí být něčím výjimečná. Proč by Sophii jinak pan Smedley vyhrožoval a zastrašoval ji? 

   Sophie začne po neznámé knize pátrat. Spolu s hledáním knihy vyvstávají na povrch další nezodpovězené otázky. Opravdu zemřel strýc Bertram náhodným pádem ze schodů? O tom pochybuje Sophie od samého začátku. Zajímá se o ni Winston kvůli ní samé nebo jen z důvodu, aby byl co nejblíže hledané knize. A co Eric? Píše jí dopisy, protože k ní něco cítí anebo je za jeho zájmem něco úplně jiného? Postupem času se Sophie dozvídá také velmi zajímavé detaily ze života její nejoblíbenější spisovatelky. 

   První dojmy, román, který začíná jako romantický příběh, postupně nabírá styl lehkého detektivního žánru. Je psán velice čtivě, pro mě nejzajímavější byly především pasáže o Jane Austenové. Její díla jsem dosud nečetla a rozhodně mě tato kniha na ně hodně nalákala.
   Jako mínus příběhu, ze svého čistě osobního hlediska, bych viděla občasné projevy Sophie, ať už její myšlenkové pochody nebo některé části dialogů v poslední třetině knihy. Prostě jsem jí nevěřila, neseděly mi k ní. Najednou to byla úplně jiná dívka. Konec dle mého názoru byl příliš pohádkový, až kýčovitý. Přesto se mi příběh líbil a doporučila bych ho ke čtení. Svým způsobem mě pohladil po duši. 
   Ještě bych upozornila na jednu drobnou nesrovnalost v anotaci, která pozornému čtenáři jistě neunikne. Víc k danému psát nebudu, i když by asi nešlo o spoilery, ale buď tu drobnost čtenář objeví či ne. Na jednu stranu je to i trošku sporné. Každý uvidí sám. 

A malá rada nebo snad připomínka na konec… nedejte na první dojem. Všechno může být úplně jinak. 
Zámek Chatsworth - místo natáčení stejnojmenného filmu - Pýcha a předsudek
   Sophie se domnívala, že je to určitě nějaký Ital či Španěl, nebo přinejmenším chlapík z jižníKalifornie, dokud ji nepozdravil s přízvukem, který poukazoval přímo na Mayfair.„Dobré ráno. Předpokládám, že jste slečna Collingwoodová.“
„Předpokládáte správně,“ řekla Sophie. „Ale odkud znáte moje jméno?“
„Vaše jméno zná v Cecil Court zjevně kdekdo,“ řekl muž.
„Gusty obešel celou ulici a chvástal se, jakou má novou zaměstnankyni. Já jsem Winston. Winston Godfrey. Těší mě.“ Napřáhl ruku a Sophie se na ni ustrašeně podívala. Ruka byla teplá, suchá a silná a Sophie se přistihla, že si představuje, jaké by to bylo, cítit ji na zádech.
„Jestli tomu dobře rozumím, vy jste ta pravá osoba, se kterou si můžu pohovořit o nakladatelích z osmnáctého století.“
„Nechápu, kde jste na tohle přišel,“ řekla Sophie. „Pracuju tu sotva týden.“
„Pro Gustyho možná pracujete týden, ale z toho, co říká každý druhý knihkupec v Cecil Court, vyplývá, že jste tady víceméně vyrostla.“
„To je sice pravda,“ řekla, „ale co se týče osmnáctého století, chybí mi příslušná odbornost. Zajímám se spíš o viktoriánskou dobu.“
„Podívejte se, slečno Collingwoodová...“
„Můžete mi říkat Sophie.“
„Tak tedy Sophie. Jde o to, že sháním jednu dost obyčejnou knihu, a buď to  můžu začít vysvětlovat některému z té kohorty chlápků středního věku navlečených do tvídu, kteří fungují v téhle ulici, anebo si příjemně popovídám s krásnou mladou dámou v čísle sedm. Zkuste se vžít do mé situace. Co byste na mém místě udělala vy?“
   Sophie cítila, jak se červená.

O autorovi:
Charlie Lovett se narodil v roce 1962 ve Winston-Salem v Severní Karolíně a vyrůstal jako dítě profesora angličtiny. Po ukončení studií na Davidson College otevřel se svou první ženou antikvariát. Zhruba ve stejné době začal sbírat knihy a další materiály týkající se Lewise Carrolla, autora Alenky v říši divů. Kromě beletrie píše i divadelní hry. Střídavě žije v Severní Karolíně a v anglickém Oxfordshire. Proslavil se románem Dobrodružství milovníka knih (2013), pojednávajícím o tajemství díla Williama Shakespeara.


Hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství PASEKA.

Knihu můžete zakoupit ZDE.



4 komentáře:

  1. Knihy Jane Austenové mám celkem ráda - jsou to takové příjemné oddychové romány pro zpříjemnění dne. I kniha První dojmy mě celkem zaujala. Ale už nějaký čas se mi na poličce válí zmíněné Dobrodružství milovníka knih, takže začnu asi tím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrodružství si chci pořídit od té doby, co vyšla. Tak to asi konečně uskutečním. A Jane mě láká, těším se na pohodové příběhy, i když jsem normálně spíš na thrillery. Ale někdy to chce změnu :-)

      Vymazat
  2. Po tejto knihe pokukujem už od jej vydania, veľmi vyhdarená recenzia :) Tematika Jane Austen mi je veľmi blízka, táto autorka sa radí medzi moje najobľúbenejšie a jej knihy Ti môžem len doporučiť :) Čo sa týka tohto príbehu, jediné čo ma na ňom odrádza je väzba. Asi som divná, ale ja tie mäkke vydania tak nemusím. Inak je obálka veľmi pekná :) :)
    www.mojacitaren.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pěkný komentář. Musím říct, že kdybych si knihu kupovala sama, měkká vazba mě bude taky hodně odrazovat od koupě. Jinak se mi knížka moc líbila a kdyby měla pevnou vazbu, bylo by to super :) A na Jane Austenovou se těším, až si nějakou knížku koupím a přečtu.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥