sobota 14. listopadu 2015

Ježíšku, přeji si...


Vánoce jsou opravdu doslova za dveřmi. Jak to, že ten rok zase tak rychle utekl? Zdá se vám to také, že ten čas utíká snad čím dál rychleji? Nebo to tak máme jen my, co jsme již překročili určitou věkovou hranici? :-D

Je tedy na čase, abych se i já vytasila s nějakým tím vánočním wishlistem.

Vybrala jsem knížky, které mě zaujaly poslední dobou, na které jsem četla třeba pěkné recenze a nebo si je již dlouho přeji.

Budu ráda, když Ježíšek donese alespoň některou z nich :)

A tady je můj seznam vánočních přání...

1. Knihy Wulfa Dorna... Mrazivé ticho a Temné šílenství
Po těchto knihách pokukuji hodně dlouho, takže nebylo pochyb, že je do vánočních přání zařadím.


Mrazivé ticho
Magnetofonová nahrávka končící náhlým, nesnesitelným tichem. To je všechno, co Janovi po mladším bratrovi zůstalo. Před třiadvaceti lety Sven beze stopy zmizel. Tu noc havaroval za záhadných okolností i otec obou chlapců. Ani jeden z případů se nikdy nepodařilo objasnit. Když se Jan vrací na místo svého dětství, minulost ho opět začne dohánět. Mysteriózní sebevražda mladé ženy ho přivede k odhalení hrůzného tajemství.

Temné šílenství
Kytice růží bez odesílatele. Dárky před domovními dveřmi. Dopisy za stěrači...
Neznámá žena zavaluje psychiatra Jana Forstnera milostnými vyznáními. Jan se zpočátku domnívá, že jde o nevinné horování některé z jeho bývalých pacientek.
Potom ho však jistý novinář požádá o pomoc v případu psychicky narušené osoby a zanedlouho je publicista zavražděn. Jan poznává, že se dostal do hledáčku nebezpečné šílenkyně. A že jeho pronásledovatelka se nezastaví před ničím...


2. Tentokrát to vyjde od G. Legardiniera
Tuto knihu jsem viděla určitě na nějakém videu u Rodaw a potom u Káti na Knižním večírku jsem četla moc pěknou recenzi.


Tentokrát to vyjde
Marie si užila s muži víc trápení, než by jí bylo milé. Ale teď je rozhodnuta udělat všechno pro to, aby se role obrátily…
Zhroutil se vám už někdy vztah kvůli jedné jediné textovce? Ne chvilková známost, ale vážný vztah, který trval deset let a měl trvat ještě dlouho, nejlépe do smrti. Právě tohle se přihodilo Marii. A aby toho na ni nebylo málo, ve stejné době musí řešit problémy v práci, kde už nedokáže dál snášet podrazy úlisného šéfa.
Marie se ale nehroutí, pravý opak je pravdou. Pečlivě vyhodnotí příčiny všeho svého utrpení a dojde k závěru, že je vlastně jen jedna: muži. Vždyť s nimi má jenom samé trápení! Ale to teď musí skončit. Marie se rozhodla, že udělá všechno pro to, aby pro změnu trpěli oni.
A protože je nesmiřitelně upřímná, krásně potrhlá a akční k tomu, mají se muži v jejím okolí opravdu na co těšit. A čtenáři také, protože Gilles Legardinier znovu dokazuje, že humoristický román je přesně jeho literární parketa.


3. Další na mém seznamu je Rubínová záře od V. C. Andrewsové.
Knihu četla moje kamarádka Marcelka a moc se jí líbila, stejně jako další díly série. Já mám doma sérii Květy z půdy, která tedy čeká stále na přečtení, ale tato série by mě lákala také. Autorku všichni vychvalují, nečetla jsem snad žádné špatné recenze či názory.


Rubínová záře
Neuvěřitelný příběh o nevinnosti, důvěře a zklamání.Doslova jako mávnutím proutku se vzhůru nohama obrátí život dospívající Ruby. Může za to rodinné tajemství, které jí před smrtí prozradila babička. Ruby opouští nedotčenou, panenskou přírodu jižní Louisiany i svůj životní sen - stát se malířkou - a odjíždí hledat rodinu, která patří k nejbohatším v New Orleansu. Po mnoha letech se setká se svým otcem, sestrou Gisselle, poznává i svou nevlastní matku a ze dne na den se ocitá ve zcela jiném světě...

4. Knihu Zavři očka svý od Suzanne Redfearnové jsem asi poprvé více zaregistrovala asi na blogu Knižní deníček. Potom jsem pro změnu na blogu Knižní večírek četla, že si ji určitě oblíbí milovníci Joy Fieldingové a tuto autorku já mám právě ráda. Přečetla jsem od ní 11 knih a další na mě čekají na poličce. Jen mě mrzí, že jsem většinu knih poslala dál, teď bych měla chuť je zase nashromáždit. Ale tak... stát se může vše, že :)


Zavři očka svý
Mohlo by se zdát, že Jillian Kanová má v životě všechno – úspěšnou kariéru architekty, nádherný domov, milujícího manžela a dvě skvělé děti. Jenomže za zavřenými dveřmi této idylické domácnosti je všechno jinak. Manžel Gordon svou ženu už devět let bije a ponižuje. Jill vše mlčky snáší, protože se jednak bojí o děti a jednak má pocit, že by jí stejně nikdo nevěřil – její muž je policista, který navenek působí jako vzorný manžel i otec rodiny. Situace se změní ve chvíli, kdy si Jill konečně uvědomí, že se Gordon nezastaví před ničím a že by ji byl schopen i zabít. V panice s dětmi proto uteče z domu. Když Gordon Jill obviní z únosu, začíná nerovný souboj, v němž na jedné straně stojí policie a federální agenti, kteří se uprchlíky vydají hledat, a na druhé pak žena, jež je odhodlaná za každou cenu ochránit své děti. Její jedinou zbraní je pravda, které však nikdo nevěří...

5. Thriller Polámané panenky od Jamese Carola mě zaujal hned, když jsem psala příspěvek s knižními novinkami na měsíc září. A potom knihu hodně chválila Rodaw z Knihánkova, takže jsem o ní začala přemýšlet ještě víc a docela ráda bych si ji přečetla.


Polámané panenky
Vyšetřovatel má vraždění v genech…
My dva jsme stejní… Jefferson Winter nedokáže na tato slova zapomenout. Pošeptal mu je jeho otec krátce předtím, než injekce ukončila jeho život sériového vraha s patnácti mrtvými ženami na kontě. Winter se zoufale snaží dokázat sobě i okolí, že zákony genetiky někdy neplatí. Jako osvědčený policejní profilista je nyní pozván do Anglie, kde Scotland Yard hledá zákeřného vraha. I ten je jiný. Oběti, které si vybírá mezi ženami, měsíce mučí a zohavuje, pak je však pustí na svobodu. Najde Winter maniakálního šílence a překoná osudovou předurčenost?


6. Kniha Jennifer Weinerové Až úplně dolů mě zaujala svou anotací, když jsem pro změnu chystala příspěvek s knižními novinkami pro měsíc listopad. Kniha ke konci měsíce teprve vyjde. Od autorky jsem prozatím nic nečetla, pouze knihu Zná ji jako svý boty jsem viděla zfilmovanou.


Až úplně dolů
V touze po dosažení dokonalosti se člověk může dostat až na samotné dno.
Allison Weissová se dlouho domnívala, že vede dokonalý život. Jenomže odtažitý manžel najednou spí v pokoji pro hosty, pětiletá dcerka takřka nepřetržitě vyvádí, otec je v rané fázi Alzheimerovy choroby a kdysi chladná matka se hroutí. Obrovský dům je stále nezařízený a vysněné kreativní zaměstnání na ni klade nepředstavitelné nároky.
Allison se to všechno snaží zvládat. Co jí také jiného zbývá, že ano? Kdo by to za ni udělal? Nikdo. A právě proto nosí v kabelce krabičku s prášky. Sama sebe uklidňuje, že přece není nic špatného na tom, když si tu a tam vezme pár pilulek, aby přežila náročný den. Pak ale narazí v časopise na test závislosti – a teprve tehdy ji poprvé napadne, jestli její největší problém není právě závislost na tabletách.
Román Až úplně dolů je příběhem ženy, která si v touze být dokonalá vybudovala silnou závislost, a pak se jen s nejvyšším úsilím musela škrábat ze dna zpátky. Autorka líčí Allisonin zápas s hlubokým porozuměním, ale zároveň i s humorným nadhledem, takže čtenář hrdinku neodsuzuje ani nelituje. Zkrátka jí drží palce, aby to zvládla.

7. Román Pořád jsem to já od Lisy Genovy jsem objevila náhodně díky dceři, které se moc líbil film. Já jsem ho zatím neshlédla, protože si chci nejdřív dát knížku. Hodně dlouho po ní pokukuji, jednou jsem již měla domluveno, že mi ji Mega knihy pošlou na recenzi, potom ale přestaly komunikovat, takže by mi ji mohl přinést tedy Ježíšek :)



Pořád jsem to já
Strhující příběh profesorky psychologie, která kvůli nevyléčitelné nemoci postupně ztrácí paměť a vzpomínky. Přesto ale zjišťuje, že jí každý nový den přináší nečekané naplnění i lásku.
Alice Howlandová je hrdá na to, co v životě dokázala. Ačkoli jí bude teprve padesát, je uznávanou profesorkou kognitivní psychologie na Harvardu a světově proslulou odbornicí v oboru psycholingvistiky, má tři dospělé děti a úspěšného manžela, také známého vědce. Zničehonic se však u ní začne projevovat nezvyklá zapomnětlivost a chvilkové ztráty orientace a do jejího života vstoupí tragická diagnóza časné formy Alzheimerovy choroby.
Nevyhnutelné příznaky počínající demence ji pomalu připravují o osobnost a dříve tak nezávislá a ambiciózní Alice se učí žít pro přítomnou chvíli. Zatímco dřív stavěla na první místo akademickou kariéru, je najednou nucena přehodnotit nejen svůj vztah s manželem a očekávání týkající se budoucnosti jejích dětí, ale i své představy o tom, kdo je a jaké je její místo v tomhle světě.

8. Stejného tématu Alzheimerovy nemoci se týká i další román Kniha vzpomínek od Rowan Coleman. Ohlasy jsou na ni také velmi příznivé, líbila se i mé kamarádce, se kterou máme vesměs stejný vkus, co se knih týče, takže bych si ji ráda také přečetla.


Kniha vzpomínek
Jméno prvorozeného dítěte. Tvář vašeho muže. Váš věk a adresa… Co když se vám tohle všechno začne ztrácet z paměti?
Claire má fungující manželství, dvě dcery, všetečnou matku... a Alzheimera. Dříve měla i práci, kterou milovala, ale kdo by zaměstnával učitelku, která trpí ztrátou paměti? Claire se zoufale snaží zachovat alespoň to, o co ji ještě nemoc nepřipravila, a tak si na radu terapeuta pořídí Knihu vzpomínek. Zapisuje momenty z minulosti i současnosti, protože ví, že brzy budou její řádky to jediné, co po ní manželovi a dětem zbude. Ví to, protože na stejnou nemoc zemřel její otec.
Dny tráví doma, v nedobrovolném uvěznění, protože každý odchod hrozí tím, že nenajde cestu zpátky. Postupem času přestává být bezpečno i doma: vynechávající paměť Claire znemožňuje vykonávat i ty nejběžnější, nejbanálnější činnosti. Výsledkem je nekonečná frustrace a zášť vůči blízkým, prokládaná zoufalou touhou využít každý vzácný okamžik, kdy se ještě může těšit z jasné mysli...
Román Kniha vzpomínek je neobyčejně silný příběh, smutný i povzbudivý zároveň. A Claire je literární hrdinka, která se každému čtenáři natrvalo vryje do paměti. I když ona sama paměť už téměř ztratila.


9. Kniha Pusinka mě zaujala v připravované sekci na bux.cz. Měla by vyjít začátkem prosince. Anotace zní velmi lákavě. Zatím jsem od Sophie Hannah nic nečetla, ale například její Bludná sdělení i Ztráty a lži také nevypadají marně.


Pusinka
Jen na pár hodin si Alice Fancourtová odskočila od svého dvoutýdenního miminka. Starost o malou Florence svěřila svému manželovi. Jakmile však po návratu vstoupí do dětského pokoje, jako by se propadla do zlého snu. Trvá na tom, že dítě, které leží v postýlce, není její dcera. Její manžel David tvrdí, že Alice buď lže, nebo se zbláznila. Jenže Alice ví, že musí policii přesvědčit, než bude příliš pozdě… První román, ve kterém se čtenářům představují policisté Charlie Zailerová a Simon Waterhouse.

10. Román Teď už tě vidím od Nicole C. Kear mě zaujal také když jsem připravovala novinky pro měsíc září, ale mnohem více až později a opět na blogu Knižní večírek díky moc pěkné Kátině recenzi. Káťo, ty mě na ty knížky umíš lákat :) :) Zpočátku mi totiž vůbec nedošlo, že se jedná o skutečný příběh.


Teď už tě vidím
Podívat se pravdě do očí může být zatraceně těžké, když člověk ztrácí zrak.
Nicole bylo devatenáct let, když si vyslechla zdrcující diagnózu: má nevyléčitelnou oční chorobu, která ji do deseti let připraví o zrak. Na takovouto zprávu se dá zareagovat v zásadě dvěma způsoby: rozumně, nebo nerozumně. V prvním případě člověk uposlechne lékařových rad a zodpovědně se připravuje na život v temnotě. Nicole ale nemá nic takového v úmyslu.
Nikomu nic neřekne a dál žije tak, jako by žádná budoucnost neexistovala. Nechá svým životem projít několik mužů, zapíše se do cirkusové školy a procestuje spoustu zemí. Od lehkovážného bytí začne upouštět, teprve když se zamiluje a založí rodinu. Tehdy už navíc pro ni není tak snadné předstírat, že se nic neděje, protože svět před jejíma očima je čím dál rozmlženější.
Postupující nemoc ji nakonec přinutí vyjít s pravdou ven. Není to pro ni snadné, ale ani sebevětší vztek na nespravedlnost osudu nemůže Nicole ochránit před pravdou, které se celé roky snažila vyhýbat. Ale kdo ví... Možná je to právě naopak. Možná se jí nakonec uleví, když konečně najde odvahu podívat se pravdě do očí.


11. Detektivka Babičky: Mrtvý kuchař od Minny Lindgren mě nejprve zaujala obálkou. Jen tak letmo jsem ji zahlédla, ty tři bábrlinky na ní mě prostě nějak nešly z hlavy, takže jsem se začala pídit, o jakou knihu jde. A myslím, že by to nemuselo být vůbec špatné. Neotřelé téma, hlavní hrdinky z domova důchodců... prostě zase něco z úplně jiného soudku.


Babičky: Mrtvý kuchař
Dokážete si představit, že by mohlo v domově důchodců dojít k něčemu nezákonnému – ať už k podezřelému úmrtí, krádeži nebo obchodu s léky? Jeho devadesátileté obyvatelky Siiri, Irma a Anna-Liisa ano! Životy obyvatel soukromého domova důchodců Podzimní háj jsou většinou vyplněny nekonečně dlouho ubíhajícím časem tráveným pitím červeného vína, jízdami tramvají a pohřby. Vyšetřování náhlého úmrtí místního kuchaře však dokazuje, že je na světě i zajímavější zábava než hraní karet, umělecké a řemeslné lekce, tělocvik nebo večery s harmonikou. Ale ani ten nejbystřejší senior však nemůže rozluštit všechna tajemství tohoto místa. Naštěstí několik mladých lidí, včetně členů motorkářského gangu, nabídne svou pomoc...
První díl ďábelsky zábavné a napínavé detektivní trilogie z prostředí domova důchodců!


12. Na knižních výprodejích jsem momentálně objevila knihy Johana Theorina ze série Ostrov Öland. A docela by mě tento autor lákal, pořídila jsem si i samostatnou detektivku Skrýš. Tudíž bych „nutně“, Ježíšku, potřebovala první díl série Mlhy Ölandu.


Mlhy Ölandu
Je chladný den na konci léta. Malý chlapec opatrně leze přes kamennou zídku u osamělého domu. Rozhlédne se po travnaté krajině Ölandu, vykročí do mlhy a beze stopy zmizí... Nikdo, rodina ani policie, jej už nikdy nespatří. O dvacet let později dostane Julie, matka zmizelého chlapce, od svého otce podivnou zprávu: má se vrátit na Öland pomoci mu hledat ztraceného vnuka. Poštou mu totiž přišel balíček, v němž byla chlapcova bota. Temná minulost se bolestně vrací a Julie je rozhodnuta odhalit tajemství na vlastní pěst. Brzy však zjišťuje, že jí chce někdo v pátrání za každou cenu zabránit. Je to snad domnělý vrah Nils Kant, muž, který měl být už dávno mrtvý? Mnozí lidé totiž stále věří, že tento muž dodnes bloudí pustinami Ölandu a zjevuje se ve chvíli, kdy přichází hodina stínů a ozývají se hlasy mrtvých...

13. A téměř poslední kniha, která mě velmi zaujala a opět na blogu Knižní večírek je román Z lásky k vám od Amandy Prowse. Anotace je velice zajímavá a kniha mě moc láká k přečtení.


Z lásky k vám
Zničili byste rodinu, abyste zachránili své děti?
Kathryn je žena ředitele prestižní školy. Je dokonalým obrázkem matky a manželky, která žije spokojený a naplněný život. Život, který jí budete závidět.
Dnes ráno připraví snídani pro svou rodinu a vypere prádlo.
Dnes odpoledne zastřihne květinové záhony a upeče koláč na synův kriketový zápas.
Dnes večer si klekne před svého manžela a bude čekat na jeho soud.
Za každé porušení pravidel ji stihne trest.
Její tělo je pokryté jizvami.
Kvůli dětem nikdy nevydá ani hlásku.
Dnes v noci Kathrynina trpělivost přeteče.
Vyndá z kapsy nožík a muže, který ji šestnáct let týral, zabije.
Zítra ji čeká vězení, soud a ztráta dětí.


Ještě pořád jí závidíte?

Příběh vypráví o tom, jak Kathryn zkouší znovu vybudovat svůj život a usmířit se s dětmi, které se jí odcizily. Povznášející román o vnitřní síle, přátelství a houževnatosti lidského ducha.

Tak to by mohlo být vše, že? Samozřejmě vím, že mi Ježíšek nadělí zlomek z tohoto obřího seznamu, musí přece ještě myslet na ostatní, podobně postižené jedince, takže ho nemůže zruinovat jen jedna knihomolka :)

Ale protože jsem ještě nedávno propadla jedné nádherné maličkosti a sice omalovánkám... mám tady ještě dvě knihy-neknihy :-D

Proměny zvířat - antistresové omalovánky od Kerby Rosanes



Čarovný les - antistresové omalovánky od Johanny Basford



Máte také už svůj seznam vánočních přání? Toužíte po jedné jediné knize, kterou ale byste opravdu určitě chtěli pod stromečkem najít?

Napište mi do komentářů, budu se moc těšit.

Přeji krásný víkend :)

Noel...


12 komentářů:

  1. No moc pěkný výběr, a jsem ráda, že jsi nevynechala ani svoje velice oblíbené omalovánky :-)
    Tak teď ještě aby ježuch vyslyšel tvé přání ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, omalovánky jsem opravdu nemohla vynechat :-D A doufám, že mě Ježuch v něčem vyslyší, poněvadž určitě trochu hodná jsem byla :-)

      Vymazat
  2. Pekny seznam, na nekterych knihach se shodujeme:)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to strašně těžké vybírat v tom množství. Tak snad Ježurda něco přinese :)

    OdpovědětVymazat
  4. No neboj se,můj seznam je o hooodně delší,ale Ježíšek mi prozradil (i peněženka :-D ),že najdu docela dost knih,takže na Vánoce se těším více než kdy jindy.
    Mrazivé ticho mám půjčené z knihovny,tak se k němu snad co nejdříve dostanu :)
    No a Zavři očka svý mám doma a skončila jsem na nějaké 80 stránce a odložila to.Ne že by se mi to nelíbilo,ale neměla jsem na tento žánr chuť,tak se těším až se k ní vrátím.Protože je skvělá,ale místy i dost drsná.
    No a Polámané panenky bych si také přála.Deník mého stínu jsem si moc přála a jsem šťastná,že ho tam asi najdu :)
    Mlhy Olandu a nad Skrýší ,také pořád přemýšlím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já bych taky ještě mohla spoustu knih do seznamu přidat, ale musím Ježíška šetřit :) Deník mého stínu mám také doma, tak se těším, až se k němu dostanu. Někdy se s nějakou knihou musí počkat na příhodnou náladu a rozpoložení. Takhle to měla já s Levandulovým pokojem. Taky jsem odložila čekám, až na něj budu mít tu správnou chuť :)

      Vymazat
  5. Pane jo, tomu říkám náhoda. Protože také zrovna čtu Levandulové noci, z vydavatelství Moba. Takže mám jiný přebal. Dobře se to čte. Tvou stránku jsem našla náhodou a přidám si ji di oblíbených Protože se tady budu inspirovat při nákupu knížek, bohužel už si nemohu moc vybírat, je problém v překnížkovaném bytě umístit další. Ale hodně chodím do knihovny a teď už i s lístkem, na kterém mám vybrané tipy. Takže díky a zase nashledanou, zdraví Anna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že tě můj blog zaujal. Taky už mám doma spousty knížek a volné místo už hledám těžko. Ale tak snad ještě chvilku budu mít kam knihy ukládat. Doufám, že se tedy u mě inspiruješ, budu ráda a těší mě to :)

      Vymazat
  6. Pěkný seznam :) Na hodně knih mám také políčeno ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥