neděle 6. prosince 2015

Knižní novinky - prosinec 2015

Před několika dny začal ten nejsvátečnější a nejvoňavější měsíc v roce. Miluji vánoce, i když nejkrásnější byly, když byly děti ještě malé. Ty jejich jiskřičky, nadšení... to se nedá ničím nahradit.
Ale samozřejmě miluji vánoce stále a čím dál víc si uvědomuji, že by měly být hlavně o klidu, pohodě... pěkně si sednout se svařáčkem nebo s punčem, pustit si pohádku, provonět pokoj svíčkou, jehličím a vanilkou. Já už se tak těším :)

I v tomto úžasném měsíci vyjde spousta krásných knih, tady je nabídka některých z nich. Samozřejmě se mi zase zvětšil seznam knih, které nutně budu potřebovat :)

Philomena - Martin Sixsmith
nakladatel - Argo
román


Pravdivý příběh matky a syna, které osud rozdělil, když byly malému Anthonymu tři roky. Neměli o sobě žádné informace, nesměli po sobě pátrat, Anthonymu vzali i jeho jméno. Přesto na sebe nikdy nezapomněli. Anthony (teď už pod jménem Milke) vyrůstá v Americe a trápí se – proč ho maminka opustila? Je špatný?
Když vyroste a stane se z něj úspěšný právník, vydá se do rodného Irska po matce pátrat. Narazí však na neprostupnou zeď mlčení a nevraživosti zástupců katolické církve, která si v Irsku z obchodování s dětmi udělala výnosný byznys. Jeho matce Philomeně trvá padesát let, než se rozhodne, že strachu, ponižování a pocitu viny už bylo dost. Spojí síly se zkušeným novinářem Martinem Sixsmithem a začne pátrat naplno. Sejdou se matka se synem? Filmové zpracování tohoto příběhu si získalo srdce diváků po celém světě a Judi Denchové v roli Philomeny zajistilo nominaci na Oskara.


Lavondyss - Robert Holdstock
nakladatel - Argo
sci-fi, fantasy


Ve středu zbývající části původního lesa leží Lavondyss - nepřípustný svět, nepopsatelné království, místo divů a hrůzy, smrti i znovuzrození, obydlené fantastickými bytostmi zrozenými z kolektivního lidského nevědomí. Nyní je do tajemného srdce lesa zatažena mladá Tallis Keetonová, která - poté co se jí podaří překročit hranice zakázaných míst mýtické minulosti - pátrá po svém ztraceném bratrovi... a temném tajemství svého hrozného dědictví. 2. díl série Les mytág

Pokoj - Emma Donoghue
nakladatel - Knižní klub
román


Strhující román o síle dětské nevinnosti a odvahy, nominovaný na Man Booker Prize. Kniha byla v roce 2015 také úspěšně zfilmována. – Pokoj je to jediné, co pětiletý Jack za svůj život poznal. Je to místo, kde se narodil, kde vyrůstá, kde žije v bezpečí se svou Mami. Celý den si hrají, učí se, cvičí nebo si čtou. V noci ho Mami schovává do Skříně, aby ho neviděl muž, co za ní občas chodí. Jack má z něho strach. Jackova mladá matka ví, že Pokoj je ve skutečnosti vězení. Jednoho dne se v její hlavě zrodí plán úniku. Pomyslela ale na to, co je vlastně doopravdy čeká Venku?

Úzká cesta na daleký sever - Richard Flanagan
nakladatel - Odeon
román


V paměti čtenářů zůstává slavná kniha Most přes řeku Kwai z roku 1952, o pět let později úspěšně zfilmovaná. Po více než šedesáti letech se k tragickému dramatu stavby „železnice smrti“, při níž přišlo o život neuvěřitelných sto tisíc lidí, vrátil spisovatel Richard Flanagan. Centrem jeho vyprávění je utrpení australských válečných zajatců v čele s vojenským lékařem Dorrigo Evansem. Historický román je o to cennější, že čerpá z osobních vzpomínek autorova otce, veterána siamsko-barmské železnice, jenž zemřel roku 2013 a jemuž je román dedikován. Za své dílo získal spisovatel roku 2014 Bookerovu cenu.

Vojenská felčarka - Heidi Rehn
nakladatel - Knižní klub
román historický


Německo ve třicetileté válce...
Chytrá žoldnéřská dcerka Magdalena pracuje jako ranhojička v císařském vojsku. Brzy zahoří velkou láskou ke kupeckému synovi Erikovi, který od smrti svých rodičů žije sám. Je to ale zakázaná láska, protože otcové milenců kdysi proti sobě stáli jako nepřátelé.
Po jedné bitvě Erik beze stopy zmizí – a Magdalenu čeká osudové rozhodnutí…


Pavučina z hedvábí - Sandra Brown
nakladatel - Ikar
román


Kathleen prožila tragédii, když ve třinácti letech ztratila rodiče a na dlouhou dobu i důvěru k lidem. Nyní už je jí pětadvacet, ale dosud se bála zklamání, a proto se bránila mít někoho ráda. Všechno se ale změní, když se objeví přitažlivý kameraman Erik. Kathleen konečně poznává opravdovou lásku. Je šťastná, ale ne nadlouho. Když je jí nejhůř, zasáhne osud, který splétá hedvábné pavučinky života. Pak už se v dramatickém románu ze světa módy a velkých peněz rozvíjí překvapivý děj nepostrádající napětí. A jeho hlavní hrdinka je sice okouzlující a mimořádně úspěšná v zaměstnání, si neví rady s vlastním srdcem...


Vlci - František Kotleta
nakladatel - Epocha
sci-fi, fantasy


Novela Františka Kotlety, jejíž děj předchází legendární trilogii Bratrstvo krve.
Nechal si říkat Gerhard. Dřív ho však nazývali jinak – Radegast. Slavný válečník. Obávaný protivník. Postrach Avarů, Keltů i Římanů. Na vrcholu své slávy zmizel, aby se stal členem Bratrstva krve. Germánský upíří klan se vyhřívá v paprscích moci. Vládne rozsáhlým územím nejen v krajích ovládaných Germány, ale i v lesích patřících odnepaměti Bojům, kam nedávno přitáhli Slované. Jsou jako lovná zvěř. Kmen bez ochránců, snadná kořist pro vampýry i lykany. Ale časy se mění. Zítřek přinese zradu a krev…


Šepot vzdálených chvil - Kate Mortonová
nakladatel - Ikar
román


Edie Burchillová dostane nečekaný dopis a vydává se do Milderhurst Castle, vznosného, ale chátrajícího sídla, kde žijí neprovdané sestry Blytheovy. S nimi a s jejich stárnoucím otcem zde před padesáti lety během druhé světové války Ediina matka strávila po evakuaci z Londýna část dětství. Starší sestry Blytheovy jsou dvojčata a většinu svého života zasvětily péči o nejmladší sestru Juniper, která se nikdy nevzpamatovala z psychického šoku, který utrpěla v roce 1941, kdy ji opustil snoubenec. 
Eddie pomalu začíná rozplétat matčinu minulost, v kamenných zdech Milderhurstu se však skrývají ještě mnohem větší tajemství… Co všechno se vlastně před oním půlstoletím stalo?


Švadlena - Rosalie Ham
nakladatel - Mladá fronta
román


Po dvaceti letech, které strávila jako švadlena v předních módních evropských salonech, se Tilly Dunnageová vrací do malého australského městečka, z nějž musela v dětství prchnout. Hodlá se jen podívat za nemocnou matkou a zase odjet.
Nakonec se však Tilly rozhodne zůstat, a přestože je stále vyděděncem, luxusním a okázalým róbám z její dílny nedokážou upjaté ženy z Dungataru odolat. Díky krejčovskému umění, přátelství se seržantem Farratem – jediným policistou v městečku a nebývalým znalcem rozmanitých látek – i počínajícímu vztahu s Teddym, tamní hvězdou australského fotbalu, na jehož rodinu se ostatní dívají skrz prsty podobně jako na tu její, ji místní mezi sebe, i když se zdráháním, nakonec přijmou.
Spolu se závistí a řevnivostí, které vyvolávají v městečku její šaty, však vyplouvají na povrch i staré křivdy a začíná být zřejmé, že Tilly tajně kuje temnější plán: pomstít se těm, kteří jí ublížili, a to způsobem opravdu velkolepým...


Dopisy na konec světa - Ava Dellaira
nakladatel - Yoli
Young Adult


Vše začíná úkolem z anglické literatury: Napište dopis mrtvému člověku.
Laurel si vybere Kurta Cobaina, kvůli své sestře, která ho zbožňovala. Zemřel mladý, stejně jako May. Brzy má Laurel notebook plný dopisů mrtvým lidem jako jsou Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart nebo Amy Winehouse, které nikdy neplánuje odevzadat učitelce. Píše o nástupu na střední školu, začátcích nových přátelství, žití se svojí rodinou, první lásce a o tom nejdůležitějším - zkoušení truchlit po May. Ale jak lze truchlit pro někoho, koho jste neopustili?
Až když Laurel začne chápat svoji sestru takovou jaká byla - půvabná, úžasná a trochu divná - může začít objevovat svoji vlastní cestu.
Hlasem který je lyrický a pravdivý stejně jako oblíbené skladby, Ava Dellaira píše o cestě životem jedné dívky skrz výzvy a vtíravé a srdcervoucí krásy.


Umři znovu - Tess Gerritsenová
nakladatel - Knižní klub
detektivka, thriller


Rizzoliová a Islesová už viděly ledaco. Ale mrtvola, která vypadá jako po zuřivém napadení divokou šelmou? Navíc když je zřejmé, že vraždu má na svědomí jiná lidská bytost? Leon Gott byl proslulý vycpávač zvěře. Teď se však sám stal něčím úlovkem. Probudil snad Leon predátora mnohem nebezpečnějšího, než byli ti, jejichž trofeje mu visí na stěnách? Doktorka Islesová tuší, že tato vražda není ojedinělá a že souvisí se staršími případy. Jen o tom musí přesvědčit své kolegy. A najít důkaz. Pátrání ji s detektivem Rizzoliovou zavede do Botswany, kde měl před sedmi lety za děsivých okolností zemřít Gottův syn. Začíná to vypadat, že dravec, který řádil tehdy v Africe, změnil teritorium. Bude třeba vylákat ho ze skrýše, nastražit past – a použít živou návnadu.

Právo nálezce - Stephen King
nakladatel - Beta-Dobrovský
horor, detektivka


Jakou moc má vyprávění příběhů a jak může literatura zasáhnout do života? John Rothstein je věhlasný spisovatel, ale už léta nic nepublikoval. A jeho věrný čtenář Morris Bellamy zuří! Spisovatele nakonec zabije a ukradne mu rukopisy nevydaných textů. Kořist si ukryje, ale pak se ocitne ve vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let najde schovaný lup malý chlapec, ale Morris Bellamy se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát… V hlavních rolích mistrně napsaného románu se objeví nesourodá trojice pátračů z Kingova románu Pan Mercedes.


V nemilosti - Dick Francis
nakladatel - Knižní klub
krimi, detektivka


Ještě nikdy nestál Sid Halley, bývalý dostihový šampion a úspěšný vyšetřovatel, před tak složitým rozhodnutím. Zločin, který zrovna vyšetřuje, je sice mimořádně odporný, jenomže stop není mnoho a důkazů ještě méně. Sid si je přesto jist, kdo je pachatelem nepochopitelného, brutálního mrzačení mladých koní. A také si je jist, že pokusí-li se dotyčného byť jen obvinit, zcela jistě se stane veřejným nepřítelem číslo jedna. Ten muž je totiž miláčkem národa. A co je horší – je to Sidův přítel. Již třetí román, za který Dick Francis obdržel Cenu E. A. Poea.


Nejkrutější měsíc - Louise Pennyová
nakladatel - Knižním klub
detektivka


Vítejte ve Three Pines, zapomenuté, zapadlé vísce, kde nejkrutější měsíc právě dostál své hrozbě. 
Jaro je idylické období: na stromech raší pupeny, čerstvě rozmrazenou půdou se prodírají první květiny. Ne všechno se však probouzí k životu... Když se pár místních rozhodne uspořádat na Velikonoce seanci ve starém domě Hadleyových, aby z něj vypudili zlo, jeden z nich zemře. Hrůzou. A patrně mu na onen svět někdo pomohl. Brilantní a empatický Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté, přijíždí vyšetřovat další případ – tentokrát bude muset čelit jak nebezpečným démonům tohoto na první pohled idylického městečka, tak i svým vlastním.


Prach - Patricia Cornwellová
nakladatel - Knižní klub
detektivka, thriller


Další román bestsellerové autorky Patricie Cornwellové, jejíž thrillery milují čtenáři ve více než 120 zemích. Příběhy soudní lékařky Kay Scarpettové by měly brzy zamířit i na filmová plátna.
Tělo zabalené v nezvyklé látce a pokryté práškem, který podivně barevně září. Našlo se přímo u bran vyhlášeného technologického institutu. Patřilo Gail Shiptonové – naposledy ji viděli živou předchozí večer v módním baru. Někdo ji sprovodil ze světa jen pár týdnů před začátkem soudního procesu, ve kterém po svém bývalém finančním poradci žádala sto milionů dolarů. Není divu, že Kay Scarpettová to nepovažuje za náhodu. Když se navíc ukáže, že důkazy vedou k sérii dalších vražd spáchaných ve Washingtonu, začne být jasné, že tohle rozhodně nebude obyčejná vražda...


Přesilová hra - Danielle Steelová
nakladatel - Ikar
román pro ženy


Fiona Carsonová je respektovaná generální ředitelka multimiliardové korporace. Svět mezinárodního obchodu je k úspěšným ženám tvrdý, Fiona si nemůže dovolit nejmenší chybný krok a poskytnout tak nepřejícným sebemenší záminku pro své sesazení. Jako rozvedená matka tráví všechen volný čas s dětmi a s novým vztahem už nepočítá. Na vysokých postech se muži bojí a Fiona se už dávno vzdala představy o milujícím partnerovi.
I Marshall Weston je vlivný muž řídící nadnárodní společnost. Po boku má příkladnou manželku, která ochotně obětovala právnickou kariéru, aby vychovávala jejich tři děti a podporovala Marshalla na každém kroku. Charismatický padesátník však zdaleka není tak bezúhonný, jak se na první pohled zdá. Neustále koketuje se skandály, které by mu mohly zničit kariéru i rodinu. Život na hraně se mu zalíbil. Už celé roky skrývá tajemství, a sám sebe konejší, jak se mu všechno daří ututlávat.
Oba, Fiona i Marshall, byli ochotní obětovat mnoho, aby se dostali na vrchol. Čeho se vzdají teď, jen aby si moc udrželi?


Porodní bába z Benátek - Roberta Richová
nakladatel - Knižní klub
román historický


Píše se rok 1575 a Hanna je i přes své mládí nejvyhlášenější porodní bábou v Benátkách. Mohla by si šťastně žít, jenže jejího milovaného manžela zajali na obchodní plavbě a drží ho na Maltě jako otroka. Hanna tajně používá při porodech svůj vlastní vynález, „porodní lžíce“. Taková pomůcka není povolena, a proto je to velmi nebezpečné. Jednoho dne se Hanně naskytne příležitost získat dost peněz, takže by mohla svého Izáka vykoupit. Kvůli tomu však musí podstoupit strašlivé riziko, ohrožující nejen ji samotnou, ale celé ghetto. A netuší, že zanedlouho se ocitne ve víru dramatických událostí...


Povídej, co vidíš - Joy Fieldingová
nakladatel - Ikar
román


Bailey Carpenterová pracuje jako detektiv u advokátní kanceláře. Když je však jedné noci brutálně znásilněna, zhroutí se jí celý svět. S návaly panické úzkosti a hrozivými nočními můrami zůstává uzavřena mezi stěnami svého luxusního bytu, násilníka totiž vidí v každém muži, kterého potká. Čas si krátí pozorováním okolních domů dalekohledem. Postupem času však pomalu přestává věřit svému rozumu, protože ji každou noc budí zvonění telefonu a v protějším věžáku se neustále u okna producíruje jakýsi muž, který Bailey dokonce také sleduje dalekohledem. Věřit mu ale přestává i policie, ačkoliv pachatele stále ne a ne najít. I přes svůj stav tak Bailey nezbývá než vzít pátrání do vlastních rukou. Do toho se objevuje její nevlastní sestra Claire se svou přidrzlou pubertální dcerou Jade kvůli ohromnému dědictví, o které se nevlastní sourozenci soudí.


India Place - Samantha Youngová
nakladatel - Ikar
román pro ženy


Některé činy se neodpouštějí. Především v lásce ne...
Hannah viděla Marca naposledy před pěti roky. Byl jediný muž, kterého milovala, a jediný, s kterým strávila noc. Po té jediné vášnivé noci Marco beze slova zmizel a opustil Skotsko i ji. Hannah musela snášet následky jejich sblížení sama a není schopná navázat nový vztah.
Když náhoda svede Hannah s Marcem opět na společnou cestu, Marco ze všech sil bojuje o šanci na vysvětlení. Je odhodlaný udělat všechno pro to, aby svoji lásku opět získal. Pronásleduje tak Hannah na každém kroku a prosí o odpuštění.
Když se mu zdá, že společná budoucnost s Hannah je konečně na dosah ruky, nečekané odhalení vynese na světlo světa její bolest, kterou před ním starostlivě tajila. Trpké vzpomínky můžou dvojici rozdělit dřív, než vůbec využijí šanci na nový začátek.


Nekonečné moře - Rick Yancey
nakladatel - Baronet
sci-fi


Pokračování románu Pátá vlna.
Jak zbavíte Zemi sedmi miliard lidí? Připravíte je o jejich lidskost.
Cassie Sullivanová a její druhové přežili čtyři vlny ničení způsobené Jinými. Nyní, zatímco byla lidská rasa téměř vyhlazena a Pátá vlna se žene krajinou, stojí mladí lidé před volbou: připravit se na zimu a doufat v návrat Evana Walkera, nebo se vydat hledat další přeživší, než je nepřítel obklíčí. Protože další útok je velice pravděpodobný – je neodvratný.
Nikdo však nemůže očekávat, jak hluboko Jiní klesnou, ani jak vysoko se lidskost dokáže vzepnout.


Leova šance - Mia Sheridan
nakladatel - Baronet
román


Zaslouží si každý svou druhou šanci? I ten, kdo lhal a podváděl, aby ji získal? Dostane se nám všem druhé šance? I když kráčíme cestou sebezničení? Jak tvrdě byste bojovali o druhou šanci na lásku? Druhou šanci na život? O šanci vypovědět svůj příběh?
Každý milostný příběh má dvě strany. Evie tu svou vypověděla. Teď je řada na Leovi...



Ráchelina kniha - Sissel Vaeroyvik
nakladatel - Moba
román


Dramatická smrt rodičů přivede Ellu z New Yorku zpět do rodného Bergenu, aby tam vyřešila majetkové záležitosti. Na místě však zjistí, že jejich rodinnou vilu obývá již několik měsíců stará paní jménem Ráchel. Ella chce dům po smrti rodičů prodat a hodlá Ráchel vypovědět nájemní smlouvu. Při jednom setkání však Ráchel Ellu, která pracuje jako novinářka, požádá o sepsání svého životního příběhu. Ella se rozhodne spíše ze slušnosti vyslechnout její vyprávění, avšak zakrátko je vtažena do pozoruhodného životního příběhu, který se odehrává v několika zemích, od Ráchelina dětství, kdy byla jako uprchlík poslána z Bratislavy do Norska...

Prostě na mě zapomněli - Jiří Holub
nakladatel - JaS nakladatelství
román


Je léto roku 1945. Klára s rodiči a malým bráškou míří do Sudet. Opustili Prahu. Na tátu čeká pěkné místo v kaolínce, na mámu život hospodyňky. Pro tu bude všechno těžší, než si cestou dovede představit. Osmiletá Klárka objevuje nový svět, hory si zamiluje okamžitě, v chalupě je rázem jako doma a brzy potká tu, co jí Starý Wolfgang, vyrabovanou vesnici po Němcích, představí se vším všudy – s tím dobrým i s tím zlým.
Helga je tady vyrostla, starala se o rodinu, vychovala děti a pak zůstala sama. Opuštěná. Plná bolesti, smutku a trápení. Teď ji osmileté zvídavé děvče bez předsudků vytrhlo z beznaděje a pomohlo opustit hrůznou minulost. Díky Klárce přestala Helga být jen tou, na kterou jednoho děsivého dne, naštěstí i bohužel současně, ve vesnici všichni zapomněli.


Měděná rukavice - H. Blacková, C. Clareová
nakladatel - Yoli
sci-fi, fantasy


Callum Hunt má o školních prázdninách o čem přemýšlet. Šokující zjištění o své minulosti z úst nepřítele všech mágů není něco, co by se dalo jen tak hodit za hlavu, a kromě toho se musí vypořádat i s napjatým vztahem s otcem (který ho možná chce zabít) a svým domácím mazlíčkem Pohromou, který je shodou okolností Chaosem posedlé vlče. Po návratu do druhého ročníku Magisteria se problémy ještě kupí; spolužáci si od něj drží opatrný odstup a Callum se jim ani nediví. Vše vyvrcholí krádeží Alkahestu, magické rukavice, která – pokud padne do špatných rukou – může způsobit katastrofu…

... série Magisterium - 2. díl

Kroky vraha - Michaela Klevisová
nakladatel - Motto
detektivka


V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Je možné, aby se vrah zmýlil? Měla by se Klára Kellerová bát o život? Napětí se ještě vystupňuje, když nedaleko místa činu dojde ke druhé vraždě… Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje staré hříchy, důmyslné lži a utajované vášně.


Turnus - Hugh Howey
nakladatel - Knižní klub
sci-fi


Co předcházelo životu v „Silech“, podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo, který se stal celosvětovým bestsellerem, vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus přináší odpověď. 
Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu – má to být jen mezní eventualita: do země zapuštěné obří obytné válce připomínající sila jsou přeci pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě není na obzoru. O tu nikdo nestojí. Tu by si nikdo nepřál.
O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. Oproti všem předpokladům si začíná rozpomínat na minulost – na příběh, který děsivě vypovídá o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s jakým jsou lidé ochotni zničit svět, jak jej známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...

... 2. díl série Silo

Myslím, že výběr je opět velmi pestrý a knihy nádherné. Určitě se některé z nich objeví pod vaším stromečkem, co myslíte?

Mějte se krásně a užívejte si adventní čas :)

Noel


5 komentářů:

  1. Sice těch knih nevyjde tento měsíc tolik jako v předchozím měsíce, ale i tak mě jich několik zaujalo! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jich určitě míň, ale jak říkáš... stejně si vybereme :)

      Vymazat
  2. Jejda, toho zase vychází..:) A tolik toho zase chci :) Největší zálusk mám na Turnus a Měděnou rukavici :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, člověk neví, co by každý měsíc vybral, je tolik krásných knih :-D Nejlépe všechny :-D :-D

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥