úterý 12. ledna 2016

Můj knižní tip #2

Přeji všem krásné úterý :)
Dnes mám pro vás pravidelný knižní tip a tentokrát ze žánru detektivka - krimi.

Hodně dlouho pokukuji po této knize, ale pořád nevím, jestli by se mi líbila, jestli by mě bavila. 

Volání kukačky - Robert Galbraith
Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.

Musím se přiznat, že jsem nikdy nečetla detektivky Agathy Christie. Zfilmované je samozřejmě znám, ale ráda bych si někdy něco přečetla. Například...

Záhada na zámku Styles
Záhada na zámku Styles je prvním románem Agathy Christie s tímto jedinečným a dnes již legendárním belgickým detektivem. Debutující spisovatelka mu hned na úvod připravila nelehký úkol: Když v rozlehlém sídle za podivných okolností umírá jeho postarší, křehká, leč bohatá majitelka, podezření, že byla otrávena, se brzy změní ve skutečnost. Kdo je však vrahem? Manžel Alfréd? Nevlastní syn John Cavendish? Jeho krásná tajemná žena Mary? Nebo snad rodinný lékař? Důmyslný a napínavý příběh, na němž Christie pracovala během první světové války, nejprve vydavatelé odmítali. Nakonec vyšel až v roce 1921 – a zahájil kariéru nejprodávanější prozaičky na světě všech dob.



Také například Kristina Ohlsson je pro mě velkou neznámou a ráda bych ji vyzkoušela.

Lotosové blues
Venku lije jako z konve a do advokátní kanceláře Martina Bennera přijde zoufalý muž, který tvrdí, že jeho sestra potřebuje pomoc. Má to ale jeden háček. Jeho sestra je totiž mrtvá. Než spáchala sebevraždu, přiznala se k pěti vraždám. A její bratr teď chce očistit její jméno a najít jejího zmizelého syna. Martin Benner má všechno, co si může přát. Skvělou práci, krásné ženy a malé dítě. Má ovšem i své slabosti. Například nedokáže odolat výzvám. A při hledání pravdy se dopustí strašlivého omylu.
Z úspěšného advokáta se stane pouhou figurkou v závratně vysoké hře, jež vyústí v tu nejděsivější noční můru.



Někdy minulý týden jsem objevila tuto knihu, na databázi má skvělá hodnocení a vypadá opravdu zajímavě. Někde je řazena mezi romány, jinde mezi krimi. Ale opravdu mě zaujala.

Do nejtemnějšího kouta - Elizabeth Haynes
Cathy je obyčejná dívka. Ráda se chodí bavit s přáteli a bezstarostně si užívá život. Všechno se ale změní, když jednoho dne narazí v klubu na šarmantního muže, který se zdá být ztělesněním všeho, po čem touží. 
Ten se však záhy začne zlověstně měnit a kolem Cathy se utahuje smyčka násilí, pronásledování a týrání. Příběh má dvě roviny, v první se Cathy zoufale snaží uniknout svému trýzniteli, zatímco v druhé rovině, o pár let později, jsme svědky jejího boje s následky dlouhodobého týrání. Nadějí je pro ni mladý psycholog, který ji pomalu vrací zpět do života. Mezitím ale opouští brány vězení muž, který jí tolik ublížil. Kolem Cathy se začnou dít zvláštní věci; je to náhoda, výplod její mysli, nebo je za tím víc?


Dnes jsem na skupince o čtení zaregistrovala knížku, o které už vím dlouho (Dívka se sněhem ve vlasech), ale nevěděla jsem, že v témže roce vyšla i další kniha autorky... Nevím, jestli je to přímo detektivka nebo spíš thriller, zařazeno je to žánrově také jinak na databázi a jinak třeba na buxu. Ale zajímaly by mě obě knihy :)

Chlapec, který přestal plakat - Ninni Schulman
Celé městečko ovládá strach ze žháře... a nikdo z obyvatel netuší, kdy se sám ocitne na černé listině a stane se obětí. Jedno je jisté – žhář už si vybral svou příští oběť a systematicky plánuje další útok...
V malém městečku Hagfors panuje horký srpen. V místní redakci deníku Värmlandsbladet právě nastala okurková sezóna. Není o čem psát, a tak reportérka Magdalena Hanssonová má spoustu času na přemýšlení. Stýská se jí po synu Nilsovi, který zrovna tráví prázdniny se svým otcem, a také jí chybí přítel Petter, jenž je na dovolené se svými dcerami.
Poklidnou noc malého městečka náhle protnou blesky a následně zvuk sirén hasičských vozů, jedoucích k hořícímu domu. Všechny, včetně Magdaleny, nastalá situace probudí z letargie. Hasiči však svůj zápas s ohněm prohrávají - dům lehne popelem a krátce na to, majitelka domu podlehne těžkým zraněním.
Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že dům byl zasažen bleskem, ale podrobnější vyšetřování odhalí krutou pravdu: požár byl založen úmyslně. Hagforský policejní tým zahájí vyšetřování, avšak zanedlouho další dům zachvátí požár. Teď už je jasné, že policisté mají co do činění se žhářem, ovšem nemají žádné vodítko, kterého by se mohli chytit... Je třeba rychle začít jednat, než bude pozdě. Panují totiž obavy, že žhář už má v hledáčku další oběť…

Tak to je pro dnešní knižní tip všechno. Pokud jste četli některou z knih, budu ráda, když mi do komentářů napíšete názor, jestli se vám kniha líbila nebo nelíbila :)

Mějte se krásně :)

Noel



8 komentářů:

  1. Volání kukačky chci moc číst, ale knih je tolik a času málo. Zatím zůstává stále v pozadí... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, knih je spoustu a času snad čím dál méně :)

      Vymazat
  2. Volání kukačky vypadá lákavě. A. Christie si musíš přečíst. Jen je problem od jejich knih odejít a nepřečíst na jeden zátah ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem u rodičů, že taťka nějaké knihy má, ale série čtu přece jen ráda pěkně popořadě a tady mě láká náš starý známý Poirot :) Takže snad si časem nějaké díly pořídím :)

      Vymazat
  3. O knize Chlapec který přestal plakat vypadá skvěle,stejně tak i Volání kukačky,ale tam se bojím,těch popisů :/
    Super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si nejsem jistá u té Kukačky, jestli by mě bavila, proto pořád váhám. :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥