úterý 19. ledna 2016

Můj knižní tip #3

Všechny vás zdravím u nového knižního tipu, dnes opět s knihami od českých autorů.

Asi jako spoustu čtenářů mě zaujala kniha Ani Geislerové P. S. Docela ráda bych si ji pořídila. Aňu jako herečku mám moc ráda. A ta nádherná obálka... :)

Anotace:
Soubor fejetonů, kterými herečka Aňa Geislerová přispívala do magazínu ELLE, nyní vychází knižně. V souhrnném vydání vyvstává příběh, který mohl dříve čtenářům snadno uniknout; příběh části života, ve které jako by se odehrálo úplně všechno. Příchod nových členů rodiny, odcházení těch starých, lásky, pády, úspěchy, problémy. Pět podivuhodných let, k nimž autorka přidala ještě několik dříve nepublikovaných textů.





Jako další mi už docela dávno padl do oka  Hrdý Budžes od Ireny Douskové, ale pořád jsem se k ní nedostala.

Anotace:
Chcete se zasmát, zastydět a zavzpomínat? Prvními roky husákovské normalizace, tak jak se v řadě komických i méně veselých příhod a situací promítala do života dětí i dospělých z jednoho okresního města, nás v této knize provází bystrá, leč přiměřeně naivní žákyně druhé třídy ZDŠ v Ničíně Helenka Součková.






Nejsem milovník poezie, ale někoho by kniha Já už chci domů od J. H. Krchovského naopak zaujmout jistě mohla.

Anotace:
Život a smrt v řeči vázané; novinka kultovního autora české poezie.
Po pěti letech se mohou příznivci poezie „dekadenta geniálního“ J. H. Krchovského potěšit četbou jeho nové sbírky nazvané Já už chci domů. Kam domů? Hádáme správně a autor to ve svých typicky vycizelovaných strofách potvrzuje: „Já už chci domů, stýská se mi tady / už přijeďte si pro mě, já chci domů! / Váš… Přilepil jsem známku slzou s brady / a neodeslal. Nemám kam a komu.“ Opět okoušíme hořká sousta trapnosti života, bezcílné prázdnoty dní, sexuálních kocovin i touhy po tom, co je krásné a něžné (a bohužel nám to nikdy nebude patřit). K těmto chodům porce černé šlehačky navrch —
Krchovského humor vždy byl, a stále zůstává, velmi makabrózní, ale zároveň dokonale osvobozující. Znatelně přibylo motivů samoty, smutku a pohledů do nicoty. Kdesi ve spodních vrstvách úporné monotónnosti jeho čtyřverší však nalézáme i tenkou žílu lásky a věrnosti životu. Krchovský zůstává i v této své „řadovce“ dokonale svůj. Jeho „noční dílna“ opět expeduje literární skvosty s nezaměnitelným puncem po léta (právem) nejpopulárnějšího a nejčtenějšího současného českého básníka.

Další knihu už ani nevím, kde jsem objevila, nejspíš u někoho na blogu, ale nejsem si jistá. Každopádně jsem si vyhledala anotaci. Jedná se o román novinářky Petry Procházkové  s názvem Frišta.

Anotace:
První román naší přední novinářky je příběhem ženy napůl Rusky napůl Tádžičky provdané do Afghánistánu, která je typickým příkladem člověka, který se pokouší ve svém soukromí spojit to, čemu říkáme západní civilizace, s východní kulturou. Není kladnou hrdinkou v tom pravém smyslu, ani její muž není zloduch, despota a padouch, ani cizinci, kteří zasáhli v dobré víře, ale s přesvědčením, že jen oni jsou nositeli pokroku, do jejich soukromí, nezpůsobili nic úmyslně. Všichni nakonec chtěli pro ty druhé to nejlepší... jen vůbec nechápali, po čem „ti druzí“ opravdu touží.




A posledním dnešním tipem je Propast času Romana Bureše. Sci-fi a fantasy není právě můj žánr, ale anotace vypadá zajímavě. Každopádně by kniha mohla zaujmout čtenáře tohoto žánru, který o ní ještě neví :)

Anotace:
Vysokoškolačka Toňa se jednoho rána probudí na chalupě v jižních Čechách a zjistí, že je něco špatně: městečko, které by měla vidět z okna, tam není. Na jeho místě stojí hustý les a silnici, která k němu vedla, utíná nepochopitelný ostrý řez. Brzy zjistí, že – jakkoli to zní neuvěřitelně – v lese se nachází značně nepřátelský svět 12. století. V Českých Budějovicích, kam se záhy dostane, vládne zase 16. století. Útočící římští legionáři a jednotka německé armády z druhé světové války už jsou opravdu trochu moc... Román pohrávající si s důsledky poruchy časoprostoru je unikátní a vysoce zábavnou četbou, která potěší nejen fanoušky fantastiky.



To je pro dnešní knižní tip všechno. Napište mi do komentářů, jestli jste některou z knih četli a jak se vám líbila nebo jestli vás některá zaujala.

Mějte se krásně :)

Noel



4 komentáře:

  1. Knihu od A. G. Bych si rada přečetla. Stejně tak Krchovskeho. Píše moc pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na tu poezii moc nejsem, spíš vůbec, ale je taky pravda, že ani ty autory neznám. Kdo ví, třeba bych některému přišla na chuť :)

      Vymazat
  2. Dnes moc zajímavé tituly. Škoda že je tak málo času a tolik úžasných knih. :( Moc pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, Sabi :) Někdy si říkám, že nesmím brouzdat po netu, protože objevuji další a další autory a knihy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥