pátek 8. ledna 2016

Recenze - Pusinka

Autorka:                    Sophie Hannah
Překlad:                     Lucie Mikolajková
Nakladatelství:       Ikar
Rok vydání v ČR:   2015
Počet stran:              320


Anotace:
Jen na pár hodin si Alice Fancourtová odskočila od svého dvoutýdenního miminka. Starost o malou Florence svěřila svému manželovi. Jakmile však po návratu vstoupí do dětského pokoje, jako by se propadla do zlého snu. Trvá na tom, že dítě, které leží v postýlce, není její dcera. Její manžel David tvrdí, že Alice buď lže, nebo se zbláznila. Jenže Alice ví, že musí policii přesvědčit, než bude příliš pozdě… První román, ve kterém se čtenářům představují policisté Charlie Zailerová a Simon Waterhouse.


„Kde je Florence? Kde je?!“ zaječím na něj. Běžný den se náhle proměnil v něco strašlivého. „Přeskočilo ti? Přece tady! Vždyť jsi ji probudila! Pšš, pšš, zlatíčko, už je dobře... Maminka tě nechtěla polekat... Pojď ke mně, pojď, tatínek tě pochová. Už je dobře.“ „To není Florence! Tohle dítě jsem v životě neviděla! Kde je Florence?“

Alice bydlí se svým manželem Davidem v obrovském domě jeho matky Vivienne. Dům obývá ještě malý Felix, Davidův syn z prvního manželství. Jeho matka Laura byla již v době po rozvodu zavražděna přímo před Vivienniným domem nějakým pochybným, zdrogovaným mužem. Alice si svou tchýni oblíbila, protože jí svým způsobem nahrazuje rodiče, kteří zemřeli při autonehodě. Má opět domov a pocit, že na ní někomu záleží... kromě Davida pochopitelně. Poté se manželům narodí dceruška Florence. Asi za dva týdny po porodu si Alice odskočí od miminka, které svěří na opatrování Davidovi, aby se zapsala do fitness centra, které navštěvuje také Vivienne. Jde o celý komplex wellness aktivit, nejen o posilovnu. Alice z toho není sice příliš nadšená, ale nechce svou tchýni zklamat. Vivienne se vlastně nikdy nic neodmítá. Po návratu domů čeká Alici šok. Dveře do domu jsou otevřené, David spí v ložnici a Florence ve svém pokoji v postýlce. Miminko však není Florence. Je to cizí dítě. Kde je Florence? Unesl ji někdo? Vyměnil? Proč?
Alici samozřejmě nikdo nevěří, ani Vivienne a už vůbec ne David. Navíc se David začíná měnit z pozorného muže v agresivního netvora. Všichni, včetně policie, si myslí, že Alice po těžkém porodu trpí poporodní depresí. Ale ona je matka, přece pozná své dítě. Náznak pochopení by snad mohla najít u policisty Simona Waterhouse, ale ani ten jí přímo neřekl, že jí věří. Ale v jeho pohledu je cosi povzbudivého.



V knize se střídají kapitoly vyprávěné Alicí v první osobě a kapitoly popisující činnost policistů, které jsou psány er-formou. Alicino vyprávění mě zaujalo mnohem více než nahlédnutí do života Simona a jeho kolegyně Charlie. Ale celkově je kniha výborně napsaná, má zajímavou zápletku. Autorka mě udržela v napětí až do samotného konce. Některé pasáže, které popisují situace, odehrávající se mezi Alicí a Davidem, vám dost zaútočí na psychiku, alespoň u mě se tak stalo.

Pusinka se mi moc líbila, i přestože ani jedna z postav mi nebyla nijak zvlášť sympatická, nikoho jsem si neoblíbila, což je možná paradoxní. Čtení jsem si ovšem užila a knížka ode mne dostává plný počet hvězdiček. Rozhodně ji doporučuji všem čtenářům, kteří milují napětí, rodinné vztahy, překvapivá vyhrocení a zvraty. Nesmím opomenout také moc pěknou obálku a výborný překlad.


Odstrčím židli a roztřeseně vstanu. „Jak se v takové chvíli můžeš starat o dobré vychování? Florence může být klidně mrtvá! A tu zkoušku provedou až v pátek, což znamená, že do té doby ji policie hledat nezačne - a vám je to oběma jedno? Jo, budu sakra křičet, když budu chtít! Chci zpátky svou dceru a čas utíká a já s tím nemůžu nic dělat. s každým dnem, s každou hodinou... copak to ani jeden nechápete?!“
Vivienne se v očích objeví vítězný záblesk. Je ráda, když ostatní ztratí sebeovládání. Podle ní svou potřebou přehnaných výlevů dokazují, že se mýlí a ona má pravdu. „Omlouvám se,“ vyhrknu rychle. „Nekřičím na tebe. prostě... prostě to v sobě už nedokážu dusit, nebo bych musela doopravdy zešílet.“

O autorce:
Sophie Hannah je autorka několika psychologických thrillerů, které se staly bestsellery. Její romány vyšly ve dvaceti zemích světa, přeloženy do několika světových jazyků. Také píše poezii. Publikovala pět sbírek. Je vdaná a žije se svým manželem a dětmi v Cambridgi.
Sophie je úspěšná britská básnířka, nominovaná například na cenu T.S. Eliota, a především prozaička, jejíž romány jsou vydány ve dvaatřiceti jazycích a jedenapadesáti zemích. Je autorkou několika knih pro děti, mezinárodní renomé jí však vydobyly především psychothrillery.
V žánru debutovala roku 2006 románem "Little Face", jehož se okamžitě prodalo více než 100 000 kusů a v němž se poprvé objevili detektivové Simon Waterhouse a Charlie Zailerová. Za román "The Carrier", osmý titul z volné série s touto dvojicí, která vystupuje i v "Bludných sděleních", získala autorka v roce 2013 britskou National Book Award za nejlepší thriller roku.
Doslova literární bombou a knižní událostí roku 2014 se však stalo uveřejnění románu Sophie Hannah "Vraždy s monogramem", který vyšel současně v osmadvaceti jazycích v padesáti zemích. V něm se poprvé (a podle všeho ne naposledy) se svolením dědiců v novém příběhu vrátila nejznámější postava "královny zločinu" Agathy Christie - legendární belgický puntičkář Hercule Poirot. 


Hodnocení: 5/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.


11 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. Knížka mě láká čím dál víc. Asi si ji přidá na seznam, jen nevím, zda to zvládnu přečíst zrovna v této době, kdy mám sama miminko... Ale rozhodně mě láká. Od autorky jsem četla Vraždy s monogramem a ty mě místy trochu nudily, tak uvidíme... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zvládnete, nechci spoilerovat, takže nebudu prozrazovat, ale nemusíte se toho vůbec obávat :) Jak jsem psala, že mě něco zasáhlo psychicky, tak čistě souvislosti mezi Alicí a Davidem... i když, něco málo možná... pokud byste chtěla, písněte mi do zpráv, naznačím víc... ale nebojte, neprozradím nic důležitého :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Kniha se určitě řadí na můj wishlist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Opravdu se mi moc líbila, určitě k přečtení doporučuji :)

      Vymazat
  3. Když měla knížka vycházet, přečetla jsem si anotaci a zaujala mě hodně. Pak se většinou dívám na její hodnocení na Goodreads a Databáze knih a trochu mě tím hodnocením odradila. Ale když Tobě se tak líbila, dám jí šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem do ní šla se smíšenými pocity díky všem těm hodnocením, ale opravdu se mi líbila :) Doufám, že bude i tobě :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥