neděle 28. února 2016

Knižní novinky - březen 2016 - 2. část

Přeji vám všem krásný nedělní večer :)

Jak jsem slíbila, přináším další díl knižních novinek měsíce března. A protože jsem prošla ještě další nakladatelství, bude ještě třetí pokračování. 

Tak jdeme na to :)

Revír - Helene Turstenová
nakladatel: Motto
krimi, detektivky

Nová série od autorky knih o Ireně Hussové Mladá policistka Embla si jako každý rok vzala dovolenou, aby se mohla zúčastnit lovu spolu se svým strýcem Nissem, na jehož farmu od dětství ráda jezdila. Už během prvních dvou dnů však došlo k podivným nehodám, dva lovci zmizeli a nakonec byl jeden z nich nalezen mrtvý. Tím Emblina dovolená skončila. Spolu se svým šéfem Göranem a kolegou Hampusem se pustila do vyšetřování, které ji dovedlo tak blízko k vrahovi, že se málem stala jeho další obětí.

Hodné holky se dostanou do nebe, zlobivé kam chtějí - Ute Ehrhardtová
nakladatel: Motto
naučná literatura, psychologie

Také dáváte přednost tomu, že jste hodná a každému vyhovíte, místo abyste se naplno radovala ze života? Snadno se cítíte provinile, bojíte se, co si o vás ostatní pomyslí? Zřídka si troufáte otevřeně říct či udělat, co chcete? Vždyť přece neposlušnou holku nemá nikdo rád! Nevěřte tomu. Prokážete sama sobě velkou službu, když se pokusíte odhalit podstatu svých vztahů a najít pasti skryté ve vlastním myšlení. Ty vám totiž brání prosadit se. Jakmile pochopíte, které mechanismy brzdí váš rozvoj, budete schopna jim čelit a překonat je. A právě v tom vám chce tato knížka pomoci.

Šťastní lidé čtou a pijou kávu - Agnes Martin-Lugan
nakladatel: Motto
román

Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života. V současné době se podle knihy natáčí i film.

Agatha Raisinová a zločin na ostrově - M. C. Beaton
nakladatel: Motto
krimi, detektivky
6. díl série Agatha Raisinová

Šestý díl jedné z nejúspěšnějších britských detektivních sérií, přeložené do mnoha jazyků Agatha, majitelka úspěšné PR agentury, se jednoho dne rozhodla, že má Londýna i reklamy dost a přestěhovala se do idylické vesničky Carsely, kde si chtěla užívat předčasného důchodu. Tvrdá a mazaná podnikatelka by se na poklidném venkově mohla možná nudit, kdyby neobjevila nového koníčka: vyšetřování vražd. Nevěřili byste, na kolik mrtvol na anglickém venkově narazí. Nebo to bude Agathou? I na dovolené na Kypru zřejmě bude moci dokázat, že si před ní žádný vrah nemůže být jistý.

Muž ve střídavé péči - Alena Müllerová
nakladatel: Motto
román

Barvitý román ze současnosti vypráví příběhy dvou žen, které se dělí o jednoho muže. Cyril je známý novinář, který má milující manželku Emu a dvě dcery. Přesto si pořídí syna se svou milenkou Růženkou. Snaží se dělit svůj čas mezi obě rodiny a s určitou nadsázkou se dá říci, že ho jeho ženy mají ve střídavé péči. I když, jak už to v životě bývá, manželka je ta poslední, která se to dozví. Cyril je ponořený do své práce a život ve střídavé péči milenky a manželky mu vlastně vyhovuje. Jeho nemanželský syn je geniální dítě. Ve čtyřech letech zkoumá matematiku, fyziku, zajímá se o politiku a sepisuje vlastní knihu. Jednoho dne ho však na ulici porazí auto a on skončí v bezvědomí v nemocnici. Cyrilův pohodlný život končí. Situace jsou popisovány z ženského i mužského úhlu pohledu, z hlediska manželky i milenky a také očima geniálního dítěte v rodině. To vše vnáší do dramatického příběhu humorné prvky, i přestože součástí děje je vážná nehoda dítěte a jeho boj o život, kvůli které se nakonec spletenec vztahů vyjasní a rozuzlí.

Starý kraj - Dörte Hansenová
nakladatel: Host
román

Román pro milovníky Anne Gesthuysenové a Kathariny Hageny
Pětiletá Vera, „polské děcko“, uprchla se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště našly na starém statku. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítila jako cizinka, ale přesto ho nikdy nedokázala opustit. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ctižádostiví ekorodiče svoje děti nosí ulicemi jako trofeje — a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se vůbec neznají, přesto mají společného víc, než tuší.
Dörte Hansenové je vlastní bystré oko a suchý humor, v této knize vypráví příběh dvou samotářek, které nečekaně najdou něco, co neměly: rodinu.

Vážka - Michel Bussi
nakladatel: Motto
dobrodružství, thriller

Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?

Jestli chceš - Helle Helle
nakladatel: Paseka
román

Čtyřicátník Roar narazí při kondičním běhu v lese na osmatřicetiletou ženu, která se stejně jako on ztratila. Je říjen, dvojici zaskočí brzký soumrak a oba běžci jsou nakonec nuceni strávit v lese mnohem víc času, než chtěli. Roar mezitím vyslechne ženin životní příběh. A zatímco ona vypráví o svých láskách i prohrách, oba se ve sledu tragikomických situací snaží vymotat z lesa a vlastně zachránit holý život. Čtenář nakonec překvapeně zjišťuje, že mají společného víc, než se na první pohled zdá. Nabídne jim společná cesta z lesa i východisko z osamění?

Serafina a černý plášť - Robert Beatty
nakladatel: CooBoo
starší děti, příběhy

Serafina vždy poslouchala svého tatínka a toulala se pouze po pozemcích usedlosti Biltmore. Ale i tam – v temných chodbách obrovského domu – bylo vždy co objevovat, jen si musela dávat pozor na to, aby nebyla spatřena. Nikdo z pánů domu o ní totiž nevěděl, protože se svým otcem údržbářem žila tajně ve sklepení. Ale když začnou v usedlosti mizet děti, Serafina náhodou zjistí, kdo za tím stojí: hrozivý muž v černém plášti, který se po nocích toulá chodbami Biltmoru. Při děsivých zmizeních se Serafina spřátelí s Braedenem, synovcem majitelů. Braeden a Serafina musí odhalit, kdo se za černým pláštěm skrývá, dříve, než polapí všechny děti žijící v usedlosti. Pátrání je ale přivede do zakázaného temného lesa. A teprve tam přijde Serafina na to, kým je, pozná svou minulost a zjistí, že ona jediná může zachránit všechny děti v Biltimoru. Ale podaří se jí přemoci tajemného muže v černém plášti?

Lock & Mori - Tak trochu jiný Sherlock Holmes - Heather W. Pettyová
nakladatel: CooBoo
starší děti, napětí

Předtím, než se stali úhlavními nepřáteli, bylo mezi nimi něco mnohem silnějšího… V současném Londýně se potkají dva výjimeční středoškoláci: Sherlock Holmes a slečna James „Mori“ Moriarty. Dohromady je přivede vyšetřování jedné vraždy. FAKT: Někdo byl zavražděn v londýnském Regent´s parku. Policie nenašla žádné stopy. FAKT: Mori a Lock by měli doma pilně studovat, ale místo toho se náhodou setkají na místě činu. FAKT: Lock vyzve Mori, aby se pokusila vyšetřit případ dříve, než se to povede jemu. Mori jeho výzvu přijme. FAKT: Přestože Mori přistoupí na Lockovo jediné pravidlo – že si předají jakoukoli informaci ohledně vyšetřování – má před ním Mori tajnosti. POZNÁMKA: Někdy nemůžeme věřit ani těm, o kterých si myslíme, že je známe. A po tomhle případu už Mori možná nikdy nebude důvěřovat Lockovi. de Serafina na to, kým je, pozná svou minulost a zjistí, že ona jediná může zachránit všechny děti v Biltimoru. Ale podaří se jí přemoci tajemného muže v černém plášti?

Smolná sezóna - Maria Fowley-Doyleová
nakladatel: CooBoo
pro dívky

Pohřbený strach. Zakázaná láska. Z každého tajemství se může vyklubat nebezpečí a za kdejakým rohem číhá smůla. Smolná sezóna. Tohle je, co o ní víme: Přichází každý rok ve stejnou dobu. Mojí rodině se stávají zlé věci. Děje se to jen nám. Nevíme proč. Smolná sezóna je součástí Cařina života tak dlouho, jak si jen pamatuje. Vždycky koncem října. Už spousta jejích příbuzných v tuhle dobu přišla o život. Cařina rodina je nevysvětlitelně náchylná k nejrůznějším nehodám. Proto schovávají nože, ostré hrany stolů omotávají vatou a vypínají elektrické spotřebiče – ale nehody je pronásledují na každém kroku a ze smolné sezóny se pomalu stává obsese a jejich největší strach. Ale proč jsou takhle prokletí? Mohou se z toho začarovaného kruhu vymanit? Opojný, zničující a intenzivní příběh s opravdu šokujícím závěrem.

Vězeň noci a mlhy - Anne Blankmanová
nakladatel: CooBoo
historický román

Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí. Gretchen vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Adolfa. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávěli. A Gretchen tomu také věří, dokud nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne… Gretchen začne na vlastní pěst pátrat a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila?

Rezistence - Veronica Rothová - filmová obálka
nakladatel: CooBoo
pro dívky, fantasy

Žádná volba není bez následků. Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená? Druhý díl dystopické trilogie. Nové vydání s filmovou obálkou!

Aliance - Veronica Rothová - filmová obálka
nakladatel: CooBoo
pro dívky, fantasy

Nejočekávanější a nejvíce strhující kniha letošního roku! Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala. Nové vydání s filmovou obálkou!

Já, JůTuber 2 
nakladatel: CooBoo
počítače, internet, YouTube

Staň se hvězdou internetu! JůTubeři už podruhé :) Nahlédněte do světa internetových videí i do soukromí našich úspěšných jůtuberů! Chcete vědět, jak začínal Expl0ited a kde čerpá inspiraci Makyna016? Proč Martin Rota vylezl na Kilimandžáro?Existuje challange, kterou by Fallenka nepřijala a co dělá House z MinecraftBox CZ když nehraje hry? V pokračování úspěšného bestselleru se dozvíte i to, jestli se Manuel Středa stane hvězdou YouTube...

Zloděj ze Sevilly - Goméz Juan Jurado
nakladatel: Argo
historický román, detektivka

Dějově bohatý příběh se odehrává v Seville XVI. století, nejbohatším městě světa, kudy protéká zlato ze zámoří a jehož podsvětí vládne Král zločinu Poberta. Sem přichází mladičký sirotek Sancho, který unikl moru. U trpaslíka Bartola se učí „ušlechtilému umění krást“, a když Bartola Pobertovi lidé zabijí, přísahá jim pomstu. Ocitne se na galejích, ale s obrovitým černochem Josuém z nich unikne a vrací se. Chce skoncovat s Pobertou, najít Vargase, kdysi chudáka, dnes boháče, jenž si objednal Bartolovu vraždu, a také krásnou indiánskou otrokyni Claru.

Gutmeyerovo bohatství - Berenboom Alain
nakladatel: Argo
krimi, detektivky

Alain Berenboom má vrozený talent psát o věcech vážných zlehka a o věcech lehkých vážně. A to se týká speciálně tohoto, v pořadí už čtvrtého pátrání, jež vede bruselský detektiv Michel Van Loo, tak neobratný, a přitom tolik dojemný. Deset let po válce odhaluje totožnost muže, který se vydává za pražského žida Gutmeyera, jenž měl zahynout v Osvětimi, náhle se však objevil ve švýcarské bance, vybral značnou sumu za svého předválečného konta a chce svůj majetek užívat. To se nelíbí dceři skutečného Gutmeyera, nádherné a tajemné Ireně. Aby to nebylo tak jednoduché, vloží se do hry i tajní agenti nedávno vzniklého státu Izrael. Pokračování série úspěšných detektivních příběhů belgického autora tentokrát upomíná i na historii Československa 30. až 50. let 20. století.

Alain Berenboom se roku 1947 narodil v Bruselu otci, který pocházel z malého městečka poblíž Varšavy (Polsko), a matce původem z Vilniusu (Litva). Vinou zmatků, které vládly v Evropě 20. století, se z něj stal francouzsky píšící belgický spisovatel. Jeho kosmopolitní původ a kulturní zázemí bezpochyby vysvětlují, proč své čtenáře tak rád zavádí do různých koutů všech kontinentů, nejraději tam, kde to vře. A přesto jeho hrdinové nejsou žádní dobrodruzi – ve skutečnosti na nějaké dobrodružství nemají ani pomyšlení. A tak lze v Berenboomových knihách vystopovat základní prvky belgického umění: sebevýsměšný humor, směs velkoleposti a skromnosti, to vše dochucené kapkou absurdity.

Kočky a jiné příběhy o strachu - Milada Mašinová
nakladatel: Argo
povídky

Málokdy se redaktorovi poštěstí, aby ve spoustě nabídek, které přicházejí do nakladatelství, objevil perlu. Šest povídek studentky FAMU, oboru scenáristiky a dramaturgie, takovými perlami jsou. Mašinová je psala pro mládež, ale i dospělým uhrane autorčin chladný, jakoby odtažitý, precizní styl, který dodává příběhům neobvyklý, omračující nádech všudypřítomného strachu, obav, nepatřičnosti, podivínství a podivnosti. V centru dění stojí dětští hrdinové, mnozí už na prahu dospělosti, kteří jsou jako sirotci nebo s bezcitnými, sebestřednými, někdy až surovými rodiči odkázáni sami na sebe. Obklopuje je netečný, nesrozumitelný, citově prázdný, krutý svět dospělých a oni jsou mu vydáni napospas, a buď si v něm jakýmikoli prostředky najdou svou cestu a přijmou nepřijatelné, anebo zahynou. Mašinová vdechla příběhům skvělou atmosféru, a ačkoli nejsou zasazeny do konkrétní doby, při jejich četbě máte pocit, jako byste se dívali na krásný starožitný artefakt vystavený v přepychovém salonu honosné vily. Knihu doplňují působivé ilustrace mladé ilustrátorky Petry Josefíny Stibitzové. ((o autorce)) Milada Mašinová (narozena 1988) je studentkou posledního ročníku magisterského studia na FAMU (katedra scenáristiky a dramaturgie). Souběžně pracuje v Centru tvorby pro děti a mládež v České televizi. Na podzim jí vyjde v nakladatelství Lipnik první díl komiksové trilogie Mor, kterou stejně jako připravovaný povídkový soubor Kočky a jiné příběhy o strachu ilustrovala Petra Josefína Stibitzová.

Měsíc nad Soho - Ben Aaronovitch
nakladatel: Argo
fantasy

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.
Další, ještě napínavější a zábavnější, případ Petera Granta, kterého znáte z bestselleru Řeky Londýna.

Na břehu jezera - Sara Gruenová
nakladatel: Argo
román

Poté, co se Madeline Hydeová se svým manželem Ellisem na silvestrovském večírku roku 1944 znemožní před filadelfskou společenskou smetánkou, Ellisův otec – bývalý plukovník zahanbený již dříve tím, že jeho syn ze zdravotních důvodů nemůže narukovat – jim přiškrtí přísun peněz. S přispěním svého nejlepšího přítele Hanka si Ellis usmyslí, že otcovu ztracenou přízeň nejlépe získá, pokud uspěje tam, kde plukovník kdysi veřejně selhal, a uloví proslulou lochnesskou příšeru. Maddie se s nimi neochotně vydá přes Atlantik a svůj bezpečný svět nechá za sebou. Trojice se ocitne v zapadlé vesničce na Skotské vysočině, kde místní nemají pro privilegované vetřelce nic než opovržení. Maddie zůstává sama v odlehlém hotelu. Potraviny jsou na příděl, panuje nedostatek paliva a klepání pošťáka může věštit tragickou novinu. Přesto si drsný půvab a nenápadné kouzlo skotské krajiny zamiluje. Postupně se seznamuje s vesničany a přátelství se dvěma mladými ženami jí ukáže, že svět je větší, než kdy tušila. Maddie začíná chápat, že nic není takové, jak se jeví na první pohled – dřívější názory jí najednou připadají neobhajitelné a tam, kde to nejméně čekala, číhají mrazivá překvapení.

Černý kraj - Alex Grecian
nakladatel: Argo
detektivky

Když v hornické vesnici v Černém kraji zmizí beze stopy tři členové jedné rodiny a nedlouho poté najde místní děvčátko v ptačím hnízdě lidské oko, požádá místní strážmistr o pomoc londýnský Scotland Yard. 
Inspektor Walter Day a seržant Nevil Hammersmith však netuší, co je čeká. Musí bojovat nejen s nepřízní živlů, ale i s pověrčivostí místního obyvatelstva, které upřímně věří, že pták je znamením smrti a že pod zemí má doupě krvavá příšera. Navíc se celá vesnice pomalu, ale jistě propadá do neprobádané sítě starých štol. Než policisté s pomocí dr. Kingsleyho rozluští záhadu Černého kraje, musí odhalit nejedno temné tajemství a osvědčit, že mají nejen nervy, ale i svaly ze železa.

Třinácté nebe - Neil Smith
nakladatel: Argo
pro děti a mládež, román

Je první týden školního roku a Oliver Dalrymple, neoblíbený a vysmívaný outsider, který je posedlý biologií a chemií, stojí u své šatní skříňky a v duchu si přeříkává periodickou tabulku. To je poslední, co si pamatuje, když se náhle probudí a zjistí, že se ocitl v podivném nebi zvaném Město a určeném jen pro třináctileté. Brzy se dalším nebešťanem stane jeho spolužák Johnny a přináší s sebou první kousíček do obrazu, který se hrdina snaží složit, aby se dozvěděl, jak a proč zemřel.
Ve Městě nerostou stromy ani nežijí zvířata, jsou tam jen nekonečné řady cihlových ložnic obehnaných vysokými zdmi. Nikdo tam nestárne, ale každý je trochu jiný, než jaký býval za života. To, pro co se Oliverovi doma vysmívali, je teď předností a on si získá kamarády. Najednou se cítí šťastný, je to pocit, který dosud nezažil. Jenže posmrtný život má i svou stinnou stránku: Oliver a Johnny pátrají po tom, co se v onen osudný den stalo, a přitom odhalují znepokojivé skutečnosti.

Neklidné zlo - Ann Granger
nakladatel: Motto
krimi, detektivky
14. díl série Mitchellová a Markby

Nový případ Alana Markbyho a Meredith Mitchellové Když jsou ve stoveyském lese v srdci Cotswoldsu nalezeny lidské kosti, detektivu superintendantovi Markbymu přeběhne mráz po zádech. Před dvaadvaceti lety totiž krátce po svém nástupu k policii pátral po brutálním sériovém násilníkovi, který přepadal zdejší ženy. Po pátém znásilnění s tím útočník přestal a poté už o něm nikdo neslyšel. Teď se ovšem může objevit nová stopa. Vzápětí je v kostele zavražděna jedna z místních obyvatelek… Mohou spolu oba případy souviset?

Dívka, která si říkala Tuesday - S. Williams
nakladatel: Domino
thriller

Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich. Nemá už totiž co ztratit.
Když se objeví spojení mezi Tuesday a brutálními útoky na členy londýnského gangu, přistane případ na stole detektiva Losse: vyhořelého policajta, kterého pronásleduje stín nikdy nevyřešené vraždy jeho dcery.
Před třemi lety mu zemřela v náručí. Přišel pozdě a nikdy si to nepřestal vyčítat. Co je to za policajta, když neumí najít ani vraha vlastní dcery? Teď ale Loss poprvé znovu cítí naději: možná je právě případ Tuesday klíčem ke zjištění, proč musela jeho dcera zemřít.

Odkaz mrtvého kostelníka - Milan Růžička
nakladatel: Moba
detektivky

Žádné tajemství nezůstane ukryto navěky, ani to, které střeží starý a umírající kostelník Havelka. Mladý knihkupec Mikuláš Kameník trpělivě vysedává u jeho lůžka a zapisuje zdánlivě nesrozumitelné útržky pohasínající paměti, ze kterých začíná být patrné, že souboj svedený na ochranu vzácné relikvie není u konce. Mikuláš navíc není jediný, kdo usiluje o odhalení důmyslné skrýše...


Minuta na rozloučenou - Hana Marie Körnerová
nakladatel: Moba
román

Mariannu nudí život, společnost i přátelé. Rozhodne se přerušit studia a doprovázet otce, profesora přírodních věd, na výpravu do argentinského pralesa. Zcela nepřipravená se však ocitá ve světě, který nemá s romantikou jejích představ pranic společného. Ve skupině vědeckých pracovníků, domorodých nosičů a průvodců pluje na člunech proti proudu řeky Paraná. Po dramatických událostech musí projít tvrdou fyzickou i psychickou zkouškou...

Zeď vzpomínek - Anthony Doerr
nakladatel: Moba
povídky

Povídková kniha Anthonyho Doerra se odehrává na čtyřech světadílech. Titulní novela získala ocenění National Magazine Award v kategorii krásné literatury, druhá povídka byla označena za „mistrovské dílo vynikajícího pozorovatele a ukázku intuitivního smyslu pro poetiku,“ čtvrtá povídka dostala Cenu O. Henryho a za pátou povídku autor obdržel cenu The Pushcart za rok 2011. U proslulého autora a čerstvého držitele Pulitzerovy ceny se ostatně není čemu divit. Navzdory tomu, že Doerr získal prestižní Pulitzerovu cenu za román, považují někteří kritici právě povídky a novely za vrchol jeho dosavadní tvorby.

Švadlena - Rosalie Hamová
nakladatel: Mladá fronta
román

Po dvaceti letech, které strávila jako švadlena v předních módních evropských salonech, se Tilly Dunnageová vrací do malého australského městečka, z nějž musela v dětství prchnout. Hodlá se jen podívat za nemocnou matkou a zase odjet.
Nakonec se však Tilly rozhodne zůstat, a přestože je stále vyděděncem, luxusním a okázalým róbám z její dílny nedokážou upjaté ženy z Dungataru odolat. Díky krejčovskému umění, přátelství se seržantem Farratem – jediným policistou v městečku a nebývalým znalcem rozmanitých látek – i počínajícímu vztahu s Teddym, tamní hvězdou australského fotbalu, na jehož rodinu se ostatní dívají skrz prsty podobně jako na tu její, ji místní mezi sebe, i když se zdráháním, nakonec přijmou.
Spolu se závistí a řevnivostí, které vyvolávají v městečku její šaty, však vyplouvají na povrch i staré křivdy a začíná být zřejmé, že Tilly tajně kuje temnější plán: pomstít se těm, kteří jí ublížili, a to způsobem opravdu velkolepým...

Klub podivných živností - Gilbert Keith Chesterton
nakladatel: Omega
světová klasika

Hlavním hrdinou příběhů literárního klasika Chestertona je bývalý soudce, kterého téměř celé okolí považuje za podivína, či dokonce za blázna. Když se rozloučil se svou původní profesí, rozhodl se věnovat řešení záhadných kriminálních případů, které často vyžadují opravdu netradiční pohled na věc.



Údolí rozhodnutí - Marcia Davenport
nakladatel: Omega
román, sága

Rozsáhlá sága o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů. Hlavním motivem nesmrtelného příběhu Marcie Davenportové je láska mezi Marií Raffertyovou a Pavlem Scottem, která překoná všechna protivenství. Kniha se dočkala velmi úspěšného filmového zpracování.
Světoznámý román milenky Jana Masaryka se dokonce částečně odehrává v meziválečném Československu.


Běžecká revoluce - Nicholas Romanov
nakladatel: Mladá fronta
naučná literatura, sport

Dvojnásobný olympijský trenér a tvůrce běžecké metody Pose Method Nicholas Romanov, mezi jehož svěřence patří elitní běžci i hobíci, přichází s vynikajícím průvodcem běžecké techniky, díky níž budete běhat rychleji a mnohem bezpečněji. Běh podle Pose Method je výsledkem více než pětadvaceti let zkoumání pohybů člověka a vývoje jednotného přístupu k technice běhu. Nikdy v minulosti žádná kniha o běhání nezačínala konstatováním, že se nejdřív musíte naučit běhat, až pak se můžete pustit do tréninku. Dokud totiž nezvládnete základní pohyby pro přirozený běh, budete své tělo jenom trápit a ve výsledku si spíš ublížíte.
Tato kniha pomůže každému, aby se zlepšil a podal nejlepší výkon.

Máte vybraného svého favorita? Nebo několik favoritů? Mě určitě zaujala Minuta na rozloučenou, Dívka, která si říkala Tuesday, Šťastní lidé čtou a pijou kávu, Zeď vzpomínek, Na břehu jezera, Revír a Agatha Raisinová - o těchto detektivkách jsem vůbec nevěděla, Vážka vypadá také zajímavě. No bude to zase těžké... nezruinovat peněženku :)

Těším se na vaše komentáře a přeji krásný týden, který nám zítra začíná :)

Ahoj Noel ♥

11 komentářů:

  1. Urcite bohaty vyber:-)Zaujaly mne knihy Vážka, Minuta na rozloučenou,Zeď vzpomínek, Revír a Na břehu jezera. Preji pekny zacatek noveho tydne :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Inspirativní výběr, dělám si poznámky, díky za tipy :-). http://drobkypobyte.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Uf, z druhé části si naštěstí brousím zuby jen na Zeď vzpomínek... I tak ale povedený výběr. Ještě jednou díky za zajímavé tipy a pěkný vstup do nového týdne přeji! :)
    K

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavé tituly, zapáčila sa mi najmä Serafína a čierny plášť a Väzeň noci a hmly. Taktiež Mesiac nad Soho môže byť fajn, ale zatiaľ som sa nedostala k prvému dielu, takže aj toto pokračovanie si určite ešte nejakú dobu počká, kým sa k nemu dostanem :-) Vďaka za zaujímavý prehľad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, právě jdu ještě sepsat třetí pokračování :) Knih je opravdu mooooc :)

      Vymazat
  5. Pomoc..Toho zase bude :D A tolik knížek chci :D Zálusk mám hlavně na knížky od CooBoo, ale i spousta detektivek a thrillerů vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  6. Do you need free YouTube Subscribers?
    Did you know that you can get them AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FOR FREE by getting an account on Like 4 Like?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥