úterý 2. února 2016

Můj knižní tip #5

Zdravím vás všechny u nového knižního tipu :)

Minulý týden jsem vybrala knihy z Young Adult žánru, které bych si chtěla... možná... pořídit. Dnes u toho zůstaneme, mám ještě pár kousků, které mě lákají a chci vám je ukázat. A navíc nakoukneme do žánru, z kterého jsem nikdy nic nečetla, a sice sci-fi, ale momentálně mě některé knihy dost zaujaly.

Takže ještě zpět k Young Adult :)

Kečupová mračna od Annabel Pitcher jsem už měla dokonce u Dobrovského jednou v ruce, ale nevzala jsem. Váhám, ale asi už se začínám přiklánět, že pořídím :) Téma je zajímavé, tak snad by mě mohla kniha chytnout. Rozhodně najde využití případně u dcery, toho se nebojím, že by zůstala ležet bez povšimnutí.

Anotace:
Patnáctiletá Zoe tráví noci neobvyklým způsobem: v zahradní kůlně píše dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi odsouzenému k trestu smrti, toho času v texaské věznici. Je přesvědčená, že jen on může pochopit její neobvyklý příběh. O jejím tajemství nemá nikdo v okolí ani zdání, přesto se rozhodla svěřit ho papíru, v naději, že tak odčiní své chyby.






Další knížkou je Odpusť mi, Megan od Abbie Rushton. Knížka vyšla letos v lednu a anotace zní docela zajímavě.

Anotace: 
Některá tajemství by měla zůstat skryta…
Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.
A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. 
Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.

Ha, teď koukám, že z Young Adult je to vše :) 

Ale mám zde další kousky, nad kterými uvažuji. Nad některými už hodně dlouho. Například nad Literárním spolkem Laury sněžné od P. I. Jääskeläinena. Četla jsem už hodně recenzí, názorů a hodnocení, někdo je z knížky nadšen, někdo naopak, no mám chuť si ji také přečíst a udělat si názor svůj :)

Anotace:
Představte si Lynchův Twin Peaks zasazený do Finska. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami.
Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví tam zvláštní knižní svazek, který jí vyrazí dech. V místní knihovně se vydá po stopě záhadných událostí... a brzy narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem literárního spolku, a rozplést pavučinu všeprostupující fikce?

Jackaby Williama Rittera je další knihou v dnešním pořadí. Nejsem si tedy úplně jistá, jestli by mě bavila doba, ve které se příběh odehrává, takže vlastně ani nevím, proč mě láká. :) Možná proto, že je to zas trošku jiná detektivka, než jsem zvyklá... snad, myslím si podle anotace.

Anotace:
Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.
Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutné potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborné hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá.

A nakonec tady mám dvě knihy zmiňovaného sci-fi žánru. A sice Marťana Andyho Weira, nad kterým přemýšlím od doby, kdy ho po vydání všichni hltali a chválili. A chválí tedy většinou dosud :)

Anotace:
Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…
Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…
Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.

A druhou knihou a zároveň dnes poslední je Silo od Hugha Howeyho - snad skloňuji dobře??

Anotace:
V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem. Filmovou verzi se chystá natočit Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor).

A to je pro dnešní knižní tip vše. Od příštího týdne bude formát zase trošku jiný. Pokaždé představím jednu knihu z mých nepřečtených, které, chuděry, čekají, až se jich konečně ujmu. No ale nejde to číst všechny najednou, že. A přidám vždy i krátkou ukázku a několik fotografií.

Budu ráda, pokud jste četli některou z dnešních knih, když mi napíšete do komentářů, jak se vám líbila nebo nelíbila, jestli byste ji doporučili nebo ne.

Mějte se krásně :)

Noel ♥


8 komentářů:

  1. Moc pěkné tipy! :) Přiznám se, že o všech uvedených knihách jsem slyšela, ale zatím se na ně jaksi nedostalo :D :)
    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrozné, knih je spoustu a člověk se snad nemůže ani dostat ke všem, ke kterým chce :)

      Vymazat
  2. Silo jsem si zrovna nedávno kupovala společně s druhým dílem a jen co dočtu své resty, tak se na to hned vrhnu, jelikož jsem na to už hodně dlouho zvědavá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle anotace mě kniha docela láká, i když právě sci-fi vůbec nečtu. Ale třeba bych pak byla příjemně překvapená .)

      Vymazat
  3. Mračna jsou skvělý. Před pár dny jsem na ně psala recenzi. :) U Literárního spolku taky váhám. Už dost dlouho kolem něj chodím, ale ty rozporuplný názory mě od nákupu zatím spíš odrazují, takže pořád čekám, až se objeví u nás v knihovně. Pokud se teda objeví... http://svet-mezi-radky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mračna už mám taky asi rozhodnutý, do nich půjdu. Nad Laurou pořád váhám, je to hodně rozporuplná knížka, ale co jsem četla jednou ukázku, ta se mi líbila, tak ještě uvidím :)

      Vymazat
  4. Všechny kniha co tu máš musím mít také :-D Až teda na Marťana toho už mám jako e-knihu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥