středa 23. března 2016

Recenze - Mělas to vědět

Autorka:                     Jean Hanff Korelitzová
Překlad:                      Ema Stašová
Nakladatelství:        Grada
Rok vydání v ČR:    2014
Počet stran:              438


Myslela si, že má všechno, a dokonce chtěla radit ostatním, jak být jako ona. Pak se její život obrátil naruby...

Anotace:
Grace Reinhart Sachsová žije život, jaký si vysnila: má dokonalého manžela, dětského onkologa, báječného syna Harryho, krásný byt v New Yorku a vlastní terapeutickou praxi. Její idylický život a problémy ostatních, se kterými se setkává v práci, ji přimějí napsat knihu, ve kterém se snaží ženám napovědět, jak naslouchat mužům.
Týden před vydáním knihy se ale její život od základů změní: bezcitná vražda v jejím blízkém okolí, chybějící manžel a řetězec strašlivých událostí…

Hlavní postavou příběhu je psychoterapeutka Grace, manželka dokonalého muže, dětského onkologa Jonathana a matka inteligentního dvanáctiletého syna Henryho. Právě se schyluje k vydání její první knihy o vztazích, když se v jejím blízkém... sama ani zatím neví, jak opravdu blízkém... okolí, stane tragédie. Matka jednoho žáka soukromé školy, kterou navštěvuje také Henry, je zavražděna. Grace má vzápětí v patách policii a média. Nechápe, proč si všichni myslí, že její manžel má s vraždou ženy, kterou Grace téměř nezná, něco společného. Jonathan přece odjel na onkologickou konferenci. Nebo ne?

Později se od policie dozvídá šokující informace, doma nalézá Jonathanův mobil, který nevypadá, že by si ho pouze zapomněl. Grace ale přesto nevěří tomu, co se jí policie snaží naznačit. Její manžel je citlivý člověk, dětský lékař, navíc na onkologickém oddělení, má plnou hlavu svých malých pacientů. Ona přece zná svého muže nejlíp, žijí spolu spoustu let. A zavražděnou Malagu nejspíš ani neznal.

Přesto, že Grace svého muže sama před sebou obhajuje, začne doma pátrat. Prohledá zásuvky, manželovo oblečení a nestačí vycházet z údivu. Je možné, aby byl její muž úplně někdo jiný?
Sbalí své a synovy věci a odjíždějí z New Yorku do letního domu její rodiny. Dům je však opravdu letní, není zaizolován a připraven na pobyt v zimě, ale Grace je ráda, že mají klid od novinářů, které měli neustále před domem. Postupně i Henrymu opatrně vysvětlí, co se děje, proč se otec nevrací. Oba přizpůsobují svůj život tvrdému, ale i milému venkovu a čekají, až se celá situace vyjasní.



Zuřila. Zuřila tak moc, že se uklidňovala celou tu cestu výtahem až do šestého patra, a přitom zjistila, že její tělo v sobě neskrývá žádný multifunkční vypínač, kterým by svůj vztek mohla odpojit ze sítě, takže ji rozzuřenost ne a ne pustit. Ve výtahu bylo zrcadlo a ona se do něj radši ani nedívala, aby se vyhnula odrazu svého doběla vytočeného já, a namísto toho se soustředila na tapetu s potiskem dřeva na stropě a skřípala zuby, jako by se mezi nimi snažila rozdrtit cosi obzvlášť nepoddajného.

Kniha Mělas to vědět není vůbec originální, co se týče námětu ani zápletky. I když možná tehdy, když ji autorka psala, ještě trh nebyl podobnými knihami přesycen jako nyní. Celou pointu čtenář velmi záhy odhalí, i když si může říkat, co když budu ještě překvapen. A bude?
Děj je poněkud rozvláčný, knize by rozhodně prospělo, kdyby měla o nějakých pár desítek stran méně. Příběhu chybí švih, pořádné napětí, překvapivé zvraty. I přesto všechno se mi četla celkem dobře. Určitě bych však knihu neřadila mezi thrillery, ale spíš mezi psychologické romány. 

Autorka příběh vypráví er-formou. Kapitoly jsou poměrně dlouhé, osobně mám raději kratší.

Doporučuji čtenářům, kterým nevadí pomalejší děj, vcelku průhledná a neoriginální zápletka. Určitě si napětím neokoušete nehty, kniha je spíš vhodná jako oddechová četba.

Přestože nejsem dílem nijak ohromena, dávám čtyři hvězdičky, ale velmi slabé. S podobným námětem jsem četla mnohem lepší knihy.

O autorce:
Jean Hanff Korelitzová se narodila i vyrostla v New Yorku. Po studiích v Cambridge se začala věnovat autorské tvorbě a napsala řadu románů. Je vdaná za irského básníka Paula Muldoona, s nímž má dvě děti. Její předchozí román Doznání (Admission) se dokonce v roce 2013 dočkal filmového zpracování. V blízké době by se také měl začít natáčet film podle knihy Mělas to vědět, jež se ihned po vydání umístila na předních místech čtenářských žebříčků.

Hodnocení: 4/5 - přesněji 3,5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada.

Knihu můžete zakoupit zde.




11 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, i když mě na knihu nenalákala - jako věrný čtenář detektivek a thrillerů se snažím hledat příběhy, které mě překvapí, nadchnou, strhnou, ohromí... A tahle kniha na to zrovna nevypadá. Tak aspoň vím, po čem nesáhnu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky miluji thrillery a detektivky, které mají svižný a překvapivý děj, zajímavé a šokující zvraty. Tady, bohužel, to bylo jinak, no :(

      Vymazat
  2. Tak na tuto knihu jsi mě nenalákala :-( Potřebuji ty svoje krváky a také být stále v napětí co se stane.
    Jinak pěkná recenze i fotečky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je spíš psychologický román, tady krev opravdu nestříká :D

      Vymazat
  3. Pokaždé se nepovede sáhnout po "superknize". Anotace vypadala lákavě, ale po přečtení recenze knihu zařadím spíš do kategorie možná někdy později.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně mohla být kniha promyšlenější a napínavější. Námět je sice často zpracovávaný v poslední době, ale pokud má příběh co říct, má šťávu, rozhodně nezůstane stranou. Tady, bohužel, potenciál úplně využit nebyl.

      Vymazat
  4. Anotace mě nalákala, ale tvůj názor z knihy je to, co já u knih trošku víc nesnáším, takže nakonec asi nic pro mě :/
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Můj šálek čaje to tedy asi nebude, ale recenze to je pěkná, to zase jo :)

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Nic převratného se opravdu nedělo, četla jsem mnohem zajímavější knihy :)

      Vymazat
  6. jee tak ja asi neumim najit vraha - me to prijde super. Tedy prvnich cca 60 stran bylo nic moc ale pak vyborny. Asi jeste nejsem tak otriskaan detektivkama.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥