pondělí 7. března 2016

Recenze - Spálená obloha

Autorka:                    Gilly Macmillanová
Překlad:                     Tatjana Jandourková
Nakladatelství:       Knižní klub
Rok vydání v ČR:   2016
Počet stran:              408


V očích těch druhých často nejsme takoví, jak vidíme sami sebe.
Když se s někým setkáme poprvé, můžeme se předvádět z té nejlepší stránky a snažit se vzbudit co nejpříznivější dojem, přesto výsledek může být katastrofální.
To jsou záludnosti života.


Anotace:
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo.
Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo?
Rachel se zhroutí svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně. Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět.
Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel?
Sugestivní, originální psychothriller – bestseller vycházející v sedmnácti zemích – je určen všem, komu utkvěla v paměti atmosféra románů Ostré předměty a Temné kouty.

Rachel Jennerová je rozvedená a žije sama se svým osmiletým synem Benedictem. Při jedné z pravidelných procházek po lese se stane něco, co si nikdo nedokáže představit do té doby, dokud se v dané situaci neocitne sám. Nedokázala si to představit ani Rachel. Na chvíli spustila Bena z dohledu a Ben zmizel. Začne vyděšeně prohledávat okolí, přidávají se na pomoc další lidé a poté je přivolána policie. Rachel se hroutí a obviňuje. Proč ho nechala jít před sebou, neměla mu to dovolit. Ztratil se? Zabloudil? Nebo ho někdo unesl?
Rozbíhá se pátrání. Jsou vyšetřováni všichni, kteří s Benem jakkoli udržovali nějaký kontakt, rodina, přátelé, učitelé. Ubíhají hodiny, dny a Bena se stále policii nedaří najít. Navíc se zdrcená Rachel musí potýkat s neodbytnými novináři a záští veřejnosti, která ji označila jako špatnou matku, která se o syna nedostatečně starala. Jinak by se jí přece nemohl ztratit. Další, co Rachel hodně šokuje, je nedobrovolné přiznání její sestry Nicky k něčemu, co se stalo již před mnoha a mnoha lety. Může jí nyní ještě vůbec věřit? Může vůbec ještě někomu ve svém okolí věřit?

Detektiv inspektor Jim Clemo se ujímá role zástupce vedoucího vyšetřovatele. Do práce se vrhá s plným nasazením. Nepřeje si nic jiného, než co nejdříve Bena najít, živého a zdravého. Je to malý kluk a odloučení od rodiny ho může hodně poznamenat. Navíc nikdo neví, co se s ním děje, co prožívá, jestli mu únosce neubližuje.
V případu se objevuje několik podezřelých. Kdo je však ten pravý? Jim pracuje ve dne v noci a vyčerpání se začíná projevovat také na jeho psychice.



Když se Clemo objevil, oči mu planuly. Zůstal stát, jeho statná postava ovládla celý prostor.
„Rachel,“ oslovil mě, „chápete, že to na tiskové konferenci neproběhlo zcela podle plánu?“
Snažil se mnou manipulovat. Pokusila jsem se něco říct, ospravedlnit to, co se stalo, ale zvedl ruku, ačkoli tu otázku mi dal on.
„Dopovím to, jestli dovolíte,“ pokračoval. „Naší hlavní obavou teď je, že se může rozpoutat nějaká prudká reakce proti vám. Navrhujeme, abyste byla vůči tisku velmi zdrženlivá, jak to jen bude možné.“
„Co tím myslíte?“
„Nemluvte s nimi. Je to velmi prosté.“
Je to kvůli vaší ochraně,“ přidala se Zhangová, „a Benově.“
Co myslíte tou prudkou reakcí?“ chtěla vědět Nicky.
„Přesně to. Tohle je velmi sledovaný případ. Tisková konference vzbudila, bohužel, senzaci, a to ze všech špatných důvodů. Veřejnost chce najít Bena stejně jako my, ale na rozdíl od nás nebudou napřed hledat důkazy, než někoho obviní. Vyjádřil jsem se jasně?“
„Rozumím,“ přisvědčila Nicky. „Lidi řeknou, že to udělala Rachel.“

Gilly Macmillanová mě svým debutem velmi překvapila. Skvělý psychologický thriller nebo snad drama se svižně plynoucím dějem. Někdo by mohl říct, že se v čtyřsetstránkové knize až tolik neděje a mohla by mít stránek méně, ovšem já jsme se bavila s každou stranou, s každou minutou strávenou při čtení. Gilly čtenáře dokáže pěkně nasměrovat tam, kam sama chce. Chvílemi si tedy myslíte, že jste podezřelého již odhalili, ale za chvíli jste vyvedeni z omylu. Čím více se blížíte ke konci, tím napětí sílí a nemůžete přestat číst, dokud neotočíte poslední stranu. 

Autorka také velmi sugestivně popisuje nepříjemné situace, se kterými se musela Rachel potýkat po Benově únosu. Nejen že byla hrůzou bez sebe a sama sebe obviňovala, také čelila tlaku veřejnosti a médií. Neustále ji obtěžovali novináři, lidé ji osočovali a napadali, vinili ji z nedbalosti a dokonce ze samotného únosu. Obviňujících a urážlivých článků byl plný tisk, internet a Rachel to doslova sráželo ke dnu.

zdroj
Sami se můžete zamyslet, jestli byste jednali stejně jako Rachel nebo ne. Měla Bena více hlídat? Udělala chybu, že ho, byť jen na malý kousek cesty, pustila z očí? Pokud si únosce usmyslí, že se dítěte zmocní, je vůbec možné ho uhlídat? Nejste s ním v tomto věku přece dvacet čtyři hodin denně.

Gilly Macmillanová na svém příběhu dokázala, že není vždy nutné brodit se krví a mrtvolami, abyste si začali nervozitou okusovat nehty.

Spálenou oblohu rozhodně doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi napínavé, psychologické čtení. Nebudete se nudit ani minutu. Příběh vás určitě osloví a pohltí jako mě.

O autorce:
Gilly Macmillanová vyrůstala ve Swindonu v anglickém hrabství Wiltshire a léta dospívání částečně strávila v severní Kalifornii. Studovala dějiny umění na Bristolské univerzitě a poté na Courtauldově institutu umění v Londýně. Než založila rodinu, pracovala v The Burlington Magazine a v Hayward Gallery. Od té doby přednáší na částečný úvazek obor fotografie na vyšších školách a jinak je matkou na plný úvazek. Žije v Bristolu s manželem a třemi dětmi.
Spálenou oblohou (Burnt Paper Sky) literárně debutovala (ve Spojených státech vyšla kniha pod názvem What She Knew), na rok 2016 chystá vydání dalšího románu Butterfly in the Dark. V současné době píše Gilly třetí titul.


Hodnocení: 5/5 



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.




10 komentářů:

  1. Diky za peknou recenzi:-)Tak tohle bude neco pro me, takove pribehy ctu rada, hezky den preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a Jani, určitě se ti bude líbit, četla se moc dobře :)

      Vymazat
  2. Zatím knížku doma nemám, ale bude to asi jen otázka chvilky :D

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě zaujala hned co vyšla,ale teď vím,že ji musím mít!! :)
    Skvělá recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pořadně si mě nalákala :-) Tento žanr mám moc ráda. Sice jsem si od thrillerů chtěla dát chvilku pauzu, ale....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to není snad ani thriller v pravém slova smyslu, já bych to spíš asi nazvala psychologické drama. Četlo se mi to moc dobře. :)

      Vymazat
  5. Knihu mam přečtenou a musim říct,že jsem byla na omylu s tim jak to dopadlo. Do posledni chvile sem nemela tucha. Bylo fajn ze se střídaly pohledy postav a že kniha byla obohacena maily a nov.članky,je to zpestření knihy a rychle čteni utika :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že jsem měla také pár... nesprávných... variant :) A ty zajímavosti z webu a novinových článků byly dobré, to je pravda :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥