pondělí 25. dubna 2016

Recenze - 100 dní štěstí

Autor:                          Fausto Brizzi
Překlad:                     Alena Jíchová
Nakladatelství:       Fortuna Libri
Rok vydání v ČR:   2014
Počet stran:              384


„Nejztracenější ze všech dní je ten, v němž jsme se nezasmáli.“
(Nicolas de Chamfort)

Anotace:
Hořce úsměvný román o lásce, chlapském přátelství, slunné Itálii a skvělé italské kuchyni. Budete plakat a budete se smát, jako byste sledovali skvělý film! 
Nemám žádnou zásluhu, pro kterou bych byl oficiálně vzpomínán. Abych ospravedlnil tu mramorovou desku. Desku, kolem které někdo projde a řekne: „Mrkni mi do Wikipedie, kdo byl tendleten Battistini!“ 
Nicméně mám ženu a dvě děti, které miluju, úžasné přátele, mužstvo kluků, kteří by za mě dali život. Dělal jsem chyby, další ještě udělám, ale taky jsem se zapojil. Taky jsem tu byl. Možná v koutku, nebyl jsem oslavenec, ale byl jsem tu. Jediné, čeho lituju, je, že jsem musel zjistit, že umírám, abych začal žít.

Lucio Battistini se živí jako trenér ve fitcentru a rovněž trénuje mužstvo vodních pólistů. Nejsou nijak úspěšní, většinou na posledních příčkách žebříčku, ale vodní pólo a jeho chlapci jsou pro něj srdeční záležitostí. Pólu se věnoval od dětství, ale později z důvodu úrazu musel se závodní dráhou přestat. S manželkou Paolou má dvě děti, jejich vztah však momentálně vinou Lucia prochází vážnou krizí. 
Ve svých čtyřiceti letech se jednoho dne dozvídá, že trpí rakovinou jater s metastázami na plicích. Protože Lucio všechny počáteční příznaky nebral vážně, nemoc se nepodařilo podchytit včas, ale až v posledním stadiu. Luciovi zbývá odhadem 100 dní života. Když pomine počáteční šok, začíná Lucio přehodnocovat celý svůj život. Spoustu věcí si nyní uvědomuje, ale dřív by je možná vůbec nevnímal nebo je nepovažoval za důležité. Chvíli doufá a představuje si, že se stane nějaký zázrak a on se jednoho dne probudí zdravý. Sám ale ví, jak jsou jeho sny pošetilé. Odmítne chemoterapii, protože počáteční dávky nevykazují žádné pozitivní účinky na onemocnění. Chce svých 100 dní života prožít a ne přežít. Chce svých 100 dní života proměnit ve 100 dní štěstí. Touží po usmíření s Paolou a nejvíce času věnovat dětem, které o jeho nemoci nemají ani tušení. Velkou oporu má Lucio ve svém tchánovi a nejlepších kamarádech  Umbertovi a Corradovi. Své poslední dny a hodiny života chce však strávit téměř pouze ve společnosti své ženy a dětí. Čas je mu nepřítelem, který nemilosrdně den po dni ukrajuje z jeho zbytku života. Nemůže nic odkládat, možná by nestihl vše, co si naplánoval na své poslední tři měsíce na tomto světě. 

Musel zjistit, že umírá, aby začal žít. 



Dnes jsme remizovali. Už je před námi jenom jeden zápas do konce mistrovství. Ještě svítí možnost zahrát si play-off. Jako trenér fakt nejsem špatný. Jako nemocný jsem opravdu bídný. Nedokážu dělat nemocného. Paola mi nadává každý den a já ji nechám. Je to známka pozornosti. Nikdy nezapomínám na to, že to, aby mi odpustila, je můj hlavní cíl. Ale nechci, aby to bylo kvůli mé nemoci.
Chápu až teď, že to je, jako bychom se vrátili v čase zpět o deset let. Musím ji znovu dobýt. To se snadno řekne.

Kniha je krásná a velmi smutná zároveň. Budete plakat a budete se smát. Autor nám naservíroval ve vkusném množství také dávku černého humoru a sebeironie. A  hodně jsem si poplakala. Příběh je to reálný, může potkat kohokoli z nás. Je vyprávěn Luciem v první osobě. Jak já jsem si přála, aby se nějaký ten zázrak stal a on mohl zůstat otcem svým dvěma dětem a manželem své ženě. Ale nemoc je často neúprosná. A dokud neonemocníme nebo se nestane něco zlomového v našich životech, velmi často mrháme časem, spoustu věcí si neuvědomujeme, protože je v tu chvíli nepovažujeme za nijak zásadní. Ale jak bychom se cítili, kdyby nám najednou někdo řekl 100 dní a konec? Může se to stát, nikdo z nás neví, co pro něj osud přichystal. Ale momentálně máme život ve svých rukou a proto ho žijme a užívejme si ho. S rodinou, přáteli, kdykoli a kdekoli.

Knihu 100 dní štěstí určitě doporučuji k přečtení. Autorův styl vyprávění mi sedl a příběh se mi četl moc dobře. A po celou dobu jsme měla strašnou chuť rozjet se do Itálie a dát si smaženou ciambellu.

Knížka má také kromě krásného obsahu velmi pěknou obálku. 
A ještě malý tip... Autorovi začátkem května vyjde v Česku druhá kniha s názvem Máš mě vůbec rád?

„Myslím to tak, že se chci vrátit domů. Odpusťte mi to, ale tohle není ten výlet, na který chci vyrazit. Vlastně... na který musím vyrazit.“
D´Artagnan se na mě usměje: je jediný, kdo už pochopil.
„Tvoje žena nikdy nebude souhlasit, po tom, co jsi provedl,“ podotkne.
„Zkusím to.“
„Nepochopil jsem, o čem to mluvíte,“ přizná Umberto.
„Chci někam vyrazit se svými dětmi. A s Paolou. Chci všechny dny, co mi zbývají, strávit s nimi. A ne s vámi.“
Možná jsem byl příliš přímý, a tak rychle obrušuji hrany.
„Nechápejte mě špatně, jste moji nejlepší kamarádi, jsme čtyři královnini mušketýři, ale vím o vás všechno, znám vaše přednosti a nedostatky a naopak. O svých dětech ale nevím skoro nic a ony nevědí nic o mně. V téhle chvíli potřebuju je. A ony to sice nevědí, ale potřebují mě.“
Ticho.
„Nemůžu ztratit už ani minutu.“

O autorovi:
Mimořádně úspěšný italský režisér, scenárista a filmový producent. Jeho první celovečerní snímek Noc před maturitou (Notte prima degli esami) získal prestižní ocenění italské filmové kritiky. David di Donatello (Donatellův David) a Nastro d’Argento (Stříbrná stuha) a stal se kinematografickým fenoménem roku 2006.
Následovaly režisérsky vydařené a divácky úspěšné komedie Ex (2009), Maschi contro femmine (Muži proti ženám, 2010), Com’e bello far l’amore (Jak je milování krásné, 2012), Pazze di me (Bláznivě zamilované, do mě, 2013). Diváci, čtenáři i kritici oceňují „komický pesimismus“ typický pro jeho postavy, které i přes nepřízeň a rány osudu dokážou najít sílu znovu ráno vstát a dokonce se i usmívat.
Stejně jako ve svých filmech ani zde neskrývá svůj obdiv k famóznímu režisérovi a herci Mariu Monicellimu, který se proslavil mimo jiné filmy Mí přátelé, Brancaleonova armáda, Velká válka. Podle Brizziho scénáře natočil režisér Karel Janák film 10 pravidel, jak sbalit holku (2014).
Kniha 100 dní štěstí je Brizziho první román a práva byla prodána do více než 30 zemí, mj. do Francie, Německa, Velké Británie, Španělska, Brazílie, Izraele, Slovenské republiky, Srbska, Turecka a Austrálie. Brizzi už ohlásil, že román 100 dní štěstí brzy převede na filmové plátno.

Hodnocení: 5/5 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz.

Knihu ZDE samozřejmě můžete zakoupit.





18 komentářů:

  1. Šárko moc pěkná recenze! Už jsem jich na tuhle knihu četla a viděla více, a stále víc o ní přemýšlím. A fotky máš kráááásný! Hned si běžím vyndat z lednice jahody, abych je večer ke knize neměla tak studené. :)

    http://kniznikavarna.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, moc děkuji :) Je to krásný příběh, člověk se hodně zamyslí nad životem :)

      Vymazat
  2. Krásně jsi to napsala, Šárko - úplně přesně jsi vystihla i moje pocity při čtení této úžasné knížky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu jsem zatím nenarazila, nechám si ji v záloze, až budu mít chuť na vážnější téma.
    Podařená recenze!

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc pěkné, i když smutné počtení :) Určitě doporučuji :)

      Vymazat
  4. Chce se mi brečet jen čtu tu recenzi, musí to být taková "silná" knížka. Navíc má krásnou obálku... Nevím, jestli bych to "dala". Nemůžu číst ani knížky, kde se něco stane dětem... to nedávám :( Ale recenze je pěkně napsaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A určitě dala. Taky jsem brečela, ale jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla.

      Vymazat
  5. Ahoj Šárko, tva recence hodne laka :-)Asi se po knize nekde kouknu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj jani, určitě se podívej, knížka za to přečtení rozhodně stojí :)

      Vymazat
  6. Úžasná recenze !!
    Ze začátku jsem nevěděla co čekat. Trenér, vodní polo.. Znělo to trochu jako telenovela. Ale pak mě to zaujalo. Musí být vážně hluboká kniha a já se těším, až si ji přečtu :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Kniha se mi vážně moc líbila i včetně humorných a sebeironických pasáží, které příběh okořenily. Opravdu krásný příběh a doufám, že se ti knížky bude také líbit :)

      Vymazat
  7. Jé, Šári, to jsem ráda, že se Ti kniha líbila... Já se na ní chystala, ale pak jsem četla ne zrovna lichotivé recenze, takže jsem zaváhala. Na Tebe ale dám a pokud jsi dala pět hvězdiček, věřím, že i mně se kniha zalíbí :) Krásný večer přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za důvěru :) Mně se knížka opravdu moc líbila a doufám, že se bude líbit i tobě :) krásný večer :)

      Vymazat
  8. Stejně jako Kristýnka z Book Talk blogu i já váhala, ale po přečtení Tvé úžasné recenze jsem se definitivně rozhodla, že do knihy půjdu. Myslím, že budu brečet jak želva...:)
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, budu moc zvědavá na tvé dojmy, stejně jako u Kristýnky. A doufám, že se knížka bude líbit :) Taky se mě moc hezky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥