úterý 3. května 2016

Knižní novinky - květen 2016 - část 3.

Přeji vám krásné úterý :)

Mám pro vás poslední hromadu knižních novinek, které vychází v květnu.

Panství Edenbrooke - Julianne Donaldsonová
nakladatel: Ikar
romantika

Výjimečný historický román jako stvořený pro nevyléčitelné romantiky. Marianne Daventryová odjíždí na venkov za sestrou Cecily, aby unikla nudné sezóně v Bathu a nadbíhání ctitele, který se jí hnusí. Zatímco Marianne touží po klidu a krásné přírodě, Cecily má v plánu okouzlit pohledného dědice panství Edenbrooke. Jenže když je při příjezdu její kočár nečekaně přepaden neznámým mužem, Marianne zjišťuje, že namísto rozjímání ji čeká tajemství k rozlousknutí. Kdo byl ten podivně přitažlivý cizinec? A dokáže udržet své srdce na uzdě, když se jí sestřin vytoužený muž zalíbí víc, než je vhodné?

Pronikavý smích - Hana Militká
nakladatel: Krigl
krimi, detektivky
2. díl série Kapitán František Váchal

Další napínavý detektivní román autorky, navazující na titul Záhadný šepot.
Kapitán František Váchal opět zasahuje.
Poradí si s neobvyklým stážistou?
Odhalí bandu zlodějů diamantů?
Podaří se rozluštit záhadnou smrt mladé kolegyně?
Čtěte román Pronikavý smích. Dozvíte se víc…

Železo a rez - Harry Sidebottom
nakladatel: BB/art
historický román

Píše se rok 235 n. l. a nečekaným převratem a vraždou císaře Severa Alexandra i jeho matky končí nejen severovská dynastie, ale též čtyřicet let relativního klidu, který v říši panoval. Novým císařem se stává vojenský hrdina Maximinus, zvaný pro svůj původ Thrái, první císař, který se na trůn povznesl z řad prostého vojska. Senátoři ho vítají květnatými projevy, ale dokáží se opravdu smířit s Caesarem, který jako chlapec pásl kdesi v Thrákii kozy?
Nelítostná válka s barbary na severu si žádá stejně nelítostná opatření. Císař potřebuje další vojáky i peníze. A povinné konfiskace mu příliš přátel nezískají. Odhalené spiknutí rozpoutá nemilosrdnou odvetu. Svět kolem císaře zešílel a topí se v krvi. První díl trilogie nám představuje civilizaci, která je stejně jak vyspělá, tak krutá. Autor se věrně drží historie a maluje před námi obraz světa plného intrik, vražedných spiknutí, vášně i krvavých válečných střetů a bitev, světa, kde se ti nejmocnější bez milosti vraždí jen proto, aby i oni dosedli na císařský trůn.

Čtenáři se již v první knize nové série setkají i se jmény bojovníků z kmene Anglů, s nimiž se poprvé seznámili v zatím posledním díle Římského válečníka. V těch dalších se pak poprvé objeví i mladý Dernhelm, později přezdívaný Balista, hrdina Sidebottomovy řady Římský válečník. Právě on Maximinovo pak panování ukončí.

Koho miluješ - Jennifer Weinerová
nakladatel: Domino
společenský román

Někdy se bojíme uskutečnit svůj sen ze strachu, že bychom přišli i o to málo, co máme nyní.
Bylo jim osm let, když se setkali v čekárně na pohotovosti. Rachel Blumová je v nemocnici jako doma, má totiž vrozenou srdeční vadu. Andy Landis potřebuje jen zasádrovat zlomenou ruku. On se jí představí. Ona mu povypráví svůj příběh. A pak se rozejdou v domnění, že se vidí naposledy. Mýlí se.
Rachel vyrůstá v honosném domě, rodiče ji zbožňují a udělali by pro ni první poslední. Není divu, že Rachel postupem času zjistí, že vlastně ani neví, co by od života měla chtít. Naproti tomu Andy žije na chudém předměstí se svou osamělou mámou. Jedinou šancí na vymanění z mizérie takového života je jeho neobyčejný sportovní talent. Ano, Andy se má stát jedním z nejlepších běžců své generace.
Rachel a Andy se náhodně setkávají po celá tři desetiletí. Oba v tom čase vystudují střední i vysokou školu, projdou si manželstvím i peklem rozvodu, zažijí chvíle sladkých vítězství i rozčarování z porážek. Celou dobu jeden o druhém vědí, ale přesto se pokaždé rozcházejí s pocitem, že tentokrát se už opravdu vidí naposledy. A pokaždé se znovu mýlí.
Jejich příběh je totiž jedním z nejsilnějších milostných příběhů, jaké jste kdy četli.

Omyl - Elle Kennedy
nakladatel: Baronet
Young Adult
2. díl série Off-Campus

John Logan může mít kteroukoli holku si zamane. Pro hvězdu univerzitního hokejového týmu je život jeden velký večírek. Za jeho sexy úsměvy a okouzlujícím šarmem se ale skrývá stále rostoucí zoufalství, že se po promoci dostane do slepé uličky.
Rychlovka s Grace Iversovou měla jen na okamžik rozptýlit jeho chmurné myšlenky. Poté co ji ale od sebe kvůli jednomu hloupému omylu odehnal, je Logan odhodlaný obětovat poslední ročník vysoké, poslední rok své svobody, aby ji přesvědčil, že by mu měla dát druhou šanci.
Grace se po letních prázdninách vrací zpátky na Briarovu univerzitu, starší, moudřejší, a bez myšlenek na toho arogantního hokejistu, kterému málem věnovala své panenství. Už není ta uťápnutá chudinka, jako když se setkali poprvé. Jestli Logan očekává, že se za ním připlazí a bude žadonit o pozornost jako jiné holky, tak se vážně plete. A že ji chce zpátky? To se tedy bude muset pořádně snažit...

V moci lásky - Suzanne Enoch
nakladatel: Baronet
romantika

Madeleine Willitsová byla nucena opustit londýnskou společnost kvůli skandálu, který nezavinila, a přijmout placené zaměstnání na venkově. Když její zaměstnavatel onemocní a v domě se objeví Quinlain Bancroft, markýz z Warfieldu, Maddie je skálopevně odhodlána ho nenávidět. Jenže to nejde. Quinova udatnost, s níž čelí venkovu, je jednoduše příliš podmanivá. Není divu, že Maddie zapomene na svou zášť v Quinově sladkém objetí… a Quin se rozhodne znovu uvést slečnu Willitsovou do vznešené společnosti. Ovšem teprve teď přijdou opravdové překážky a výzvy v podobě soků a žárlivosti! Maddie však ví, že ve skutečnosti touží jen po jediném muži, a tím je Quinlain Bancroft...

Láska přemůže i smrt - Meg Cabotová
nakladatel: Knižní klub
fantasy
3. díl série Podsvětí

V třetím dílu knižní řady PODSVĚTÍ se znovu setkáváme s pánem Podsvětí Johnem Haydenem a jeho pozemskou přítelkyní Pierce Olivierovou. Jejich příběh připomíná bájné postavy Háda a Persefonu – se vším napětím i bouřlivostí. Největšími nepřáteli obou milenců jsou kruté Fúrie, bytosti, jejichž jediným cílem je zbavit se pána Podsvětí. Nelehký úděl Pierce a Johna ale komplikují i někteří obyvatelé Ostrova kostí. Kdo z nich je Fúrie a kdo jen obyčejný zločinec? Ostrov kostí není bezpečným místem pro nikoho. Pro Pierce a Johna však není kvůli Fúriím bezpečné už ani Podsvětí, kde v době jejich nepřítomnosti nastávají nevídané změny, teplota stoupá, kolem krouží krvelační krkavci a hromadí se mrtvé duše čekající na spásný přesun do věčného klidu. Co způsobilo tuto nerovnováhu, je záhadou. Poté, co Johnův pokus o vyřešení situace končí tragicky, přebírá Pierce veškerou zodpovědnost za záchranu Podsvětí i celého Ostrova kostí před hrozící zkázou.
Není toho na sedmnáctiletou Pierce trochu moc? Dokáže zvládnout všechny úkoly, které na ni klade její nové postavení?

Jíst, meditovat, milovat - Elizabeth Gilbertová
nakladatel: Metafora - paperback
společenský román

NOVĚ K 10. VÝROČÍ PRVNÍHO VYDÁNÍ
Pouť mladé dámy za pozemskými i duchovními rozkošemi napříč Itálií, Indií a Indonésií… Nové, doplněné vydání knižního (a filmového) bestselleru.
Elizabeth má vše, co se od moderní Američanky očekává: manžela, dům a úspěšnou kariéru. Jenže místo aby se cítila šťastná, pohlcuje ji panika, zoufalství a zmatek. Odhodlá se tedy k radikálnímu kroku. Úplně sama se vydá na roční pouť kolem světa.
V Itálii studuje umění rozkoše, flirtuje, nezřízeně hoduje a přibere deset nejšťastnějších kilogramů svého života. V Indii absolvuje čtyřměsíční duchovní cestu do vlastního nitra, na níž nechybí ani tak zdánlivé protiklady, jako je meditace, černý humor, mantry a vize. V Indonésii, kde se stane žačkou svérázného starého šamana, pak hledá svůj konečný cíl: rovnováhu a schopnost vybalancovat si život.

JÍST… Kvůli pár stonkům chřestu a italským novinám jsi zničila náš společný život?
MEDITOVAT… Uvidíš tak nádherný věci, že se ti bude chtít hodit po Tádž Mahálu šutrem.
MILOVAT… Jste-li svobodná žena cestující po Bali, nejlepší odpověď na otázku „Jste vdaná?“, zní: „Zatím ne.“

Podle knihy vznikl rovněž úspěšný film s Julií Roberts v hlavní roli.

Co všechno mě naučila kniha Jíst, meditovat, milovat - Elizabeth Gilbertová
nakladatel: Metafora
biografie, osudy

Padesát pravdivých příběhů, padesát osudů, které změnila jediná kniha
Během deseti let od svého vydání se z knihy Elizabeth Gilbertové Jíst, meditovat, milovat stal fenomén dodávající milionům čtenářů naději a sílu, aby se i oni pustili do pátrání po tom nejlepším, co se v nich skrývá, a vykročili po cestách, na něž by se jinak nikdy nevydali. 
Protagonisté padesáti autentických příběhů se v knize dělí o své životní osudy. Někdy veselé, jindy smutnější, ale vždy hluboce inspirující.
Najdeme zde vyprávění o tom, jak lze najít cestu k přijetí mateřské role, jak se vzpamatovat z rozvodu, jak se vydat za skutečnou láskou nebo se vyrovnat s matčinou smrtí. Nechybí ale ani příběhy zábavné, například o hledání dokonalé pizzy, nebo o tom, jak jít za splněním snů - třeba o herecké kariéře.
Kromě hezkých chvilek strávených nad osudy jiných klade tato kniha každému čtenáři otázku: K čemu tohle všechno dokáže inspirovat vás?

Vyděrač - Felix Francis
nakladatel: Knižní klub
napětí, thrillery

Vyšetřovatele BHA Jeffa Hinkleyho požádá o pomoc nejlepší steeplový jezdec současnosti Dave Swinton. Byť je přátelství mezi žokeji a vyšetřovateli krajně neobvyklé, oni dva jsou výjimkou a Jeff se tedy hned za Davem vydává na návštěvu. Než se však stačí dozvědět nějaké podrobnosti o tom, proč miláček národa vypustil závod, pokusí se Jeffa někdo zabít – a vše nasvědčuje tomu, že to byl právě Dave! O pár hodin později je ale hvězda sportovního nebe nalezena mrtvá. Noviny se plní palcovými titulky o sebevraždě a Jeff se pouští do případu, o kterém vlastně nic neví...

Sál smrti - Peter May
nakladatel: Host - paperback
dobrodružství, thrillery
3. díl série Čínské thrillery

Margaret Campbellová a Li Jen ve třetím díle čínských thrillerů...
V hromadném hrobě v Šanghaji je nalezeno osmnáct znetvořených, rozkouskovaných ženských těl. Li je vyslán na místo, protože objevené mrtvoly mohou mít spojitost se starou nevyřešenou vraždou v Pekingu. Čeká ho pohled na hrůzný zločin, jaký v Číně dosud neměl obdoby.
Margaret mezitím musí čelit pochybnostem o divokém vztahu s Lim a jeho vlivu na jejich profesionální spolupráci. Když se však po pohřbu svého otce vrátí ze Spojených států, zjistí, že jakýkoli vztah s Lim, milostný i pracovní, může být nyní v ohrožení. Mej-Ling, zástupkyně velitele místního kriminálního oddělení, s Lim úzce spolupracuje a podle všeho nechce zůstat pouze u toho. Jak může Margaret, „cizí ďábel“, soupeřit se ženou, která je Limu po všech stránkách blíž?
Když vyšetřovatelé dospějí k děsivému zjištění, že ženy byly pitvány zaživa, s hrůzou si uvědomí, že mají co do činění s nelidským monstrem. Čím blíže jsou na stopě chladnokrevnému zabijákovi, tím je jistější, že se budou muset postavit nejen jemu, ale i vlastním nočním můrám.

Vlčí pouto - Miroslav Valina
nakladatel: Beletris
sci-fi

Příběh party dospívajících kluků, která si po svém a tak trochu za hranou zákona „operuje“ v dnešních severních Čechách – do chvíle, než za dramatických okolností potká v krušnohorských lesích tajemnou dívku na útěku z domova. Brzy se totiž ukazuje, že se nepotkali jen s ní, ale i s tím, co vyvolala svou podivnou, s magií si pohrávající vzpourou proti odcizenosti světa lidí. Houstne podzimní mlha a po okolních lesích, na horských planinách i v povrchových dolech se začínají objevovat žoldnéři z dob třicetileté války. Rozjíždí se divoká přízračná jízda, nabitá dobrodružnými zážitky a okouzleným erotickým jiskřením. Jízda směřující za mlžný závoj uhrančivé krušnohorské krajiny…

Nic mi neprozrazuj - Joy Fieldingová
nakladatel: Ikar - 5. vydání
společenský román

Jess Kosterová je mladá, půvabná a ambiciózní prokurátorka. Na jedné straně sklízí při své náročné a psychicky vyčerpávající práci velké úspěchy, na druhé má problémy s nevyrovnaným vztahem k vlastní rodině a bývalému manželovi. Její život bolestně ovlivní dvě tragické skutečnosti - neobjasněné zmizení matky a osud klientky, kterou zastupuje. Sama začne dostávat výhrůžné dopisy a na každém kroku ji pronásleduje nebezpečný zabiják. Jessin život se změní v noční můru. Podaří se jí zjistit pravdu o tom, co se stalo její matce? Dokáže usvědčit ty, jejichž vina je zřejmá? Najde sílu vypořádat se s minulostí?

Zašívaná panenka - Danka Šárková
nakladatel: Ami Publishing
román

Manželé Jandovi spolu žijí roky v jedné domácnosti, ale teprve po letech zjistí, že se vůbec neznají. Protiklady dvou zcela rozdílných osobností a vzájemná tolerance jim skýtá nemálo krásných okamžiků, ale též vyhrocených situací, kdy jde o vlastní životy. Až na malá škobrtnutí by oba propluli desetiletími, ale vše změní příjezd záchranné služby…
Hlavní hrdinka Lada vám barvitě líčí svůj osud, který se s ní nemazlil. Svým myšlením a láskou k životu najde vždy cestu, jak být šťastná. Učí to klienty ve svých seminářích a jistě osloví mnohé čtenářky, které zjistí, že velký životní problém je jen zkouškou na jejich životní cestě.

Lapkové - Tom Cooper
nakladatel: Knižní klub
dobrodružství, thrillery

Cosgrove a Hanson v močálu pátrají po mýtickém ostrově plném marihuany, jednoruký Lindquist hledá s detektorem kovů poklad piráta Jeana Lafitta, mladý Wes Trench sní o tom, že si jednou postaví svou vlastní krevetářskou loď, zástupce ropné společnosti Grimes se snaží podfouknout co nejvíc svých krajanů včetně vlastní matky a zlotřilé padouchy bratry Toupovy zajímá jediné – kdo jim vyfoukl jejich zelenou úrodu… Lůzři, snílkové a darebáci, kterými Tom Cooper svůj groteskní noir z lousianských mokřadů zalidnil, mají jedno společné – všichni se ženou za nějakým snem. A to navzdory ropné havárii v Mexickém zálivu i stále patrným pozůstatkům řádění hurikánu Katrina.

Padělatelé - Bradford Morrow
nakladatel: Ikar
společenské romány

William Butler má neobyčejný kaligrafický talent. Lépe řečeno je to vynikající padělatel historických rukopisů. Schopnost vytvořit dokonalé falzum pro něj vždy sice byla spíše otázka prestiže než způsob, jak si vydělat peníze, nic to však nemění na tom, že si zahrával s ohněm – a že se od doby, co se spálil, zdržuje výhradně na té správné straně zákona. Když je však jeho švagr, sběratel vzácných tisků a rukopisů, brutálně zavražděn a Williamovi začnou chodit výhružné dopisy, psané perfektními rukopisy dávno mrtvých spisovatelů, začnou se nad ním stahovat černá mračna… Mysteriózní román držitele Ceny Americké akademie pro umění a literaturu.

Oko za oko - Fern Michaels
nakladatel: Baronet
společenské romány
2. díl série Sesterstvo

Příběh pomsty sedmi odhodlaných, rozhořčených žen, které vinou lidské krutosti a lhostejnosti utrpěly bolestnou ztrátu. Všechny se odmítly smířit s nespravedlivostí, s bezmocí práva, a vytvořily Sesterstvo, jež se důmyslně a nesmiřitelně mstí těm, na něž zákony nestačí. Mstitelky navenek nemají nic společného, ale všechny spojuje životní tragédie a pocit křivdy z bezzubých zákonů.
Kdo vrátí hrdost Julii Websterové, která oddaně pomohla manželovi dosáhnout kariéry senátora a celou tu dobu se nechala šikanovat a zneužívat jen proto, aby ji nakonec odkopl jako nepotřebný hadr?

T-Force - Velký průlom - Leo Kessler
nakladatel: Baronet
literatura faktu, military

T-Force je elitní přepadová jednotka, která Němcům zasazuje údery do těch nejchoulostivějších míst. Stvořil je generál Patton. Zodpovídají se přímo jemu. Ale v létě 1944 se zdá, že i Patton zašel příliš daleko. V rozporu s rozkazy svých nadřízených vyslal jednotku na tajnou misi v nepřátelském týlu. Mají se probojovat skrz celý německý armádní sbor, obsadit důležitý most přes řeku Sélune a držet ho, dokud nedorazí 3. armáda. A pokud se něco zvrtne, nikdo jim nepomůže.
Toto je příběh jejich zoufalého dobrodružství, odehrávajícího se za krajně nepříznivých okolností.

Hrozba patriotů - Steve Berry
nakladatel: Domino
dobrodružství, thriller
10. díl série Cotton Malone

Co když je výběr daní nelegální, protože nemá dostatečnou oporu v zákonech?
Říká se, že v lidském životě jsou jen dvě jistoty: daně a smrt. Jak by ovšem obstálo toto rčení, kdyby vyšlo najevo, že výběr daní je ve Spojených státech nelegální? Že ústavní dodatek, který dává vládě oprávnění vyžadovat od občanů část jejich příjmů, nebyl nikdy řádně ratifikován?
S takovýmto tvrzením přišel ve své knize jistý neplatič daní. Ve Státech má teď zatraceně horkou půdu pod nohama a ve strachu z odsouzení uprchl do Evropy. Teď napjatě čeká na černou brašnu, kterou mu má přivézt bývalý úředník ministerstva financí. Její listinný obsah zajímá spoustu lidí – například Cottona Malonea, jehož do akce povolala zpravodajská služba Magellan Billet.
Po krveprolití v Benátkách Malone pochopí, že tajemný obsah černé brašny je ještě nebezpečnější, než se zpočátku domníval. O jeho získání totiž usiluje i zavržený syn severokorejského diktátora. Tento nesmírně ambiciózní muž má odvážný plán: zmocnit se oněch dokumentů, jejich prostřednictvím srazit Spojené státy na kolena a následně se coby pokořitel nenáviděného nepřítele stát novým vůdcem své vlasti.
Zdá se, že ve Středomoří začíná být zatraceně horko...

Já se vrátím - Adriaan van Dis
nakladatel: Host
společenský román

Podivná matka, po lásce lačnící syn a touha po snadné smrti
Po letech chladu a odmítání se matka otevře svému synovi romanopisci. Dovolí mu, aby sepsal její životní příběh, pod podmínkou, že jí pomůže k snadnému odchodu.
Dodrží oba svůj slib? Mohou si důvěřovat? Matka se synovi vysmívá lžemi a polopravdami. A jak vypráví, syn se od ní stále více odtahuje.
Kdo je vlastně jeho matka? Jako dcera brabantského farmáře se ke zděšení své protestantské rodiny vdala za indonéského úředníka koloniální armády. Poté, co se svými třemi dcerami strávila válku v japonském zajateckém táboře, se dozvěděla, že jejího manžela popravili. Zcela bez prostředků a těhotná s jiným mužem se vrátila do Holandska. Zde se usadila, usmířila se se zámožnou rodinou a pečovala o svého šíleného muže — spisovatelova otce.
Syn se ptá, zapisuje a čas od času nad ní láme hůl, zoufalý z nepřehledné směsice pravdy a lží. Román Já se vrátím je tragikomedií o chladné, leč fascinující matce, po lásce toužícím synovi a napínavé hře, kterou spolu hrají.

Nemilosrdné - Sara Shepardová
nakladatel: BB/art
pro dívky 10+
16. díl série Roztomilé malé lhářky

V pensylvánském Rosewoodu začalo léto, ale koho by letos zajímalo slunění u bazénu či grilování na zahradě! Událostí číslo jedna, která zastínila všechno ostatní, je totiž soudní proces se čtveřicí dívek obažalovaných z úkladné a zvlášť bezcitné vraždy – jejich bývalé nejlepší kamarádky. Jen Aria, Spencer, Hanna a Emily vědí, že jde o vykonstruovaný proces. Roztomilým malým lhářkám už vůbec nikdo nevěří, že vše je jinak a že Alison žije a někde v úkrytu se jim vysmívá. Soudní líčení, jež nemizí z hlavních zpráv televizních stanic a titulních stran všech deníků, se chýlí pomalu ke konci. I když se právník děvčat snaží jeho průběh zvrátit, holky cítí, že tentokrát nad nimi Ali opravdu vyhrála. Není úniku. Čeká je doživotní vězení… Aria se pokusí před vším utéct, ale brzy zjistí, že se skrývat se je mnohem těžší, než si představovala. Spencer potkává člověka, který jí za velké peníze může zařídit život s novou identitou – ovšem musela by za svým dosavadním životem udělat tlustou nesmazatelnou čáru. Hanna se chce před nástupem do vězení vdát a zažít aspoň na okamžik tu nekonečnou romantiku, o které odmalička snila. Jenom Emily je ze všeho natolik zničená, že raději volí drastické řešení. Její zoufalá volba ale změní životy kamarádek i Alison – navždy.

Hra bez pravidel - Vince Flynn, Kyle Mills
nakladatel: BB/art
dobrodružství, thrillery
14. díl série Mitch Rapp

Když Joe „Rick“ Rickman, bývalý zlatý chlapec zpravodajské služby, uskutečnil dokonale naplánovanou vlastizradu a ukradl agentuře obrovské množství nejdůvěrnějších dokumentů, neměla ředitelka CIA jinou možnost než proti němu nasadit svou nejdokonalejší zbraň: elitního tajného agenta Mitche Rappa.
Rapp zrádce rychle zlikvidoval, jenže se brzy ukázalo, že Rickman představuje pro Ameriku vážné nebezpečí i své po smrti. Jeho odstranění spustilo akci, kterou sám dopředu pečlivě naplánoval. Kompromitující údaje uložil na neznámém místě a teď je někdo podle jeho instrukcí rozesílá a osudově tak ohrožuje bezpečnostní zájmy Spojených států.
Začíná vysoká hra bez pravidel, neboť Američané i Pákistánci se za každou cenu snaží odhalit Rickmanovy komplice a získat zbytek tajných dokumentů, které postupně unikají na veřejnost. Jestliže se Spojené státy nemají stát rukojmím země, která touží být nejnovější jadernou velmocí, musí Mitch Rapp předběhnout, přelstít a porazit nejnebezpečnější protivníky, proti jakým se kdy postavil.

Po smrti Vince Flynna štafetu převzal spisovatel Kyle Mills a navazuje tam, kde skončil předešlý díl série Poslední muž.

Andělé nad Teheránem - Gina B. Nahai
nakladatel - Slovart, Brio
světová současná

Liliina matka se jedné noci promění v anděla a odlétne neznámo kam. Její dcera po ní začíná pátrat. Barvitá sága o osudu a zakázané lásce čerpající z tradic perské a židovské kultury. Kniha Giny B. Nahai, která se opírá o důkladnou znalost íránské židovské historie, oživuje rodový řetězec žen, které jsou sice pevně zakořeněny ve své zemi, avšak pokoušejí se zbavit vlády osudu a dát svému životu nový směr v zemi nových možností - v Americe.

Julie v červnu, Romeo na konci listopadu - Oliver Burian
nakladatel: Jota
literatura česká, současná

I když jsme obklopeni supermoderní technikou, uvnitř jsme všichni stejně zranitelní…
Příběh je situován do nedaleké budoucnosti a začíná u lože umírajícího starce. Jeho schovanka se od něj dozvídá tajemství svého života a Romeo jí předává knihu, kterou pro ni napsal s prosbou, aby mu z ní v jeho posledních dnech četla. Prosí ji, ať jej soudí až po jejím dočtení.
Při předčítání se Claudie vrací do doby před jejím narozením a dočítá se o kouzlech a úskalích vztahu mezi starším mužem a mladou ženou od seznámení až po rozchod a rozvod. Zároveň je kniha i sondou do způsobu života generace Claudiiných rodičů; života, který díky masivnímu technologickému pokroku již prakticky zmizel.
Jsme svědky paralelně se vyvíjejících příběhů Claudiiny první lásky a nově nacházeného vztahu s otcem. Daří se jim k sobě najít cestu a užívat si vzájemnou přítomnost, ale nemilosrdná ruka osudu vše změní.

Mechanický princ - Cassandra Clareová
nakladatel: YOLI 
fantasy
2. díl série Pekelné stroje

V magickém viktoriánském Londýně našla Tessa Greyová útočiště u Lovců stínů, její bezpečí má ale krátké trvání. S pomocí přitažlivého samotáře Willa a oddaného Jema totiž zjišťuje, že Magistrova válka proti Lovcům stínů má velmi osobní důvod. Viní je z dávné tragédie, která mu zničila život. Jestliže chtějí odhalit tajemství minulosti, musí se vypravit do mlžného Yorkshiru, špinavých londýnských uliček i na ples plný nepřátel, kde se Tessa dozví děsivou pravdu o svém původu. Ukáže se také, že někdo ze samého středu Společenství je zrádce…

Děti hněvu - Nela Rywiková
nakladatel: Host
krimi, detektivky

Druhá detektivní kniha ostravské spisovatelky
Příběh s detektivní zápletkou zavádí čtenáře do neutěšeného prostředí ostravské periferie, kde je nalezeno tělo zavražděného a profesionálně vypreparovaného muže. Ačkoli první stopy policejního vyšetřování vedou téměř neomylně k místnímu profesionálnímu preparátorovi, vyšetřovatelé začínají postupně rozkrývat složitě spletenou síť mezi lidmi ze zcela odlišných společenských vrstev. Na jedné straně tak stojí novodobá „elita“ v podobě podnikatele Gavly a Pavly Bittnerové, proti nim pak gambler Pavel se svou sestrou a otcem. Přestože by se mohlo zdát, že jediným pojítkem mezi těmito postavami je více či méně zdařilé balancování na hraně zákona, čtenář brzy začíná tušit, že je spojuje daleko víc. Děj doplňuje třetí vyprávěcí linie, sahající až do předválečných časů. Díky tomu můžeme sledovat nejen
postupné rozuzlení detektivní zápletky, ale především to, jak snadno se člověk stává obětí lhostejnosti, hněvu a dějinných událostí a jak fatálními důsledky může končit promlčená spravedlnost.

Vídeňské bratrstvo - Ingar Johnsrud
nakladatel: Host
krimi, detektivky

První díl série o Fredriku Beierovi
Když je vyšetřovatel Fredrik Beier přivolán k masové vraždě na předměstí Osla, vše vypadá na případ náboženské msty. Oběti totiž patří k podivné sektě Boží světlo, která se připravuje na soudný den. Fredrik a jeho nová kolegyně Kafa však mají své pochybnosti a brzy objeví podezřelé souvislosti, které vedou až k hrůzným vědeckým experimentům z dob druhé světové války. Fredrik a Kafa se musí ponořit do temné minulosti členů sekty a to, co na začátku vypadalo jako tragický, ale jasný případ, se náhle mění v dramatický hon na brutálního zabijáka.
Prvotina Ingara Johnsruda Vídeňské bratrstvo ohlašuje příchod smělého a ná- paditého nového hlasu skandinávské krimi. Johnsrud ukazuje své schopnosti mistrovského vypravěče v důmyslně utkaném a akčním thrilleru.

Pralinky s chilli - Jana Benková
nakladatel: Brána
společenský román

Tina Bergerová, majitelka úspěšné PR agentury, která zastupuje celebrity, usiluje získat mezi své klienty i známého top manažera. Zprvu spolu bojují jako kočka s myší, Tina pak ale podlehne jeho šarmu a bláznivě se do něho zamiluje. Ani v tom nejhorším snu ji však nenapadne, jak hluboko může jejich vztah poznamenat její nedávná aférka, kdy po smrti partnera skončila v náručí cizího muže. Kolotoč událostí se však nedá zastavit. V bulváru se objevují další a další titulky a Tinin život se zamotává ještě víc…

Historie Mafie - Al Cimino
nakladatel: Omega
biografie, osudy

Tato kniha vypráví o výjimečných lidech, kteří žili ve výjimečné době. Kniha Dějiny Mafie vám odhalí jejich životní příběhy, příběhy jejich rodin, jejich zločiny a chladnokrevné vraždy. Poznáte Dona Vito Cascio Ferra, newyorského mafiána, který nechal zavraždit Joe Petrosina v Palermu, nebo Johna Gottiho – Teflonového Dona – či Bernarda „Traktor“ Provenzana, který se na venkovském statku celých 43 let ukrýval před spravedlností.

Říkejte mi Tini - Moje kniha - Martina Stoessel
nakladatel: Egmont
romány, povídky děti 10+

V této knize se o Tini dozvíte všechno. Chtěla ji pro vás napsat, protože ví, že nás všechny pojí výjimečné pouto. Snažila se vám otevřít své srdce a prozradit na sebe trochu víc. Spousta z vás ji nejspíš zná jen jako Violettu a pro ni to vždycky bude čest, ale jmenuje se Martina a přála by si, abyste ji poznali takovou, jaká je, prostě Tini.


Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana - Lenka Stránská
nakladatel: Triton
biografie, osudy

Když si začínala psát deník, možná již tušila, že její manželství je omyl. Přesto v něm vytrvala osmapadesát let. Po manželově smrti bilancuje život se sebestředným sobcem, fakticky a téměř bez emocí popisuje ústrky, schválnosti, nadávky a hrubé zacházení, občas vrcholící fyzickým napadením. Některé ze zaznamenaných příhod jsou sotva uvěřitelné, z jiných až mrazí. Hrdinka však dokáže hodnotit svůj osud s nadhledem a smyslem pro humor...
Její deník právě držíte v ruce. Varuje všechny, kdo se domnívají, že násilnického partnera změní, vychovají, polepší. Apeluje i na lhostejné svědky domácího násilí, kteří nezasahují s poukazem na heslo co se doma navaří, to se doma sní.

Noční hlídka - Sergej Lukjaněnko
nakladatel: Triton
fantasy

Mezi námi žijí Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy. Legenda vypráví o dávných časech, kdy jejich armády sváděly nelítostný a nebezpečně vyrovnaný boj. Aby jejich soupeření nezničilo celý svět a aby zůstala zachována rovnováha, uzavřeli spolu Dohodu.
Světlí drží Noční hlídku a bdí nad činy Temných, armáda temnoty při Denní hlídce kontroluje počínání Světlých. Díky vzájemnému respektu je tak svět ušetřen nejhorších katastrof.
Jenže to se má změnit. Staletí trvající rovnováhu má vychýlit příchod „Velkého Jiného“. Dávné proroctví popisuje jak zničení křehkého smíru, tak strašlivou válku, která uvede svět do nové éry strachu a hrůzy. Ten čas právě nastal…

***
První díl fantasy pentalogie Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv. Romány, zasazené do Moskvy let 90., popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu… Po světě se tato trilogie proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.

Taškařice - Jana  Maternová
nakladatel: Krigl
román

Autorky již čtvrtá kniha.
Hlavními postavami jsou, tak jako v předcházejících románech, muž a žena, které se zoufale snaží pochopit sebe sama.
Do života dobře situovaného muže počínáme nahlížet v době, kdy ho jeho pátá desetiletka začíná kárat, napomínat a upozorňovat. Jeho dny nejsou v pořádku. Osaměle, s lahví whisky u postele a rozličnými slečnami v posteli se žít nemá a jen stěží dá. K tomu se přidává nečekané otcovství, jež přináší více zklamání než potěšení. Zodpovědná a vysoce hodnocená funkce ve firmě nemalého významu životní schodky nekompenzuje, nýbrž prohlubuje. Robert se ještě nějaký čas obezřetně vyhýbá nástrahám, za něž povětšinou nemůže. Stačí však jediný nepozorný krok a...
Ve dvouletých odmlkách je nám dopřán čas seznámit se s Tamarou. Jak se může odvíjet film premiantky vysokoškolských studií poté, co se jí dostane pocty prestižního pracovního nasazení ve vlivné bance? Se ctižádostivou matinkou za zády je to krkolomná cesta. Tamara hledá, bloudí, nachází a ztrácí, znovu tápe, doufá, věří, přesto stále více pláče než se usmívá. Dětství protlačované dcerušky jí rozhodně není ku pomoci. Lásky střídají nelásky. Ostrůvky štěstí záhy mizejí pod zákeřnými přívalovými vlnami. Ani ona nekráčí vždy s náležitou ostražitostí a chybný nášlap na sebe rovněž nenechá dlouho čekat...
Když se dva souběžné, nápadně si podobné příběhy již podruhé náhodně střetnou, velmi váhavě se rozhodnou pro společný směr. Duše Tamary a Roberta však hluboce zvrásnily dosavadní, velmi silné prožitky. Přítomnost je, bohužel, v područí minulosti…
Společenský román o vztazích, které, s hlubokým přesvědčením řečeno, stojí za vším.

Evžen Oněgin - Alexandr Sergejevič Puškin
nakladatel: Omega
světová klasika

Puškinovo mistrovské a nadčasové dílo, čtenáře osloví nejen překrásnou literární formou, ale i krásným příběhem o lásce a přátelství, o malých i velkých životních dramatech a také o spletitosti lidských osudů.
Titulní postava románu, Evžen Oněgin – mladý floutek z vyšší společnosti, který tráví své petrohradské dny dílem v nečinnosti, dílem návštěvami různých plesů a večírků plných konvencí a přetvářky, opouští rušný společenský život velkoměsta, který ho již stejně nudil, a stěhuje se na venkovské sídlo, které zdědil po svém strýci.
Veršovaný román.

Modlitba - Phillip Kerr
nakladatel: Argo
psychothriller

Psychologický thriller ze současnosti, který se vzpíná k netušeným výšinám. Co když Bůh existuje, ale je zlý? Houstonský agent FBI Gil Martins prochází už nějaký čas krizí víry, a rozhodně ho z ní nedostane série vražd, které se odehrávají ve městě a okolí. Oběti jsou dvojího druhu: pobožní svatoušci, kteří nikdy nemluví sprostě a nejlépe se cítí v kostele, a na druhé straně ateisti, kteří veřejně označili náboženství za tmářství. Je snad možné, aby se v moderním velkoměstě odehrávala skrytá náboženská válka? Gil Martins případ rozkryje, ale projde si přitom peklem.

Hitler jako vojevůdce - Henryk Eberle
nakladatel: Ikar
literatura faktu, military

Na základě nejnovějších poznatků a dosud neznámých dokumentů renomovaný historik nacismu ukazuje, jak Hitlerovy zkušenosti vojenské spojky z první světové války ovlivnily myšlení a jednání pozdějšího diktátora a vrchního velitele branných sil. 
Nový neotřelý pohled na často notoricky známé události, které čtenář uvidí z mnohdy nečekaného úhlu.


Tři životy Lídy Baarové - Ondřej Suchý
nakladatel: Ikar - 2. vydání
biografie, osudy

Neobyčejný osud výjimečné české herečky byl již zpracován v několika knihách. Ale jak to bylo doopravdy s jejím vztahem ke Goebbelsovi a co stálo za přízní, kterou ji projevoval Hitler? Kniha hledá odpověď porovnáním tří vydaných hereččiných memoárů. Slovo zde mají jejich aktéři, zejména spisovatelé Josef Škvorecký a Ota Filip, její herečtí kolegové i současní umělci a znalci. Závěr tvoří neuvěřitelný příběh o posteli z filmu Maskovaná milenka podle vyprávění filmového architekta Jana Zázvorky. Připojena je poprvé zpracovaná kompletní filmografie.

Objetí mrazu - Laurell. K. Hamiltonová
nakladatel: Epocha - Fantastická Epocha
horor, fantasy
6. díl série Merry Gentry

Merry Gentryová je žena, s níž není radno si zahrávat. Pracovala pro soukromou detektivní kancelář v Los Angeles, která se specializuje na případy s nadpřirozenými motivy. A že ve světě, kde vedle lidí žijí všemožné druhy kouzelných bytostí, o takové případy vůbec není nouze.
Jenže Merry není jen člověk s malou příměsíc kouzelné krve, která jí propůjčuje zvláštní schopnosti. Ve skutečnosti je princeznou Temného království, členkou královské rodiny, a od trůnu ji dělí jen několik krůčků. Právě intriky a úklady těch, kteří by ji rádi odstranili z nástupnictví, ji přiměly utéct do lidského světa a za každou cenu svou pravou identitu skrývat.
Poklidná léta, kdy ji ohrožovali jen zločinci a nástrahy velkoměsta, však skončila. Její tajemství bylo prozrazeno a nezbylo než se vrátit ke dvoru a čelit mocenským pletichám, v nichž sex a láska jsou jen nástroji k dosažení vyšších cílů. Zachovat si důstojnost a zůstat věrná svým citům a zásadám není snadné, když jde Merry na každém kroku o holý život...

Princezna Meredith, dědička Temného trůnu, už dávno není soukromým očkem z Los Angeles. Svůj obyčejný život musela opustit a stát se nadějí Říše kouzel – pokud ji tedy její protivníci – nebo sadistická teta Andais, královna Vzduchu a Temnoty – nezabijí dřív, než stihne otěhotnět s některým ze svých milovaných osobních strážců.
Ovšem nyní jsou tři z těchto mužů, kteří by za Meredith položili bez váhání život, obviněni ze znásilnění šlechtičny Požehnaného království. Od začátku je jasné, že Taranis, král Světla a Iluzí, sleduje vlastní cíle a Merry bude muset tentokrát podstoupit bitvu s tím nejhorším možným nepřítelem – s lidskými právníky. O čest, život svých milenců a vlastní svobodu. Má ale vůbec šanci, když je jasné, že její strýc Taranis podléhá šílenství a chtíči a nehodlá hrát fér? Merry se ocitá ve víru intrik a pozornosti mužů, o které rozhodně nestojí – zvláště když to znamená ztrátu těch, které skutečně miluje…
Pokud jste si mysleli, že nebezpečí číhá jen v Temném království, je na čase změnit názor!

To je ode mě tento měsíc z knižních novinek všechno. Doufám, že vás moje články inspirovaly a našli jste každý něco ze svého žánru :)

Večer se ještě můžete těšit na knižní tip pro tento týden :)

Mějte se krásně :)

Ahoj Šárka ♥


8 komentářů:

  1. Tak myslím, že si bez větších problému vyberu i zde :) je to dobrý, v květnu bude co číst :)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní nálož novinek :-) Těším se na knihu Koho miluješ :-)

    OdpovědětVymazat
  3. fíha, to je teda novinek! Jíst meditovat milovat je skvěle. Podsvětí od M. Cabot jsem nepřišla na chuť

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je super - i v tomto článku jsem našla spoustu inspirace, takže ti moc děkuju :)
    Hezký večer a těším se na knižní tip, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, Hani a knižní tip je právě na blogu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥