úterý 10. května 2016

Můj první knižní tag

Všechny vás zdravím a přeji nádherné prosluněné úterý :)

Rozhodla jsem se napsat svůj první tag a samozřejmě knižní/čtecí, jak jinak na knižním blogu, že. Nedávno jsem ho objevila na blogu Slávka Knihomolka, zaujal mě, tak proč ho také nezkusit :)
Bude to alespoň menší zpestření mezi recenzemi, knižními tipy, rozbalovačkami a podobně.

A jdeme na to :)


Knižní/čtecí TAG

1) Máš doma nějaké místo na čtení?

Jednoznačně postel. Nebo alespoň poloha v leže. Takže klidně i gauč. Nevýhodou je, že se mi, a poslední dost často, stává, že při čtení usnu. A klidně i odpoledne. Ale to už je riziko :D 

2) Záložky nebo kousek papíru, který se válí poblíž?

Mám spoustu záložek, takže nemám problém, když jednu někde založím, zaseju, zkrátka zakramařím, vybrat si v desítkách dalších. Samozřejmě pokud není náhodou žádná po ruce, což ale doma nehrozí, vložím do knihy jakýkoliv papírek, účtenku, jízdenku. Ale nikdy bych neohnula v knížce stránky. Nikdy!!!

3) Můžeš jen tak přestat číst nebo dočteš kapitolu?

Doma většinou dočtu kapitolu a nebo alespoň stránku. Ale pokud třeba jedu vlakem, tak tam pochopitelně na konec stránky či kapitoly čekat nemůžu. To bych taky mohla vystoupit o pár stanic dál :D

4) Jíš nebo piješ během čtení?

Jak kdy. Nebojím se jíst či pít, že bych si snad polila či upatlala knihu, na to dávám fakt pozor. Ale i přes velký pozor se může stát nehoda, bohužel, můj převržený hrnek s kávou však neodnesla kniha ale notebook. Naštěstí přežil. Ale ano, jím, mlsám, piji, popíjím :) Ovšem nějaký výhradní nápoj či mlsku přímo jen ke čtení nemám.

5) Posloucháš u čtení hudbu nebo televizi?

Nikdy. Nejraději mám absolutní ticho, což mi je tedy dopřáno pouze pozdě večer, kdy tedy také nejvíc čtu.

6) Čteš vždy jen jednu knihu nebo jich máš rozečteno několik?

Z 99,9% čtu vždy jen jednu knihu. Maximálně jsem ochotná třeba do vlaku si brát nějaké povídky k ještě rozečtené knize, kterou čtu klasicky doma. Ale nejraději pouze jednu.

7) Preferuješ pouze čtení doma nebo čtení kdekoliv?

Nejraději čtu doma v klidu, jak už jsem zmínila. Ale naučila jsem se přece jen trošku vypouštět nežádoucí zvuky, hovory a čtu běžně ve vlaku, v MHD, v čekárně u doktora. Někdy i venku, třeba v parku na lavičce, ale tam mám s těmi rozličnými zvuky docela problém pořád. 

8) Čteš nahlas nebo pouze ve své mysli?

Čtu potichu. Pouze pokud mě nějaká věta či citát, myšlenka, natolik osloví, řeknu si ji nahlas, jestli i tak dobře zní. Ale jinak zásadně potichu. Ale když si vzpomenu na svá školní léta, kdy jsem se učila, tak jsem si to předčítala vždy nahlas, lépe jsem se tak soustředila. Ale to je doba dávno minulá a navíc šlo o studium, ne o běžné čtení.

9) Čteš některé kapitoly dopředu nebo dokonce přeskakuješ kapitoly?

Pokud bych měla přeskakovat kapitoly, bude to známka, že mě kniha absolutně nebaví a tudíž bych ji odložila. Přečíst knihu z půlky by pro mě nemělo žádný význam a je to podle mě i nesmysl. A jestli čtu něco dopředu... občas se mi stane, že jsem z knížky tak na nervy, že kouknu o pár stránek dál, jak se děj vyvíjí... abych to čtení vůbec ve zdraví přežila :D Ale to jsou opravdu výjimky. 

10) Lámeš hřbet nebo se jej snažíš uchovat jako nový?

Knihy se mají u mě jako ve vatičce. S láskou je opečovávám a v životě bych jim nezkřivila pomyslný vlásek, natož ohnout či snad zlomit hřbet. Nikdy!!!!

11) Píšeš do knih?

Nepíšu, možná jsem si maximálně několikrát udělala poznámku obyčejnou tužkou, ale výjimečně. Poznámky si dělám bokem na papír. Knihy prostě miluji, tudíž do nich nečmárám, neohýbám jim listy, jsou pro mě poklad, i když jde třeba o starou knihu z antikvariátu. Co se týče knih, mám prostě své zásady.

Pokud se vám tag líbil, určitě jej také vyzkoušejte :) Ráda se dozvím, jak jste na tom s čtecími zvyky vy :)

Přeji vám krásný den a nejlépe ve společnosti knihy :)

Vaše Šárka ♥


22 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Díky, Míšo :) Otázky se mi líbily, tak jsem se do toho pustila :)

      Vymazat
  2. Sari super :) skoro ve vsem se shodujeme :) jedine, do knih nikdy bezne nepisu - jen pokud me k tomu spisovatel vylozene pobizi (jako napr. 100 dni stesti, ted je to i u jeho druhe knihy, kterou prave ctu Mas me vubec rad? ). U toho jsem premyslela, zda volna policka vyplnit a pak jsem vyplnila. Rekla jsem si, bude zajimave to cist treba za 20 let :) tak uvidime :) Jinac bych roh atd taky nikdy neprehla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, díky za krásný komentář :) Jo s Brizzim máš pravdu, tam bych to mohla i napravit, to je něco úplně jiného. Tam se to může :)

      Vymazat
  3. Taky jsem ho vyplňovala na svém blogu :-) Jsme na tom se čtecími návyky hodně podobně, tak klidně mrkni :-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle tag mám ráda, chystám něco podobného tento měsíc i u sebe na blog, ale ráda bych se trošku víc rozepsala tak obecně o mém čtení a čtecích návycích. :)
    Měj se krásně, Šári

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se potom ráda podívám :) Taky se měj krásně, Hanko :)

      Vymazat
  5. Moc fajn příspěvek! Odpovídala bych skoro stejně :-)
    Tak samé krásné chvíle v dobré knižní společnosti přeji, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda holka, nejsme sestry? Až na bod 9, by byly odpovědi totožné :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem ráda, že tě můj tag zaujal. Paráda. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Šárko, perfekt. Nestačila jsem se divit, když jsem četla, jako kdybych to psala já. Akorát se nedívám nikdy v knize dopředu, spíš, když nějakou noc u knihy usínám a probouzím se,že chci ještě dál číst, tak musím naopak listovat dozadu.A nikdy jsem do knížky ani tužkou neškrtla.Jinak ve všem shoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé :) Myslím, že jsme si my knihomolové hodně podobní :)

      Vymazat
  9. Tohle je povedený tag, vídám ho už delší dobu, ale s Tebou se shodnu opravdu extrémně :) Hlavně v tom tichu při čtení - jakmile mi do toho začnou doma povídat, nebo někde hraje rádio, už to není ono... Jsem taky ráda, že jsem našla souputníka ve čtení pouze jedné knihy... Přijde mi, že lidé většinou čtou více knih najednou. Teď to sama po letech také zkouším, ale musím říct, že zůstanu u svého tradičního modelu "jedna po druhé", ani pouhé dvě knihy najednou mi nevyhovují. Jsem ráda, že jsem se zase dozvěděla něco nového o Tvých čtenářských návycích a těším se na nové články :) Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný celý článek :) Super odpovědi a také krásné fotky - ty tulipány jsou nádhera a ten úvodní obrázek ... :) Krása :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥