středa 1. června 2016

Přečtené knihy za měsíc květen

Všechny vás moc zdravím :)

Máme tady červen a já pro vás mám krátký článek o přečtených knihách za měsíc květen. V květnu to u mě byla bída. Nepřečetla jsem ani jednu knihu, ze které bych byla nějak obzvlášť nadšená. Všechno průměr. Potom jsem se i nějak sekla a vůbec se mi do čtení nechtělo. Navíc nějak začínám pociťovat takové to „čtení z povinnosti,“ čímž myslím recenzní výtisky, a hodlám je tedy dost omezit, abych měla čas také na své knihy. Ještě jich několik čeká v řadě, ale potom už opravdu svůj záběr striktně zúžím.

V květnu jsem tedy dočetla rozečtenou knihu Láska podle Shakespeara od Georginy Guthrie a přečetla další čtyři knihy. Jsou to Dívka, která si říkala Tuesday od S. Williamse, Řekni, kde ji najdu od Joy Fieldingové, Amnézii M. Robothama a Annu a Vlaštovčího muže od G. Savita.

Láska podle Shakespeara je příjemná romanťárna a užijí si ji spíše mladší ročníky. Přesto se mi četla dobře a dám si ráda i pokračování. Knihy jsou úžasně graficky zpracované.

Anotace:
„Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“
I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu 
Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské univerzitě. Zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent Daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je Daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti…


Hodnocení: 3/5

Pokud byste si chtěli přečíst recenzi, najdete ji zde.

Na Dívku, která si říkala Tuesday jsem se hodně těšila. Ovšem moje očekávání nebyla naplněna. Autorovi jsem příběh neuvěřila, více než thriller byl pro mě spíš cosi mezi fantasy a nevím... nějakým Young Adult . Hlavní postava pro mě byla zkrátka nereálná. Nemyslím si, že by kniha byla špatně napsaná, to ne, ale asi pro jiný okruh čtenářů než jsem já.

Anotace:
Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich. Nemá už totiž co ztratit.
Když se objeví spojení mezi Tuesday a brutálními útoky na členy londýnského gangu, přistane případ na stole detektiva Losse: vyhořelého policajta, kterého pronásleduje stín nikdy nevyřešené vraždy jeho dcery.
Před třemi lety mu zemřela v náručí. Přišel pozdě a nikdy si to nepřestal vyčítat. Co je to za policajta, když neumí najít ani vraha vlastní dcery? Teď ale Loss poprvé znovu cítí naději: možná je právě případ Tuesday klíčem ke zjištění, proč musela jeho dcera zemřít.


Hodnocení: 3/5

Recenzi si můžete přečíst zde.

Další knihou v pořadí byla Řekni, kde ji najdu od Joy Fielding. Jak už jsem zmínila několikrát, Joy patřívala mezi mé TOP autorky, ale už mé nadšení z jejích knih poslední dobou opadává. Knížka byla fajn, ale to je pro mě málo.

Anotace:
Ralph Fisher strávil rok ve vězení a na svůj první večer na svobodě si udělal velmi přesné plány: nastal čas odplaty. Nezastaví se ani před vraždou, aby získal adresu své bývalé manželky - ženy, kterou považuje za původkyni všech svých potíží a které přísahal pomstu. Proto zamíří z Floridy do Ohia, kde se jeho bývalá žena skrývá. Také na Floridě se Jamie Kelloggová probudí z příšerné noční můry o pohřbu své matky a bilancuje svůj život: hezká, ale nijak zvlášť schopná devětatřicetiletá žena v nudném zaměstnání, s exmanželem v Atlantě, se ženatým milencem v nemocnici a úplně cizím chlapem v posteli. Ten cizí chlap je ale všechno, co její bývalí muži nebyli: něžný, pozorný a se smyslem pro dobrodružství. Přesvědčí Jamii, aby zapomněla na práci a nestarala se o to, co si pomyslí její panovačná, příliš dokonalá sestra. A tak si spolu naplánují výlet do Ohia, kde údajně žije se svou matkou syn okouzlujícího neznámého... Řekni, kde ji najdu je román o odvaze, pravdě a síle, kterou člověka získá, jen když uvěří sám v sebe.


Hodnocení: 3/5

Přečtěte si recenzi, pokud máte chuť :)

Amnézie Michaela Robothama byla nejlepší knížkou měsíce. Naprosto jednoznačně. Přestože nějaké výhrady mám, byla jsem s ní spokojená, četla se mi dobře.

Anotace:
Jedné studené londýnské noci je z Temže vytažen detektiv oddělení vražd Vincent Ruiz. V noze má kulku a v paměti mu zeje obří propast. Nevzpomíná si ani na střelbu, ani na to, jak se ocitl v řece. Jediným vodítkem je fotografie nalezená v jeho kapse. Je na ní Mickey Carlyleová, sedmiletá dívka, pohřešovaná už celé tři roky… Co když to ale policie celé špatně pochopila? Ruizovou jedinou nadějí, jak celou záhadu vyřešit, je vydat se po svých vlastních stopách a rozpomenout se, co se tu noc vlastně stalo. Pomoci mu může jediný muž – psycholog Joe O’Loughlin. U románu Amnézie nestačíte otáčet stránky. A zvraty v ději jsou smrtonosné.


Hodnocení: 4/5

O knížce se více dozvíte v mé recenzi.

Na Annu a Vlaštovčího muže od Gavriela Savita jsem byla hodně zvědavá. A jsem trochu zklamaná nebo se spíš ve mně melou různorodé pocity. Na začátku jsem se nemohla začíst, prostředek se mi líbil docela dost, takže jsem začala jásat, ale koncem to autor zabil. Alespoň já mám takový pocit a byla jsem poměrně rozladěná. Více v recenzi, která bude ještě tento týden.

Anotace:
Píše se rok 1939. Sedmiletá Anna, dcera profesora krakovské univerzity, se poté, co otce zatkne gestapo, náhle ocitá na světě sama. Pak se ale setká s tajemným mužem, který rozumí vlaštovčí řeči a dokáže si poradit s nepřátelskými vojáky i s celou řadou dalších problémů. Tak začíná velké dobrodružství, ve kterém mezi Annou a jejím záhadným ochráncem vznikne těsné pouto, zatímco společně putují válkou rozvrácenou zemí a vzájemně si dodávají sílu. Nebezpečí však číhá na každém kroku - a jak se má Anna přesvědčit, i tam, kde ho člověk nejméně čeká.


Hodnocení: 3/5

Recenze se chystá.

Jak tedy vidíte, žádná sláva u mě. Včera jsem rozečetla Oběšené psy od J. H. Jensena. Kniha je recenzním výtiskem Omegy a vyjít by měla v září. Protože jsem přečetla opravdu jen pár stran, ani jsem ji do května nezařazovala.

A jaký byl květen u vás? Doufám, že jste měli šťastnější ruku :) Napište mi, z jaké knihy jste třeba nadšení a co vás naopak neoslovilo vůbec.

Mějte krásný večer :)

Šárka ♥


23 komentářů:

  1. Já za květen přečetla 8 knih. A nejvíce se mi líbila kniha Utajený drahokam. Prostě tuto sérii miluji, a moc se těším na závěrečný díl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš Marcel pěkné skóre :) Snad já budu mít červen taky šťastnější :)

      Vymazat
  2. Už jsem ti to psala, Joy byla i moje velmi oblíbená sposovatelka, ale její knihy byly slabší a slabší. Recenzi na Řekni, kde ji najdu mám na blogu dlouho a je ve stejném duchu jako tvoje :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našla jsem u tebe na blogu recenzi na Povídej, co vidíš, Řekni, kde ji najdu jsem nenašla. Ale jo, asi máme v tomhle opravdu stejný názor. Původně jsem si Povídej, co vidíš chtěla koupit, ale teď už vím, že určitě ne. Několik knih od autorky mám ještě doma, tak uvidím, jak mi sednou. Zase si dám pro jistotu chvíli odstup.

      Vymazat
  3. Já mám za květen 10 a půl :) Musím se pochválit :) tu přesycenost recenzním čtením chápu. Snažím se taky krotit svoji hamťavost a držím si jen jednu spolupráci. Tak mi zůstává dost času na knihy, které si chci přečíst třeba ze starších věcí nebo z těch, co si koupím pro radost. Nevím, jak by mě bavilo číst, kdyby mě pokaždé honily termíny s recenzákem a kniha mě třeba nebavila a "prostě mi nešla číst". Asi bych si taky připadala moc pod nátlakem.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásné skóre. A ještě k těm recenzákům... naštěstí mě nikdo tak nějak doslovně nehoní, většinou se s každým v pohodě dohodnu na termínu, ale... už je tam termín a když je knížek víc, na ty moje čas není. A to mě právě začíná docela dost mrzet. Takže to musím přehodnotit a nechat si také jenom něco.

      Vymazat
  4. Šári, krásná bilance! :) Přeji, ať si čtení v dalším měsíci užíváš a taky ať přinese hezké neknižní zážitky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Klidně bych si přečetla tu první knihu jako oddychovku. V květnu jsem na čtení také neměla moc náladu. Nejdřív jsem nevěděla co vybrat, pak jsem přečetla jednu knihu a další jen rozečetla. Myslím, že v červnu to bude podobné :-)
    Jsi krasna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, na oddych je ta knížka jako dělaná. Navíc se mi líbí, že hlavní postava není úplná pipka, sice je naivní, ale to k mládí patří. Takže tuto knížku s klidem doporučím :)

      Vymazat
  6. Naprosto chápu tvůj "stav". Také to tak někdy mám. Většinou se u mě střídají stavy, kdy se rozečtu a nevím jak zabrzdit a to si většinou i nahamtám hromadu recenzáků, no a pak je přesný opak a já tu po nich pokukuji a nevím, do kterého se pustit. Tím, že mám hodně široké pole čtenářského zájmu a mám možnost objednávat recenzáky téměř ze všech nakladatelství, tak se mi tu hromadí hlavně moje knížky. Ale zase když vím, že toho mám moc a nestíhala bych, tak neobjednám a buď si ji doobjednám, když zrovna nevychází nic co "nutně potřebuji", nebo si ji pak dokoupím. Proto mám některé knížky jako recenzáky i později, třeba až půl roku po té, co vyjdou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, mám to přesně tak. Teď bojuji s Oběšenými psy. Četla jsem vesměs kladná hodnocení, ale zatím se nějak nemůžu začíst. Doufám, že to přijde. Opravdu už potřebuji nějakou knihu, ze které budu áchat, chybí mi ten úžasný pocit. A ty recenzní výtisky omezím jen na nějaké minimum, protože mám doma tolik skvělých, vlastních kousků a už se na ně moc těším.

      Vymazat
  7. Tyjo docela dost knizek :) Ja ted se zkouskama moc nestiham :( A Shakespeara a Annu ted cte hrozne moc lidi, budu se tomu muset taky podivat na zoubek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani moc ne, ale kdybych z nich byla nadšená, tak bych počet vůbec neřešila. Ale ono nějak nepřišlo ani to nadšení, zkrátka slabší měsíc. Chápu, že se zkouškama není čas na nic jiného. Ale po zkouškách bude líp a víc času :)

      Vymazat
  8. Šári, i tak je to super bilance, komu se poštěstí přečíst pět knih za měsíc? :) Držím palce, abys v červnu měla při výběru šťastnější ruku a našla nějaký super kousek. Já se z tvého výběru chystám na Tuesday i Annu, obě knihy mám připravené doma, tak jsem zvědavá, jak se zalíbí mně :)
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji :) A těším se na recenze Tuesday i Anny, vždy mě moc zajímají další názory u knih, které mám přečtené. Doufám, že tento měsíc bude už ve výběru šťastnější, i když úplně špatné to samozřejmě nebylo. Jen mi chybí ten pocit nadšení, okouzlení, toho, že zůstanu z knihy paf :)
      Krásný den i tobě, Hani :)

      Vymazat
  9. Šárko, ja precetla jen 4 a jednu nedocetla, snad to bude lepsi :-)Pekny vikend preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, taky doufám, že bude červen lepší :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  10. Ke konci měsíce jsem měla také zásek- s knihou Andělé nad Teheránem, kterou nakonec ani dočítat momentálně nebudu :/
    Láska podle Shakespeare mě hoodně láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lásku podle Shakespeara si přečti, je to příjemná romanťárna, hlavně pro vás mladší :) Ale i mně se to líbilo a dám i pokračování.

      Vymazat
  11. Super knihy, hlavně Anna a Vlaštovčí muž, ta mě moc láká. To samé Láska podle Shakespeara.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anna je zvláštní, ale za přečtení určitě stojí. A Láska je příjemná romanťárna, takže pro chvíle oddychu super četní. Měl by mi dorazit teď někdy další díl :) Navíc mají tak krásné obálky. Rovněž i Anna je moc pěkně graficky zpracovaná :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥