pátek 24. června 2016

Recenze - Dvojitý kříž

Autor:                         Chris Carter
Překlad:                     Jana Pacnerová
Nakladatelství:       BB/art
Rok vydání v ČR:   2013
Počet stran:              342


Čekej na smrt a modli se, ať je rychlá.


Anotace:
Popravený vrah ožívá a pokračuje ve svém zrůdném díle. Nebo se jeho odkazu chopil šílený napodobitel? A proč? To musí zjistit ostřílený samotář, detektiv Robert Hunter s pomocí svého partnera, nadšeného nováčka Carlose Garcii. Pod luxusem a září neonů města Los Angeles kvasí zločin, temnější než noc…


V mrazivém příběhu Chrise Cartera Dvojitý kříž se poprvé setkáváme s detektivem Robertem Hunterem. Robertovi je devětatřicet let, ale jeho chlapecký obličej mu dobrých deset let ubírá. V práci u oddělení Divize loupeží a vražd ho považují za špičku a respektují ho. Hunter je velmi inteligentní, bystrý, ve své práci urputný a nezdolný. Zkrátka detektiv, který do případu vkládá naprosto vše.
Momentálně dostává nového parťáka, třicetiletého Carlose Garciu. A první případ pro nováčka na sebe nenechává dlouho čekat. A je to opravdu drsná lahůdka. Oba jsou jedné noci povoláni do starého, zchátralého, dřevěného domu uprostřed pustiny, kde byla nalezena ženská mrtvola . Všem je okamžitě jasné, že je vrah bestiální zrůda. Žena má staženou kůži z obličeje a prokáže se, že k tomuto hrůznému činu došlo ještě za jejího života, nikoli po smrti. Huntera však více vyděsí jiný nález. Na zadní části krku oběti nalezne vyřezaný dvojitý kříž. Vrahovo poznávací znamení. Hunter ho však zná. A to ho šokuje nejvíc. Před lety v Los Angeles řádil vrah přezdívaný Krucifix. Právě kvůli vyřezávanému symbolu dvojitého kříže, který byl nalezen u každé z jeho obětí. Tenkrát přišlo během dvou let jeho rukou o život sedm lidí. Vrah po sobě nezanechal jedinou stopu, jediné vodítko. Přesto byl nakonec dopaden a odsouzen k trestu smrti. Dokonce se k vraždám sám doznal. Odsoudili a popravili tedy nevinného? Hunter měl tenkrát určité pochybnosti, ale přece by se nenechal nevinný člověk dobrovolně odsoudit a popravit? Zkouší snad Krucifixe někdo kopírovat? Bude krvavý masakr po letech pokračovat? 

Přímo naproti dveřím ložnice a asi metr od zadní stěny viselo ze dvou rovnoběžných dřevěných sloupků nahé ženské tělo. Paže měla oběť rozpřažené doširoka, jak jen to šlo, ohnutá kolena se dotýkala podlahy, takže klečela v pozici jakéhosi Y. Provaz, kterým byla její zápěstí připoutána k horní části sloupků, se jí zařízl hluboko do kůže a hubené paže teď zdobily tmavé čáry zaschlé krve. Hunter zíral na tvář mrtvé ženy. Mozek se usilovně snažil pochopit to, co viděly oči.
„Dobrý Bože na nebesích!“
Kolem jejího těla neúnavně vířilo hejno much, které nepřestávaly bzučet, ale obličeji se vyhýbaly. Obličeji bez kůže. Beztvaré mase svalové tkáně.

Chris Carter mě svým příběhem naprosto nadchl. Chytl mě od první stránky a pustil až se samotným koncem. Čtení jsem si naprosto užívala, vychutnávala jsem si každou kapitolu, každý odstavec. Kniha neobsahuje jediné hluché místo, kde byste ztratili pozornost nebo se snad nudili. Neexistuje. Zpočátku jsem měla trochu strach, protože jsem slyšela, že autor píše dost brutální příběhy a nebojí se ani děsivých detailů. Přesto jsem se do knihy pustila a nelituji toho, naopak. Jsem ráda, že jsem poznala nového autora, jehož knihy si chci přečíst. Některé pasáže  v knize jsou věnovány také psychologickým rozborům zločinců, což mě také velmi zaujalo.

Dvojitý kříž doporučuji všem milovníkům opravdu napínavých detektivek a thrillerů. Všem, kteří vyžadují svižný děj, neutuchající napětí, zvládnou drsné popisy brutálních vražd, radím, jděte do Cartera :) 
Je opravdu čtivý.

Postavy obou detektivů Huntera i Garcii mi sedly. Autor je vylíčil jako dva sympaťáky, ovšem ne jako naprosté klaďáky, kterým neuvěříte, ale  jako realistické postavy ze života. Příběh je vyprávěný er-formou, takže můžete nahlédnout do myšlenek obou detektivů. A nejen jich.

Přemýšlím, jestli bych knize něco vytkla, ale opravdu  jsem nenašla vůbec nic, co by mi vadilo, co by mě nebavilo. Jsem jednoduše nadšená, což se mi už hodně dlouho nestalo.

O autorovi:
Chris Carter je původem Ital, narozený v Brazílii. Vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě. Jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů, odsouzených k doživotním trestům.
Začátkem 90. let se Carter přestěhoval do Los Angeles, kde strávil deset let jako kytarista v různých glamrockových skupinách. Pak opustil hudební branži a stal se spisovatelem na plný úvazek. Nyní žije v Londýně. 
Dvojitý kříž je jeho první román.



Hodnocení: 5/5  
Klidně bych dala šest :)) 


17 komentářů:

  1. Posledni dobou detailni popisy brutalnich vrazd nesu nejak tezce :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě taky a hodně dlouho jsem se k podobnému čtivu odhodlávala. A přitom dřív mi to vůbec nedělalo problémy. Ale je to psáno takovým stylem, že mě to až tolik nerozhodilo. Dala jsem to v pohodě :) Ale třeba pořád odolávám Bílým kostem a Polámaným panenkám. Ale ráda bych do nich taky šla. Mně nejvíc vadí, když je to psáno v 1. osobě a oběť je v očekávání nějakého mučení apod. To nedávám.

      Vymazat
  2. Můj opravdu oblíbený autor. Určitě si přečti i další díly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel, tak to si určitě přečtu :) To je bez debat :)) A díky, že jsi mě do něj postrčila :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, Šári, na knihu, resp. autora celkově, jsem byla zvědavá už předtím a Ty jsi mě definitivně utvrdila v tom, že si ji pořídím :) Hezký víkend, měj se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý moc děkuji a určitě si Cartera přečti, je výborný. Troufám si tvrdit, že se ti bude určitě líbit :) Jinak Dvojitý kříž jsem sehnala v LK :)

      Vymazat
  4. Urcite se na tento dil take chystam, pekna recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Šári, já ty popisy opravdu nedávám. Dokonce přiznávám, že takové pasáže přeskakuji, dávám ke čtení manželovi a on mi je pak jemně převypráví :). Ale můj muž si v tomto žánru naopak libuje. Podle Tvé recenze je kniha super, takže určitě se po ní pro něj poohlédnu. Přeju šťastnou ruku při výběru knih :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, taky jsem měla z knížky docela strach, ale určitě stojí za přečtení. Nenudila jsem se ani minutu :) A moc děkuji :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Kniha na mě čeká v poličce, tak snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Určitě se ti bude líbit, příjemné čtení :)

      Vymazat
  7. Úžasná recenze a hlavně fotky, Šári. Na autora se určitě v budoucnu chystám, tak snad mě to chytne :)
    Měj se krásně a užívej sluníčka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) Autora určitě zkus, je naprosto skvělý :) Moc se těším, až si pořídím další díly :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥