středa 15. června 2016

Recenze - Oběšení psi

Autor:                         Jens Henrik Jensen
Překlad:                     Magdalena Jírková
Nakladatel:               Omega
Rok vydání v ČR:    kniha vyjde na podzim 2016
Počet stran:              412

Anotace:
Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, je nyní bezdomovec žijící v severozápadní části Kodani. Válečný veterán sbírá vratné láhve a žije z odpadků ze supermarketů.
V naději, že přemůže své vnitřní démony, míří bývalý člen speciálních jednotek na sever, na Jutský poloostrov, kde si zřídí tábor v lese a vede prostý život. Ale ten se brzy změní v noční můru.
Po noční návštěvě středověkého hradu na okraji lesa se stane podezřelým z vraždy jeho majitele, bývalého velvyslance a zakladatele vlivné výzkumné skupiny.
Dánská policie a zpravodajská služba přijedou nápadně brzy a dřív než má Niels čas cokoli udělat, jsou on a neortodoxní agentka Margrethe Franck zataženi do vyšetřování série záhadných vražd, které spojuje jeden prvek: oběšení psi.

Oběšení psi vyšli v Dánsku v roce 2012, dočkali se výborné kritiky a bylo prodáno více než 20.000 kusů.

„Ty si myslíš, že Oxenova cena je příliš vysoká,“ řekl Mossman Rytterovi několik dlouhých okamžiků poté, co za sebou Oxen zavřel dveře.
Všichni tři stáli u velkého okna a dívali se do parku. Šéf operativy byl první, kdo okomentoval schůzku s válečným veteránem.
„Domnívám se,“ začal Rytter. „Čtvrt miliónu za něco, o čem vlastně nevíme, co to je. A navíc na černo. Myslím si, jak už jsem říkal dřív, že je nanejvýš pochybné zapojovat neřízenou střelu, jakou je náš traumatizovaný válečný hrdina.“
„Pěkně tě přidusil, co, Martine,“ zabručel Mossman. „Proto máš tenhle názor?“
Rytter naštvaně zavrtěl hlavou.
„A ty bys do něj vpálila kulku, jestli se nemýlím, Margrethe,“ podotkl.
„Jen do stehna,“ odpověděla a koukala se přes zelené vršky stromů v parku.
„Pokračuj s prohledáváním Oxenovy minulosti. Chci vědět všechno, co se na něj dá najít. Tím myslím opravdu všechno. A co nejrychleji se musíme dostat k jeho složce od psychologa.“


Zásadní postavou detektivního příběhu dánského autora je bývalý elitní voják, nositel nejvyššího vyznamenání, ovšem nyní v podstatě bezdomovec Niels Oxen. Oxen má díky svému nasazení v několika misích psychické problémy, noční můry. Ve vzpomínkách se mu vrací otřesné zážitky, kterých nebylo právě málo, a ztěžují mu současný život. Nestýká se ani se svým synem, nevyhledává společnost lidí, uzavřel se do sebe a má problémy s někým hovořit. Se svým psem, bílým samojedem, odchází do lesů, kde se utáboří a žije životem poustevníka. Doufá, že se mimo civilizaci se svou minulostí a jejími následky lépe vyrovná. Ale ani tady ho, bohužel, nečeká klid. Jednou v noci se přikrade se svým psem k zámku Nørlund, chce se na něj zkrátka jen podívat. Ke své hrůze však v blízkosti zámku objeví oběšeného psa. Okamžitě prchá, ale přestože pochopitelně zanechá stopy a pes není jedinou mrtvolou, je nalezen také mrtvý majitel zámku, významný politik a zakladatel jistého fondu, je Oxen považován na podezřelého. 

Úmrtí není samozřejmě první a každému předchází oběšení psího miláčka oběti. Barbarská tradice věšení psů pochází ze Španělska. Španělsko povoluje jako jedna z mála zemí lov s pomocí chrtů. Avšak pro lovce jsou psi jen nástroj a nejsou-li dost výkonní, bez milosti jsou oběšeni. Je to příšerné.

Když se prokáže, že Oxen je bývalý elitní voják, je svým způsobem „donucen“ k pomoci při pátrání po vrahovi. Nebo má být jen využit? Do pátrání je nasazena dánská policie a zpravodajská služba, protože oběti se pohybovaly ve vysoké politice. Oxen začíná spolupracovat s velice inteligentní policistkou, která i přes svůj tělesný hendikep odvádí skvělou práci. Případ se stává čím dál víc zamotanější a zapeklitější.

Musím říct, že s touto knihou jsem se trápila víc než deset dní. Tím nechci říct, že je špatná, to rozhodně ne. Jen asi nebyla to pravé ořechové pro mě. Politické pozadí pro mě znamenalo dost velký problém. Navíc spousty jmen a názvů, která jsou v dánském jazyce absolutně nezapamatovatelná, velké množství postav ať už z dánské policie či zpravodajské služby. Náhlé skoky do Oxenovy minulosti. To všechno mi utvářelo v hlavě jeden velký chaos a bránilo mi v plynulém čtení. 

Jinak příběh je sám o sobě určitě zajímavý. Odvíjí se tedy pomaleji, já mám raději děj, který má spád. I když to je také individuální a záleží na samotném příběhu. Naštval mě tedy konec, ale co si budeme povídat o politice... Nepřekvapil mě.

Oběšené psy doporučuji určitě všem čtenářům, kteří mají rádi politické prostředí, rozvláčnější děj. A myslím, že kniha sedne více mužům než ženám.

Přestože jsem z knihy nebyla nadšená, Niels Oxen si svým způsobem získal moje sympatie. A pokud jednou vyjde další kniha od autora s tímto hlavním hrdinou, a nebude se týkat jen a pouze politiky, myslím, že si ji přečtu.

O autorovi:
Jens Henrik Jensen se narodil 6. května 1963 v Søvind u města Horsens. V roce 1982 absolvoval střední školu Horsens Statsskole a začal studovat žurnalistiku, kterou dokončil v roce 1987. Poté působil jako sportovní novinář v deníku Vestkysten a jako šéf výroby v JydskeVestkysten, kde též zodpovídal za titulní stranu novin. V roce 1989 přesídlil do Inlandgruppe. Od roku 2001 byl redaktorem zpravodajství, o rok později se stal jeho ředitelem. Uskutečnil několik delších zahraničních cest, v letech 1987-88 navštívil Jižní Ameriku, Rusko a Balkán. Jens Henrik Jensen nyní žije na pobřeží Severního moře ve městě Esbjerg.

Autor krimi série Nina Portland a Kazanski. V roce 2012 začal psát trilogii Niels Oxen.




Hodnocení: 3,5/5



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský, kde knihu můžete po vydání zakoupit.


7 komentářů:

  1. Tuhle knizku ted cetlo hrozne moc lidi, koukala jsem po ni, ale obesovani psu bych nedala :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono o těch psech tam je to hlavně na začátku, potom už se to tam nějak moc nerozebírá. Což teda nijak nezmírňuje to, že je to otřesné. Ale pokud by ses bála číst knížku kvůli tomu, tak myslím, že to dáš určitě. není to tam nijak detailně rozepisované.

      Vymazat
    2. Ok no tak to jeste jednou prehodnotim. Ale uz jen ze na ty obeseny pejsky budu muset tech par stranek myslet.. Nenene :(

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Politika a dánské jména.. asi nic pro mě :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Je to trošku složitější čtení, to je pravda. A určitě si v této knížce nebude libovat každý. Ale autor píše dobře, tak by mě docela zajímala i další kniha od něj, pokud by byla mimo politiku.

      Vymazat
  3. Tak teď jsem na vážkách.. Kniha mě hodně láká, mám ráda i dánské prostředí a jména (díky Adlerovi-Olsenovi, kterého doporučuji kudy chodím :)), ale tohle zní trochu moc politicky - což fakt nemusím. Tak si to rozmyslím a uvidím, zda se ke knize někdy dostanu. Ne že bych neměla co číst :)) Hezký večer Šári a díky za přínosnou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš Kristý, však kniha teprve vyjde :) Adlera-Olsena mám doma taky, první čtyři díly série, tak jsem zvědavá, jak mi sedne. zatím jsem ho nezkoušela, ale už bych měla, mám ho doma pěkně dlouho :))
      Krásný víkend :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥